Stappenrelaisklok vervolg... (Techniek Radio/TV)

door Andy Janssen @, Born (limburg), 01.06.2014, 14:50 (3831 dagen geleden)

Hallo Iedereen,

Na het iets verdwaalde topic, Stappenrelais klok, ben ik weer terug met een update. Het weergevende deel van de klok werkt nu super, zoals te zien hier: https://www.youtube.com/watch?v=Uu-HL-o6QmE.

Het nu is de bedoeling om nu een decatron counter te maken om de 50 Hz netfrequentie te delen naar 1/60e Hz (1 minuut puls) om het eerste relais aan te sturen. Voor wie niet weet wat een decatron is, kan zich hier even wat info opdoen: http://en.wikipedia.org/wiki/Dekatron

Door net als bij de stappenrelais het ene stappenrelais het andere te laten doorpulsen, worden ook de decatron buizen aan elkaar gelust. De counter gaat uit 4 buizen bestaan.
De eerste verwerkt de frequentie van 50 Hz naar 5 Hz, de volgende van 5 naar 1 Hz, die erna van 1 Hz naar 1/10 Hz en de laatste van 1/10e naar 1/60e Hz.

Maar eerst moest ik eens testen of mijn decatrons uberhaupt wel liepen. Dus heb ik even een schakelingetje gemaakt met een decatron in actie. Deze wordt via een ECC81 aangestuurd om te zorgen dat ik met een kleine blokgolfspanning de decatron toch aan kan sturen. De blokgolf komt van een GM2324. De hoogspanning van 450 volt kon ik jatten uit de GM4257 (elco kortsluit functie) en de gloeispanning voor de ECC81 en de 200 volt ervoor komen uit mijn zelfbouwvoeding die ik een poosje terug gebouwd heb:
Voeding

Hier is mijn schakelingetje in actie te zien:
https://www.youtube.com/watch?v=uXoyYvT_lvU&feature=youtu.be

De volgende stap is om aan de nul kathode van de 1e decatron een 2e decatron te hangen. Maar daar moet ik even nieuwe componenten voor gaan halen. Dus komende week meer update.

Groetjes Andy :-)

--
Een slecht werkman geeft zijn gereedschap de schuld... :)

Stappenrelaisklok vervolg...

door Onno ⌂ @, 01.06.2014, 16:52 (3831 dagen geleden) @ Andy Janssen
Bewerkt door Onno, 01.06.2014, 17:19

Fraai! zo'n werkende dekatron.

Je zou nixies willen aansturen vanuit zoń dekatron.
Maar als ik het zo bekijk, is de polariteit van het signaal op de telkathodes precies verkeerd.
Je zou een transistor (of triode :-) ) per cijfer nodig hebben.

Ik heb tig jaar geleden een Anita rekenmachine van binnen bekeken. Die bevatte een dekatron voor berekeningen. Zij had ringtellers met trigger tubes, dit zijn speciale neonlampjes met extra elektroden speciaal om ringtellers e.d.mee te bouwen. Veel betrouwbaarder dan gewone neonlampjes.
De tellers in de Anita konden gereset worden, dat kon met een 4e elektrode in de gebruikte buisjes.

Ze zijn nog wel eens te koop, maar ik verwacht dat ze vrij duur zullen zijn.

Mvg
Onno

--
Vriendelijke groeten,
Onno

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum