berekenen Rt (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.06.2014, 07:19 (3805 dagen geleden) @ Louis Schaeffer

je kunt dit gewoon meten met een ohmmeter, het betreft n.l. de DC-weerstand van één van de HS-wikkelingen. Je kunt er de DC-weerstand van de primaire wikkeling bij optellen, rekening houdend met de wikkelverhouding.

Met het doorbranden van de voedingstrafo heeft dit echter niets te maken. Meestal wordt doorbranden veroorzaakt door een sluiting in één van de trafowikkelingen, of door een te hoge stroomafname. Voor de genoemde versterker wordt de stroomafname opgegeven als 190 mA AC. Dit is de wisselstroom die je meet met een AC-meter die is opgenomen in de leiding aangesloten op de middentap van de HS-wikkeling. Ik neem aan dat je dit al hebt gemeten toen je bemerkte dat de trafo te heet werd.

Wanneer de AC stroomafname (zonder uitsturing) meer is dan 190 mA zit er een fout in de versterker, niet in de voeding.

De DC stroomafname van deze klasse AB-versterker is ongeveer 160 mA (zonder uitsturing). De kathodeweerstand per eindtrap moet 130 ohm zijn, deze weerstand bepaalt de instelling van de eindbuizen en daarmee de stroomafname. De eindtrappen zijn vast ingesteld, je hoeft dus verder niets af te regelen. Gebruik wel een goede kwaliteit eindbuizen. Dus b.v. geen Russische 6p15p buizen. Gebruik ook geen omgestempelde buizen, omdat dit meestal geen 6BQ5 of EL84 buizen zijn.

Bij volledige uitsturing van de versterker loopt de stroomafname wat verder op. Dat is normaal, en heeft te maken met de klasse AB instelling van de beide eindtrappen.

Nu kan ik een nieuwe voeding voor deze versterker gaan ontwerpen!

Dat lijkt me het paard achter de wagen spannen. Wanneer de nettrafo is doorgebrand door een interne sluiting is dit overbodig. Wanneer de nettrafo is doorgebrand omdat de stroomafname te hoog is kan je beter eerst de versterker repareren.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum