Heb hier een schema van een Philips EL6411 versterker met een kathodyne fasedraaier,de vraag is wat de functie van R29 is en hoe komt men aan de waarde 47K?
Henk.
fasedraaier
door John Hupse † , Schoonhoven, 02.10.2014, 15:54 (3708 dagen geleden) @ drentina
De uitgangsimpedantie van een dergelijke fasedraaier is hoog aan de anode (door de stroomtegenkoppeling) en laag aan de kathode (door de spanningstegenkoppeling).
De waarde van deze impedanties is in de gegeven schakeling 47 Kohm (de waarde van de anodeweerstand), resp. 170 ohm (1/S). De weerstand R29 is aangebracht om de beide impedanties gelijk te maken, het is bij een balansversterker immers de bedoeling dat de eindbuizen symmetrisch worden aangestuurd.
fasedraaier
door Peter1952 , 02.10.2014, 19:26 (3708 dagen geleden) @ John Hupse †
Dit begrijp ik even niet.
De ingangsimpedantie van de eindbuizen mag je toch wel gelijkstellen aan de roosterlekweerstand. Het wordt een ander verhaal als je de eindbuizen tot in de roosterstroom uit wil sturen, maar dan moet je een fasedraaier met lage uitgangsimpedantie hebben.
Als de roosterlekweerstand tenminste tien maal groter in waarde is dan de uitgangsweerstand van de fasedraaier dan zou je normaal gesproken geen probleem hebben.
Ik snap best dat je op deze manier de uitgangsimpedanties even hoog maakt, maar is dat belangrijk bij deze schakeling?
Deze fasedraaier wordt zeer veel gebruikt, maar je komt deze weerstand zelden tegen.
Groeten,
Peter
fasedraaier
door soundman2 , Wouw, 02.10.2014, 19:45 (3708 dagen geleden) @ Peter1952
Tis Philips en die hadden wel meer schakelingen, die theoretisch ook perfect waren.
In TV's kwam dat tot zijn recht, doordat synchronisatieschakelingen nog perfect hun werk deden, terwijl er al haast geen beeld meer door de sneeuw te zien was.
Bij deze versterkers was de kwaliteit ook veel beter dan gemiddeld. Vergelijk de prestaties maar eens met een versterker van bijv. Geloso. Kijk eens naar de distorsiecijfers.
Soundman2
fasedraaier
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 02.10.2014, 21:20 (3708 dagen geleden) @ Peter1952
De ingangsimpedantie van de eindbuizen mag je toch wel gelijkstellen aan de roosterlekweerstand.
Nee.....
Dat mag je nìèt. Vooral niet bij hogere frequenties, waarbij de capaciteit tussen anode en rooster een rol gaat spelen. Maar hoe dan ook, bij eindbuizen is de terugwerking van anode naar G1 altijd groter, omdat het schermrooster minder dicht gewikkeld is. Anders zou dat teveel stroom gaan trekken en te heet worden. Bij pentoden die geen vermogen hoeven te verwerken is de verhouding Ia tov Ig2 gewoonlijk in de orde van 4 : 1
Bij eindbuizen is die verhouding vaak 8 : 1 of nog groter. De afschermende werking van G2 is navenant minder, daar moet de ontwerper van een goede eindtrap rekening mee houden
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
fasedraaier
door drentina , Houten, 03.10.2014, 13:11 (3707 dagen geleden) @ Peter1952
Deze fasedraaier word inderdaad vaak gebruikt,zo weinig mogelijk onderdelen met een goed resultaat,als ik nu een andere buis wil toepassen b.v. een ecc82, de anodeweerstand en kathodeweerstand is dan 22K wordt dan R29 ook 22K?
fasedraaier
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.10.2014, 15:23 (3707 dagen geleden) @ Peter1952
maar is dat belangrijk bij deze schakeling?
je hoort mij niet zeggen dat dit "belangrijk" is. Het gaat hier om een afwijking van 10%, dus vergelijkbaar met de andere symmetriefouten. De frequentieafhankelijke a-symmetrie kan echter veel groter zijn, zie ook mijn andere posting hierover.
De andere symmetriefouten zitten 'm in de tolerantie van anode- en kathodeweerstand van de fasedraaier, in de tolerantie van de roosterlekweerstanden van de eindbuizen en in de spreiding van de versterking van de eindbuizen. Bij elkaar in het ergste geval (wanneer alle fouten in dezelfde richting wijzen) dus enige 10-tallen procenten
Je weet echter zeker dat de impedanties tussen kathode en anode sterk van elkaar afwijken. De fout die dit veroorzaakt is bij voorbaat te corrigeren via de extra serieweerstand.
Symmetriefouten zijn bij klasse-B versterkers het meest hoorbaar, en bij klasse A het minst.
fasedraaier
door Jan Bus , Amersfoort, 03.10.2014, 08:51 (3707 dagen geleden) @ John Hupse †
Iets dergelijks zie je ook bij Grundig balansversterkers met ECC83 en 2X EL84.
De roosterlekweerstand van de bovenste EL84 die door de anode van de ECC83 aangestuurd wordt, heeft de normale waarde van 1kilo-ohm. De roosterlek van de andere EL84 die door de kathode van de fasedraaier aangestuurd wordt, is echter 15kilo-ohm.
Bij de Philips schakeling is nog iets anders aan de hand: De weerstanden van 47k en 470k vormen een spanningsdeler. De spanning die de kathode van de ECC83 levert, wordt iets afgezwakt. Waarschijnlijk om verschillen in uitgangsspanning van anode en kathode te compenseren. Je ziet bij andere versterkers ook wel licht verschillende waarden van anode- en kathode-weerstanden van de fasedraaier om dit te bereiken.
Jan
fasedraaier
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.10.2014, 15:04 (3707 dagen geleden) @ Jan Bus
De spanning die de kathode van de ECC83 (ECC40) levert, wordt iets afgezwakt. Waarschijnlijk om verschillen in uitgangsspanning van anode en kathode te compenseren.
Precies dezelfde spanningsdeling heb je ook bij de anode, reken maar na. Hier wordt de spanning verdeeld tussen de anodeweerstand (47K) en de roosterlekweerstand van de bovenste eindbuis. Aan de kathode is de impedantie slechts enkele honderden ohms, en zou je zonder de extra serieweerstand waar de vraag over gaat deze deling niet hebben.
Dat de "spanning iets wordt afgezwakt" is dus alleen een andere manier om hetzelfde te zeggen, de eindbuizen moeten liefst symmetrisch worden aangestuurd.
Het is echter iets ingewikkelder. Omdat ook eindbuizen een bepaalde ingangscapaciteit hebben is er nog een tweede "spanningsdeler" die wordt gevormd door de uitgangsweerstand van de fasedraaier en de ingangscapaciteit van de eindbuizen. De extra serieweerstand maakt ook deze spanningsdeler, die frequentieafhankelijk is, ook gelijk voor beide eindbuizen.
fasedraaier
door Jan Bus , Amersfoort, 03.10.2014, 15:41 (3707 dagen geleden) @ Jan Bus
De roosterlekweerstand van de bovenste EL84 die door de anode van de ECC83 aangestuurd wordt, heeft de normale waarde van 1kilo-ohm. De roosterlek van de andere EL84 die door de kathode van de fasedraaier aangestuurd wordt, is echter 15kilo-ohm.
ipv roosterlekweerstand bedoel ik hier de stopweerstand voor het rooster van de EL84
fasedraaier
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 03.10.2014, 16:35 (3707 dagen geleden) @ John Hupse †
De uitgangsimpedantie van een dergelijke fasedraaier is hoog aan de anode (door de stroomtegenkoppeling) en laag aan de kathode (door de spanningstegenkoppeling).
De waarde van deze impedanties is in de gegeven schakeling 47 Kohm (de waarde van de anodeweerstand), resp. 170 ohm (1/S).
Ik vroeg mij af of je de uitgangsimpedantie hier kan stellen op 1/S, de schakeling is geen zuivere anode basis schakeling meer (anode virtueel aan aarde), maar een tegen gekoppelde basis schakeling.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
fasedraaier
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.10.2014, 19:12 (3707 dagen geleden) @ Anton van den Oever
de schakeling is geen zuivere anode basis schakeling meer (anode virtueel aan aarde), maar een tegen gekoppelde basis schakeling.
het ingangssignaal wordt aangeleverd tussen het rooster en de nul, het uitgangssignaal wordt afgenomen tussen de kathode en de nul. Alleen is de anode verbonden met de nul d.m.v. een anodeweerstand.
Het belangrijkste verschil met een "zuivere" kathodevolger is dat de open-lus versterking bij een cathodyne lager is vanwege deze anodeweerstand. Hierdoor zal de steilheid van de buis afnemen. Verder is 1/S al een benadering, de meer precieze formule heeft een term met u + 1 en wanneer je met 1/S rekent verwaarloos je deze "+1". Voor de redenering is dit echter allemaal niet zo spannend.
Albert Preisman heeft een artikel over de cathodyne geschreven in 1960 waarin hij aantoont dat weliswaar de impedanties aan beide uitgangen sterk verschillen, maar dat de versterking precies gelijk is mits de belasting constant is. Volgens Preisman is de extra weerstand van 47 Kohm in theorie dus niet nodig in deze versterker.
Dat is natuurlijk wel interessant in het licht van deze forumvraag. Bij een tegengekoppelde klasse-B schakeling, zoals deze Philips PA-versterker, is de belasting echter niet constant (dit geldt met name bij kortstondige oversturing van de eindbuizen), en is het gelijktrekken van de impedantie d.m.v. een extra serieweerstand zeker geen overbodige luxe. Je kunt het effect hiervan op een scoop zeer goed zien. Bij een klasse-A versterker kan je deze weerstand echter prima weglaten, zoals Peter al opmerkte.