Bruikbaarheid van een oude (opnieuw geformeerde) Elco (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 21.05.2014, 06:02 (3842 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Ik dacht dat ik nu wel zo ongeveer alles van condensators restaureren en meten wist. (ik heb nog al een verzameling meetbruggen en andere condensator meet/restaureer spul)

Maar dat met die injectiespuit ben ik nog nooit tegen gekomen. Grappig, ga ik eens proberen. (als ik een naald kan vinden) Gebruik je gewoon water ?
Het electrolyte bevat idd water en als de elco te heet wordt verdampt dat water.(heet door externe oorzaak, of opwarming van de ESR, of te veel lekstroom)
Dus mogelijk help bijvullen. Probleem wat ik wel zie is dat het electrolyte er niet "vrij" inzit. Het is een beetje als bij een spons, er zit water in maar er valt zo weinig te mengen. Maar als ik jou reactie lees gaat dat dus wel, het is leuk om eens te proberen. Heeeeeeeel soms is een elco niet te vervangen (en ook niet van een nieuwe inhoud te voorzien, maar dat heb ik tot nu toe maar een keer meegemaakt en door heel voorzichtig dagen lang te formeren is het gelukkig toch weer goed gekomen) Dan is dit het proberen waard.

Ik heb redelijk wat rotte elco's open gesloopt voor onderzoek maar helemaal droog ben ik maar twee keer tegen gekomen. Dat waren low esr 105 graden 15 mF elco's die in een erg hete locatie waren gemonteerd. Die rammelde zelfs. Maar ik maak natuurlijk niet elke elco open. (ik bewaar aparte fail gevallen wel, soldeer die op pcb strips en documenteer ze. (je moet bij testen/restauratie/calibratie van LCR apparatuur natuurlijk ook wat rot testmateriaal hebben.

Capaciteit meten bij mogelijk slechte elco's: Een multimeter die DC gebruikt is alleen zinvol om nieuwe of gegarandeerd goede condensators te meten. Ze meten de tijd die het laden kost. Als de ESR hoog is dan wordt de RC tijd veel langer met het resultaat een schijnbaar erg goede capaciteit. Ik heb vorig jaar van een TV monteur een reeks rotte elco's gehad. Hij had de waarde gemeten met diverse apparaten waaronder een multimeter. De capaciteit waarden van de multimeter waren bij elco's met hoge ESR erg veel te hoog.

Lekstroom meet je al. Dat kan op diverse manieren zolang je er maar DC opzet en zorgt dat er niet te veel stroom kan lopen tijdens het formeren want dan gebeurd er weinig. Je kookt hem waarschijnlijk droog. Begrens het zo dat er maar een paar mA kan lopen.
Heel belangrijk, schroef de spanning langzaam op. In een keer op 200V en dan wachten is veel minder effectief. Ik draai de spanning omhoog waarbij ik zorg dat de lekstroom grofweg onder de 500 uA blijft.

De ESR. Ik meet bij voorkeur de Dissipatie factor D ( dat is een "omrekening" van de verlieshoek. Dit is een waarde die makkelijker laat zien of het foute boel is. ESR, en zeker op 100 kHz voor elco's in buizenspul, zegt vrij weinig, zelfs met datsheet. De fabrikant geeft ESR in de vorm van D bij 100 of 1000 Hz op. Voor 100 kHz geven ze meestal de impedantie. Nu is de reactantie laag op 100 kHz, tenminste, als de elco op die frequentie nog capaciteit heeft. Als het voorbij zijn zelfresonantie is dan neemt de reactantie toe. De ESR lijkt dan hoger dan hij is. Ook verhogen het skineffect en dielectrische verliezen de ESR bij die frequentie. En dat is voor elco's in switchers met hoge frequentie geen ramp, die hebben vaak ook een hogere SRF maar het is bij fysiek grote elco's in oude radios zinloos. Hetr vertekent eerder de meting. Goede elco's lijken dan slecht.

Formeren doe je natuurlijk niet met de condensator aangesloten in het apparaat (even voor de zekerheid, je weet maar nooit) Altijd minimaal aan een kant loshalen.

http://www.pa4tim.nl/?p=1385 voor meer info over formeren. (er staan ook diverse artikelen over ESR en vergelijkingen tussen meters op mijn site.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum