Philips bx653a (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.07.2014, 18:09 (3799 dagen geleden) @ JanW

hoe kan de anode stroom dan te hoog worden en hoe breng je die dan terug?

dit wordt regelmatig besproken op dit forum, en wordt natuurlijk ook behandeld in de reparatiecursus.

De anodestroom van een eindbuis kan door een aantal oorzaken te hoog oplopen. Combinaties van deze factoren komen ook voor.

Een van de mogelijke oorzaken is zojuist nog besproken door Nico, zie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=175893 Het gaat daarbij om een lekkage waardoor gas in de ballon terecht komt. Zo'n lekkage kan b.v. ontstaan wanneer de buis in het verleden op een te hoge temperatuur heeft gewerkt. Er kan dan wat lucht via de sealing van de buispennen naar binnen zijn gelekt.

Een andere oorzaak kan het naar boven verlopen van de roosterlekweerstand zijn.

Nog een andere oorzaak is vervuiling van het stuurrooster door kathodemateriaal. Dit kan gebeuren wanneer de buis te heet wordt. Het stuurrooster gaat dan elektronen emitteren.

Weer een andere oorzaak is het (gedeeltelijk) verkolen van de buisvoet.

Een andere oorzaak is een lekke koppelcondensator.

Een mogelijke oorzaak kan ook het spontaan oscilleren van de eindbuis zijn, hierdoor zal de anodestroom eveneens toenemen.

Soms duurt het een half uur voordat de anodestroom van een eindbuis gaat oplopen. In andere gevallen gebeurt dit binnen een minuut. Je moet dus soms even wat geduld hebben.

Een oorzaak kan zijn het naar beneden verlopen van de kathodeweerstand.

Ook kom het voor dat de ontkoppelelco over de kathodeweerstand lekt of zelfs sluiting maakt.

Bij bi-ampli toestellen zoals de Philips BX653A, die twee dezelfde eindbuizen hebben, verwisselt men wel eens deze eindbuizen. Hierdoor kan het zijn dat een eindbuis defect is geraakt in het ene kanaal, en vervolgens schade aanricht in het andere kanaal.

Een andere bekende oorzaak is lek of kortsluiting van de condensator die parallel staat aan de primaire van de uitgangstrafo. Wanneer deze condensator aan één zijde is verbonden met de nul (zoals bij de Philips BX653A) kan de anodestroom die door de luidsprekertrafo loopt enorm oplopen.

Er zijn nog meer oorzaken bekend, maar dit zijn de belangrijkste. Tijdens de NVHR-reparatiedagen zie ik dit soort dingen voorbijkomen.

en hoe breng je die dan terug?

Het is van belang om eerst de oorzaak te bepalen. Wanneer je die kent weet je ook welk onderdeel je moet vervangen.

Wanneer je eerst allerlei onderdelen lukraak gaat vervangen is het vinden van de oorzaak (of van de oorzaken) een stuk lastiger geworden.

Een voorbeeld. Wanneer je eerst de eindbuis vervangt kan het zijn dat je niet meer achter de oorzaak van een doorgebrande luidsprekertrafo komt. Het gebeurt ook wel dat de vervangen eindbuis vervolgens weer in een ander toestel wordt geplaatst, waardoor er nog zo'n luidsprekertrafo wordt opgeblazen. Let wel, ik ben niet helderziend, het gaat om een voorbeeld en het is hiermee niet gezegd dat dit bij jouw toestel zo is gebeurt.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum