erzats module voor bigrille (Algemeen)
door freddy vercruyce , 27.09.2014, 16:27 (3713 dagen geleden)
Weet eigenlijk niet goed waar ik dit moet posten.Heeft niets met lampen te maken maar het dient wel om een lamp te vervangen nl. de 'bigrille ' .Dit kwam ik tegen op een franse veilingssite.Mijn vraag is of iemand hier reeds ervaring mee heeft en wat de bevindingen zijn? Vraagprijs voor die module is 24 euro en kan in de sokkel van een lamp weg gewerkt worden.Groeten Freddy
erzats module voor bigrille
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.09.2014, 16:53 (3713 dagen geleden) @ freddy vercruyce
heeft niets met buizen te maken
waarschijnlijk is het printje juist bedoeld als een vervanger voor een ruimteladingsbuis zoals de Philips A441. Je kunt immers met halfgeleiders veel buizen namaken. In dit geval heeft men een z.g. dual-gate fet gebruikt waarvan de karakteristieken overeenkomst vertonen met een A441.
Het zal van de toepassing afhangen of zoiets werkt. Wat men meestal vergeet na te maken is de invloed van de gloeistroom. Deze wordt immers bij veel oudere schakelingen gebruikt voor het instellen van de versterking (z.g. reostaat schakeling). Ook bij dit printje heeft men dit aspect over het hoofd gezien. Voor schakelingen waarbij de parameter "gloeistroom" verder geen rol speelt kan dit printje echter prima werken.
erzats module voor bigrille
door freddy vercruyce , 27.09.2014, 17:02 (3713 dagen geleden) @ John Hupse †
Hallo John Dank voor jouw reactie.Hieronder heb ik de tekst van de adverteerder gecopieerd
Module ersatz d' ancienne bi-grille.
Ce circuit permet de remplacer électriquement des tubes bigrilles type A441 - TM2 , etc...
Ses faibles dimensions permettent de l' insérer facilement dans le circuit ou dans le culot de la lampe.
Les connexions sont simples: Un fil à relier à la broche grille 1, un fil à la grille 2, un autre à la broche Plaque et les 2 derniers aux bornes filament.
Dimensions du module: Diamètre 30 mm, épaisseur max.7 mm
Livré avec notice et détails de connexion.
erzats module voor bigrille
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.09.2014, 17:17 (3713 dagen geleden) @ John Hupse †
wellicht staat er nog iets over de beperkingen van het gebruikte simulatiemodel in de beloofde documentatie.
Maar je kunt op de foto van het printje al zien dat de gloeistroom niet te regelen is. Ook hebben gelijkspanningsvariaties op de roosteraansluitingen geen invloed op de anodestroom (men maakt hier immers gebruik van RC-koppelingen).
Het zal in het geval van een eenvoudige mengschakeling zoals b.v. in veel Ducretet toestellen voorkomt waarschijnlijk wel werken. Maar in een wat complexere schakeling zoals b.v. deze Telegrafia ontvanger werkt het niet:
erzats module voor bigrille
door freddy vercruyce , 27.09.2014, 17:37 (3713 dagen geleden) @ John Hupse †
Hallo John Als ik je goed begrijp dus ook niet in deze super te gebruiken?Was bijna te mooi om waar te zijn.Questie van mijn bigrilles wat te sparen natuurlijk Groeten Freddy
erzats module voor bigrille
door John Hupse † , Schoonhoven, 27.09.2014, 17:55 (3713 dagen geleden) @ freddy vercruyce
bij deze Gamma ontvanger regelt de reostaat de versterking van zes buizen tegelijkertijd. Wanneer je nu de eerste buis (geheel rechts in het schema) niet meer kunt regelen omdat het om een printje gaat waarbij daar niet is aan gedacht zal het geheel toch nog kunnen werken. Alleen zal de ontvanger dan wat eerder vastlopen bij ontvangst van sterke zenders.
Dit is het schema van net zo'n soort printje (ook niet regelbaar), met dank aan de Zwitserse CHCR. Deze schakeling is gevoeliger dan een goedwerkende A441:
Dit is een schakeling met een DK91 die wel regelbaar is (met dank aan Pierre Genet). Deze schakeling is wat minder gevoelig dan een goedwerkende A441:
erzats module voor bigrille
door freddy vercruyce , 28.09.2014, 07:30 (3712 dagen geleden) @ John Hupse †
Hallo John Dank voor de reactie.Ik probeer toch eens die schakeling met de DK91 Ook aan de andere topic bijdragers mijn dank Vriendelijke groeten Freddy
erzats module voor bigrille
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 27.09.2014, 17:56 (3713 dagen geleden) @ freddy vercruyce
Niet direct een opmerking over de electronische geschiktheid, maar wel over de bouwkwaliteit. De SMD-onderdelen zijn bepaald niet volgens de voorschriften gesoldeerd (veel teveel tin, en ook gewoon slordig: niet achteraf even schoongemaakt). Dit kan onder omstandigheden negatieve invloed hebben op de levensduur.
erzats module voor bigrille
door soundman2 , Wouw, 27.09.2014, 18:42 (3713 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Niet direct een opmerking over de electronische geschiktheid, maar wel over de bouwkwaliteit. De SMD-onderdelen zijn bepaald niet volgens de voorschriften gesoldeerd (veel teveel tin, en ook gewoon slordig: niet achteraf even schoongemaakt). Dit kan onder omstandigheden negatieve invloed hebben op de levensduur.
Zal handplaatsing en soldering zijn, gezien de fluxresten die nog aanwezig zijn. Voor kleine series is dat wel te doen.
Het is in elk geval geen reflow proces, want dan richten de onderdelen zich in het vloeibare tin, bovendien zit er dan veel minder tin op de "uitlopers". Dompelsolderen is het ook niet geweest, want dan zijn er altijd restjes te zien van de lijmdruppelsmonder de componenten.
Dat het printje een kortere levensduur heeft is nog maar de vraag, ik zou niet weten waarom.
Soundman2
erzats module voor bigrille
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 27.09.2014, 20:44 (3713 dagen geleden) @ soundman2
Philips zegt in vrijwel elke servicemanual dat het niet mag, maar dat is natuurlijk een slechte onderbouwing.
Ik neem zelf aan dat dat uit mechanische overwegingen is, en/of omdat het inspectie lastig maakt.
Daar staat tegenover dat ik uit de weergave van IPC-A-610 op http://www.circuitrework.com/guides/7-1-3.shtml (afbeelding 2 dimensie 5) opmaak dat het geen reden is om de soldering bij inspectie te verwerpen.
Wellicht ben ik dus te conservatief en zal het in de praktijk wel loslopen.
ersatz module voor bigrille
door soundman2 , Wouw, 28.09.2014, 16:34 (3712 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Philips zegt in vrijwel elke servicemanual dat het niet mag, maar dat is natuurlijk een slechte onderbouwing.
Philips weet waarschijnlijk uit ervaring, dat veel reparateurs de soldeerbout op 450 graden of meer hebben staan. Dan soldeer je alles naar zijn grootje. Voor het normale 40/60 soldeer is 350 graden meer dan voldoende.
Het is vaak niet de temperatuur, maar de warmtecapaciteit van de soldeerbout, die het succes bepaalt.
Met mijn Weller kan ik grote printvlakken niet gemakkelijk solderen, het lukt dan weer prima met een grote bout met veel massa. Die kan voldoende snel de warmte toevoeren, zonder zelf belangrijk in temperatuur te dalen.
Soundman2
ersatz module voor bigrille
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 28.09.2014, 18:26 (3712 dagen geleden) @ soundman2
Misverstand, ik zie achteraf ook dat ik het dubbelzinnig opschreef.
Philips vindt dat je gerust met de hand aan SMD's mag solderen, maar dat je geen bolle meniscus mag achterlaten bij solderingen. Dus net als bij through-hole componenten een mooi hol tinoppervlak moet achterlaten. Daar doelde ik op.
Het andere voorschrift dat ik aanhaalde, vindt echter dat de enige eis wat dat betreft is dat het tin niet verder komt dan het aansluitvlak. Het mag er dus wel gewoon in een bol bovenop liggen.
Als ik aan SMD soldeer streef ik conform de aanwijzingen van Philips naar een hol oppervlak, soms loopt dat wel een beetje uit de hand (het blijft priegelwerk) maar het printplaatje op de foto zou bij mij zo de deur niet uit zijn gegaan.