Opstarten 17TX112 (Techniek Radio/TV)
door Roland L, 24.05.2014, 17:20 (3839 dagen geleden)
Hallo allen,
Even een heel summiere introductie bij mijn eerste post op dit forum: ik ben best aardig onderlegd in de digitale techniek en ook de soldeerbout hanteer ik met groot gemak. In mijn jeugdige jaren heb ik vaker buizen-tv's gerepareerd - hoewel dat vaak een kwestie was van buizen verwisselen, knetterende trafo's vervangen of uitgebrande printplaten herstellen
Ik ben sinds een jaar de trotse bezitter van een super spelende Blaupunkt Sultan 2620 uit 1960. Van deze radio geniet ik nog regelmatig, wat een pracht geluid. Sinds kort heb ik ook een Philips 17TX112 in mijn bezit. Uiteraard heb ik inmiddels alle waarschuwingen gelezen dat een dergelijk toestel, vol met teerknollen, niet zonder risico opgestart kan worden. Volgens de vorige eigenaar is het toestel ruim 25 jaar geleden werkend op zolder gezet. Nu wil ik graag de meest cruciale condensatoren vervangen, in eerste instantie gewoon 1-op-1 om te zien of het toestel verder nog werkt. Daarbij maak ik me de meeste "zorgen" over de lijntrafo en beeldbuis.
Heeft iemand een lijstje of overzichtje van welke teerknollen ik absoluut als eerste moet vervangen om op een "veilige" manier na te gaan of het toestel nog werkt? Daarna kan ik dan stap voor stap de overige knollen vervangen.
Ik bewonder overigens de creatieve manieren die ik op dit forum gelezen heb om deze condensatoren te vervangen en het toch laten lijken of de onderdelen nog origineel en authentiek zijn. Compliment aan jullie allen
Bij voorbaat dank,
Roland
Opstarten 17TX112
door doeve , Borgercompagnie, 24.05.2014, 18:40 (3839 dagen geleden) @ Roland L
Mooi te lezen Roland.
Wat de teerknollen betreft in elk geval die waar een relatief hoge spanning op komt te staan zoals de boosterC en in het gloeidraad cirquit (naar massa).
Verder koppel C's dus die naar een stuurrooster gaan. een schema is wel vereist om de juiste er uit te vissen. C's waar weinig spanning overstaat kun eerst wel laten zitten, die geven zelf meestal wel aan of ze vervangen dienen te worden (door sync, beeld of geluidsproblemen).
Henk
--
HJD
Opstarten 17TX112
door Maurice , Dordrecht, 24.05.2014, 20:07 (3839 dagen geleden) @ Roland L
Roland,
Lees dit even door, begrijp je wat de bedoeling is,
http://www.nfor.nl/archief/index.php?mode=entry&id=172971
Opstarten 17TX112
door Roland L, 25.05.2014, 06:53 (3838 dagen geleden) @ Maurice
Bedankt Doeve en Maurice voor jullie reacties. Het zal even puzzelen worden welke condensatoren vervangen moeten worden. Het schema heb ik wel, helaas is het niet helemaal compleet. Het betreft een scan van een service-boekje maar op de randen van de pagina's vallen hier en daar wat componenten weg. Ik heb Luc al benaderd met de vraag of hij nog een schema heeft.
Rest mij nog even een vraagje, welk type condensator kan ik het beste gebruiken als vervanging?
Groeten,
Roland
Opstarten 17TX112
door Roland L, 25.05.2014, 10:15 (3838 dagen geleden) @ Roland L
Nu ik zo bezig ben met het uitzoeken van de condensatoren zie ik dat mijn schema wel compleet is. Het is alleen gescand met grote stukken overlap. Ik zag bepaalde schakelingen meerdere keren terugkomen
Opstarten 17TX112
door ruudtx , 25.05.2014, 15:19 (3838 dagen geleden) @ Roland L
Vervangen Booster C en de ontkoppel C in gloeidraadcircuit naar massa, bij lijneindbuis, is voldoende om TV te starten, de rest kan later ook als je er vaker naar wil kijken.
Best is opstarten in fasen, eerst geleidelijk met variac of serie gloeilamp, om problemen met gelijkrichter en afvlakelcoos te voorkomen. Doe dit met uitgeschakelde hoogspanning, door plug naar afbuigjuk los te halen.
Als dat goed gaat, je ziet natuurlijk geen beeld, maar wellicht wel geluid, dan de afbuigplug er in en op volle spanning starten.
Altijd in de gaten blijven houden, vooral eerste minuten, liefst met stekker in de hand om meteen de spanning eraf te halen bij licht en rookeffecten.
Opstarten 17TX112
door Roland L, 25.05.2014, 18:55 (3838 dagen geleden) @ ruudtx
Ik probeer uit te zoeken wat de booster c is in dit toestel. Als ik op het schema kijk lijkt mij dit C129. Ik ben hier op uitgekomen op basis van info op dit forum m.b.t. andere toestellen. Kan je mij bevestigen of dat de booster C is?
Ik twijfel namelijk omdat deze niet in de hoogspanningskooi zit....
Opstarten 17TX112
door kris , Gent België, 25.05.2014, 20:21 (3838 dagen geleden) @ Roland L
C129 is niet de booster C.
volgens het schema heeft dit toestel geen klassieke booster C knol, zoals die bij "jongere" toestellen gangbaar was. De recuperatiespanning gaat rechtstreeks naar een electrolyt van 10 µF (c 152).
Je kan dus nog lang zoeken
groeten
Kris
Opstarten 17TX112
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 08:15 (3837 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door John Hupse †, 26.05.2014, 08:36
er bestaan allerlei misverstanden rond condensatoren.
Deze onderdelen worden soms verward met knollen, maar dat zijn verdikkingen in ondergrondse stengels. Hoe iemand dit kan verwarren met een condensator weet ik niet. Moet ik een "knolcondensator" zien als een verdikking in een draad die onder het chassis doorloopt?
Een "boostercondensator" is een ander misverstand. In het Engelse taalgebied komt het woord "booster" voor om aan te geven dat de werking van iets (b.v. een schakeling of een toestel) wordt versterkt. Je zou dus over een "booster capacitor" in een televisietoestel kunnen spreken wanneer deze condensator een versterkende werking op het beeld heeft. In het Nederlands gebruikt men vaak Engelse woorden zonder dat duidelijk is wat ze betekenen. Modern is b.v. om hiervoor het woord "turbo" te kiezen in plaats van "booster". Omdat niemand weet wat hiermee wordt bedoeld is er zelfs al een vitaminepreparaat in de handel gebracht dat letterlijk "Turbo Booster C Powder" heet. (Krachtig Booster-C Poeder).
Mensen die de Engelse taal beheersen heb ik nog nooit horen spreken over een "booster capacitor".
Wanneer je dit soort misverstanden combineert ontstaan zinnen zoals: "Ik probeer uit te zoeken wat de booster c is in dit toestel. Als ik op het schema kijk lijkt mij dit C129". Inderdaad is C129 een papiercondensator met een teeromhulling die onder het chassis zit, en dus een "teerknol". Verder heeft deze condensator een versterkende werking op het beeld, en dus gaat het om een "teerknol" die tevens "boostercondensator" is.
Het lijkt mij persoonlijk toch eigenlijk beter om wat minder te gaan denken in uiterlijkheden, en eerst eens te kijken hoe zo'n TV-toestel ongeveer werkt. B.v. het boekje "Inleiding tot TV-Service" Van Swaluw en Van der Woerd kan hierbij behulpzaam zijn.
Opstarten 17TX112
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 26.05.2014, 08:34 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 26.05.2014, 08:39
Daar staat natuurljk tegenover dat in specifiek jargon, zoals dat van TV-monteurs, er wel eens hybride-termen naar binnen sluipen die Nederlands noch Engels zijn (ik zal op Engelstalige fora eens opletten welk woord men gebruikt).
Om misverstanden te voorkomen is het bijvoorbeeld niet zo handig om in latere televisies, die geen boosterdiode en bijbehorende condensator hebben, te spreken over de afstemcondensator van de hoogspanning. Veel mensen krijgen dan visioenen van zo'n 489+511pF gevalletje met een draaiknop eraan. Dus hoe moet je het ding dan noemen?
Terug on-topic, een 17TX112 heeft geen traditionele boostercondensator dus het probleem is niet echt van toepassing... Maar hoe stel jij voor de boostercondensator in de latere buizenmodellen te noemen als dat geen correcte jargonterm is? Ik heb zelf wel een idee waar ik dat zou kunnen zoeken, maar dat vergt wat papierwerk.
Hoe dan ook ben ik met je eens dat het handig is eerst wat practische boekjes over televisie te lezen als je ze wilt gaan repareren.
Opstarten 17TX112
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 08:45 (3837 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door John Hupse †, 26.05.2014, 09:10
Specifiek vakjargon is vaak geen probleem, dit wordt immers in een zeer beperkte kring (onder specialisten) gebruikt. Maar op het moment dat je niet weet waar het over gaat, en vervolgens obscure termen gaat gebruiken die ook door de personen waar je je tot richt niet worden begrepen, ontstaan natuurlijk komische situaties.
Waarschijnlijk luidt de onderliggende vraag "wilt u de defecte onderdelen die verdere schade zouden kunnen aanrichten in mijn televisietoestel aangeven op de onderdelenlijst door bij elk onderdeel dat hiervoor in aanmerking komt een rode pijl te plaatsen". Dat is op zich een legitieme vraag, die in grote lijnen door Ruud is beantwoord. Om dit op onderdeelniveau uit te werken voor oude televisietoestellen, zoals b.v. voor de NVHR-reparatiecursus voor radiotoestellen al is gebeurd, kost zeker 18 maanden doorlooptijd. Voorlopig zullen we het dus moeten doen met wat vakliteratuur, zoals het genoemde boekje voor TV-servicemonteurs.
Opstarten 17TX112
door Roland L, 26.05.2014, 09:08 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Het lijkt mij persoonlijk toch eigenlijk beter om wat minder te gaan denken in uiterlijkheden, en eerst eens te kijken hoe zo'n TV-toestel ongeveer werkt. B.v. het boekje "Inleiding tot TV-Service" Van Swaluw en Van der Woerd kan hierbij behulpzaam zijn.
Hallo John,
Ik hanteer alleen maar de termen die ik op dit forum lees. Ik wil echt serieus aan de slag om deze TV veilig (voor zowel mij maar zeker ook voor het toestel) weer werkend te zien. Daarom orienteer ik me hier en stel ik vragen die mij zinvol lijken. Maar de antwoorden die ik krijg zetten me toch aan het denken. Zo krijg ik reacties dat ik de booster condensator moet vervangen, daarna een reactie dat die niet in het toestel zit en vervolgens weer een reactie dat er wel een C is (die ik zelf al had opgemerkt) die wel weer zo'n soort functie vervult. Of begrijp ik het nu helemaal niet meer? Kan best
Ik heb inmiddels een verkoper op Marktplaats een mail gestuurd voor de levering van het door jou genoemde boek. Mogelijk dat dat boek mij verder helpt op mijn tocht in buizen-TV land. Ah ... ik krijg net het bericht dat de verkoper mijn bod accepteert
Opstarten 17TX112
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 09:26 (3837 dagen geleden) @ Roland L
Hallo Roland,
Of begrijp ik het nu helemaal niet meer?
mijn beschouwing slaat niet specifiek op jouw persoon, maar meer op de werking van forums. Ik begrijp zaken zoals "booster-C" en "teerknol" ook niet, dus je bent kennelijk niet de enige.
Het verschil is hoogstens dat ik me vervolgens ga verzetten tegen het gebruik van onverklaarbare termen, in plaats van ze verder te verspreiden. Voordat je het weet is het algemeen taalgebruik geworden, en dat krijg je nooit meer goed. Ik kan hier veel voorbeelden van geven.
De meeste dingen zijn niet zo ingewikkeld als ze lijken. Ik heb zelf een paar oude TV-toestellen gerepareerd, hoewel ik er nooit enige opleiding in heb gevolgd. Maar ik had wel een vrij dik Philips boek tot m'n beschikking dat ik helaas ooit heb uitgeleend en vervolgens niet meer heb teruggekregen.
Later heb ik het boekje gekocht dat ik al noemde, en dat gebruik ik nog steeds als ik iets hierover wil weten.
Veel succes met de reparatie van de 17TX112A!
Opstarten 17TX112
door Roland L, 26.05.2014, 09:42 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Later heb ik het boekje gekocht dat ik al noemde, en dat gebruik ik nog steeds als ik iets hierover wil weten.
Veel succes met de reparatie van de 17TX112A!
Ik heb het boek inmiddels betaald dus dat gaat wel goed komen
Opstarten 17TX112
door Roland L, 27.05.2014, 09:35 (3836 dagen geleden) @ Roland L
Even terugkomen in een andere tak van de discussie
Later heb ik het boekje gekocht dat ik al noemde, en dat gebruik ik nog steeds als ik iets hierover wil weten.
Veel succes met de reparatie van de 17TX112A!
Ik heb het boek inmiddels betaald dus dat gaat wel goed komen
Ik heb het boek inmiddels ontvangen. Het verkeert nog steeds in goede staat en zelfs de drie schema's die bij het boek horen zitten er bij. Ik ben zeer benieuwd wat dit boek over "de moderne TV" te melden heeft
Het past qua tijd goed bij mijn TV, jaar van uitgifte is 1956.
booster condensator
door Jac Janssen , Eindhoven, 26.05.2014, 11:12 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Jac Janssen, 26.05.2014, 11:35
De nomenclatuur is een beetje buiten het onderwerp, toch maar:
Mensen die de Engelse taal beheersen heb ik nog nooit horen spreken over een "booster capacitor".
Dat kan John, maar het is toch een veel gebruikte term.
In "Televisie-techniek zonder formules" van Holm (ook een bekend door Philips uitgegeven boek) bijvoorbeeld, kun je hetvolgende vinden:
In de engelstalige uitgave van dit boek (het heet dan "How television works", staat hetvolgende:
Op de engels fora komt de term ook regelmatig voor, maar dat is natuurlijk net zo valide als de nonsens-kreten die hier gebruikt worden (inderdaad zoals "teerknollen", gruwel).
Jac
booster condensator
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 26.05.2014, 12:20 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Hoi Jac,
Jij zoekt het in de richting die ik ook wilde inslaan om "het juiste woord" te vinden: oorspronkelijke Philips-geschriften. Waaronder een boekje dat ook letterlijk "Het juiste woord" heet, maar dat ligt op mijn andere lokatie.
Overigens had Philips wel een goede oplossing voor teerknollen: die noemden ze rolblokcondensatoren meen ik. De naam voor mosterdjes ben ik even vergeten, maar de slechts kort geproduceerde opvolgers daarvan noemde men Mepolesco's. Ook een naam die je niet al teveel in de mond moet nemen als je het nog duidelijk wilt houden, lijkt mij.
naamgeving condensators
door Jac Janssen , Eindhoven, 26.05.2014, 12:48 (3837 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Jac Janssen, 26.05.2014, 13:11
Hi Maarten,
Dat klopt.
Een Philips catalogus van begin jaren '50 heeft het over persblokcondensators:
Hazeu noemt het in zijn prachtige boek (ook in jouw bezit) rolblokcondensators:
En het geweldige boek "Van het electron tot de super" keurt beide namen goed:
toevoeging:
De "mosterdjes" werden polyestercondensatoren genoemd.
Uit een Philips service onderdelen catalogus begin jaren '60:
Ook in een Duitse en Engelse catalogus wordt deze naam gebruikt.
Misschien iets om op te nemen in "Tips & Trucs"?
Jac
naamgeving condensators
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 14:07 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Bewerkt door John Hupse †, 26.05.2014, 14:26
ik geloof niet dat rolblokcondensatoren hier iets mee te maken hebben. Dat lijkt me juist een term die weinig wordt gebruikt, maar wel zeer duidelijk is.
Het tegenovergestelde geldt voor de term "boostercondensator". Ik heb dan ook twee vragen aan Jac:
- Welke condensator is volgens jou de "boostercondensator" van de Philips 17TX122A?
- Geef eens een link naar een Brits forum waar men het heeft over een boostercondensator in een oude TV? Ik geloof je best, maar kan zoiets niet zo gauw vinden
Eerdere antwoorden op de eerste vraag in deze thread zijn:
- het is niet C129
- het is C152 (een 10 uF elco)
- het is C129
- een indirect antwoord, volgens Holm is het de condensator die is verbonden met de anode van de PY81 de "boosterdiode" (dus C147)
- het is een papiercondensator die de spanning opslingert
- er zit helemaal geen boostercondensator in dit toestel, maar wel in latere toestellen.
- het is een teerknol
Kortom, totale verwarring. Vandaar mijn oproep om liefst woorden te gebruiken waarvan de betekenis bekend is. Of ter plekke uit te leggen wat er wordt bedoeld.
Nog een opmerking over Holm: hij bespreekt een bepaalde schakeling, en geeft een naam aan een bepaald onderdeel. Dat is op zich duidelijk. Ik heb het ook wel eens over een "boostercondensator", maar ik geef dan wel aan welke condensator ik concreet bedoel. Dat kan geen verwarring geven.
naamgeving condensators
door Jac Janssen , Eindhoven, 26.05.2014, 15:21 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
John,
De schakeling van de 17TX112 (en 14TX100 - 14TX113 en zo) is inderdaad wat anders opgezet dan de standaard simpele schakeling van bijvoorbeeld de TX400U.
Geen idee of hier de term boostercondensator zo direct gebruikt wordt (ik denk het wel), maar voor mij is het dan C152 (10 µF).
Als je het zou definieren als de condensator waar de door de lijnuitgangstrafo opgewekte extra "voedings"spanning in wordt opgeslagen/afgevlakt.
(Ik ben wat meer thuis in oudere toestellen...)
Een verwijzing naar de tern op het engelse forum:
http://www.vintage-radio.net/forum/showthread.php?t=98970
http://www.vintage-radio.net/forum/showpost.php?p=626685&postcount=27
De term "booster diode" komt natuurlijk vaker voor in "spreek/schrijf"-taal en literatuur.
Ik ben het zeker met je eens dat duidelijkheid beslist geen kwaad kan. Spreken over "de" ontkoppelcondensatoren of "de" middenfrekwent spoelen zijn niet duidelijk voor iemand die hulp bij reparatie of het begrijpen van een schakeling wil hebben.
"De" boostercondensator is van hetzelfde laken een pak.
Aangeven welke condensator volgens de schrijver (wel of niet) vervangen zou moeten worden helpt wat meer.
Het was er mij maar om te doen om te laten zien dat de term booster condensator niet zo vreemd of ongebruikelijk is als soms gedacht wordt.
Cees: je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het alleen maar duidelijk moet zijn.
Welke term iemand dan gebruikt is niet zo interessant.
Maar waarom niet meteen de naam genoemd die Philips aan zijn eigen producten gaf?
In de popi-jopie sfeer kun je wel allerlei kreten gebruiken, die ook niet altijd duidelijker zijn. Maar wel vaak handig en ook vaak wel duidelijker
Jac
naamgeving condensators
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 18:59 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Jac,
ook op het Britse forum weet men het niet, zie b.v. "I ques its the booster cap".
Waar het de vragensteller om gaat in deze discussie is het antwoord op de vraag welke onderdelen preventief dienen te worden vervangen. Het is al gebleken dat het nog niet zo eenvoudig is om deze vraag eenduidig te beantwoorden. Hoewel dit op forums wel veel wordt gedaan...
Het idee van een spaarschakeling voor de lijnoscillator is indertijd veel toegepast, maar de ene schakeling is inderdaad de andere niet.
De "opslingering" waar Maurice mee komt is waarschijnlijk bedoeld om de term "boost" te verklaren. Dat is best slim bedacht, maar in werkelijkheid gaat het om de energie die is opgeslagen in de spoel van de blokkeeroscillator en die tijdens de lijnterugslag vrij komt. Dit "shot" of "dose" of "boost" is dus de energie die bij één lijnterugslag vrij komt. De "boosterdiode" zorgt er voor dat deze energie alleen tijdens de terugslag wordt teruggevoerd naar de voeding. Tijdens het schrijven van een beeldlijn spert de boosterdiode.
Zo'n "boost" is dus een hoeveelheid overtollige energie die kan worden "gerecupereerd", en is geen opslingering. Je zou deze energie direct kunnen omzetten in warmte met behulp van een weerstand. Dat is een veilige maar vrij dure oplossing. Men bedacht echter een spaarschakeling, waarmee de "boost" wordt teruggevoerd naar de voeding.
Wanneer de overtollige energie direct wordt teruggevoerd naar een flinke bufferelco is er meestal geen sprake van onderdelen die preventief moeten worden vervangen. Wanneer er een of meerdere papiercondensatoren worden gebruikt om deze energie tijdelijk in op te slaan is dit wel het geval. Er loopt in dat geval namelijk een forse stroom door deze papiercondensator (of papiercondensatoren). Zoals bekend kunnen dergelijke condensatoren daar op den duur niet tegen en krijg je interne kortsluitingen.
Je moet relatief kleine papiercondensatoren waar relatief veel stroom doorheen loopt dus preventief vervangen. Tegenwoordig is dat dat geen probleem meer, er bestaan immers goede vervangers. Er bestaan vooralsnog geen vaste en eenvoudige regels om welke condensatoren het precies gaat bij tv-ontvangers uit de jaren '50. Het is aannemelijk dat dergelijke regels wel kunnen worden opgesteld, maar dat is hoogstwaarschijnlijk nooit gedaan.
booster condensator
door Maurice , Dordrecht, 26.05.2014, 13:50 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Er is een verschil in functie benaming "booster-condensator" en het type condensator.
De booster-condensator idem als bijvoorbeeld benaming afvlakcondensator, Ratel-condensator.
dergelijke namen duiden de functie van een condensator aan in een schakeling.
De booster condensator is gewoon een papiercondensator in de oude Tv's van bepaalde waarde en spanning.Extra vaak nog puls vast.
Booster = opslingering, door de manier van schakelen in deze lijnschakeling wordt de puls opgeslingerd naar een hoger niveau.
Boost = er een duw aan geven.
Je kunt het hebben over een schakeling en dan specifiek bv over C129 die vervangen moet worden.
Echter in volgende type TV is dat weer C 189, tevens dan nog van andere capaciteit.
Door deze condensator een specifieke naam te geven, dit geval verwijzend naar zijn functie, Boost geven van de puls, hebben we het over Boost-condensator.
En hiermee hebben we de gehele range van merken en typen te pakken en zoek je dus die condensator op met die functie in die schakeling.
Even zo met de Ratel-condensator, is gewoon een papier condensator met als functie de ratel van schakelen uit te filteren zodat overige apparaten geen last of storing van kunnen ondervinden.
Waar deze zit, over al op een zelfde plek in toestel.
booster condensator
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 26.05.2014, 14:30 (3837 dagen geleden) @ Maurice
@ Maurice,
Nu word het een stuk duidelijker gemaakt zo, als jij dit uitlegt.
En daar zal een beginneling dan ook wat meer mee aan kunnen.
Het gaat tenslotte om het "begrip"wat d.m.v de benaming van het onderdeel word gegeven.
Zo worden de bomen in het bos, (zie mijn vorige bijdrage) weer wat duidelijker zichtbaar voor de beginneling.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
booster condensator
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 26.05.2014, 14:19 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
De nomenclatuur is een beetje buiten het onderwerp, toch maar:
Mensen die de Engelse taal beheersen heb ik nog nooit horen spreken over een "booster capacitor".
Dat kan John, maar het is toch een veel gebruikte term.
In "Televisie-techniek zonder formules" van Holm (ook een bekend door Philips uitgegeven boek) bijvoorbeeld, kun je hetvolgende vinden:In de engelstalige uitgave van dit boek (het heet dan "How television works", staat hetvolgende:
Op de engels fora komt de term ook regelmatig voor, maar dat is natuurlijk net zo valide als de nonsens-kreten die hier gebruikt worden (inderdaad zoals "teerknollen", gruwel).
Jac
Teerknollen,
Als je ze in de grond stopt en water geeft dan komen er weer nieuwe lek vrije knollen?
Ach: Teer knollen, niks mis mee met die benaming, net als Wima dropjes of Engelse
dropjes. We weten over wat voor soort C's het gaat. Is gewoon simpel begrijpelijk.
Voetzoeker Ero's i.v.m "ratel"C's (alweer zo'n term; ratel C), het is duidelijk wat er
mee word bedoeld. En DAAR gaat het toch om? Een non discussie over goed gebruik van
termen, helpt de beginneling, die vragen stelt om geholpen te worden bij het op
starten ( weer zo'n term, TV lijkt wel een oude motorfiets) van zijn oude TV, het bos
in waardoor deze beginneling "door de bomen het bos niet meer ziet".
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
booster condensator
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.05.2014, 14:31 (3837 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
helpt de beginneling, die vragen stelt om geholpen te worden bij het opstarten van zijn oude TV, het bos in.
precies, daar gaat het om. Jij weet het kennelijk, leg ons beginnelingen dan eens uit welk onderdeel de "boostercondensator" van de Philips 17TX122A is.
booster condensator
door Maurice , Dordrecht, 26.05.2014, 15:41 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Bij de 17TX112A is dat C147 welke aan de anode B19(PY18) hangt.
Deze diode buis noemt men ook wel Boosterdiode.
Ook hier weer , gewoon een diode buis welke in DIT schema als functie heeft BoosterDiode.
Gaat wat ver denk ik nu om principe Lijnpuls uit te leggen hoe dat precies werkt.
Is nogal complex en betreft opslingering, gebruikmaking van eigen-capaciteiten lijntrafo,
en meer speciale truuken.
Kort gezegd was het zo dat C147 zich oplaad in de 1/2 tijd van de periode dat dus B19 in sper staat, daarna kan de opgeladen spanning C147 opgeteld worden bij de lijnpulsspanning van B18.
Beste is andere servicemanuals er bij pakken van dergelijke oude toestellen waarin wel de lijnpuls wordt uitgelegd.
Dacht dat de 112A betreft chassis overeen kwam met de 100A
of was het de 114A.
Principe is ieder geval ietsjes afwijkend dan de latere toestellen.
booster condensator
door Jan Bus , Amersfoort, 26.05.2014, 16:04 (3837 dagen geleden) @ Maurice
C147 lijkt mij niet de "booster"-condensator. Hij zit in het omschakelcircuit 625/819 lijnen. In de stand 625 wordt de spanning op pen 1 van de PY81 met R163 verlaagd naar 215 volt. In de stand 819 wordt C147 overbrugd met een weerstand van 10 ohm en nagenoeg buiten werking gesteld. Hetzelfde geldt voor C129: Deze wordt in de stand 625 overbrugd door 10 ohm. Deze maatregelen zijn genomen om de beeldbreedte gelijk te houden bij schakelen tussen 625 en 819 lijnen. Er is wel meer aandacht aan dit item besteed bij de 14/17TX100A. Als ik me niet vergis kwam toen de bipolaire elco van 10 uF uit de bus als kandidaat voor "boostercondensator". Misschien is dit onderwerp nog wel te vinden in het archief.
Groet, Jan
booster condensator
door Maurice , Dordrecht, 26.05.2014, 18:32 (3837 dagen geleden) @ Jan Bus
Ja je hebt gelijk.
Zat teveel in mijn TX500 circuit te denken, daar zit de booster in de anode kring Diodebuis.
Ik zie nu inderdaad de schakeling van de 112A te bestuderen.
Verhaal is dan te gebruiken van de TX1720A, daar staat een uitgebreide tekst en uitleg
dit principe.
Echter dan wel zonder de schakelmogelijkheid tussen de systemen.
booster condensator
door kris , Gent België, 26.05.2014, 19:47 (3837 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door kris, 26.05.2014, 20:41
helpt de beginneling, die vragen stelt om geholpen te worden bij het opstarten van zijn oude TV, het bos in.
precies, daar gaat het om. Jij weet het kennelijk, leg ons beginnelingen dan eens uit welk onderdeel de "boostercondensator" van de Philips 17TX122A is.
John, als je het topic eens van bovenaf zou lezen vind je al snel terug dat de de 17TX122A geen booster C heeft. Je moet het dus geen drie keer vragen, hij is er niet. TS vroeg er naar om dat er topics over vol geschreven zijn dat je die zeker moet vervangen, de vraag is dus niet onlogisch.. en hij kreeg keurig antwoord dat er geen in zit.
Voor de rest ga je er in je reactie sterk over; De boostercondensator is wel degelijk een bestaand en ingeburgerd begrip. Tv's vanaf 1957 make allemaal gebruik van de afbuiggenerator met serieSPAAR diode. de gerecupereerde energie wordt via een condensator opgeteld bij de voedingsspanning waardoor de uiteindelijke voedingsspanning voor het afbuigcircuit merkelijk hoger wordt dan de aangelegde voedingsspanning. De spanning wordt dus hoger, boosted, en vandaar de booster condesator.
Dit boosten gebeurt niet zomaar. Het is een ingenieus samenspel van de trafo, de spaardiode en de booster-C. tijdens de flyback vormen ze samen een trillingskring afgestemd op 3x FH (47kHz)en ze trilling duurt net een halve sinus.Na de halve sinus zit de energie mooi in de booster-C, vandaar zijn naam.
de schakeling van de 17TX112 lijkt er wat op, maar de diode werkt vooral als demper. Misschien had Philips wel even ruzie met RCA (de bedenker van de boosterlijneindtrap) en deden ze het even anders om het patent te ontlopen.
En ik heb er geen benul van of de Engelsen een andere term gebruiken (ik zoek het op, maar ik denk het niet) maar sinds wanneer is dat nu een correcte referentie?
groeten
Kris
edit: even op zolder gekeken. Televisietechniek zonder formules (1956, Philips uitgave) pagina 278 heeft het over "boosterschakelling met spaardiode en boostercondensator.
Nu nog even Kerkhof en Aisberg terugvinden.
booster condensator
door Jan Bus , Amersfoort, 27.05.2014, 06:54 (3836 dagen geleden) @ kris
Bij andere Philips documentaties uit de tijd, zoals de TX1720A en 17TX100A/20 met soortgelijke lijneindtrap als de 17TX112A, wordt een beschrijving gegeven van de werking van de lijneindtrap. Hierin wordt de bipolaire elco van 10 uF door Philips benoemd als boostercondensator.
Jan
booster condensator - aanvulling
door Jac Janssen , Eindhoven, 26.05.2014, 15:55 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Even bladeren in enkele boeken toont aan dat de term wel meer wordt gebruikt.
J.H. Jansen in tv-storingen vinden en verhelpen:
Schrama in fouten in TV:
(en nog op een paar plaatsen)
En ook in het Duits wordt de term gebezigd.
Bijvoorbeeld in Fernseh-Service van Diefenbach:
Jac
booster condensator - aanvulling
door henkk , Alkmaar, 26.05.2014, 23:46 (3837 dagen geleden) @ Jac Janssen
Bij dit toestel is de bipolaire 10 uF elco de boostercondensator,kan wel doorslaan,is lastig iets anders voor te vinden.(Raar maar waar.)
Henk
booster condensator - aanvulling
door kris , Gent België, 27.05.2014, 03:27 (3836 dagen geleden) @ henkk
Bewerkt door kris, 27.05.2014, 04:06
Bij dit toestel is de bipolaire 10 uF elco de boostercondensator,kan wel doorslaan,is lastig iets anders voor te vinden.(Raar maar waar.)
Henk.
over C152 staat de gebooste spanning, maar per definitie is het geen boostercondensator. (zijn waarde is hiervoor veelte groot)
groeten
Kris
booster condensator - aanvulling
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.05.2014, 09:04 (3836 dagen geleden) @ kris
Kris,
je geeft hier een persoonlijke mening over wat dient te worden verstaan onder een "boostercondensator". Dat is natuurlijk je goed recht, maar vermindert de verwarring niet echt.
Het is ondertussen duidelijk geworden dat ook de Philips literatuur niet eenduidig is over dit begrip. Kennelijk kan ook een voedingselco worden bedoeld wanneer men spreekt over een "boostercondensator". Wat op zich niet onlogisch is omdat de extra energiestoot (de "boost" ) in een bufferelco terecht komt bij dit toestel. Dat gebeurt overigens in veel andere TV-toestellen ook, zowel bij Philips toestellen als b.v. bij de eerste Pye TV's. Pye gebruikte geen spaardiode, maar een VDR weerstand voor dit doel.
Het gaat ook niet om de spanning, zoals je denkt. Spanning kan je immers niet terugwinnen, energie wel. Dat de teruggewonnen energie de spanning over een condensator zal verhogen is een ander verhaal. Je verwart hier oorzaak en gevolg.
Het is een ingenieus samenspel van de trafo, de spaardiode en de booster-C.
De spaardiode en de spoel van de blokkeeroscillator spelen zeker een belangrijke rol in de spaarschakeling van de 17TX112A, daar bestaan toch geen misverstanden over? Ik begrijp alleen niet welke condensator je nu precies bedoelt wanneer je het hebt over de spaarschakeling. Je zegt enerzijds dat er geen boostercondensator in het betreffende toestel zit, en anderzijds dat deze condensator "een ingenieus samenspel" speelt binnen de spaarschakeling. Sorry dat ik hier over doorzaag, maar ik begrijp echt niet wat je nu bedoelt. Volgens mij kan je zoiets alleen zeggen over een specifieke schakeling, en niet in algemene zin.
Dat een spaardiode "dempt" klopt niet. Het kan wel zo zijn dat een weerstand die zich in hetzelfde circuit bevindt "dempt". Of dat men, zoals bij Pye, een VDR gebruikt als "spaardiode". In de meeste afbuigschakelingen worden weerstanden, condensatoren en zelfinducties gebruikt om de lijnafbuiging te lineariseren. De hiervoor gebruikte weerstanden hebben tevens een "dempende" werking, beter gezegd, ze verbruiken energie. Ook bij de 17TX112A worden weerstanden gebruikt voor dit doel, en zal een deel van de door de blokkeeroscillator opgewekte energie hierin verloren gaan.
booster condensator - aanvulling
door kris , Gent België, 28.05.2014, 12:51 (3835 dagen geleden) @ John Hupse †
John,
beetje historiek...
betreffende de spaardiode. Alvorens deze in gebruik kwam werd de terugslag gedempt met een weerstand. Deze dempt ook tijdens de actieve lijntijd. Door het toepassen van een diode werd er alleen gedempt tijdens de terugslag, vandaar de naam spaardiode. Even later kwam me er achter dat men deze gedempte energie msschien wel ergens kon opslaan. Hieruit zijn twee schakelingen ontwikkeld; de seriespaarschakeling en de parrallelspaarschakeling. Bij buizen wordt steeds de serie, bij transistoren de parallelschakeling toegepast.
Bij de seriespaarschakeling wordt via de spaardiode de rzesterende energie in een condensator "geduwd". De eindspanning over deze C wordt groter dan de voedingsspanning, vandaar het woord "boost" zowel, in het Engels Frans, Nederlands algemmen gebruikt..
Boostercondesator, wordt zo genoemd als de condensator deel uitmaakt van kring gevomrd samen met de spaardiode en de lijneindtrap. Dan heeft deze een waarde in de nanofarads en krijgt het zeer hard te verduren, waardoor hij ook defekt kan gaan (en bij oudere toestellen meestal na enkele minuten spelen gloeiend heet wordt als het nog de originele is)
In deze 112 vind je deze C niet. Er wordt wel energie gerecupereerd en deze komt terecht in de elctroliet van 10 µF. Ook dit is een hogere spanning dan de voedingsspanning, je vind er dus de "gebooste" spanning in terug, maar per definitie is het geen booster-C, (maar ik begrijp wel dat Philips hem zo noemt).
De TS ging naar aanleiding van tips op zoek naar de klassieke booster-C , type "teerknol" (term die ik hier op het forum geleerd heb) en die zit er dus niet in. Of de 10µF aan vervanging toe is, is een andere zaak, bij mijn exemplaar doet die het nog prima. Om dus een eventueel nutteloos vervangen van die moeilijk te vinden C te voorkomen er op gewezen dat die er niet in zit.
Engelse fabrikanten zoals PYe en Busch maken uiteraard al langer tv's dan dat de seriespaarschakeling in gebruik kwam. VDR's en "metrosils" en HS afvlakking (Pye) waren toen gangbaar als dempers en gelijkrichters, maar uiteindelijk zijn alle fabrikanten overgestapt naar de seriespaarschakeling met boostercondensator in een duidelijk herkenbare vorm, gezien de efficientie van die schakeling.
Ik denk niet dat mijn visie persoonlijk is, maar gebaseerd op de historiek van de HS circuits en de introductie van het woord boost en boostercondensator in het verleden.
Dat er misverstanden rond bestaan is me duidelijk.
groeten
Kris
booster condensator - aanvulling
door kris , Gent België, 28.05.2014, 20:28 (3835 dagen geleden) @ kris
Ik heb nog even wat gegraven in oude lectuur en aanverwanten..
Na de periode met de diode als demper heeft Busch voor WO II voor het eerst reeds de parallelspaarschakeling toegepast. Ter info, Een parallelspaarschakeling bevat geen boostercondensator, er ontstaat ook geen gebooste spanning (je kan wel HS afleiden zoals gewoonlijk) en is met buizen niet zo handig, het laat maar moeilijk beeldbreedte regeling toe.
De schakeling is gedurende de jaren geëvolueerd naar andere vormen die tussen parallel en serieschakeling zitten.
Wat wij kennnen als de seriespaarschakeling met boostercondesator en gebooste spanning ziet het levenslicht bij RCA in 1946. Vanaf dan wordt de term boostercapaciteit en boosterspanning ook gebruikt in de aanverwante literatuur.
Uiteindelijk zijn alle fabrikanten met de tijd naar deze afbuigschakeling overgegaan.
De parallelschakeling kwam terug eens de transistor zijn intrede deed.
groeten
Kris