explosive buizen?? (Techniek Radio/TV)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 22.03.2014, 23:35 (3901 dagen geleden) @ John Hupse †

John,

Wanneer de buis lek raakt zal het waterstofgas kunnen ontsnappen en zich met de lucht (een mengsel van zuurstof en stikstof, ongeveer 1 op 4) vermengen. In principe is het dus niet mogelijk dat er knalgas ontstaat, dat is immers een mengsel van waterstof en zuurstof (2 op 1).

Ook gemengd met lucht kan waterstof een explosief mengsel vormen. Als lucht met waterstof gemengd wordt in de verhouding 5:2, is de verhouding zuurstof:waterstof vrijwel exact 1:2 en ontstaat een explosief mengsel (in de optimale verhouding). De aanwezige stikstof gedraagt zich daarbij gewoon als inert. Maar ook in andere verhoudingen vormt waterstof met lucht een explosief mengsel. De precieze ligging van de explosiegrenzen is niet alleen van de verhouding afhankelijk maar ook van de temperatuur en de druk. Die grenzen zijn af te lezen in het zogenaamde explosiediagram van waterstof. Bij 1 atm. en kamertemperatuur ligt de ondergrens bij 4% en de bovengrens bij 74,2% waterstof in lucht. (Het "Handbook of Chemistry and Physics", dat al meer dan 10 jaar onaangeroerd in mijn boekenkast staat, leverde de genoemde waarden op.)
Waterstof is dus in een mengsel met lucht wel degelijk en zelfs binnen ruime grenzen explosief.

Het gevaar van een explosie van waterstof die uit een weerstandsbuis vrij komt is theoretisch wel aanwezig, maar moet ook niet overdreven worden. Zonder ontstekingsbron zal er niets gebeuren en de waterstof snel in de lucht verdund worden tot een verhouding die buiten het explosiegebied ligt (kleiner dan 4%).
Verder is er ook sprake van een klein volume en bij ontsteking naar verhouding dus ook van een beperkt effect. Het grootste gevaar zit in dit geval niet in de knal, maar in eventueel rondvliegende stukjes glas.

Voorzichtigheid blijft toch geboden en experimenteren wordt ontraden.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum