Teercondensator hield mij voor de gek (Techniek Radio/TV)
door Jan 1 , Tilburg, 04.07.2014, 08:32 (3794 dagen geleden)
Met het Philips radio'tje B1X65U heb ik iets raars meegemaakt. Enkele maanden geleden
speelde het toestelletje weer eens voluit, zoals het al zo vaak prima gepresteerd heeft. Erg gevoelige ontvangst op een kleine ferriet antenne. Opeens hoorde ik een zeer lichte tik uit het toestelletje komen, net alsof er iemand met een potlood binnenuit een tik gaf tegen het bakelieten kastje. Maar ook de stroom in het bovenhuis viel uit. Ik verdacht het toestelletje meteen, en ging naar fouten zoeken. Anderhalf uur later moest ik constateren dat er helemaal niets stuk was. Ook geen rook, geen brandsporen, geen roet, nooit geen overmatige brom uit de luidspreker gehad..... Wel zat er een scheurtje in de anti brom condensator die over het net stond. Daarna heeft het toestelletje nog vele maanden goed en zonder extra brom gespeeld, tot vandaag. Nu hoorde ik een hardere tik, net alsof er iemand met een klein hamertje van binnenuit een tik gaf tegen het bakelieten kastje. Fout-zoeken leerde dat de anti bromcondensator inwendig een kortsluiting vertoonde. De andere twee teer condensators zien er nog puntgaaf uit. Eentje zit in het A.V.R. circuit (milivolts) en de andere staat over de twee schermroosters van de twee HF buizen (hooguit 65 Volt).Een condensator is of goed, of lek, of kortgesloten. Maar iets er tussen in ??? In latere jaren bouwde Philips anti brom condensatoren in van een andere fabrikant (naam even kwijt). Dit waren kleine metalen condensators met een rode doorzichtige plastic wikkel er omheen, en aan weerszijden een ril in de condensator. Doorslagspanning 5000 Volt ! Ook is in sommige Philips U radio's de groene draadgewonden weerstand (in serie met de gloeidraad van de buizen) vervangen door een Vitro-Ohm weerstand van Amroh Muiden. Deze draadgewonden weerstand is veel robuuster als zijn groene Philips voorganger, door zijn grote blok keramiek er om heen. Deze draadgewonden Vitro-Ohm weerstand en anti brom condensator is o.a ingebouwd in het Philips toestel B2X40U / 00L.
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 04.07.2014, 09:09 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
Bewerkt door Maarten Bakker, 04.07.2014, 09:15
Een van de eisen waar een ontstoorcondensator aan voldoet (in principe uit zichzelf al door de opgedampte constructie die als zekeringen werkt), is dat hij zelfherstellend is. Normaalgesproken haalt dit mechanisme er in de loop van de jaren kleine doorslagfoutjes uit en zakt de capaciteit hooguit met procenten. In geval van de onvermijdelijke veroudering zorgt dit mechanisme er ook voor dat in sommige gevallen grotere fouten wegbranden en de condensator nog een tijdje voor een klein deel meedoet totdat het echt afgelopen is.
De werkspanning (overdimensionering) van de condensator zegt wel iets over de levensduur (minder doorslagfoutjes gedurende de normale levensduur), maar wat uiteindelijk al deze condensatoren, en de nog tot op heden gebruikte moderne papiervarianten van bijvoorbeeld RIFA, nekt, is dat het omhulsel niet 100% vochtdicht is en het gebruikte papier chemisch nooit 100% ideaal is. Om een papiercondensator net zo duurzaam te maken als bijvoorbeeld een polyester- of polypropyleencondensator kan zijn, moet hij op zijn minst in olie gezet worden inplaats van in een huisje van teer of giethars.
Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen redenen meer om papiercondensatoren te gebruiken, maar in de jaren '60 was men met polypropyleen nog niet zo ver en van polyester (de bekende mosterd-C) kon men geen betrouwbare ontstoorcondensatoren maken vanwege de vereiste pulsvastheid.
Toen je het scheurtje zag, had je vrijwel met zekerheid kunnen zeggen dat het probleem in de condensator zat. In omhulsels van condensatoren, en zeker van papiercondensatoren, zijn scheurtjes uiteindelijk dodelijk voor de condensator en altijd een teken van een defect (naar keus inwendig waarbij mechanische kracht is opgebouwd zoals in jouw geval, of aan de omhulling zelf zoals bij de genoemde modernere condensatoren die standaard haarscheurtjes gaan vertonen).
Teercondensator hield mij voor de gek
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 04.07.2014, 09:14 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
In een teercondensator is het alu. folie meestal bijzonder dun. Het kan dan voorkomen dat bij doorslag van het diëlectricum een gaatje in het folie gebrand wordt zodat de sluiting "zich direkt weer zelf opheft"
Het lijkt erop dat dit de eerste keer gebeurd is, maar dat ter plaatse in de condensator toch een zwakke stee is achtergebleven
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
Teercondensator hield mij voor de gek
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 04.07.2014, 09:15 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
Bewerkt door Ben Dijkman, 04.07.2014, 09:23
Dit soort mankementen kun je gewoon verwachten met de oude teerdotten.
Ze zijn zo langzamerhand gewoon allemaal "op". Het is inmiddels 2014!
Hoe hard het ook mag aankomen voor de puristen en de techneuten die dikwijls uit hun enorme loopbaan ervaring putten , doch daarmee soms helaas een beetje een achterhaalde praktijkervaring hebben wat betreft teerdotten een aanverwanten.
Teerdotten zijn anno 2014 verworden tot tijd/storing/bommetjes .
Als je toch van plan bent om een toestel regelmatig langere tijd te laten spelen zit er maar 1 ding op: Vervangen die oude lekke meuk.
In toonregel gebieden zouden deze teer bommetjes geen gevaar opleveren?
Ook die gaan er bij mij allemaal zondermeer uit.
In 9 van de 10 gevallen knapt het geluid er bijzonder van op.
In feite - vind ik - kun je het beste nog voordat je gaat storing zoeken eerst alle wima's ero's en teerbommetjes vervangen.
Veelal zijn daarmee ook meteen al 90% tot 100% van alle storingen en mankementen verholpen...op een uitgeputte buis,wakkelcontactje of weerstand na.
Ik weet dat techneuten het om allerhande redenen niet met mij eens zijn en dat mag ook.
Als ik een toestel doe , doe ik het in 1 keer en dan ook maar meteen goed.
Welk C'tje heeft zitten etteren en de storingen veroorzaakt heeft kan mij niet boeien:
Als je er 1 vervangen hebt beginnen er even later wel weer andere dingen te "spetteren of te knetteren ". Het forum staat bol van dit soort voorbeelden
Zo blijf je met een toestel bezig en krijg je er op een gegeven moment ook wel de pest in .....dat kan niet de hobby zijn lijkt mij.... tenzij je het storing zoeken op zich als hobby hebt.Dat zal denk ik ook de drijfveer voor de echte techneuten onder ons zijn om vooral niet een toestel in 1 keer goed/preventief te doen.
Ieder zijn ding.Prima !
Het is maar net vanuit welke invalshoek je met de radiohobby bezig bent.
Groeten,
Ben Dijkman
Teercondensator hield mij voor de gek
door Peter1952 , 04.07.2014, 10:04 (3794 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Zo'n geval heb ik in het verre verleden ook al eens meegemaakt. Bij één van mijn buren ging ineens het licht in de kamer uit. Men dacht eerst dat "zoonlief weer eens bezig was", maar deze keer was dat niet zo. Toen de defecte zekering was vervangen kwam het beeld op de t.v. niet meer terug. Het geluid was nog wel aanwezig. Het was al spoedig duidelijk dat er geen z.h.s.p. aanwezig was.
Het viel op dat alle voedingsspanningen te laag waren, ook na afkoppeling van de lijneindtrap.
Eerst werd gedacht aan een defecte lijntrafo, maar na vervanging nog steeds geen hoogspanning.
Na enig speurwerk kwam ik erachter dat de elco meteen na de gelijkrichter onderbroken was. Na vervanging was de voedingsspanning meteen weer op de goede waarde en even later kwam het beeld tevoorschijn.
Wat was er dus kennelijk gebeurd? De bewuste elco was doorgeslagen en toen ging er even zo veel stroom lopen dat de groeps zekering doorsloeg. Kennelijk was de klap zo hard dat de elco zichzelf onderbroken had.
Als ik een radio onder handen heb en ik zie dat er een oude condensator direct op het lichtnet of op te trafo is aangesloten dan laat ik die echt niet zitten. Het is niet de vraag of hij gaat, nee de vraag is wanneer hij gaat. Je kunt het maar beter voor zijn.
Ik vind het wel heel erg naïef om de condensator te laten zitten en te denken dat het nog wel even goed zal gaan. Ik denk dat als je de condensator had gemeten deze gewoon lek geweest was.
Op de Rosmalen beurs stond ik met een spelend U- tje in mijn handen en even later knalde de condensator met een grote steekvlam en een luide knal.
Groeten,
Peter
Gewoon vervangen die ouwe troep, als je het origineel wilt laten dan ook niet gebruiken. Wil het wel gebruiken, moet het gewoon veilig zijn, dus vervangen.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Piet Kralt , Rotterdam, 04.07.2014, 12:14 (3794 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Voor een oude rot in het vak is alles in één keer vervangen ongetwijfeld de snelste en veiligste weg. Beginners kunnen het beter wat kalmer aan doen. Eerst de meest kritische C's vervangen en als ze daarmee geen fouten gemaakt hebben de volgende.
Pieter Kralt
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 05.07.2014, 07:34 (3793 dagen geleden) @ Piet Kralt
Voor een oude rot in het vak is alles in één keer vervangen ongetwijfeld de snelste en veiligste weg
Pieter,
alles in 1 keer vervangen heb ik zelf een keer of drie gedaan. Het ging dan om toestellen waar geen origineel onderdeel meer in zat nadat iemand (een oude rot in het vak?) het apparaat had hersteld. Erg snel is deze methode overigens niet, per chassis kost het vervangen van alles mij minimaal een dag.
Wanneer snelheid essentieel is kan je beter alles laten zitten, en een moderne Bluetooth luidspreker inbouwen. Nog sneller is om direct een museumtoestel te kopen waar dit al voor je is gedaan. Je vindt zoiets b.v. hier veilig radiotoestel met bluetooth luidspreker
Naast de draadloze luidspreker is ook nog een mooi ledlampje ingebouwd! Deze museumtoestellen combineren een originele uitstraling met moderne veiligheid en gemak! Het zijn echte collectors items and restored with love to keep up with the latest technologies! A better, faster and more safer restoration is not possible!
Deze firma is overigens gevestigd in Amsterdam, en een spin-off van de bekende verzamelaarster van bruine radiotoestellen Manon van Essen Mark my words, bruine radio's worden het helemaal dit jaar! Nu al een hit op Facebook!
Teercondensator hield mij voor de gek
door v1ncent , Bredevoort, 13.07.2014, 00:56 (3785 dagen geleden) @ John Hupse †
Die Manon..Het mag best wat liever over haar. Het begint met het uiterlijk van een radio maar dat moet binnen een paar jaar wel uit te breiden zijn naar echte interesse in de buizentechniek? Qua nerdette gehalte is ze op de goede weg. (Handwriter is leuk!) maar qua radio's op d'r site is het jammer dat het voornamelijk op het hipstersegment (met weinig geld)) is gericht. Moet veel toegankelijker kunnen. Kunnen jullie qua 'oudere lui' juist alleen maar blij zijn dat er interesse is in radio- of buizentechniek.
Erg leuk juist dat zulke zaken (op misschien een te hippe cq. niet originele manier. Is natuurlijk over te twisten) wel weer onder de aandacht gebracht wordt. Ben echter wel benieuwd wie haar 'bluetoothsetjeinsoldeertechinicus' is. Niet iemand van hier lijkt mij.
--
TB-303 <3
Teercondensator hield mij voor de gek
door Fons Vendrik , Ter Aar, 13.07.2014, 12:04 (3785 dagen geleden) @ Piet Kralt
Voor een oude rot in het vak is alles in één keer vervangen ongetwijfeld de snelste en veiligste weg. Beginners kunnen het beter wat kalmer aan doen. Eerst de meest kritische C's vervangen en als ze daarmee geen fouten gemaakt hebben de volgende.
Hallo Piet,
Ben het niet helemaal met je eens en ik zou jouw stelling liever omdraaien.
De oude rot zal eerder de kritische C's vervangen en de rest laten zitten.
Dat is sowieso de snelste en daarbij de goedkoopste weg.
Bovendien is een oude rot ook niet gauw bang dat hele boel maar meteen ploft.
Alles in één keer vervangen komt volgens mij (met alle respect) eerder voort uit een gebrek aan radiotechnische kennis.
Daarom is het beter dat beginners een cursus gaan volgen om het dan vervolgens rustiger aan te kunnen doen.
Groeten, Fons
Teercondensator hield mij voor de gek
door peetey , Lanaken, Belgie, 07.07.2014, 11:03 (3791 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Helemaal 100% mee eens Ben, repareren en teerdotten laten zitten is gewoon onzinnig. Wil je het uiterlijk absoluut handhaven dan kun je in tips&trucs lezen hoe je zelf nieuwe teerbommetjes kunt gieten!
grtz,
Peter
Teercondensator hield mij voor de gek
door Willem.H.N , Enschede, 07.07.2014, 14:52 (3791 dagen geleden) @ Ben Dijkman
In feite - vind ik - kun je het beste nog voordat je gaat storing zoeken eerst alle >wima's ero's en teerbommetjes vervangen.
Veelal zijn daarmee ook meteen al 90% tot 100% van alle storingen en mankementen >verholpen...op een uitgeputte buis,wakkelcontactje of weerstand na.
grt. willem.
--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jan 1 , Tilburg, 04.07.2014, 11:09 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
Het zal mij ook niet meer gebeuren. Als ik er ooit weer een net-condensator tegenkom met een scheurtje erin, hoe klein ook, zal ik meteen gaan vervangen. Je kan het maar beter voor zijn. Nog beter als alles origineel laten, waar ik een zwak voor heb. Of anders kan ik altijd nog een nep teercondensator gaan fabriceren, zoals bij tips en trucs beschreven.
En zoals gezegd ging Philips op een gegeven moment over om vermogensweerstanden van Amroh te gaan gebruiken en net-condensatoren van ook weer een andere fabrikant.
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door huub.jak , 04.07.2014, 11:35 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
De vorige techneuten
Menen ook oud zonder scheurtje er uit
dat meen ik ook .
Huub
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 04.07.2014, 12:23 (3794 dagen geleden) @ Jan 1
Jan,
een papieren ratelcondensator moet je natuurlijk preventief vervangen, en wel voordat je het toestel aansluit het op lichtnet. Dus niet er na. Dit voorkomt schade.
Hetzelfde geldt voor een papieren koppelcondensator en voor een beperkt aantal andere condensatoren. Bij de meeste toestellen gaat het om 1, 2 of 3 stuks. Een en ander is afhankelijk van de schakeling. Dat soort praktische dingen leer je b.v. tijdens het volgen van een reparatiecursus, ook 20 jaar geleden was dit al zo. Op dit forum is dit onderwerp ondertussen al talloze malen langsgekomen...
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jan 1 , Tilburg, 08.07.2014, 14:08 (3790 dagen geleden) @ Jan 1
Welk condensatortype verdient de voorkeur?
Ik ga die ontstoorcondensator (teercondensator) van 47000 pf nu vervangen. Maar welk type verdient de voorkeur (o.a. hoge doorslagspanning en ongevoelig voor vocht). Mogelijkerwijze heb ik die niet. Waar kan ik die het beste kopen. Overigens ga ik nu meerdere van die teer condensatoren vervangen.
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 08.07.2014, 17:35 (3790 dagen geleden) @ Jan 1
Bewerkt door Maarten Bakker, 08.07.2014, 17:44
Even zo zonder schema de 2 mogelijkheden in het algemeen.
* Net-naar-chassis, net-naar-aarde of aan de ingangsbus van een U-toestel moet een Y2 klasse condensator in volgens de laatste eisen (die kan pieken tot 4kV aan en kan bij defect geen kortsluiting maken - aanraakveiligheid).
* Over-het-net (tussen nul en phase) moet een X2 klasse condensator in (pieken tot 2kV en mag naar keus bij defect onderbreken of kortsluiten maar mag geen gevaar veroorzaken) of Y2 als dat zo uitkomt.
Spanningsaanduiding op deze condensatoren is tussen 275VAC en 315VAC doorgaans, als je zo'n spanning ergens ziet staan is de aanduiding met de X of Y meestal niet ver weg. Vanaf 400VAC heb je de klasses X1 en Y1 maar dat is overdreven en vaak slechter te krijgen of duurder.
Je kunt ze in diverse uitvoeringen krijgen, met papier (ja nog steeds - aanduiding MP), polyester (aanduiding MKT) of polypropyleen (aanduiding MKP).
Het beste is polypropyleen (goed bestand tegen pieken in omgevingen met veel storing), maar polyester is ook goed. Papier zit in nieuwtoestand wat de kwaliteit betreft tussen polyester en polypropyleen in maar is bij veroudering absoluut onbetrouwbaar en laat je daarom het best links liggen.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jan 1 , Tilburg, 08.07.2014, 19:40 (3789 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bedankt Maarten voor de info!
Bedankt Maarten, hier kan ik iets mee. Ik zal eens op het www gaan zoeken naar polypropuleen condensatoren x2 klasse MKP aanduiding. En anders kan ik nog naar de plaatselijke electronicahandel gaan. In het desbetreffende toestelletje hebben ze ook een teercondensator van 10.000 pf gezet tussen de anode van het penthodedeel van de eindbuis en massa. Het schelle Philips geluid word dan warmer, en mogelijk zit deze condensator er tevens om oscillatie verschijnselen de kop in te drukken. Slaat deze ooit door, dan wordt de primaire wikkeling van de uitgangstrafo verbrand. Deze condensator zal ik gelijk ook vervangen en OVER de primaire van de UGT heen zetten, zodat er niets meer kan gebeuren. Ik ga dus de + van de voeding (elco) dus als aarde gebruiken. Misschien ga ik de andere twee teerbommen ook vervangen (AVR en schermroostervoeding van de twee HF buizen. Teerbommen schijnen net tijdbommen te zijn. Eens is het BOEM !
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 08.07.2014, 23:14 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
De condensator over de anode hoeft op zijn beurt geen X2 te zijn, maar ook wel liefst polypropyleen en waarschijnlijk een vrij hoge werkspanning (630V?).
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.07.2014, 07:26 (3789 dagen geleden) @ Maarten Bakker
over de ratelcondensator is al veel gezegd, zeker op dit forum.
Een plastic condensator met een AC-specificatie van minimaal 250 volt (er staat dan 250 Volt ~ op) is hier op z'n plaats. Pas op voor goedkope Chinese types, deze gaan soms heel wat korter mee dan de oorspronkelijke papiercondensator. Vervang zo'n papieren ratelcondensator voordat je het toestel met het lichtnet verbindt.
Wat betreft de condensator over de luidsprekertrafo, je kunt beter niet de schakeling wijzigen zoals je voorstelt. Dit kan tot vrij ernstige problemen leiden. Vervang een dergelijke papieren condensator wanneer deze met de nul is verbonden door een plastic sondensator van dezelfde waarde voordat je het toestel met het lichtnet verbindt. In dit geval dus door een condensator van 10 nF bij minmaal 150 volt ~.
Ik ga dus de + van de voeding (elco) dus als aarde gebruiken.
Dat is een bijzonder slecht idee, omdat het lichtnet eveneens met de aarde is verbonden. Dit leidt dus tot vrij ernstige problemen.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jan 1 , Tilburg, 09.07.2014, 09:28 (3789 dagen geleden) @ John Hupse †
Aarde is hier minpool van de voeding
Onder aarde wordt hier de minpool van de elco verstaan. Slaat de condensator door, dan verbrand de primaire van de UGT zoals in de originele setting het geval is. Daarom wou ik dus de nieuwe condensator OVER de primaire zetten, zoals in vele toestellen ook gebeurt. Dus niet de condensator op anode en MIN elco, maar condensator op anode en PLUS elco. Door de veel lagere spanning die op de primaire van de UGT staat is doorslaan van de condensator te verwaarlozen. En zou ie desnoods wel defect raken, dan speelt de radio niet, maar worden er ook geen vitale onderdelen vernield. Ik zie niet in waarom ik daar problemen mee kan verwachten, daar dit soort LC schakeling in 90 % van alle radiotoestellen de praktijk is, goed voldoet, en nooit tot ernstige problemen leidt.
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door kris , Gent België, 09.07.2014, 10:20 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Aarde is hier minpool van de voeding
Onder aarde wordt hier de minpool van de elco verstaan.
Nu maak je het zelf moeilijk .
Maar de bedoeling is duidelijk,er is echter verwarring ontstaan.
de cap die tussen anode en ground staat verplaats je naar anode en + elco. (over de trafo dus)
een voedingselco die met zijn - aan de aarde hangt heeft de + ook aan de aarde voor AC signalen (muziek maw) dus volgens de ac anlayse kan het pefect, maar je moet er wel steeds bijvertellen dat het een AC ground betreft , anders volgt al snel verwarring, denk ik.
groeten
Kris
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jinny, 09.07.2014, 11:17 (3789 dagen geleden) @ kris
Voor wisselstroom bestaan de elcos van de voeding niet en heet dc+ gewoon aarde of massa.
Ergo, ik zou de C ook domweg over de UGT zetten ipv naar massa.
Veiliger voor de UGT en technisch maakt het geen donder uit.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Boudewijn , 09.07.2014, 12:45 (3789 dagen geleden) @ Jinny
mijn bx555 heeft alle teerknollen nog,ze zijn ook allemaal goed.om de uitgangstrafo te beschermen heb ik een mkt in serie gezet met de teerknol.als die gaat gaat de trafo niet mee,zo,n mooie aluminium ronde net als in de bx998.met de koppelc heb ik hetzelfde gedaan.
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.07.2014, 15:59 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Bewerkt door John Hupse †, 09.07.2014, 16:23
Ik ga dus de + van de voeding (elco) dus als aarde gebruiken
Onder aarde wordt hier de minpool van de elco verstaan
normaal wordt onder "aarde" een verbinding met aarde verstaan. Je zegt dus eerst dat je de plus van de voeding verbindt met de aarde, en je zegt nu dat je de plus van de voeding verbindt met de min van de voeding. Ik denk dat je eigenlijk bedoelt dat je C18 parallel wilt schakelen aan S8.
Ik raad je aan de schakeling niet op deze manier te wijzigen. Ik begrijp je bezorgdheid over het gebruik van oude papiercondensatoren, en het is noodzakelijk om de twee genoemde papiercondensatoren preventief te vervangen voordat je het toestel met het lichtnet verbindt. Maar wanneer je een nieuwe plastic condensator van de juiste waarde en de juiste spanning gebruikt is er geen enkele reden om te veronderstellen dat deze condensator een kortsluiting gaat vormen. Integendeel, wanneer zo'n condensator doorslaat vermindert alleen de capaciteit. Wanneer het om een goedkoop type gaat neemt de capaciteit regelmatig af, en na een tijdje is het onderdeel geheel capaciteitsloos geworden en zal alleen al om die reden niet meer kunnen doorslaan.
Bovendien is nog een zekering Z2 in serie met de primaire wikkeling van de uitgangstrafo opgenomen die een te hoge stroom voorkomt.
Voor wisselstroom bestaan de elcos van de voeding niet
Dat is een wijdverbreid misverstand. Zo'n condensator (in dit geval C1) heeft voor hogere frequenties een niet onaanzienlijke impedantie. De Philips ontwerper heeft bij veel toestellen een schakeling gebruikt waarbij het Boucherot netwerkje (bij dit toestel C18 in serie met C1) parallel is gezet aan de primaire wikkeling van de uitgangstrafo (S8). Wanneer je dit gaat veranderen zonder hier eerst aan te rekenen komt de stabiliteit van de schakeling in gevaar.
Volgens berichten op dit forum heeft Paul Boucherot indertijd dit netwerkje bedacht om Philips toestellen een warm buizengeluid te bezorgen, maar ook dat klopt niet. Het gaat, kortgezegd, om een netwerkje dat via faseverschuiving zorgt voor een stabiele eindtrap.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jinny, 09.07.2014, 16:26 (3789 dagen geleden) @ John Hupse †
John, ik wordt een beetje moe van je...
Voor de audio bestaan die elko's vrijwel niet.
Voor echte HF zetten we 10N over de voedingslijn, ontkoppelen.
Waardoor voor de wisselstroom (welke hf ook is natuurlijk) de + rail gelijk wordt aan de - rail.
Als dat anders is, dan zou ik alle grote zenderbouwers even attenderen op dit fenomeen....
En woordspelletjes over iemand die per ongeluk het ingeburgerde aarde gebruikt ipv massa.......
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.07.2014, 16:48 (3789 dagen geleden) @ Jinny
Bewerkt door John Hupse †, 09.07.2014, 17:19
Wanneer je op een discussieforum zoals dit berichten post lijkt het mij dat je kunt verwachten dat iemand hierop reageert. Dat jij hier moe van wordt blijkt niet erg, je reageert immers nog bijzonder snel.
Je merkt op dat een elco bijna niet bestaat voor laagfrequent. Bij een instabiele versterker gaat het niet om laagfreqent, maar om een heel gebied van hogere frequenties. Dat je die niet kunt horen betekent nog niet dat een versterker niet instabiel kan zijn. Om dit te voorkomen brengt men dit netwerkje aan. Serieuze fasedraaïng treedt immers pas op bij frequenties die boven de gehoorgrens liggen. Je kan dit gewoon uitrekenen, zie het vervangingsschema.
Wanneer er in dit toestel een condensator van 10 nF over de voedingslijn zou zijn geplaatst dan zou je een punt hebben. Dit is echter niet het geval. Waarom heeft de ontwerper dit niet gedaan, denk je?
Wat je vergeet is dat een forumbericht uitsluitend uit woorden bestaat. Het is dus van belang om enigszins begrijpelijk te communiceren. Ander begrijpt men elkaar immers niet. Ik kan ook wel zeggen dat je woordspelletjes gebruikt wanneer je zegt dat je zenderbouwers attent zou willen maken op de h.f. impedantie van elco's. Je meent dit namelijk niet, het geeft geen enkel inzicht in het onderwerp, dus is het een spelletje en niet een zinnige opmerking.
technisch maakt het geen donder uit.
het gaat bij zo'n netwerkje om een serieschakeling van een condensator en een weerstand. Waarom denk je dat het wijzigen van het netwerkje niets uitmaakt? Heeft Boucherot zich indertijd dan vergist?
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jinny, 09.07.2014, 19:01 (3788 dagen geleden) @ John Hupse †
Wel, heel kort, omdat de TS de C wil verplaatsen, dan had het juiste antwoord geweest, 'vergeet dan niet om de voedingslijn te ontkoppelen.
Phillips heeft dit uit bezuinigingsoverwegingen nagelaten....'
En nu ga ik naar bed, de wekker gaat weer om 5.15.
Teercondensator hield mij voor de gek
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.07.2014, 19:53 (3788 dagen geleden) @ Jinny
Bewerkt door John Hupse †, 09.07.2014, 20:03
Jinny,
de Philips ontwerper is de ontkoppeling van de voedingslijn echt niet vergeten. Maar zoals je in het schema van dit radiotoestel kunt zien maakt hij gebruik van een faseverschuivend netwerkje, zoals overigens gebruikelijk is in radiotoestellen met een uitgangstrafo.
omdat de TS de C wil verplaatsen, dan had het juiste antwoord geweest, 'vergeet dan niet om de voedingslijn te ontkoppelen. Phillips heeft dit uit bezuinigingsoverwegingen nagelaten....'
Wanneer er, zoals jij nu voorstelt, een extra condensator parallel wordt gezet aan C1, en de condensator C18 zodanig wordt verplaatst dat deze parallel staat aan de primaire wikkeling van de uitgangstrafo, dan ziet het vervangingsschema er zo uit:
Het Boucherot netwerkje is er niet meer...
De vraag blijft waarom je denkt dat het wijzigen van het netwerkje niets uitmaakt, en waarom je denkt dat het ontkoppelen van de voedingslijn de schakeling toch nog stabiel houdt. Heeft Boucherot zich indertijd dan vergist? Gaat het bij zo'n netwerkje werkelijk om de ontkoppeling van de voedingslijn? Probeer eens om inhoudelijk hierop in te gaan, in plaats van deze vraag te ontwijken.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Jan 1 , Tilburg, 09.07.2014, 12:35 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Ik ben al flink op het www aan het zoeken geweest naar polypropuleen condensatoren. Alleen Conrad heeft een hele verzameling, ware het niet dat het Wima condensators betreft. Is Wima heden ten dage nog zo vreselijk slecht, of weet iemand een ander adres die die PPP condesatoren verkoopt (Geen Wima)? Anders moet ik naar de electronica handel, die slecht bereikbaar is in onze stad.
--
Jan van Dijk
Teercondensator hield mij voor de gek
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 09.07.2014, 13:28 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Probeer het hier maar eens:
http://www.tessatronic.nl/
Je kunt ze zelfs gewoon bellen. Echt super gasten!
Die maken nergens een probleem van, en zijn nog puur op de klant gericht.
Alleen al om dat nog eens te ervaren is het al het proberen waard.
Veel plezier!
Teercondensator hield mij voor de gek
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.07.2014, 14:14 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Polypropyleen van Wima is uitstekend spul. Ik meen dat ze het dan over typereeks FKP hebben.
Teercondensator hield mij voor de gek
door Ger Fust , Monnickendam, 09.07.2014, 15:33 (3789 dagen geleden) @ Maarten Bakker
FKP van Wima zijn niet-gemetalliseerde Polypropyleen condensatoren.
MKP zijn de (kleinere) gemetalliseerde Polypropyleen condensatoren.
FKP hebben een kleinere verliesfactor en zijn beter bestand tegen pulsspanningen, maar ze zijn niet zelfherstellend zoals de MKP.
Voor een overzicht van de verschillende typen, zie mijn website:
http://www.vanderheem.info/164-fustica_info-2.html
Ger
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Teercondensator hield mij voor de gek
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.07.2014, 23:17 (3788 dagen geleden) @ Ger Fust
Ahja, dat was het. Kortom FKP beter geschikt in pulstoepassingen, MKP beter in zelfherstellende toepassingen (zoals de genoemde X2 condensator).
Teercondensator hield mij voor de gek
door Ger Fust , Monnickendam, 09.07.2014, 15:22 (3789 dagen geleden) @ Jan 1
Sinds de zestiger jaren maakt Wima uitstekende condensatoren, even als ERO (nu Vishay).
De beruchte bruine Wima's zijn uit de vijftiger jaren.
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Teercondensator hield mij voor de gek
door Forumbeheer , 13.07.2014, 14:39 (3785 dagen geleden) @ Jan 1
Deze discussie (C's varvangen) is reeds vele malen op het forum gevoerd, terwijl ook tips-en-trucs uitkomst kan bieden.
Wij sluiten daarom deze draad.
Forumbeheer.