Bij ‘’Hobby elektronica informatie: Bipolaire elco namaken met gewone elco’s’’ kwam ik de onderstaande schakeling (fig.1) tegen. Bij deze schakeling is gesteld dat de totaalcapaciteit van deze 2 elco’s de helft is van de waarde, dus 5uF. Maar als het schema anders getekend is (fig.2) dan zien de sinussen 1x de capaciteit heen en 1x de capaciteit terug met de volle waarde van 10uF. Maar waar zit dan mijn denkfout?. Hoop dat iemand mij uit deze droom kan helpen. Groet, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
Bipolaire vraag
door John Hupse † , Schoonhoven, 30.04.2014, 17:23 (3863 dagen geleden) @ Ben
dan zien de sinussen 1x de capaciteit heen en 1x de capaciteit terug
Het probleem met sinussen is dat ze niets zien, je zou kunnen zeggen dat ze "blind" zijn. Bovendien gaan sinussen niet heen en terug, het gaat hierbij alleen om het verloop van een spanning en een stroom afgezet tegen de tijd.
Zoals bekend loopt de tijd normaal gesproken altijd dezelfde kant op, dat er iets "terug" gaat in de tijd is voorlopig nog toekomstmuziek.
Verder is de capaciteit van twee gelijke condensatoren die in serie zijn geschakeld inderdaad de helft van de capaciteit van 1 condensator.
Ook is de schakeling die wordt weergegeven door tekening 1 ongelijk aan de schakeling van tekening twee. De verbinding tussen de beide minpolen van de elco's ontbreekt immers. Om deze reden is de capaciteit van schakeling twee zeer gering, beide condensatoren zullen zich in korte tijd opladen tot de topwaarde van de aangelegde wisselspanning, en daarna gebeurt er helemaal niets meer.
Wanneer je de tijd zou kunnen omdraaien is dit probleempje te verhelpen, maar voorlopig moeten we het hiermee doen.
Je kunt schakeling 1 nog wat vereenvoudigen door de diodes gewoon weg te laten, de werking voor wisselstroom blijft gelijk. Hetzelfde geldt trouwens voor schakeling twee.
Bipolaire vraag
door Ben , Waddinxveen, 30.04.2014, 17:59 (3863 dagen geleden) @ John Hupse †
''beide condensatoren zullen zich in korte tijd opladen tot de topwaarde van de aangelegde wisselspanning, en daarna gebeurt er helemaal niets meer.'' Dank je John, voor de uitleg want daar zat mijn gedachtenkronkel. Groet, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
Bipolaire vraag
door kris , Gent België, 30.04.2014, 19:28 (3863 dagen geleden) @ Ben
Het is toch iets ingewikkelder,
bij het antiserieschakelen van twee electroyten en dit met als oogmerk een bipolare condensator te maken is de effectieve waarde van de capaciteit groter dan de helft.
In jouw geval, 10µF twee stuks in serie geeft 5µF. maar je gaat er van uit dat de ene de positieve helft opvangt en de andere de negatieve helft. dit betekent dat tijdens de positieve helft de andere C zichzelf verzet tegen het opladen met een inverse spanning,en ze dus niet als serieschakeleing mogen bekeken worden. Als elk één helft op zich neemt en zich verzet tegen de andere helft is de effectieve waarde van de sericapaciteit nog steeds 10 µF. In de praktijk ligt de bekomen waarde ergens tussen beide omdat er zich in het begin van de sinus toch enige inverse spanning kan opbouwen, naarmate de spanning verde stijgt verzet de invrse C zich meer. Besluit is dan ook dat deze schakeling vervorming introduceert .
groeten
Kris
PS jouw schakeing twee zijn gewoon twee stuks "capaciteitsladers" antiparallel geschakeld.
Bipolaire vraag
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.05.2014, 07:14 (3862 dagen geleden) @ kris
Besluit is dan ook dat deze schakeling vervorming introduceert
Schakeling 1 veroorzaakt vervorming, voornamelijk via de twee diodes. Zonder de twee diodes wordt deze schakeling toegepast in fabrieksmatig vervaardigde z.g. bipolaire elco's die altijd bestaan uit twee gelijke polaire elco's in 1 huisje. De capaciteit hiervan is altijd de helft van beide polaire elco's.
Zoals alle componenten zijn ook bipolaire elco's niet "ideaal". Om de door jou beschreven vervorming te vermijden is het voldoende om de minpool van de bipolaire elco via een weerstand te verbinden met een negatieve gelijkspanning. Dit wordt b.v. gedaan in sommige wisselfilters.
Bipolaire vraag
door Eduard , 01.05.2014, 10:00 (3862 dagen geleden) @ John Hupse †
dag John,
Die echte of zelf samengestelde bipolaire elco' heb ik nooit goed begrepen.
We redeneren met momentopnames van spanning en stroom die we via gelijkstroom proberen te begrijpen. In eerste benadering veronderstel ik de diodes ideaal. Fig2 kan volgens mij bij een bepaalde polariteit enkel laden, ontladen kan niet door de sperrende diode in serie met de opgeladen condensator. Fig 1 lijkt bij lading 10µF en bij ontlading 5µF. In beide gevallen een ander gedrag dan een 5µF gewone condensator.
Nog vreemder lijkt het zonder meer aan elkaar verbinden van de aluminiumhuizen. Bij gewone condensatoren in serie verdeelt de spanning zich gelijk over de twee als deze dezelfde capaciteit hebben. Mochten de elco's zich als gewone condensatoren gedragen dan was er dus eentje verkeerd gepolariseerd. Het gedrag van verkeerd gepolariseerde elco's werd op school nooit uitgelegd behalve het harde feit dat ze kunnen ontploffen. Vermits dit niet gebeurt bij de bipolaire zal het gedrag van de fout gepolariseerde wel via een parallel geschakelde diode kunnen worden uitgelegd en dan zijn we opnieuw bij fig1.
Bipolaire elco's bestaan. Het principe moet dus wel werken. Toch is die werking voor mij een mistig gebeuren. Waar zou ik een duidelijke uitleg hierover kunnen vinden?
Vriendelijke groeten,
Eduard
Bipolaire vraag
door kris , Gent België, 01.05.2014, 10:22 (3862 dagen geleden) @ Eduard
Beste Eduard,
het geval met diodes anti-parallel over de twee antiserie-condensatoren valt nochtans vrij eenvoudig te analyseren, in dit geval aan de hand van een aangelegde sinus.
Bij de eerste 90° van de eerste sinus regaaer het geheel als 10µF . Bij de dalende spanningsflank (na 90°)komen beiden plots in serie, krijg je 5 µF. Dit betekent dat er zich een DC waarde achterblijft op de C die als eerste geladen werd. tijdens de tweede helft van de sinus gebeurt het omgekeerde. Uiteindelijk bereik je na enige tijd een regime waarin beide elco's met een DC voorspanning zitten en de diodes niet meer geleiden (enzij om de verliezen te compenseren).vanaf dan reageert het circuit als een 5µF C.
Dus bij het aanleggen van continue sinus krijg je eerst een overgangstoestand en ga je na enige cyclussen naar een regimetoestand.
In het geval van een echte bipolaire condensator zijn beide platen (+ en -)geformeerd door aluminiumoxide en heb je geen last van bovenstaand verschijnsel.
Een andere bestaande tussenvorm is twee gewone elco's antiserie in een huls (volgens John) dat regaeert ergens tussen in.
voor een schenkelgelijrichter allemaal geen probleem, voor audiofilters maakt het wel wat uit wat voor type het is. (als je vervormingsgevoelig bent..._
Kris
PS: je c'tjes liggen hier nog steeds te wachten.
Bipolaire vraag
door Ben , Waddinxveen, 01.05.2014, 11:48 (3862 dagen geleden) @ kris
Even wat uitleg, heb een B8X72A met een bipolaire C160 van 8uF in de uitgang. Nu dacht ik om deze zelf te maken en ging denken hoe de wisselspanning er dan doorheen gaat zonder de polariteit van de C’s te beschadigen.
Immers als je de polariteit van een elco verwisseld dan beschadig je inwendig de lagen en maak je hem op de duur stuk.
Met 2 C’s bipolair gaat bij een positieve slinger (is wisselspanning) op de plus, de negatieve kant naar min en daarna bij de 2e C is hij aan de plus kant weer positief.
Tot zover gaat alles goed maar bij een negatieve slinger gaat alles verkeerd.!
Daarom dacht ik het met diode’s (fig.2)op te lossen maar daarmee blokkeer je de slinger is nu helder. De laatste opmerking van John is om de negatieve kanten (waar de 2 elco’s aan elkaar zitten) een negatieve voorspanning te geven zodat dat middenstuk altijd een beetje negatiever blijft. Maar jij zegt nu dat dit automatisch al gebeurd en dat moet dan wel zo zijn, anders was dit nooit zo toegepast. Dank voor je reactie. Groet, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
Bipolaire vraag
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.05.2014, 13:47 (3862 dagen geleden) @ Ben
heb een B8X72A met een bipolaire C160 van 8uF in de uitgang.
C160 kan een normale polaire elco zijn, dus een elco met een plus en een min. De pluspool voert in rust een gelijkspanning van 125 volt, de minpool is verbonden met de luidspreker. Je kunt dit in het schema controleren.
Wanneer nu via de uitgang van de versterker een signaal van b.v. 200 volt top-top aan de luidspreker wordt afgegeven zal de spanning op de pluspool van de elco gaan variëren tussen de 25 en de 225 volt. De spanning over de luidspreker varieert tegelijkertijd tussen de -100 en de plus 100 volt. Er blijft dus altijd zo'n 125 volt over de elco staan. Met andere woorden, er is geen enkel probleem wanneer je in het geval van zo'n koppelcondensator een normale polaire elco gebruikt.
Bipolaire vraag
door Eduard , 01.05.2014, 12:36 (3862 dagen geleden) @ kris
dag Kris,
Uw uitleg klopt. Ik moet de condensator enkel zien in regimetoestand en dan nog met een sinus zonder DC. Enkel overgangsregime lijkt niet op het gedrag van een normale condensator.
Ik heb het even gesimuleerd met een bron van 50Hz 100V amplitude. De serieweerstanden zijn telkens 10 ohm.
De groene lijn is de spanning aan de kathode van D2, dus over de gesimuleerde bipolaire elco.
De blauwe is de spanning aan de anode van D1. Je merkt dus de DC component van de spanning over de onderste condensator.
De rode lijn is de stroom geleverd door de bron. Die lijkt in regime heel goed op de stroom doorheen een condensator.
Vriendelijke groeten,
Eduard
Bipolaire vraag
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 01.05.2014, 14:08 (3862 dagen geleden) @ kris
De schakeling met de dioden heb ik jaren geleden regelmatig toegepast als DC beveiliging voor PA luidsprekers, vooral met in brug geschakelde versterkers die dat ontbeerden (in de jaren dat zware versterkers nog peperduur waren )
2 x 15000 µF voor het laag, 2 x 4700 µF voor het midden of hoog, kop aan kop geschakeld met dioden erover heen en gaan, nooit iets gemerkt van enige vervorming, ook niet in het mid / hoog.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Bipolaire elco's..., of niet.
door Ger Fust , Monnickendam, 01.05.2014, 16:44 (3862 dagen geleden) @ Ben
Vanaf 1973 t/m 1999 ben ik importeur geweest van het merk Elcap, later Alcap, elco’s.
Het ging hier om elco’s die bestemd waren voor luidsprekerscheidingfilters, dus voor wisselspanning.
Ook ik sprak aanvankelijk over bipolaire elco’s, zo had ik dat in de zestigerjaren geleerd.
Ik kan mij nog wel uit de zestigerjaren herinneren dat er toen uit Duitsland echte bipolaire elco’s kwamen.
Deze waren erg lang, ruim 2x zolang als je zou verwachten. Bovendien hadden deze elco’s, als ik mij goed herinner, 2 of 3 rillen in de aluminium behuizing, in plaats van 1.
In 1974 sprak ik een ingenieur van KEF in Engeland, hij legde mij uit dat de Elcap elco’s, zo als KEF die gebruikte in zijn filters (en andere Engelse fabrikanten), geen (echte) bipolaire elco’s waren in de zin van 2 elco’s in serie met de minnen aan elkaar. Maar, zoals men in het Engels zegt; Non polarized electrolytic capacitors. Vertaald in goed Nederlands; niet-gepolariseerde elco’s, zo ben ik ze ook altijd blijven noemen.
Nu hoor ik al iemand roepen; maar ze zijn dan toch bipolair, of te wel tweepolig. Dat is in feite ook zo, maar de NP elco’s bestaan maar uit 1 elco, die na de fabricage niet gepolariseerd is. Een ECHTE bipolaire elco heeft 2 elco’s in 1 huis, dat is het verschil.
Ik durf rustig te zeggen dat zo’n 95 procent, en waarschijnlijk méér, geen echte bip. elco’s zijn, maar; niet-gepolariseerde elco’s.
Zo spreekt bijvoorbeeld de fa. Conrad op zijn site over; ‘Bipolaire condensatoren’, terwijl ze waarschijnlijk niet-gepolariseerde elco’s bedoelen, dat is ook verwarrend.
In feite zijn alle folie- en ceramische condensatoren bipolair, d.w.z. ze hebben geen + of -.
Dit in tegenstelling tot (gewone) elco’s die dat wél hebben. Behalve de reeds genoemde niet-gepol. elco’s, die voornamelijk voor audio doeleinden worden gebruikt.
Bovendien zijn deze er nog in 2 uitvoeringen, nl. de ‘gewone’ en de LL (Low Loss) uitvoering.
De gewone n.p.elco’s hebben een geëtste folie, net zoals de bekende gepolariseerde elco’s, de LL uitvoering heeft een gladde folie en behalve een lagere verliesfactor ook een betere hogetonen weergave. Ze zijn zoals valt te verwachten wel aanzienlijk groter (dikker).
Ik hoop dat ik met dit verhaaltje een wijd verbreid misverstand uit de weg heb kunnen ruimen.
Wie iets meer wil weten over ‘het zelf maken’ van (echte) bipolaire elco’s kan daar genoeg info over vinden op het WWW.
Ger
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Bipolaire elco's..., of niet.
door kris , Gent België, 01.05.2014, 20:34 (3862 dagen geleden) @ Ger Fust
tja Ger, onderstaande uitspraak klopt dan ook niet ,rekening houdend met de rest van je tekst,
je schrijft:
In feite zijn alle folie- en ceramische condensatoren bipolair, d.w.z. ze hebben geen + of -.
folie en ceramische condensatoren zijn non polair van nature, maar zeker niet bipolair.
groeten
Kris
Bipolaire elco's..., of niet.
door Ger Fust , Monnickendam, 02.05.2014, 08:28 (3861 dagen geleden) @ kris
Kris,
je hebt volkomen gelijk, dat bedoelde ik eigenlijk ook...
Bedankt voor de aanvulling.
Ger
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Bipolaire elco's..., of niet.
door John Hupse † , Schoonhoven, 02.05.2014, 09:44 (3861 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door John Hupse †, 02.05.2014, 10:00
Wat je in je betoog een "echte bipolaire elco" noemt is een elco waarbij de benodigde folies en papierstroken die nodig zijn voor twee normale elco's gelijktijdig in elkaar worden opgerold en vervolgens in één behuizing worden gestopt. Het is zelfs mogelijk om dergelijke folies aan twee kanten te bewerken, dit maakt de produktie wat lastiger maar bespaart ruimte.
Elektrisch gezien komt zo'n elco overeen met twee normale elco's waarvan de minnen met elkaar zijn verbonden. Mechanisch gezien is dit een constructie die hiervan enigzins afwijkt.
De meeste elco's voor audiotoepassingen gebruiken de z.g. gladde folie (voordeel is de betere kwaliteit, nadeel de prijs en het grotere volume). Voor andere toepassingen wordt de folie wat dieper weggeëtst, waardoor de klassieke "ruwe" elco ontstaat (goedkoop en klein). Beide soorten worden gemaakt in een gepolariseerde en een niet-gepolariseerde vorm.
Misschien is een opmerking over de werking van de bipolaire elco nog nuttig. Door twee elco's in serie te plaatsen (waarbij twee gelijke polen worden doorverbonden) kan de lekstroom nooit groter worden dan die van de elco die "juist" is gepolariseerd. Je moet verder bedenken dat de afbraak van het diëlectricum niet wordt veroorzaakt door een te hoge spanning met de verkeerde polariteit, maar door een te hoge lekstroom in de "verkeerde" richting.
Bipolaire elco's..., of niet.
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 02.05.2014, 22:08 (3861 dagen geleden) @ Ger Fust
Vanaf 1973 t/m 1999 ben ik importeur geweest van het merk Elcap, later Alcap, elco’s.
Het ging hier om elco’s die bestemd waren voor luidsprekerscheidingfilters, dus voor wisselspanning.
Ook ik sprak aanvankelijk over bipolaire elco’s, zo had ik dat in de zestigerjaren geleerd.
Ik kan mij nog wel uit de zestigerjaren herinneren dat er toen uit Duitsland echte bipolaire elco’s kwamen.
Deze waren erg lang, ruim 2x zolang als je zou verwachten. Bovendien hadden deze elco’s, als ik mij goed herinner, 2 of 3 rillen in de aluminium behuizing, in plaats van 1.In 1974 sprak ik een ingenieur van KEF in Engeland, hij legde mij uit dat de Elcap elco’s, zo als KEF die gebruikte in zijn filters (en andere Engelse fabrikanten), geen (echte) bipolaire elco’s waren in de zin van 2 elco’s in serie met de minnen aan elkaar. Maar, zoals men in het Engels zegt; Non polarized electrolytic capacitors. Vertaald in goed Nederlands; niet-gepolariseerde elco’s, zo ben ik ze ook altijd blijven noemen.
Nu hoor ik al iemand roepen; maar ze zijn dan toch bipolair, of te wel tweepolig. Dat is in feite ook zo, maar de NP elco’s bestaan maar uit 1 elco, die na de fabricage niet gepolariseerd is. Een ECHTE bipolaire elco heeft 2 elco’s in 1 huis, dat is het verschil.Ik durf rustig te zeggen dat zo’n 95 procent, en waarschijnlijk méér, geen echte bip. elco’s zijn, maar; niet-gepolariseerde elco’s.
Zo spreekt bijvoorbeeld de fa. Conrad op zijn site over; ‘Bipolaire condensatoren’, terwijl ze waarschijnlijk niet-gepolariseerde elco’s bedoelen, dat is ook verwarrend.
In feite zijn alle folie- en ceramische condensatoren bipolair, d.w.z. ze hebben geen + of -.
Dit in tegenstelling tot (gewone) elco’s die dat wél hebben. Behalve de reeds genoemde niet-gepol. elco’s, die voornamelijk voor audio doeleinden worden gebruikt.
Bovendien zijn deze er nog in 2 uitvoeringen, nl. de ‘gewone’ en de LL (Low Loss) uitvoering.
De gewone n.p.elco’s hebben een geëtste folie, net zoals de bekende gepolariseerde elco’s, de LL uitvoering heeft een gladde folie en behalve een lagere verliesfactor ook een betere hogetonen weergave. Ze zijn zoals valt te verwachten wel aanzienlijk groter (dikker).Ik hoop dat ik met dit verhaaltje een wijd verbreid misverstand uit de weg heb kunnen ruimen.
Wie iets meer wil weten over ‘het zelf maken’ van (echte) bipolaire elco’s kan daar genoeg info over vinden op het WWW.
Ger
Ger,
Bedankt voor je interessante uitleg.
Zelf heb ik twee paar oude boxen, één paar IMF en één paar Kef, waarin de door jou
genoemde Elcap non polaire C's in het wisselfilter zitten.
Deze C's hebben aan de beide zijden rondom allemaal plusjes staan.
Ik begrijp nu dat dit geen "gewone" bipolaire elco's zijn.
Maar het zijn dus wel een soort elco's. En dus vraag ik mij af in wat voor een
toestand deze nu minstens 40 jaar oude Elcaps nu zullen zijn.
En of die nu aan vervanging toe zijn.
Kunnen deze Elcaps b.v net als "gewone" elco's ook verdrogen?
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
Bipolaire elco's..., of niet.
door Ger Fust , Monnickendam, 03.05.2014, 10:15 (3860 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Cees,
Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, dus ik spreek in dit geval niet vanuit de praktijk.
Maar persoonlijk zou ik ca. 40 jaar oude Elcap’s wel vervangen.
Hierbij wil ik wel een waarschuwing plaatsen, voor het ‘modificeren’ respectievelijk opwaarderen van een scheidingsfilter.
Omstreeks 1978 begon men (Nederlandse situatie) voor het hoog, polyester condensatoren te gebruiken. Dat was binnen een half jaar een must.
De 2000 Elcap’s van 4,7 uF die ik in voorraad had, heb ik weg moeten gooien! Ze waren plotseling onverkoopbaar geworden.
Binnen enkele jaren begon men ook voor het middengebied polyester condensatoren te gebruiken,
of nog beter; polycarbonaat of polypropyleen. (in gemetalliseerde uitvoering)
In de tachtiger- en negentigerjaren gingen veel mensen hun KEF (en andere merken) filters
‘opwaarderen’ met gemetalliseerde polyester condensatoren.
Helaas klonk dat niet altijd beter! De boxen gingen wel wat helderder klinken maar er was toch ook sprake van wat scherpte.
Hoe komt dat? Bij een 12 dB filter is er altijd sprake van een spoel en een condensator, die vormen samen een kring met een bepaalde Q.
Indien de elco’s vervangen werden door polyester- of andere foliecondensatoren dan werd de Q van de kring groter en dit gaf een ander verloop rond de scheidingsfrequentie.
In de meeste gevallen een lichte bult bij de scheidingsfrequentie.
Een filter kan wel degelijk verbeterd worden met de hierboven genoemde condensatoren,
maar met serie- en/of parallel weerstanden moet er een kleine correctie worden toegepast om uiteindelijk toch weer een (bijna) rechte frequentiekarakteristiek te krijgen.
Dus vervangen door een goede kwaliteit nietgepolariseerde elco (let op de tolerantie) lijkt mij wel aan te bevelen.
Gedeeltelijk vervangen door foliecondensatoren kan verbetering opleveren,
maar controle met meetapparatuur is dan wel aan te bevelen.
Ger
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Bipolaire elco's..., of niet.
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 03.05.2014, 21:25 (3860 dagen geleden) @ Ger Fust
Cees,
Eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, dus ik spreek in dit geval niet vanuit de praktijk.
Maar persoonlijk zou ik ca. 40 jaar oude Elcap’s wel vervangen.Hierbij wil ik wel een waarschuwing plaatsen, voor het ‘modificeren’ respectievelijk opwaarderen van een scheidingsfilter.
Omstreeks 1978 begon men (Nederlandse situatie) voor het hoog, polyester condensatoren te gebruiken. Dat was binnen een half jaar een must.
De 2000 Elcap’s van 4,7 uF die ik in voorraad had, heb ik weg moeten gooien! Ze waren plotseling onverkoopbaar geworden.
Binnen enkele jaren begon men ook voor het middengebied polyester condensatoren te gebruiken,
of nog beter; polycarbonaat of polypropyleen. (in gemetalliseerde uitvoering)In de tachtiger- en negentigerjaren gingen veel mensen hun KEF (en andere merken) filters
‘opwaarderen’ met gemetalliseerde polyester condensatoren.
Helaas klonk dat niet altijd beter! De boxen gingen wel wat helderder klinken maar er was toch ook sprake van wat scherpte.Hoe komt dat? Bij een 12 dB filter is er altijd sprake van een spoel en een condensator, die vormen samen een kring met een bepaalde Q.
Indien de elco’s vervangen werden door polyester- of andere foliecondensatoren dan werd de Q van de kring groter en dit gaf een ander verloop rond de scheidingsfrequentie.
In de meeste gevallen een lichte bult bij de scheidingsfrequentie.Een filter kan wel degelijk verbeterd worden met de hierboven genoemde condensatoren,
maar met serie- en/of parallel weerstanden moet er een kleine correctie worden toegepast om uiteindelijk toch weer een (bijna) rechte frequentiekarakteristiek te krijgen.Dus vervangen door een goede kwaliteit nietgepolariseerde elco (let op de tolerantie) lijkt mij wel aan te bevelen.
Gedeeltelijk vervangen door foliecondensatoren kan verbetering opleveren,
maar controle met meetapparatuur is dan wel aan te bevelen.Ger
Ger,
Bedankt ook voor deze bijdrage. Geeft goed weer, met welke soort C's men de
nu bejaard geworden niet gepolariseerde c's in wisselfilters kunt vervangen.
Het "eeuwige" leven zullen de Elcaps niet (kunnen) hebben.
Ik begrijp dat ook deze elco's net als de "gewone" elco's dus aan veroudering
onderhevig zijn.
Maar ze zo maar vervangen door wat anders, dan moet je dus wel weten waar mee je
bezig bent. Mij werd al aangeraden om ze te vervangen door zeer prijzige C's.
En dan vraag ik mij wel af waar men dan mee bezig is.
Het beste nuchtere advies van jou zal ik dan ook opvolgen.
Nu weten wij ook wat het verschil is tussen de verschillende niet gepolariseerde
en bipolaire elco's.En hun verschillende eigenschappen.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
Bipolaire elco's..., of niet.
door huub.jak , 04.05.2014, 05:52 (3859 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Ik ben toch van mening
Dat een Elco in een luitspreker box voor de hogen tonen
Toch wel Heeeel lang mee kunnen gezien dat beetje
Stroom er op staat en ook niet Continu .
Er is ook haast geen warmte ont wikkeling
Is het Niet wat over trokken met die Stelling ?
Huub
Bipolaire elco's..., of niet.
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 05.05.2014, 22:58 (3858 dagen geleden) @ huub.jak
Ik ben toch van mening
Dat een Elco in een luitspreker box voor de hogen tonen
Toch wel Heeeel lang mee kunnen gezien dat beetje
Stroom er op staat en ook niet Continu .
Er is ook haast geen warmte ont wikkeling
Is het Niet wat over trokken met die Stelling ?
Huub
Niet als die boxen de laatste ca 30 jaar buiten bedrijf zijn geweest.
Dan zullen ook die niet-polaire elco's waarschijnlijk verdroogt zijn.
Juist bij continu gebruik, zouden die speakers nu nog beter hebben geklonken,
want juist bij regelmatig gebruik is het ouderdom verval in een elco minder erg
als wanneer niet gebruikt. Maar voor de veel te dure zilver folie C's ga ik niet.
Gewoon de kleine waarden vervangen vervangen door goede C's en de hogere waarden
voor het laag, vervangen door gelijkwaardige niet-polaire elco's, zoals de
originele. Dit i.v.m de grote waarde.
En zeker in het hoge tonen gedeelte van het filter steekt het zeker wel nauw om
een goede weergave te krijgen. Net als de koppel elco naar de L Spr in een OTL
buizen radio hoor je dat wel, als die door een goede nieuwe word vervangen.
Als je tenminste geen scherpe "sissers" wil horen.
Maar dat zijn toch allemaal dingen die jij als radio/ versterker man toch wel weet?
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
Bipolaire elco's..., of niet.
door MarcelvdG , 03.05.2014, 08:10 (3860 dagen geleden) @ Ger Fust
Vanaf 1973 t/m 1999 ben ik importeur geweest van het merk Elcap, later Alcap, elco’s.
Het ging hier om elco’s die bestemd waren voor luidsprekerscheidingfilters, dus voor wisselspanning.
Ook ik sprak aanvankelijk over bipolaire elco’s, zo had ik dat in de zestigerjaren geleerd.
Ik kan mij nog wel uit de zestigerjaren herinneren dat er toen uit Duitsland echte bipolaire elco’s kwamen.
Deze waren erg lang, ruim 2x zolang als je zou verwachten. Bovendien hadden deze elco’s, als ik mij goed herinner, 2 of 3 rillen in de aluminium behuizing, in plaats van 1.In 1974 sprak ik een ingenieur van KEF in Engeland, hij legde mij uit dat de Elcap elco’s, zo als KEF die gebruikte in zijn filters (en andere Engelse fabrikanten), geen (echte) bipolaire elco’s waren in de zin van 2 elco’s in serie met de minnen aan elkaar. Maar, zoals men in het Engels zegt; Non polarized electrolytic capacitors. Vertaald in goed Nederlands; niet-gepolariseerde elco’s, zo ben ik ze ook altijd blijven noemen.
Nu hoor ik al iemand roepen; maar ze zijn dan toch bipolair, of te wel tweepolig. Dat is in feite ook zo, maar de NP elco’s bestaan maar uit 1 elco, die na de fabricage niet gepolariseerd is. Een ECHTE bipolaire elco heeft 2 elco’s in 1 huis, dat is het verschil.Ik durf rustig te zeggen dat zo’n 95 procent, en waarschijnlijk méér, geen echte bip. elco’s zijn, maar; niet-gepolariseerde elco’s.
Zo spreekt bijvoorbeeld de fa. Conrad op zijn site over; ‘Bipolaire condensatoren’, terwijl ze waarschijnlijk niet-gepolariseerde elco’s bedoelen, dat is ook verwarrend.
In feite zijn alle folie- en ceramische condensatoren bipolair, d.w.z. ze hebben geen + of -.
Dit in tegenstelling tot (gewone) elco’s die dat wél hebben. Behalve de reeds genoemde niet-gepol. elco’s, die voornamelijk voor audio doeleinden worden gebruikt.
Bovendien zijn deze er nog in 2 uitvoeringen, nl. de ‘gewone’ en de LL (Low Loss) uitvoering.
De gewone n.p.elco’s hebben een geëtste folie, net zoals de bekende gepolariseerde elco’s, de LL uitvoering heeft een gladde folie en behalve een lagere verliesfactor ook een betere hogetonen weergave. Ze zijn zoals valt te verwachten wel aanzienlijk groter (dikker).Ik hoop dat ik met dit verhaaltje een wijd verbreid misverstand uit de weg heb kunnen ruimen.
Wie iets meer wil weten over ‘het zelf maken’ van (echte) bipolaire elco’s kan daar genoeg info over vinden op het WWW.
Ger
Wat voor praktische voordelen heeft het in antiserie schakelen van twee gewone elco's (echte bipolaire elco volgens jouw definitie) vergeleken met het gebruik van 1 elco waarbij beide folies geformeerd zijn (gewone niet-gepolariseerde elco)?
Ik neem aan dat er een voordeel moet zijn, anders zouden die Duitsers ze niet gemaakt hebben. Ik ken eigenlijk alleen een nadeel, namelijk de wat hogere vervorming die je krijgt met gewone elco's in antiserie.
Bipolaire elco's..., of niet.
door Ger Fust , Monnickendam, 03.05.2014, 09:29 (3860 dagen geleden) @ MarcelvdG
Waarschijnlijk zijn er geen practische voordelen, ik zou niet weten welke.
Ik kan mij deze elco's herinneren uit het begin van de zestigerjaren, maar ze stammen hoogstwaarschijnlijk uit de vijftigerjaren. (misschien nog wel eerder)
Dus eerst waren er de bipolaire elco's (2 gewone elco's is serie), daarna kwamen de niet gepolariseerde elco's.
Eind zestiger jaren waren er ook zeer kleine elcootjes van het merk Sic-Safco.
Deze werden verkocht als bip. elco maar waren bijna zeker ook niet-gepolariseerde elco's.
Door mijn werkzaamheden aan luidsprekerscheidingfilters in 1973 werd in geconfronteerd met de slechte levering en het beperkte assortiment van Sic-Safco.
Toen ben ik zelf de Elcap elco's gaan importeren, deze hadden een betere kwaliteit en een veel groter assortiment.
Bovendien waren ze bekend van onder andere de KEF filters.
Sinds de negentiger jaren komen de luidspreker-elco's voornamelijk van de fa. Intertechniek uit Duitsland, die deze hoogstwaarschijnlijk bij een Duitse fabrikant laat maken.
Ik vermoed dat ook dit nietgepolariseerde elco's zijn.
Helaas veel boeken uit de zeventiger- en tachtigerjaren maakten melding van het feit dat je voor wisselspanning 2 (gewone) elco's in serie moest zetten.
Dit idee blijft nog steeds de ronde doen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat 2 elco's in serie beter zou zijn dan een nietgepolariseerde elco die speciaal voor dit doel is gefabriceerd.
De bipolaire elco's zoals ik mij die kan herinneren uit de zestiger jaren, heb ik na 1970 niet meer gezien, voor zo ver ik mij kan herinneren.
Ger
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Bipolaire elco's..., of niet.
door huub.jak , 03.05.2014, 09:54 (3860 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door huub.jak, 03.05.2014, 10:05
Twee wel met plus aan plus .
BVB 2x 8 UF
Huub
Bipolaire elco's..., of niet.
door Eduard , 03.05.2014, 13:38 (3860 dagen geleden) @ Ger Fust
dag Ger,
In een heel andere toepassing kwam ik deze "wisselspannings" elco's later nog tegen. Mogelijk zijn ze daarvoor nog steeds te koop. Wanneer je een driefasige motor op enkelfase spanning wil aansluiten dan kan dat via een hulpcondensator. Voor start met belaste motor levert die hulpcondensator (een gewoon folie type) vaak onvoldoende koppel. Om een groot startkoppel te krijgen werd parallel aan de bedrijfscondensator een veel grotere startcondensator gezet. Die startcondensator was een bipolaire elco. Die werd automatisch afgeschakeld of manueel met een schakelaar uit/aan/start. De startpositie veerde na loslaten van de knop terug naar de "aan" stand. Die startcondensatoren zijn maar bestemd voor kortstondig gebruik.
Vriendelijke groeten,
Eduard