Field Effect Tube (Algemeen)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 03.06.2014, 16:56 (3829 dagen geleden)

Hallo,
Ik vraag me al een poosje af wat de interne constructie is van een Field Effect Buis. Kan me er wel iets bij voorstellen maar misschien weet iemand er meer van of heeft iemand misschien wat lectuur hierover ???
Alvast bedankt.
Groet,
Frank Philipse

Zie bijvoorbeeld:
YD1352S

Field Effect Tube

door Hans van Kampen @, Voorhout, 03.06.2014, 17:19 (3829 dagen geleden) @ Frank Philipse

Hallo Frank,

Niet dat ik het weet maar zoiets als een FET transistor, altans de werking?

Wellicht (maar dat had je al opgezocht) levert GOOGLE iets op.

;-)
Hans

Field Effect Tube

door Jinny, 03.06.2014, 17:20 (3829 dagen geleden) @ Frank Philipse

Kan je een leuk occilatortje mee bouwen om je radio's van muziek te voorzien.... ;-)

Field Effect Tube

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 03.06.2014, 17:23 (3829 dagen geleden) @ Jinny

Kan je een leuk occilatortje mee bouwen om je radio's van muziek te voorzien.... ;-)

Dat vraagt de topicstarter toch niet? Graag ter zake doende antwoorden geven. Het is hier geen babbelbox...

Otto (admin)

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Field Effect Tube

door Jinny, 03.06.2014, 17:23 (3829 dagen geleden) @ Otto Tuil

Sorry Otto....

Field Effect Tube

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 03.06.2014, 17:42 (3829 dagen geleden) @ Frank Philipse

Soms is zoeken in patenten ook een optie, vind je vaak uitgebreide info.
http://www.freepatentsonline.com/3746905.pdf
Pagina 3 vind je de achtergrond van de vinding.

HIGH VACUUM, FIELD EFFECT ELECTRON TUBE
United States Patent 3746905
Abstract:
An improved electron tube is provided which eliminates the need for a heated electron source and affords simplified construction. The tube, a high vacuum tube, is capable of operating over an extended range of electrical potentials. The electron tube operates on the principle of electric field effect emission for the electron source, requiring neither gas, vapor nor a heated electrode in its envelope. Two active elements, an emitter and a collector, are enclosed in an evacuated chamber with outside connections to each element. The collector is a metal plate and the emitter is an oxide-metal composite which contains a very large number of metal filaments embedded in an insulating oxide matrix. The number of filaments normally exceed one million per square centimeter of exposed surface, having ends connected on the back side to a conducting plate for external connection.

Field Effect Tube

door Mans Veldman @, Leidschendam, 03.06.2014, 17:44 (3829 dagen geleden) @ Frank Philipse

In de datasheet van Amperex staat, heel beknopt, een omschrijving. http://www.rell.com/filebase/en/src/Datasheets/YD1352S-8867.pdf

Ik begrijp eruit dat traditionele gloeidraad en rooster vervangen zijn door een koperen "control element". Zoeken met google op "Neotron" levert weinig op omdat Google blijft volharden dat het neutron moet zijn :-(

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

Field Effect Tube

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 03.06.2014, 18:28 (3829 dagen geleden) @ Mans Veldman

andere zoekmachine ook gebruiken.
ixquick.com

Maar Amperex noemde de Field Effect Tube -Neotron
wil niet zeggen dat naam algemeen gebruikt werd hooguit door dat bedrijf.

Vind ik zelfs een Neotron 2E22 buis:-)
[image]

Field Effect Tube

door soundman2 @, Wouw, 03.06.2014, 19:15 (3829 dagen geleden) @ Maurice

andere zoekmachine ook gebruiken.
ixquick.com

Maar Amperex noemde de Field Effect Tube -Neotron
wil niet zeggen dat naam algemeen gebruikt werd hooguit door dat bedrijf.

Vind ik zelfs een Neotron 2E22 buis:-)
[image]

Kennelijk was het geen algemeen bruikbare buis. De afwezigheid van een gloeidraad was natuurlijk interessant voor batterijgevoede buizentoestellen. In de gloeidraden gaat best wat vermogen verloren.

Soundman2

Field Effect Tube

door kris @, Gent België, 03.06.2014, 19:41 (3829 dagen geleden) @ soundman2

Blijkbaar zijn velen het vergeten, maar er zijn verscheidene manieren om electronen te emitteren. Hier (door leden van dit forum)worden vooral thermionische buizen gebruikt.

Een andere methode is een zeer hoge veldsterkte creëren, dan komen de electronen ook los van de kathode. In het nederlands zou zo een buis "met emissie gebaseerd op hoge veldsterkte kunnen heten".

Hoge velsterkte impliceert ofwel een hoge spanning of zeer dicht bij elkaar staande electrodes. De elctronenstroom is niet zo regelmatig, je werkt dicht bij doorslagspanning en je krijgt heel snelle electronen. Kortom, niet ideaal voor een audioversterker.

groeten

Kris

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.06.2014, 08:10 (3828 dagen geleden) @ kris

Blijkbaar zijn velen het vergeten, maar er zijn verscheidene manieren om electronen te emitteren.

dat kan zo zijn, maar dat heeft niets te maken met de vraag. Frank vraagt naar de inwendige constructie van een field-effect triode, bijvoorbeeld de YD1352S zendbuis.

Het woord "field-effect" is Engels, en betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een statisch of van een dynamisch veld. Met halfgeleidertechniek heeft dit dus niet direct te maken. Wanneer je (Engelse) woorden intikt bij een zoekmachine moet je zelf op de context letten, de zoekmachine doet dit immers niet. Het is dus van belang dat je van te voren weet wat je zoekt, anders krijg je resultaten die nergens op slaan.

Deze buis heeft een indirect verhitte kathode, net zoals b.v. een EL84 eindbuis. Een dergelijke kathode bestaat uit een nikkelen buis waarbinnen zich een gloeidraad bevindt. Omdat de YD1352S wat zwaarder is uitgevoerd dan een EL84 (de anodedissipatie is 900 Watt) is de kathode ook wat zwaarder uitgevoerd (5 volt bij 6,1 A). Het gaat dus niet om "batterijgevoede buizentoestellen", maar om zenders met een uitgangsvermogen van duizenden Watts.

Het rooster van de YD1352S is gemaakt van massief koper, en net als de rest van de buis is dit zwaarder uitgevoerd dan b.v. bij een EL84.

Omdat het om een beam triode gaat is er sprake van een bundeling van de elektronenstraal. Een voorbeeld hiervan vind je in een beeldbuis van een televisietoestel. Er bestaan twee manieren om een elektronenstraal te bundelen. Je kan dit doen door één of meerdere "bundelplaten" ("beam plates" ) te monteren tussen het rooster en de anodeplaat, die een elektrisch veld opwekken. De andere manier is om een magnetisch veld op te wekken met behulp van b.v. een aantal permanente magneten. Bij de YD1352S gebruikt men hiervoor de laatste methode, dus een aantal permanente magneten die rondom de buis zijn geplaatst. Bij vroege beeldbuizen werd deze methode ook wel gebruikt.

Verder gaat het om een industriële zendbuis, deze moet uiteraard worden gekoeld en in dit geval gebruikt men hiervoor waterkoeling. Zoals vaak het geval is bij de wat zwaardere zendbuizen gaat het ook hier om een constructie gemaakt van metaal en keramiek, en niet om een glazen buis.

Je kunt je nog afvragen om welke reden men een bundeltriode ontwerpt in plaats van een normale triode. Dit heeft vooral te maken met de secondaire emissie die optreedt bij dergelijke buizen. Door de elektronenstraal te bundelen kan men, vaak in combinatie met een speciaal gevormde anodeplaat, secondaire emissie voorkomen waardoor de buis efficiënter werkt. Een van de bekendste elektronenbuizen, de RCA 6L6, was in 1936 al voorzien van "bundelplaten". Een vrij bekende bundeltriode die een statisch veld gebruikt voor de bundeling is de PD500. Deze buis werd voor de stabilisatie van de hoogspanning gebruikt in kleuren TV's.

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 04.06.2014, 08:44 (3828 dagen geleden) @ John Hupse †

Je kunt je nog afvragen om welke reden men een bundeltriode ontwerpt in plaats van een normale triode. Dit heeft vooral te maken met de secondaire emissie die optreedt bij dergelijke buizen. Door de elektronenstraal te bundelen kan men, vaak in combinatie met een speciaal gevormde anodeplaat, secondaire emissie voorkomen waardoor de buis efficiënter werkt.

Dan zat Kris er met zijn opmerking dat je hele snelle elektronen krijgt er toch niet erg naast.

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.06.2014, 09:09 (3828 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Bewerkt door John Hupse †, 04.06.2014, 09:23

dat je hele snelle elektronen krijgt

in dit geval is er sprake van thermische emissie. Waarom zou je hierdoor "snelle elektronen" krijgen?

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 04.06.2014, 11:18 (3828 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik denk dat ik mij vergis met het principe van een buis met secundaire emissie die daarvan juist gebruik maakt om een hogere steilheid te bereiken.
Er zijn buizen ontwikkeld met een zgn. hulpkathode die een positieve spanning heeft t.o.v. de kathode.
Door secundaire emissie worden uit deze hulpkathode elektronen vrijgemaakt in een groter aantal dan de primaire elektronen.
Een verschijnsel dat ontstaat zodra een oppervlak wordt getroffen door elektronen die een snelheid hebben boven een bepaalde minimale waarde.
Deze hulpkathode, die is aangebracht tussen rooster en anode, is in staat elektronen te emitteren zonder dat dat materiaal verhit hoeft te worden.
Maar goed, het zal wel niet gaan om een hogere snelheid, maar dan wel om een groter aantal dat op de anode terecht komt.

Field Effect Tube

door Koos Bouwknegt ⌂ @, Hengelo (Ov), 04.06.2014, 13:48 (3828 dagen geleden) @ Fons Vendrik

De genoemde YD1352S is een gewone zendbuis met forse gloeidraad, dus geen veldeffect emissie, en geen secundaire emissie, maar gewoon thermische emissie lijkt me.
Philips heeft in de jaren 50 wel een buis gemaakt met secundaire emissie, de EE1.
Een artikeltje over deze buis staat hier op de site van Frank.
Dit is een vrijwel vergeten techniek. Ze werden ook wel als fasedraaier gebruikt voor balans eindtrappen.
Bedoelde je misschien dit soort buizen, of maak ik de verwarring nu compleet ?

Koos.

--
Met buizen in de wolken

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.06.2014, 13:58 (3828 dagen geleden) @ Fons Vendrik

het principe van een buis met secundaire emissie

de vraag was deels in het Engels gesteld, waarna niet zelden verwarring ontstaat op dit forum.

Je bedoelt een versterkerbuis zoals de Philips EE1 uit 1938. Andere buizen die hier op lijken zijn de EEP1 en de EE50. Deze buizen waren weinig succesvol (veel ruis, en een minder stabiele werking). De juist zeer succesvolle EF50 (een normale steile pentode) was de opvolger van de EE50. Men gebruikte de EEP50 nog wel in 1947, als fasedraaier in een PA versterker.

Dit zijn inderdaad ook buizen, maar de vraag ging over een hele andere buis, een YD1352S. Mijn antwoord moet je zien als een antwoord op de gestelde vraag, niet als een antwoord op allerlei andere mogelijke vragen.

Er zijn 8 andere antwoorden gegeven, kennelijk op vragen die hier niet zijn gesteld (zie het lijstje hieronder). Kortom, totale verwarring.

Het gaat hier gewoon om een zendbuis, waarbij een aantal permanente magneten worden gebruikt om een magnetisch veld op te wekken waarmee de elektronenstraal wordt gebundeld. Men doet dit juist om secundaire emissie te voorkomen, en zeker niet om dit effect nuttig te gebruiken.

Een tekening waarop de magneten etc. zijn te zien vind je in de Philips datasheet van de YD1352S. Ook wordt daar netjes uitgelegd hoe de kathodeconstructie in elkaar zit en hoe de buis wordt gekoeld. Verder vind je daar tekeningen van de twee aansluitingen van de kathode, de roosteraansluiting en de twee aansluitingen van de anode. Deze laatste aansluitingen dienen tevens als aan- en afvoerleiding voor de koelvloeistof.

- zoiets als een FET transistor
- om je radio's van muziek te voorzien
- het is een diode met meer dan een miljoen gloeidraden per vierkante centimeter
- de gloeidraad en het rooster zijn vervangen door een koperen besturingselement
- ik vind een andere buis, van het merk Neotron
- interessant voor batterijgevoede buizentoestellen
- met emissie gebaseerd op hoge veldsterkte
- een buis waarbij secundaire emissie wordt gebruikt

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Mans Veldman @, Leidschendam, 04.06.2014, 17:44 (3828 dagen geleden) @ Fons Vendrik

Er zijn 8 andere antwoorden gegeven, kennelijk op vragen die hier niet zijn gesteld (zie het lijstje hieronder). Kortom, totale verwarring.

- de gloeidraad en het rooster zijn vervangen door een koperen besturingselement

Hoezo verwarring? Frank vraagt naar interne opbouw. Uit de datasheet van de Amperex 8867 (equivalent aan YD1352S) blijkt dit. Het is een buis waarbij er geen traditioneel rooster aanwezig is.

quote
[image]

De genoemde YD1352S is een gewone zendbuis met forse gloeidraad, dus geen veldeffect emissie, en geen secundaire emissie, maar gewoon thermische emissie lijkt me.

De datasheet spreekt dit tegen.

[image]

@Maurice, Neotron is in dit geval een Registerd Trademark van Amperex, geen merknaam...

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.06.2014, 18:54 (3828 dagen geleden) @ Mans Veldman
Bewerkt door John Hupse †, 04.06.2014, 18:59

Het is een buis waarbij er geen traditioneel rooster aanwezig is

Het stuurrooster is gemaakt van zwaar massief koper, ook volgens de Engelse Amperex tekst (control element is made of heavy copper). Zie ook http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=173810, daar staat dit al.

Voor 900 Watt zendbuizen is het toch wel gebruikelijk om een stuurrooster verzwaard uit te voeren, anders duurt de lol maar kort. Maar koper is hiervoor niet het meest traditionele materiaal, dat klopt. Het geleidt de warmte goed, dat zal de reden zijn geweest, Overigens maakte men in Duitsland in 1918 al buizen met een koperen rooster en zelfs met een koperen anode (Seddig).

dus geen veldeffect emissie

de emissie van elektronen uit de kathode wordt op de normale manier verzorgd, dus door de kathode te verhitten met behulp van een gloeidraad. Ook volgens de Engelse Amperex tekst. Zie ook http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=173810, daar staat dit al.

Er is dus geen sprake van veldeffect emissie, maar van thermionische emissie. Net als bij b.v. een EL84 gebruikt men een nikkelen pijpje met een oxidecoating waarin een gloeidraad zit.

Philips-Amperex had begin jaren '60 overigens wel degelijk het plan opgevat om een UHF buis voor enkelzijband toepassingen op de markt te brengen met een koude kathode, dus zonder gloeidraad. Het merk "Neotron" had men bedacht om te benadrukken dat dit een nieuw soort buis was. Dorgelo en Phillips hebben dit nieuwe concept zelfs in oktober 1968 gepresenteerd tijdens een IEEE conferentie in Washington. Met de Neotron buizen die de vragensteller noemt heeft dit echter niets te maken.

@Maurice, Neotron is in dit geval een Registerd Trademark van Amperex, geen merknaam...

De Neotron buis die Maurice toont is wel degelijk van het Franse buizenmerk Neotron (S.A. des Lampes Neotron, Parijs). Maar met deze zendbuizen heeft dat natuurlijk niets te maken. Over verwarring gesproken...

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 05.06.2014, 11:51 (3827 dagen geleden) @ John Hupse †

@Maurice, Neotron is in dit geval een Registerd Trademark van Amperex, geen merknaam...

De Neotron buis die Maurice toont is wel degelijk van het Franse buizenmerk Neotron (S.A. des Lampes Neotron, Parijs). Maar met deze zendbuizen heeft dat natuurlijk niets te maken. Over verwarring gesproken...

** Ik gaf daarmee enkel even aan ivm de zoekopties , men kon "niets vinden op Neotron"
door andere zoekmachine te gebruiken kom je verder, dat gaf ik daarmee aan.

".. Zoeken met google op "Neotron" levert weinig op omdat Google blijft volharden dat het neutron moet zijn :-(.."
http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=173783

Field Effect Tube

door kris @, Gent België, 04.06.2014, 20:14 (3828 dagen geleden) @ John Hupse †

dat kan zo zijn, maar dat heeft niets te maken met de vraag. Frank vraagt naar de inwendige constructie van een field-effect triode, bijvoorbeeld de YD1352S zendbuis.


Het woord "field-effect" is Engels, en betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een statisch of van een dynamisch veld. Met halfgeleidertechniek heeft dit dus niet direct te maken. Wanneer je (Engelse) woorden intikt bij een zoekmachine moet je zelf op de context letten, de zoekmachine doet dit immers niet. Het is dus van belang dat je van te voren weet wat je zoekt, anders krijg je resultaten die nergens op slaan.


John, het is net omdat ik niet gegoogled heb , maar enkele de reacties van forumgenoten las. Daardoor wat op het verkeerde been gezet dat het om een hoge veldsterkte buis ging. de reacties hieronder en de spec-sheet maken duidelijk dat het on een thermionische buis gaat, zoals de meeste andere. mijn reactie deed dus niet echt terzake,maar dat wist ik toen nog niet.

groeten

kris

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.06.2014, 07:31 (3827 dagen geleden) @ kris

Kris,

daardoor wat op het verkeerde been gezet

dat klopt helemaal. Negen van de tien reakties op zo'n vraag hebben helaas weinig tot niets te maken met de vraag.

Dat is in zekere zin het principe waarmee een internetforum werkt, iedereen kan immers iets willekeurigs intikken. Alleen vind ik persoonlijk dat een en ander hierdoor wel erg onoverzichtelijk wordt. Je zou het ook verwarrend kunnen noemen. Er bestaan oplossingen voor, maar die kunnen we helaas op deze plek niet bespreken.

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Mans Veldman @, Leidschendam, 05.06.2014, 11:26 (3827 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb naar eer en geweten geantwoord binnen de context van de vraagsteller, dus niet zomaar een opmerking of losse flodder.
Dit wordt blijkbaar niet op prijs gesteld, jammer. Ik probeerde de vraagsteller ook alleen maar te helpen :-( .

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.06.2014, 12:22 (3825 dagen geleden) @ Mans Veldman
Bewerkt door John Hupse †, 07.06.2014, 12:56

Ik heb naar eer en geweten geantwoord binnen de context van de vraagsteller

dat denk ik ook. Het vreemde aan jouw opmerking is alleen dat niemand deze gevoelens heeft tegengesproken. Waarom stel je zelf je eigen "eer en geweten" hier ter discussie?

Inhoudelijk ben ik het echter niet met je eens, en wel om 3 redenen:

1. Je stelt: het is een buis waarbij er geen traditioneel rooster aanwezig is. Er is echter wel een koperen rooster aanwezig waarvan je hoogstens kunt zeggen dat het stevig is geconstrueerd.

2. Je stelt dat deze buis geen thermische emissie heeft. Er is echter wel een gloeidraad plus indirect verhitte kathode aanwezig.

3. Je stelt dat "Neotron" geen merknaam is. Er zijn echter ten minste twee bedrijven die dit merk voeren voor elektronenbuizen.

Wat betreft het rooster, er zijn foto's bekend van dergelijke roosters. B.v. de YD1000 heeft ook zo'n rooster, omdat deze buis deels van glas is gemaakt kan je dit wat gemakkelijker fotograferen:

[image]

De constructie van de buis is verder grotendeels af te leiden uit deze tekening:

[image]

De 8 magneten, de watergekoelde anode, de aansluitingen voor het rooster, de gloeidraad en de kathode zijn hierop duidelijke zichtbaar. Beide plaatjes zijn afkomstig van de website van de vragensteller (Frank's electron Tube Data sheets).

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Piet Kralt @, Rotterdam, 05.06.2014, 13:24 (3827 dagen geleden) @ Frank Philipse

Als ik de discussie tot nu toe goed begrepen heb, gaat het hier om een triode. "Field effect" heeft klaarblijkelijk te maken met het magnetische veld waarmee de elektronenstroom gebundeld wordt. Elektrische velden zijn in dit opzicht niet interessant omdat immers alle buizen met elektrische velden werken. Googelen heeft me twee datasheets van dit type buis opgeleverd maar heel veel wijzer wordt ik daar niet van. Een thermisch verhitte kathode is geen probleem een koperen rooster mooi maar wat voor vorm heeft dat ding? Hoe zorgen de magneten voor de bundeling? Zou een bundel elektronen die de anode raakt niet juist meer secundaire emissie veroorzaken. Kortom, de oorspronkelijke vraag blijft staan: "Hoe is die buis van binnen opgebouwd?".

Wie daar niets over kan zeggen, hoeft niet te reageren :)

Pieter Kralt.

Field Effect Tube

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.06.2014, 13:21 (3825 dagen geleden) @ Piet Kralt

Zou een bundel elektronen die de anode raakt niet juist meer secundaire emissie veroorzaken

het principe van de bundeltriode is gelijk aan dat van de wat meer bekende bundeltetrode. De elektronenstroom wordt nauwkeurig gebundeld zodat nauwkeurig bekend is waar de uit de anode losgeslagen elektronen precies terecht komen. Wanneer je er nu maar voor zorgt dat bij zo'n bundeltriode deze elektronen niet terecht komen op het stuurrooster dan heb je er geen last meer van. Zonder een goede bundeling is dit niet mogelijk, de elektronen komen dan gegarandeerd deels op het stuurrooster terecht.

Mocht je hier aan twijfelen, dit principe werkt. RCA heeft het bedacht in 1936 en dergelijke buizen zijn sinds die tijd zeer succesvol. Een andere manier om secondaire emissie onschadelijk te maken is het aanbrengen van een z.g. remrooster (wordt ook wel vangrooster genoemd). Dit is een Nederlandse vinding uit 1926 (Tellegen, Philips N.V.).

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 07.06.2014, 14:12 (3825 dagen geleden) @ John Hupse †

Het effect van magnetische velden op elektronenbundels in vacuüm was bijna honderd jaar geleden al bekend. Bij Telefunken werd in de jaren '20 al ijverig geëxperimenteerd met "Magnetfeldröhren". Dat waren de voorlopers van de magnetrons zoals we die nu kennen, hetzij in oventjes, hetzij in radar installaties. Bij Telefunken was men nog niet op het idee gekomen om trilholten te integreren in de anode van een Magnetfeldröhre. Dat idee ontstond in de universiteit van Birmingham, in de breinen van de heren Randall en Boot
De toepassing in trioden om secundaire emissie onschadelijk te maken is mogelijk door het verschil in snelheid tussen primaire elektronen en secundair geëmitteerde. De beschreven cycloïden hebben een verschillende radius èn een tegengestelde rotatie. Daardoor is het mogelijk om de secundair geëmitteerde elektronen dáár terecht te laten komen waar het stuurrooster ze niet meer kon aantrekken
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Field Effect Tube

door Piet Kralt @, Rotterdam, 09.06.2014, 08:25 (3823 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb nog nooit een reden gehad om aan jouw beweringen te twijfelen, John. Ook in dit geval is je antwoord duidelijk genoeg: Het is niet zozeer de secundaire emissie zelf als wel de ongewenste effecten ervan die voorkomen worden. Voor nog diepgaander informatie zou je denk ik in de patenten moeten duiken.

Het gebruik van scherm- of keerrooster was destijds verplichte stof bij de behandeling van de penthode. Daar is nog wel één en ander van terug te vinden. "Beam"-buizen hen ik nooit uitgelegd gekregen. Vandaar mijn belangstelling.

Pieter Kralt

Field Effect Tube

door Huub @, 09.06.2014, 09:39 (3823 dagen geleden) @ Piet Kralt

Het gebruik van scherm- of keerrooster

Dag Piet ,

misschien kan je of beter vervangen door en een,
of bedoel je dat een schermrooster hetzelfde is als een keerrooster ?

m vr gr Huub

Field Effect Tube

door Piet Kralt @, Rotterdam, 09.06.2014, 10:56 (3823 dagen geleden) @ Huub

Je hebt gelijk. Vanaf de triode kreeg je eerst het schermrooster als extra rooster en dat leverde een tetrode op. Die had last van secundaire emissie dat met nog een extra rooster tegengegaan werd en wat dus de penthode opleverde. Dat extra rooster heeft nogal wat namen die tot op de dag van vandaag voor verwarring zorgen. De bundeltetrode, die dus ouder blijkt dan de penthode, heb ik nog nooit uitgelegd gezien. Hoewel ik wel van het bestaan wist. Inmiddels heb ik van een medeforumlid een aanbod voor die uitleg gekregen.

Pieter Kralt

Neotron

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.06.2014, 18:41 (3825 dagen geleden) @ Frank Philipse

Zijdelings gerelateerd: Philips heeft kennelijk de aanduiding Neotron kunnen gebruiken voor een buistype, omdat deze oorspronkelijk als merk (van de eveneens getoonde ongerelateerde buis) gebruikte aanduiding eigendom was van La Radiotechnique, vestiging Clichy. Dit althans volgens de in omloop zijnde buiscodelijst versie 10, geen verdere bronnen onderzocht.

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 15.06.2014, 06:58 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse

Hallo iedereen,
Hartelijk dank voor de reacties! Sorry voor mijn late reactie. Heb alles met belangstelling gelezen en toch weer wat wijzer geworden:)
Helemaal duidelijk is het nog niet... er is inderdaad verwarring tussen een buis type en een merknaam die hetzelfde zijn blijkbaar.
Over mijn vraag: Ik denk dat er een magnetisch veld is dat de electronen bij de cathode houdt. Dit wordt op een of andere manier opgeheven door een spanning aan te leggen op een 'rooster'. Daardoor krijgen de electronen de kans de kathode te verlaten en de anode te bereiken.
Ik vroeg dus af hoe eea mechanisch gerealiseerd is in zo'n buis. Ik zal de vraag nog eens ergens anders herhalen. Mocht daar wat uit komen, dan laat ik het weten.
Groet,
:)Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.06.2014, 09:07 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse
Bewerkt door John Hupse †, 15.06.2014, 09:31

er is inderdaad verwarring tussen een buis type en een merknaam die hetzelfde zijn blijkbaar.

Sommige Philips merken (zoals b.v. de merknamen "MiniWatt" en "Neotron" leiden vrijwel ogenblikkelijk tot verwarring. Het zegt immers niets over de constructie van een buis.

De merknaam van de buis die jij bedoelt kan verschillen. Er zijn "Philips" en "Amperex" opdrukken bekend.

Ik denk dat er een magnetisch veld is dat de electronen bij de cathode houdt

Er is inderdaad een magnetisch veld aanwezig, dit wordt opgewekt door een achttal magneten. Zie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=173975 voor een constructietekening. De 8 magneten worden op deze tekening aangeduid met de Engelse term "magnetic nest".

De elektronen worden hierdoor niet tegengehouden, maar afgebogen. Magnetische velden zijn in het verleden (vanaf de 18de eeuw) uitputtend bestudeerd. In combinatie met een elektrostatisch veld krijgen de elektronen in een magnetisch veld een cirkelvormige baan. Wanneer je de eerder genoemde tekening goed bekijkt zie je dat in dit geval de wand van de cilindervormige anode haaks staat op de richting van waaruit de elektronen komen (de kathode, op de tekening wordt deze "cathode" genoemd). De afgebogen elektronenstraal botst nu tegen de wand van de anode op. Hierdoor kan secondaire emissie ontstaan. Maar omdat de elektronenstraal ondertussen 90 graden is afgebogen kan dat weinig kwaad. Men noemt zo'n constructie in het Engels meestal een "beam triode", omdat het om een triode gaat waarbij de "beam" (de elektronenstraal) is gefocusseerd op de anode.

Ik vroeg dus af hoe eea mechanisch gerealiseerd is in zo'n buis.

Je kan het beste even de tekening bekijken, daar zie je de hele constructie. De anodecylinder is verder leeg, daar is dus niets te zien. De kathode en de gloeidraad bevinden zich tussen de twee "heater" pennen, het rooster zit daaromheen (zie de foto van het rooster die ik heb geplaatst).

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 15.06.2014, 17:07 (3817 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Frank Philipse, 15.06.2014, 17:12

Hoi John,
Als het 'rooster' zo zit als op de foto die daar staat... dan snap ik niet hoe 't werkt. Ik stel me voor dat er een magnetisch veld is dat de electronen bij de cathode houdt en dat een electrisch veld het magnetisch veld afhankelijk van de rooster spanning opheft zodat de electronen de anode kunnen bereiken.
De magneten zitten alleen bij de anode en als daar verder niets in aanwezig is vind ik dat vreemd. Maar misschien is een gedeelte van de anode geisoleerd? Er wordt ook duidelijk aangegeven welke kant de noord- en welke kand de zuidpool heeft.
Dus echt duidelijk is het nog niet voor mij...
Bedankt,
Groet,
Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door kris @, Gent België, 15.06.2014, 17:53 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse

electronen in rust worden door magneten in rust niet aangetrokken noch afgestoten.

echter, electronen in beweging worden door een magnetisch veld waar ze doorgaan wel afgebogen. Eens het electron in beweging is sleurt het een electromagnetisch veld mee, vandaar dat het dan wel gevoelig wordt voor mangetische invloed.

Door die magneten landen de electronen niet kaarsrecht op de anode, wat zeer ongunstige secundaire emissie veroorzaakt maar ze komen schuin aan (onder een landingshoek) waardoor secundaire emissie verminderd of niet storend wordt.

Het doet me wat denken aan een ruimtecapsule die terug de dampkring betreed. Daar is de landingshoek heel belangrijk.

groeten

Kris

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 15.06.2014, 18:21 (3817 dagen geleden) @ kris

Hallo Kris,
Dat is natuurlijk zo... dat ze snelheid moeten hebben.
En dan zou je de invalshoek kunnen beinvloeden en min of meer secundaire emissie op de anode kunnen hebben. Zie ik nog altijd niet hoe het exact werkt :)
Bedankt, Groet,
Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.06.2014, 19:07 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse

In dit geval heeft men de anodeplaat haaks op de elektronenstraal geplaatst. De elektronen moeten dus ongeveer 90 graden worden afgebogen om de anodeplaat te treffen.

[image]

Het principe van de buis ziet er dus zo uit. Ik heb slechts 1 elektron getekend, de baan hiervan is rood gestreept. In werkelijkheid heeft de buis een indirect verhitte kathode, ik heb voor het gemak een direct verhitte kathode getekend. Dat maakt voor het principe niets uit.

Dat een bewegend elektron in een magnetisch veld wordt afgebogen kan je zien in dit filmpje: Afbuigen van een elektronenstraal

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 15.06.2014, 20:07 (3817 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Frank Philipse, 15.06.2014, 20:21

Hallo John,
Dat een electron door machnetische en electrische velden worden afgebogen is duidelijk. Maar... Sorry, snap 't nog altijd niet.
Wat maakt het uit of electronen worden afgebogen en op een bepaalde manier de anode bereiken. Ze worden geëmiteerd uit de kathode en gaan al of niet naar de anode... Via secundaire emissie of niet. De anode heeft toch maar 1 potentiaal? Of is er nog een plaat waar ze op terug kunnen vallen? De secundaire electronen komen in je tekening terecht in het niets lijkt het:) of hoe moet ik dat zien?

nog even nabewerking van dit bericht:
Misschien moet ik de vraag ook stellen: wat is het voordeel van deze constructie?

Groet,
Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.06.2014, 20:19 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse
Bewerkt door John Hupse †, 15.06.2014, 20:25

Frank,

het is bij een versterkerbuis inderdaad de bedoeling dat de elektronen op de anode terecht komen. Wanneer je niets doet aan de secondaire emissie die pas optreedt nadat de elektronen op de anode zijn geland komt een deel van de elektronen daarna terecht op het rooster, en dat is natuurlijk slecht voor het rendement.

Daarom heeft Philips indertijd de pentode uitgevonden, en RCA de patenten gekocht voor de beam tetrode. Zie ook http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=173810 waar deze vraag al wordt beantwoord.

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 15.06.2014, 20:29 (3817 dagen geleden) @ John Hupse †

Hoi John,
sorry hoeft niet hoor:)

Misschien heb ik teveel gedacht aan een halfgeleider FET en heb ik oorspronkelijk in m'n hoofd gehad dat dit ook zo iets zou zijn... dus dat het rooster een soort passway naar de anode vergroot door de rooster spanning te verhogen. Maar in feite is het gewoon een triode met een ander princiepe van voorkomen van het terugvallen van de secundaire emissie electronen.

Zit ik nu ongeveer goed?

Bedankt voor je reacties overigens!!!

Groet,
Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.06.2014, 07:16 (3816 dagen geleden) @ Frank Philipse

Frank, je hebt het helemaal begrepen, het is inderdaad niet zo ingewikkeld als je aanvankelijk dacht. Er zijn geen halfgeleiders verwerkt in deze zendbuis, het gaat om authentieke materialen die volledig zijn goedgekeurd door de forumorganisatie.

--
http://www.hupse.eu/radio

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 16.06.2014, 15:51 (3816 dagen geleden) @ John Hupse †

lol !!!
John,
Bedankt voor je geduld!
:) Frank

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door MartijnR @, Groningen, 15.06.2014, 21:34 (3817 dagen geleden) @ Frank Philipse

En dan zou je de invalshoek kunnen beinvloeden en min of meer
secundaire emissie op de anode kunnen hebben. Zie ik nog altijd
niet hoe het exact werkt

De secundaire electronen worden ook afgebogen door het magnetisch veld, en zó, dat ze de kathode juist niet meer kunnen bereiken.

Leuke demonstraties over het afbuigen van electronen in een magnetisch veld kregen wij vroeger op de HBS. Google maar eens op filmpjes met Helmholz spoelen ("Helmholz coils";).

Field Effect Tube (sorry voor mijn late reactie!)

door Frank Philipse ⌂ @, Waalre, 16.06.2014, 15:55 (3816 dagen geleden) @ MartijnR

Hoi Martijn,
Ja, ik zeg 't...
Maar dat wist ik wel. Heb ooit een flinke magneet bij een kleurenbuis gehouden... duurde weken voor 't beeld weer helemaal goed was.
:)Frank

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum