Electrische veiligheid (Algemeen)
Veiligheid bestaat uit meerdere aspecten:
-beseffen van potentieel gevaar.
-veilig handelen.
-goed geïnformeerd zijn.
-bij twijfel vakman inschakelen.
Verder moet je dit onderwerp zien in het licht van betreffende tijd.
Er werden vroeger veel betere materialen gebruikt, degelijk koper, flinke bouten en moeren en goede isolators zoals porselein en marmer of bakeliet.
Tegenwoordig moet alles goedkoop en snel, dus veel plastic en klik(aan)sluitingen.
Ik heb 18 jaar als storingsmonteur in de electro en electronicabranche gewerkt.
Nog nooit heb ik een uitgefikte bakelieten groepenkast met de gebruikelijke dikke koperen spanningsrailen gezien.
Dit is wel het geval met de "patatbakkenplastic" groepenkasten van de laatste 15 a 20 jaar.
Dun materiaal, nauwelijks contactoppervlak en veel mescontacten volgens het insteek-principe van de aangestripte draad in een busje duwen.
De aardlekautomaten zijn een welkome veiligheidsaanvulling, echter niemand houdt zich aan het voorschrift deze regelmatig te testen waardoor hun werking niet gegarandeerd is.
De hier in aanwezige zekeringautomaten heb ik meermalen mechanisch defect aangetroffen waardoor een levensgevaarlijke (brand)situatie ontstond of al was geschied.
De dunne plastic behuizing kan geen hitte aan en smelt bij een stevige overbelasting als sneeuw voor de zon en verspreidt daarbij giftige dampen.
Bij zo'n akkefietje is geheel vervangen de enige optie en onnodig duur.
Hoe die rommel in godsnaam een keurmerk heeft gehad is mij een raadsel.
Daar komt nog bij dat werk aan electrische installaties of apparatuur vroeger specialistenwerk was.
Er waren ook geen bouwmarkten die alles verkochten van stekker tot complete groepenkast.
Het was niet verkrijgbaar destijds, dus men kon ook niet zelf gaan knoeien.
Daar komt nog bij dat een groot deel van veilig handelen via de opvoeding behoort te gebeuren, iets waar vandaag de dag door ouders en onderwijs nauwelijks aandacht aan wordt geschonken.
Mijn moeder leerde mij al heel jong dat ik niet aan het tafelkleed mocht trekken omdat ik anders de hete theepot op mijn kop zou krijgen.
Pa deed dat stukje opvoeding betreffende de technische zaken; niets in het stopcontact stoppen jongen, dat wordt je dood!
Kijk nu eens hoe dat vandaag de dag gaat; draaiplaatjes op de stopcontacten....wat een kul, een onderzoekend kind peutert die met een dubbelzijdig stukje tape bevestigde dingen er zó af....en wat dan met randaarde? daar kunnen ze niet in, hoe wil je in godsnaam een stekker al draaiende in een RA stopcontact doen?
Rubberen "antivingertjespletlijsten" op de deuren in peuterscholen en kinderdagverblijven...prachtig, op de lagere school doet men hier niet aan...dus op je 6e levensjaar alsnog een enorm trauma omdat je kluifjes alsnog tussen deur en kozijn worden vermorzeld?!
Dat doet op je 6e net zo veel auw als op je 4e hoor.
Maar wat betreft opvoeding is deze strijd toch al verloren, de generatie die nu kinderen krijgt is zelf al opgevoed met video/computerspelletjes en degenen die van paps een pot spijkers, stapel hout en een hamer kreeg of een accu, bos draad, schakelaar en lampje...dat zijn echt uitzonderingen.
Dit zal alleen maar erger worden aangezien technisch werk in ons land zeer slecht betaald wordt en er bijna geen animo meer voor is.
Pjotr en Laszlo worden daarvoor over de grens getrokken, mensen die uit een armere cultuur komen en waar men de eigen spullen noodzakelijk zelf moet repareren.
Deze alleskunners zijn goedkoop en breed inzetbaar dus veel interessanter voor de markt.
Zij weten door ervaring en/of kennis dus wel degelijk wat gevaarlijk is.
Leken zijn namelijk het grootste gevaar en niet de apparatuur en situatie.
Een mens kan overal op anticiperen, mits het hem of haar wordt bijgebracht, een marinier kan met gevaar omgaan maar een meubelstuk maken zal hem minder goed afgaan
Een timmerman met een mitrailleur op pad sturen lijkt me eveneens geen goed idee..
En een kind wat eens flink zijn kop stoot of hard valt leert daar ook van, hoe vervelend dat moment dan ook is voor zo'n kleine.
En waar zijn de spotjes van SIRE en de rijksoverheid gebleven op tv?!
Juist, wegbezuinigd!
Zoals met vele gevallen tegenwoordig wordt er alleen nog maar geïnvesteerd in dingen die geld OPLEVEREN en niet in zaken die geld kosten....in het wetboek staat volgens mij nog steeds dat de overheid verplicht is om de burger te informeren...
Ze laten toch ook immers de btw in hun zak glijden die de aannemer rekent voor het plaatsen van de veilgheidslijsten op de deuren in de peuterschool?!
Terugkomend op vroeger; zo slecht was het echt niet gesteld met de veiligheid, men was over het algemeen veel beter geïnformeerd en liet specifiek werk eerder over aan de vakman.
En er werd ook ten opzichte van tegenwoordig goed gewaarschuwd, getuige onderstaand affiche van ruim 100 jaar geleden.
Misschien ten overvloedde, maar deze wilde ik jullie niet onthouden.
Ook uit de periode ca. 1890-1940.
Oude radio's zijn niet gevaarlijk als je weet wat je doet.
Groet,
Jeroen