ijzervijlsel in luidspreker (Techniek Radio/TV)
Beste forumleden.
Op mijn werktafel staat een Philips 834A paasei. De luidspreker deugt niet. Door korreltjes ijzervijlsel kan de conus niet vrij bewegen. Je hoort en ziet de ijzerkorreltjes.
Heeft iemand hier ervaring mee? Is die luidspreker nog te redden? Het zal wel lukken de luidspreker te demonteren maar hoe krijg je de korreltjes van de magneet?
Op school heb ik nog geleerd dat zulke luidspreker een vogel voor de kat is. Die uitspraak geldt zeker als je vlotjes een nieuwe uit het rek kan halen. Philips zal vandaag het model uit 1933 niet meer produceren.
Vriendelijke groeten,
Eduard
ijzervijlsel in luidspreker
door John Hupse † , Schoonhoven, 30.08.2014, 13:42 (3741 dagen geleden) @ Eduard
Dit komt tamelijk veel voor, vooral wanneer men aan een radiochassis gaat vijlen of er in gaat boren.
Je moet inderdaad eerst de conus demonteren. Vervolgens met een dubbelgevouwen reepje cellotape de magneetspleet reinigen, en vervolgens de conus weer monteren en opnieuw afstellen. Voor deze laatste handeling steek je het beste 4 reepjes papier rond de spreekspoel zodat deze mooi is gecentreerd.
Wanneer het niet om ijzervijlsel gaat maar b.v. om roest is het probleem wat groter. Maar je zegt dat je ijzervijlsel ziet, dit krijg je vrij eenvoudig uit de spleet.
ijzervijlsel in luidspreker
door Paulus Kuipers , Valkenswaard, 30.08.2014, 14:41 (3741 dagen geleden) @ Eduard
Het is mij wel eens gelukt met perslucht.
Succes.
Paulus.
ijzervijlsel in luidspreker
door Eduard , 30.08.2014, 15:58 (3741 dagen geleden) @ Paulus Kuipers
dag John en Paulus,
Die conus komt nooit heelhuids uit het frame. Het papier is zo broos geworden dat het overal breekt. (niet scheuren maar echt breken) De conus is ook erg dun.
Vroeger waren conussen los te koop. Weet iemand waar die nog te vinden zijn. Het zou leuk zijn de oude luidspreker te blijven gebruiken. Voor het lijmen van de conus aan de spreekspoel was er ook een krachtige lijm die in België luidsprekercement werd genoemd. Wat komt vandaag daarvoor in aanmerking?
Twee componenten lijm?
Vriendelijke groeten,
Eduard
ijzervijlsel in luidspreker
door steigertje †, Coevorden, 30.08.2014, 16:50 (3741 dagen geleden) @ Eduard
hoi. Eduard vroeger zat er een bedrijf in Den haag die nieuwe conussen had van verschillende merken zoals Philips en Erres bedrijf zal niet meer bestaan denk ik .
zou radio service Twente in. den haag ze nog hebben . groet steigertje
--
mjsteiger
ijzervijlsel in luidspreker
door John Hupse † , Schoonhoven, 30.08.2014, 17:46 (3741 dagen geleden) @ Eduard
Waarschijnlijk heeft het toestel erg vochtig gestaan, het papier van de conus is hierdoor vergaan. Ook zonder dat het is vergaan breekt zo'n dunne geïmpregneerde conus overigens erg gemakkelijk.
Wanneer de conus is vergaan kan je er eventueel een conus van een andere 17 cm luidspreker in zetten. Tijdens radiobeurzen vind je voor weinig geld een luidspreker met een passende conus. Deze zet je vervolgens over in het frame van de Philips 2161.
Lijmen van een spreekspoel aan een conus gaat het beste met witte houtlijm. Zet de spreekspoel eerst op de goede hoogte vast in de schoongemaakte magneetspleet, en lijm vervolgens de conus er aan vast. Goed laten drogen en vervolgens de strookjes papier verwijderen.
Met "cement" bedoel je waarschijnlijk het Engelse woord voor "lijm". Cement in de vorm van een granulaat is niet geschikt voor het verlijmen van een spreekspoel.
.
door Boudewijn , 30.08.2014, 17:48 (3741 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Boudewijn, 30.08.2014, 18:34
Geen tekst
ijzervijlsel in luidspreker
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 30.08.2014, 18:35 (3741 dagen geleden) @ Boudewijn
Neee!!
Nóóit de magneet uit elkaar halen.
Die verliest daardoor veel magnetisme en dat krijg je nooit meer goed
Schade en schande die ik zelf heb ondervonden
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
ijzervijlsel in luidspreker
door henkk , Alkmaar, 31.08.2014, 06:29 (3740 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
De magneet er af halen lukt mij altijd prima,dus de 3 schroeven losdraaien en natuurlijk het centreerschroefje,de magneet blijft door zijn eigen kracht gecentreerd in elkaar zitten en verliest zo geen kracht.(Wel heel voorzichtig hanteren zo.)
Wel uitkijken dat de lange schroeven niet door de conus gaan.
De magneet dus verder in elkaar laten en met plakband(zie John)schoonmaken,als er roest in de luchtspeet zit kan dat er met een klein schuurpapiertje weggehaald worden,
handig is om er dan ook de stofzuiger bij te houden,tenminste als deze een plastic pijpje aan de slang heeft.
Daarna de magneet voorzichtig weer over de schroeven en spreekspoel schuiven,de drie schroeven los aandraaien en de magneet voorzichtig verschuiven tot de spreekspoel niet meer aan loopt.
Dan de drie schroeven aandraaien,niet te vast want ze breken gemakkelijk en als laatste het centreerschroefje er weer in voor het laatste beetje wat hij nog kan aanlopen.
Lijkt een hele operatie maar valt best mee en de conus blijft op deze manier heel.
Henk
ijzervijlsel in luidspreker
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 31.08.2014, 08:57 (3740 dagen geleden) @ henkk
Nauurlijk lukt het prima, maar het is nog maar de vraag of hij daarna nog even krachtig is. Dit hangt ook af van het gebruikte materiaal, maar met oudere magneten is het vaak 'raak'.
ijzervijlsel in luidspreker
door Eduard , 31.08.2014, 06:16 (3740 dagen geleden) @ Eduard
Beste forumleden,
Iedereen bedankt voor het advies.
Intussen is het vijlsel uit de magneet verdwenen.
Geen enkel recept gaf volledig resultaat.
Ik was verrast hoe goed een strookje kleefband de ijzerkorreltjes van de magneet trekt.
Voor deze die wat dieper zitten lukt de methode niet. Vooraleer die te kunnen raken heeft roest de kleefkracht verpest. De stofzuiger op volle kracht en voorzien van een smal buisje helpt ook. De compressor heeft als laatste zeker nog korreltjes verwijderd want na het blazen kleven vijlseltjes aan de buitenkant van de magneet. Vermoedelijk zijn er ook dieper in de magneet geblazen maar als ze daar rustig blijven zitten heeft de spreekspoel er geen last van.
Volgende uitdaging wordt het ontroesten van het geheel en het opknappen van de conus. De scheurtjes repareren zal wel lukken. De buitencirkel waarin de plooitjes zitten om de conus vrij te laten trillen verpulverde direct. Op dit forum heeft iemand ooit beschreven hoe hij die conusophanging verving door een stuk nylonkous dat achteraf met een rubberachtige lijm werd ingesmeerd. Ik heb niets te verliezen door dit ook eens te proberen. Totale vervanging van de conus of de hele luidspreker kan altijd nog.
Vriendelijke groeten,
Eduard
ijzervijlsel in luidspreker
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.08.2014, 06:47 (3740 dagen geleden) @ Eduard
Roest verwijderen uit een luidsprekerspleet is inderdaad een stuk lastiger dan ijzervijlsel weghalen.
Vroege versies van deze luidspreker hebben een cirkelvormige reep linnen tussen de counusrand en het luidsprekerframe. Dat zou je dus ook kunnen gebruiken om de ophanging te repareren.
ijzervijlsel in luidspreker vervolg
door Eduard , 07.09.2014, 06:30 (3733 dagen geleden) @ Eduard
Beste forumleden,
Vandaag is het een beetje feest. Met jullie hulp is de luidsprekerreparatie gelukt. De Philips 834A speelt zoals dat hoort bij een radio uit die tijd. De conusrand werd vernieuwd. Na centreren en vastzetten met de stelschroef werd een voorgespannen nylonkous diametraal op steeds meer punten vastgekleefd. Nadat de ring compleet is wordt die twee keer met Dakfill geschilderd. De eerste laag dingt in het nylon en vormt na droging een ondoordringbare laag die als grondlaag dient voor de tweede en laatste laag. Dakfill is een soort dikke verf die wordt gebruikt voor reparatie van platte daken en goten. Na drogen vormt het een elastisch en waterdicht vlies.
Hiebij wat foto's.
Vriendelijke groeten,
Eduard