Electrische veiligheid (Algemeen)

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 21.04.2014, 20:45 (3872 dagen geleden)

Veiligheid bestaat uit meerdere aspecten:
-beseffen van potentieel gevaar.
-veilig handelen.
-goed geïnformeerd zijn.
-bij twijfel vakman inschakelen.

Verder moet je dit onderwerp zien in het licht van betreffende tijd.

Er werden vroeger veel betere materialen gebruikt, degelijk koper, flinke bouten en moeren en goede isolators zoals porselein en marmer of bakeliet.

Tegenwoordig moet alles goedkoop en snel, dus veel plastic en klik(aan)sluitingen.
Ik heb 18 jaar als storingsmonteur in de electro en electronicabranche gewerkt.

Nog nooit heb ik een uitgefikte bakelieten groepenkast met de gebruikelijke dikke koperen spanningsrailen gezien.

Dit is wel het geval met de "patatbakkenplastic" groepenkasten van de laatste 15 a 20 jaar.
Dun materiaal, nauwelijks contactoppervlak en veel mescontacten volgens het insteek-principe van de aangestripte draad in een busje duwen.
De aardlekautomaten zijn een welkome veiligheidsaanvulling, echter niemand houdt zich aan het voorschrift deze regelmatig te testen waardoor hun werking niet gegarandeerd is.
De hier in aanwezige zekeringautomaten heb ik meermalen mechanisch defect aangetroffen waardoor een levensgevaarlijke (brand)situatie ontstond of al was geschied.
De dunne plastic behuizing kan geen hitte aan en smelt bij een stevige overbelasting als sneeuw voor de zon en verspreidt daarbij giftige dampen.

Bij zo'n akkefietje is geheel vervangen de enige optie en onnodig duur.

Hoe die rommel in godsnaam een keurmerk heeft gehad is mij een raadsel.

Daar komt nog bij dat werk aan electrische installaties of apparatuur vroeger specialistenwerk was.
Er waren ook geen bouwmarkten die alles verkochten van stekker tot complete groepenkast.
Het was niet verkrijgbaar destijds, dus men kon ook niet zelf gaan knoeien.

Daar komt nog bij dat een groot deel van veilig handelen via de opvoeding behoort te gebeuren, iets waar vandaag de dag door ouders en onderwijs nauwelijks aandacht aan wordt geschonken.
Mijn moeder leerde mij al heel jong dat ik niet aan het tafelkleed mocht trekken omdat ik anders de hete theepot op mijn kop zou krijgen.

Pa deed dat stukje opvoeding betreffende de technische zaken; niets in het stopcontact stoppen jongen, dat wordt je dood!

Kijk nu eens hoe dat vandaag de dag gaat; draaiplaatjes op de stopcontacten....wat een kul, een onderzoekend kind peutert die met een dubbelzijdig stukje tape bevestigde dingen er zó af....en wat dan met randaarde? daar kunnen ze niet in, hoe wil je in godsnaam een stekker al draaiende in een RA stopcontact doen?

Rubberen "antivingertjespletlijsten" op de deuren in peuterscholen en kinderdagverblijven...prachtig, op de lagere school doet men hier niet aan...dus op je 6e levensjaar alsnog een enorm trauma omdat je kluifjes alsnog tussen deur en kozijn worden vermorzeld?!
Dat doet op je 6e net zo veel auw als op je 4e hoor.

Maar wat betreft opvoeding is deze strijd toch al verloren, de generatie die nu kinderen krijgt is zelf al opgevoed met video/computerspelletjes en degenen die van paps een pot spijkers, stapel hout en een hamer kreeg of een accu, bos draad, schakelaar en lampje...dat zijn echt uitzonderingen.

Dit zal alleen maar erger worden aangezien technisch werk in ons land zeer slecht betaald wordt en er bijna geen animo meer voor is.
Pjotr en Laszlo worden daarvoor over de grens getrokken, mensen die uit een armere cultuur komen en waar men de eigen spullen noodzakelijk zelf moet repareren.

Deze alleskunners zijn goedkoop en breed inzetbaar dus veel interessanter voor de markt.

Zij weten door ervaring en/of kennis dus wel degelijk wat gevaarlijk is.

Leken zijn namelijk het grootste gevaar en niet de apparatuur en situatie.

Een mens kan overal op anticiperen, mits het hem of haar wordt bijgebracht, een marinier kan met gevaar omgaan maar een meubelstuk maken zal hem minder goed afgaan
Een timmerman met een mitrailleur op pad sturen lijkt me eveneens geen goed idee..:-D

En een kind wat eens flink zijn kop stoot of hard valt leert daar ook van, hoe vervelend dat moment dan ook is voor zo'n kleine.

En waar zijn de spotjes van SIRE en de rijksoverheid gebleven op tv?!
Juist, wegbezuinigd!
Zoals met vele gevallen tegenwoordig wordt er alleen nog maar geïnvesteerd in dingen die geld OPLEVEREN en niet in zaken die geld kosten....in het wetboek staat volgens mij nog steeds dat de overheid verplicht is om de burger te informeren...:BAD:
Ze laten toch ook immers de btw in hun zak glijden die de aannemer rekent voor het plaatsen van de veilgheidslijsten op de deuren in de peuterschool?!

Terugkomend op vroeger; zo slecht was het echt niet gesteld met de veiligheid, men was over het algemeen veel beter geïnformeerd en liet specifiek werk eerder over aan de vakman.

En er werd ook ten opzichte van tegenwoordig goed gewaarschuwd, getuige onderstaand affiche van ruim 100 jaar geleden.

[image]

Misschien ten overvloedde, maar deze wilde ik jullie niet onthouden.
Ook uit de periode ca. 1890-1940.

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

[image]

Oude radio's zijn niet gevaarlijk als je weet wat je doet.

Groet,
Jeroen

Electrische veiligheid

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 22.04.2014, 07:45 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Jeroen,

Leuke bijdrage, ik hoop dat ie niet te snel als "off topic" verdwijnt.
Verder nog 3 opmerkingen:
1. Eens
2. Eens
3. Eens

;-)

Groeten,

Henk Waardenburg

Electrische veiligheid

door hyperbo @, kapellen Belgie, 22.04.2014, 09:53 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Hoi Jeroen, Leuk stukje proza met inderdaad wel wat terrechte opmerkingen.
Inderdaad is het meeste elektrische spul heel wat minder stevig gemaakt dan het oude materiaal, om dan ineens te besluiten dat het oude spul ook veiliger was is niet juist.
Dat bij verkeerd gebruik of verkeerde plaatsing het huidige materiaal sneller zal stuk gaan ( smelten of zo ) kan misschien wel waar zijn doch ben ik er zeker van dat zelfs dan er geen groot gevaar bestaat voor brand of zo ( tenminste goed materiaal met een EEG keuring ), de kunststof zal zelfdovend zijn, tevens zijn ook de beveiligingen veel beter dan vroeger, zoals je zelf al aanhaald kan een goed werkende verliesstroomschakelaar tesamen met een goede aarding heel veel narigheid voorkomen. Inderdaad ...alles kan stuk gaan; dus ook een verliesstroomschakelaar, dus daarom regelmatig testen.
Om nu te gaan zeggen dat verliesstroomschakelaars slecht zijn omdat ze soms stuk gaan gaat me te ver..sterker nog, moesten die dingen nu maar een levensduur hebben van bijvoorbeeld 6 maanden...dan nog zou ik ze elke 6 maanden vervangen!

Dan, de elektrische veiligheid i.v.m. ( onvrijwillige ) aanraking...ik ben van mening dat elk oud toestel op dat punt sowieso slechter is dan de modernere variante.
Hier werd vroeger zelfs bijna niet bij stilgestaan,er zijn dan ook honderden mensen dodelijk verongelukt met dergelijke toestellen. Zo hebben de beruchte U toestellen een aantal gevaren die inherent zijn met hun concept, er blijven risico's aan verbonden en ja..ik weet wel als je alles goed doet ( zoals bijvoorbeeld terug was in de gaatjes van de knoppen aanbrengen, geisoleerde schroeven enz ) zijn de risico's kleiner....doch het is toch vrij eenvoudig...wil je veilig zijn dan gebruik je geen oude radio, trouwens die oude radio's hebben ook nog bijkomende risico's..ze zijn dus.....oud...dus de isolatie is ook niet meer zoals ze vroeger was, ook zijn er veel materialen die gewoonweg maar een bepaalde levensduur hebben...daar is op zich niets mis mee maar als radioverzamelaar moet je wel weten dat er risico's aan verbonden zijn...je geeft bijvoorbeeld geen oud U-radiootje als geschenkje aan je kleinkind ( als gebruiksvoorwerp..)

Zo zijn er tal van voorbeelden...kijk ééns naar een oude broodrooster...heel mooie toestellen ( ik heb er ook tientallen omdat ik ze mooi vind! ) Maar ze gebruiken???? Je ziet de gloeidraden zo zitten, je kan ze heel eenvoudig aanraken. Daarbij komt dan ook nog in de meeste broodroosters er volop gebruik wordt gemaakt van asbest isolatie....ook niet al te best, daarom..mooi om naar te kijken en van te genieten...niet om te gebruiken.
Dit is volgens mij zo voor alle oude zaken hetzelfde...bijvoorbeeld ook auto's...je moet mij niet gaan overtuigen..ik smelt ook helemaal weg als ik een mooie oldtimer zie, doch al die dingen zijn leuk om naar te kijken doch ze zijn stuk voor stuk veel gevaarlijker om mee te rijden dan de moderne auto's...geen kreukelzones, geen veiligheidskooi, geen intrekbare stuurkolom, geen airbags, geen abs, geen gelaagd glas enz enz enz....ik herhaal ..soms veel mooier dan al het moderne spul maar om te gebruiken eigenlijk onverantwoord onveilig.
Dus ook met onze oude elektrische spullen zo...vaak zijn die oude spullen veel leuker om naar te kijken...maar gebruiken....trouwens dan hebben we nog helemaal niet gehad over wat voor geluid er uit zo een oud toestel komt, kan best leuk zijn ( ikzelf luister er ook graag naar ) doch als ik echt muziek wil beluisteren zonder moeite of bijvoorbeeld technische tekortkomingen zet ik gewoon mijn streaming radio op..kan ik kiezen tussen duizenden verschillende posten al dan niet met of zonder hinderlijke kommentaar tussen de nummers en steeds in perfecte kwaliteit.. Dus een duidelijk verschil tussen functionaliteit en nostalgie .
Groetjes.....Dirk:-)

Electrische veiligheid

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.04.2014, 10:05 (3871 dagen geleden) @ hyperbo
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.04.2014, 10:11

De waarheid zal in het midden liggen. Broodroosters hadden iets later meestal mica en geen asbest. Plastic hoefde niet brandvertragend te zijn omdat het niet in de fik ging, idem schakelaars van porcelein.

Zoals met zoveel dingen waarop doodbezuinigd wordt, ligt het optimum (hoogtepunt van de techniek) ergens kort voor het punt waarop de prijs te ver begint te dalen. Dus bijvoorbeeld geen open messchakelaar vlak naast de douche, maar ook geen prullerige chinese groepenkast die ondanks zijn brandvertragers prima doorfikt en giftige gassen verspreid zolang de hittebron in stand blijft, maar een aardewerken draaischakelaar (of zelfs een goed geconstrueerde installatie-automaat) in een stevige kast die niet zomaar in de hens gaat. Hetzelfde principe kan je voor bijna de hele consumentenelectronica doortrekken, met daarbij de constatering dat we voor de meeste producten al een tijdje voorbij het optimum zijn.

Het optimum van de niet-netgeïsoleerde toestellen (vaak U'tjes genoemd) is weer een ander verhaal. Dat ligt voor mij wel aan het einde van hun tijdperk: begin jaren '90 in de kleinbeeldtelevisies en was daar juist wel weer een gevolg van bezuinigen. Nog iets later had men zodanig bezuinigd op "veilige" techniek dat er geen eer meer te behalen viel en de nadelen (iets duurdere geïsoleerde antenne-entree en vaak geen SCART-ingang) zwaarder wogen.

Zo zie je dat niet alles zwart/wit is. In elk geval die televisies niet :-D

Electrische veiligheid

door Hans Op den Camp @, Leusden, 22.04.2014, 11:27 (3871 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo Maarten,

Jouw verhaal klinkt gelukkig al heel wat positiever dan al het gesomber. En of het vroeger allemaal zo rooskleurig was.
De veiligheidseisen zijn tegenwoordig heel wat strenger dan toen en wat topicstarter schrijft over Chinese groepenkasten en nog meer van
dat soort fratsen...... ach, dat mag hij zelf vinden.... Maar dat geldt zeker niet anno 2014.

Tegenwoordig is het gewoon perfect geregeld. Het valt mij trouwens wel vaker op dat er op het forum nogal eens geromantiseerd wordt wordt
over het mooie leven van "vroeger". En dat is in mijn ogen gewoon geheel onterecht.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Electrische veiligheid

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22.04.2014, 11:45 (3871 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Helaas is er wel degelijk boel rommel op de markt.
Met name in die bouwmarkt zaken, mag van mij echt de schop wel eens in.

Juist daar waar hobbyisten aan de slag gaan moet het net even tandje dikker en veiliger.
Daar juist zij de onkunde hebben.

Koop daar vandaag nog een spanningsslof en knip dat snoer door vind je paar tiertjes koper en die slof open... gammele verbindingen.
Vervolgens volwaardige electro zaak binnen lopen en ook een slof halen en die open halen.

Zoek de verschillen.
Die witte plastic slofjes met die gammele weke strippen die half veren.
Dan nog de ellendige "veiligheids" mechaniek waardoor fatsoenlijk mens de stekker er niet in krijgt.
Kromme pennen als gevolg.

Zal voor lampjes prima gaan, maar oven/koffiezetter.. vragen om ellende.

Stekkers die bij openen openvallen, handig, echter na paar keer gebruik vallen ze uiteen.

Verder eens met Jeroen,
Opvoeding
Leer NA te denken bij alles.

Erger omdat overal veilig op staat denkt men niet meer na.
Als de veiligheid beschadigd wat dan??
Dat is er aan de hand.
Leren nadenken.

Ook hier bij de buizen techniek.
GEzemel over die uutjes, onzin.
Ieder toestel uitkijken, dat is het.

Enne bout is ook heet.
Kniptang doet ook zeer.
Zaag gaat ook wel fout bij verkeerd gebruik.
Schroevendraaier helemaal, gebruik een hele passende.
(hoeveel niet die schroevendraaier in hun vinger geplant gekregen?)
enz.

Veel hobby plezier.

Electrische veiligheid

door Hans Op den Camp @, Leusden, 22.04.2014, 12:40 (3871 dagen geleden) @ Maurice

Ach, wat een drama allemaal,
Het komt bij mij over als: we klooien tegenwoordig maar wat aan. En geloof mij, ik moet er voor mijn werk echt de nodige
uren aan besteden om bij te blijven.
In mijn ogen is er anno 2014 een veilig netwerk en heb ik de misstanden die Jeroen aangeeft zelf nooit meegemaakt.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Electrische veiligheid

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 22.04.2014, 13:27 (3871 dagen geleden) @ Maurice

Enne bout is ook heet.
Kniptang doet ook zeer.
Zaag gaat ook wel fout bij verkeerd gebruik.
Schroevendraaier helemaal, gebruik een hele passende.
(hoeveel niet die schroevendraaier in hun vinger geplant gekregen?)
enz.

Allemaal (meerdere malen) meegemaakt! :-D

Electrische veiligheid

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.04.2014, 16:32 (3871 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Mijn verhaal betekent helaas niet dat er geen puinzooi op de markt is, was het maar zo'n feest. De huidige eisen die voorkomen dat er messchakelaars in de douche zitten, zou ik niet meer willen missen en juich ik toe, maar ik ben het onder de streep wel met Jeroen eens dat het veel beter kan met de kwaliteit. Niet terug naar de jaren '30, maar op sommige gebieden wel terug naar bijvoorbeeld de jaren '70, '80 of '90, waar voor een aantal soorten apparatuur naar mijn idee het hoogtepunt lag. Hier en daar wat concrete technische eisen invoeren zou geen kwaad kunnen, die zijn door de markteconomie hier en daar afgeschaft.

Electrische veiligheid

door janthea @, st-pancras, 22.04.2014, 12:43 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

hoi jeroen leuk artikel om op het plaatje terug te komen het gebeurde echt wel zo mijn overgrootvader was schilder en heeft met zijn oor aan de draad gehangen en is daarna door de schok van zijn ladder gevallen
groeten jan

Electrische veiligheid

door Martina @, Almere, 22.04.2014, 14:56 (3871 dagen geleden) @ janthea

mijn overgrootvader was schilder en heeft met zijn oor aan de draad gehangen en is daarna door de schok van zijn ladder gevallen
groeten jan

Inhoud door forumbeheer verwijderd i.v.m. niet voldoen aan regel 3.2

--
The Flying Dutchlady
Eensch legende... thans werkelijkheid!
https://www.youtube.com/watch?v=lr5d3sGxSXQ

Electrische veiligheid

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.04.2014, 16:37 (3871 dagen geleden) @ Martina

Je kan daar wel populair-laatdunkend over doen, maar dat soort dingen gebeurde. Mijn vader had een collega-electriciën die aan de (naar zijn idee afgeschakelde) stroom was blijven hangen en de ladder onder zichzelf heeft moeten wegtrappen om los te komen. Ik zou niet weten waarom een schilder dat in de buurt van bovengrondse leidingen niet zou kunnen overkomen. Lijkt me zelfs een veel grotere kans, zie bijvoorbeeld ook de talloze filmpjes op youtube van hoogwerkers en andere voertuigen die bovengrondse leidingen ongewild trachten te aarden.

Electrische veiligheid

door Martina @, Almere, 22.04.2014, 16:56 (3871 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Inhoud door forumbeheer verwijderd i.v.m. niet voldoen aan regel 3.2

--
The Flying Dutchlady
Eensch legende... thans werkelijkheid!
https://www.youtube.com/watch?v=lr5d3sGxSXQ

Electrische veiligheid

door hans @, Hoorn, 22.04.2014, 15:38 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Er waren ook geen bouwmarkten die alles verkochten van stekker tot complete groepenkast.
Het was niet verkrijgbaar destijds, dus men kon ook niet zelf gaan knoeien.

De materialen kocht men vroeger niet bij de bouwmarkt, want die waren er niet, maar bij de winkel om de hoek. Op de Rozengracht in Amsterdam kon je bij Reon alles, maar dan ook echt alles, kopen voor de elektrische installatie. ook bij Aurora-Kontakt was alles verkrijgbaar. De buurtwinkels hadden vaak een redelijk assortiment en waren immer bereidwillig om alles te leveren.

Ik spreek uit ervaring. ongediplomeerd, maar gezegend met twee gouden rechterhanden heb ik heel wat afgebeund in Amsterdam. Bij mijn weten zijn er nog geen doden gevallen door mijn bijverdienste.

Hans

Electrische veiligheid

door Pieter Vos @, 22.04.2014, 16:07 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Jeroen,

Dank je voor het (weer eens) de aandacht vestigen op veiligheid. Van tijd tot tijd beslist nodig.

mvg, Pieter.

Electrische veiligheid

door Forumbeheer @, 22.04.2014, 17:16 (3871 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

De noodzaak van veilig werken is hiermee wel voldoende onder de aandacht gebracht. We sluiten deze draad dan ook bij deze.

forumbeheer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum