philips b6x12a (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 12.09.2008, 20:58 (5728 dagen geleden) @ Dick Smit

Mijn philips radio b6x12a heeft vier zenders op de MG met het volume voluit.
LG en KG helemaal niets. het aansluiten van een externe antenne geeft geen verbetering
FM is perfekt. Alle buizen zijn OK.
De gemeten spanningen volgens het schema zijn goed.
Conclusie moet wel zijn, zeer ongevoelig in de genoemde bereiken.
Heeft iemand enig idee wat de mogelijke oorzaak is?

In geen geval beginnen met "afregelen". Voordat je begint met het afregelen van een radio moet je 100% zeker zijn dat niet een ander defect de oorzaak van de ongevoeligheid is.
Voor het afregelen zijn meetinstrumenten nodig, zoals een meetzender, een wobbulator en een oscilloscoop.

Een aantal oorzaken voor ongevoeligheid op een rijtje:
- versleten buizen
- onjuiste gelijkspanningen
- slechte ontkoppeling van de gelijkspanningen
- defecte spoelen
- ontregelde afstemkringen

Voor de midden- en langegolf wordt de ingebouwde ferrietantenne gebruikt, voor de kortegolf moet een externe draadantenne worden aangesloten.

Je schrijft dat de FM-ontvangst perfect is. Maar wat is de bron van die FM-signalen? Als dat de CAI (het kabelnet) is, is dat nog geen maat voor de gevoeligheid. De CAI-signalen zijn veel hoger dan de signalen die met een eigen FM-dipool (verticaal opgesteld) worden ontvangen.

[image]

In het bovenstaande blokschema is te zien welke buizen verantwoordelijk zijn voor de ontvangst van LG, MG en KG. Namelijk B2, B3 en B4.
De eerste controle is natuurlijk of de juiste buizen op de juiste plaats zitten.
Vervolgens kan je de buizen een voor een even uitwisselen met reserve buizen, of de buizen uit een andere radio om te zien of het probleem door een versleten buis wordt veroorzaakt. Geen effect? Dan de oorspronkelijke buis er weer in.

Met een hoogohmige voltmeter (digitale multimeters zijn over het algemeen hoogohmig) controleer je de spanningen op de anodes, schermroosters en stuurroosters.
Met name verlopen schermroosterweerstanden beïnvloeden de gevoeligheid. Als de schermroosterweerstand in waarde is toegenomen is de schermroosterspanning uiteraard te laag.

Zijn de spanningen allemaal in orde, dan kan de oorzaak zijn dat de hoogfrequentontkoppeling van verschillende weerstanden onvoldoende is.
Even uitleggen wat ontkoppeling betekent. Door de weerstanden loopt naast de gelijkstroom ook een (hoogfrequent) wisselstroom. Over de weerstanden ontstaat dus een wisselspanning. Deze wisselspanning zorgt ervoor dat de uiteindelijke voedingsspanning op dat punt in werkelijkheid lager is dan bedoeld, omdat de wisselspanning over de weerstand de spanning tegenwerkt. Die wisselspanning moet worden afgevoerd. Dat gebeurt met de ontkoppelcondensatoren.
In de blauwe cirkels in het onderstaande schema zijn de ontkoppelcondensatoren met de betrokken weerstanden aangegeven. Ik zie zojuist dat ik bij B4 heb verzuimd om R15 en C42 te omcirkelen.

Met een condensator van de juiste waarde parallel gesoldeerd aan de oorspronkelijke condensator kan je controleren of de ontkoppelcondensator zijn werk nog wel doet.

Als dit allemaal is gecheckt moet je je maar weer melden, dan gaan we verder zoeken.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum