Het grote elektromechanische nixieklok project (Techniek Radio/TV)

door Onno ⌂ @, 24.05.2014, 05:37 (3839 dagen geleden) @ Andy Janssen
Bewerkt door Onno, 24.05.2014, 05:54

Fraaie schakeling! Het is overigens best mogelijk om de cijfers (bijna) gelijktijdig te laten verspringen door er een "synchrone" teller van te maken of de "ripple" puls af te leiden van de situatie "ik sta op 9 en krijg een puls".

Als je een flinke bak simpele relais met 1 of 2 wisselcontacten hebt, kun je ook een binaire elektromechanische klok maken. Dan ben je ook niet meer afhankelijk van de kwaliteit van de elco's.

Ik moet overigens bezwaar maken tegen de term "analoog".
Deze klok werkt met cijfers, weliswaar niet binair (2-tallig), want de relais geven een cijfer aan van 1 tot 10 of 11 of wat was het?
Digitaal = door middel van cijfers (digit, afgeleid van het Latijn digitus = vinger)
Het is dus een elektromechanische digitale schakeling, net als de computer waarnaar elders in de thread verwezen wordt.

Alleen zonnewijzers en waterklokken zijn 100% analoog: ze werken met een grootheid die evenredig is met de te meten en vervolgens weer te geven grootheid. (kwantummechanici zullen er misschien anders over denken...)
Een zandloper is ook analoog maar niet meer echt evenredig, dus discreet (per zandkorrel), maar niet digitaal. Het getal van de zandkorrels is op zich niet relevant, wel het volume van de zandkorrels. Over het getal redeneren is alleen een middel om de klok te begrijpen.
Eigenlijk zijn de meeste ouderwetse klokken ook digitaal, maar met een analoge uitlezing.
Ze tellen het aantal tikken van de slinger of onrust en geven die als hoekverdraaiing weer. Hoe verder je komt in het mechanisme, hoe minder je geneigd bent het "digitaal" te noemen omdat de stapjes kleiner worden en onnauwkeuriger weergegeven zodat het analoog lijkt.

--
Vriendelijke groeten,
Onno


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum