Field Effect Tube (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 04.06.2014, 13:58 (3828 dagen geleden) @ Fons Vendrik

het principe van een buis met secundaire emissie

de vraag was deels in het Engels gesteld, waarna niet zelden verwarring ontstaat op dit forum.

Je bedoelt een versterkerbuis zoals de Philips EE1 uit 1938. Andere buizen die hier op lijken zijn de EEP1 en de EE50. Deze buizen waren weinig succesvol (veel ruis, en een minder stabiele werking). De juist zeer succesvolle EF50 (een normale steile pentode) was de opvolger van de EE50. Men gebruikte de EEP50 nog wel in 1947, als fasedraaier in een PA versterker.

Dit zijn inderdaad ook buizen, maar de vraag ging over een hele andere buis, een YD1352S. Mijn antwoord moet je zien als een antwoord op de gestelde vraag, niet als een antwoord op allerlei andere mogelijke vragen.

Er zijn 8 andere antwoorden gegeven, kennelijk op vragen die hier niet zijn gesteld (zie het lijstje hieronder). Kortom, totale verwarring.

Het gaat hier gewoon om een zendbuis, waarbij een aantal permanente magneten worden gebruikt om een magnetisch veld op te wekken waarmee de elektronenstraal wordt gebundeld. Men doet dit juist om secundaire emissie te voorkomen, en zeker niet om dit effect nuttig te gebruiken.

Een tekening waarop de magneten etc. zijn te zien vind je in de Philips datasheet van de YD1352S. Ook wordt daar netjes uitgelegd hoe de kathodeconstructie in elkaar zit en hoe de buis wordt gekoeld. Verder vind je daar tekeningen van de twee aansluitingen van de kathode, de roosteraansluiting en de twee aansluitingen van de anode. Deze laatste aansluitingen dienen tevens als aan- en afvoerleiding voor de koelvloeistof.

- zoiets als een FET transistor
- om je radio's van muziek te voorzien
- het is een diode met meer dan een miljoen gloeidraden per vierkante centimeter
- de gloeidraad en het rooster zijn vervangen door een koperen besturingselement
- ik vind een andere buis, van het merk Neotron
- interessant voor batterijgevoede buizentoestellen
- met emissie gebaseerd op hoge veldsterkte
- een buis waarbij secundaire emissie wordt gebruikt

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum