Hokus Pokus in de voedingstrafo van de Philips Radio B7X44A? (Algemeen)

door Wim Stuiver @, Havelte, 13.10.2014, 13:03 (3697 dagen geleden)
Bewerkt door Wim Stuiver, 13.10.2014, 13:42

'Hokus Pokus' in de voedingstrafo van de Philips Radio B7X44A/01?

Na m.b.v. een ‘service-staander’ een tijdrovende reparatie/revisie van de Philips Radio B7X44A/01 uit 1964 uitgevoerd te hebben speelde dit topmodel weer optimaal. Deze weer in de kast gemonteerd en laten proefdraaien.

De Philips Radio B7X44A/01 is één van de laatste Philips buizenradio’s uit de hogere prijsklasse ( f 699,-) en technisch gezien de beste stereo buizenradio die Philips gemaakt heeft. (zie advertentie uit de Firato-gids 1965-’66). Dus een uitdaging om dit toestel weer te herstellen.

Na enkel dagen proefdraaien in de werkplaats kwamen er plotseling grote rookwolken achteruit de achterwand met een onaangename geur. Helaas was er geen vreugdevuur ontstoken in de radio. Ik dacht eerst dat is einde verhaal!

Na enkele minuten was ook de thermische zekering Z1 (974T/125) die als een voeler binnen in de trafo zit bezweken. Dit gebeurde volgens mij wat aan de trage kant. De 125 betekent dat de de soldeerverbinding in de zekering smelt als de temperatuur binnen in de trafo meer dan 125 graden wordt. Mijn brandende vraag was: ‘Heeft de trafo dit overleefd’?

De radio weer uit de kast gehaald hetgeen nog al precies werk is i.v.m. breuk van de stationsschaal en het toestel in de service-staander geplaatst zodat het toestel gemakkelijk aan alle kanten bekeken kan worden.

Eerst heb ik over de defecte thermische zekering een zekering houder met een zekering erin van 500 mA geplaatst. Het toestel verbruikt in de FM-stand maximaal 90 Watt dus bij 230 Volt netspanning is de stroom 390 Ma. Voor de zekerheid wat hoger genomen dus 500 mA.

Vervolgens met het netsnoer van de radio in serie een gloeilamp van 60 Watt geplaatst en bij inschakelen ging de lamp fel oplichten (zie foto). Dus sluiting. Over de primaire kant van de trafo stond nog maar 10 Volt maar de trafo werd door de gloeilamp nu beschermd voor verdere schade.

Vervolgens ben ik begonnen met alle draden aan de secundaire kant los te solderen en wat gebeurde het toestel kreeg primair weer plm. 120 Volt. Goede verdeling toestel en gloeilamp. De gloeilamp licht nu maar weinig op. Dus geen sluiting meer. Nu ben ik de secundaire kant gaan doormeten en wat bleek dat de hoogspanningswikkelring inwendig in de trafo sluiting maakte met een extra afscherming die verbonden is met punt 17 (zie X A) en dit punt is uitwendig verbonden is met het chassis (zie schema).

De uitwendige verbinding punt 17 met het chassis heb ik opengelaten (zie X A), alle verbindingen secundair hersteld en het toestel speelt weer prima! Alleen staat nu op punt 17 hoogspanning maar heeft geen verdere uitwerking omdat deze niet meer verbonden is met het chassis.

Nu zijn mijn vragen:

a.Weet iemand waarom dit type toestel B7X44A/01 een inwendige geaarde afscherming heeft en b.v. de B5X44A en B8X44A deze inwendige afscherming niet heeft? Wat is de functie?
b.Kan de thermische zekering met het nu toegepaste soldeer opnieuw gesoldeerd worden of gebruikte Philips speciale soldeer met een smeltpunt van 125 graden Celsius?
c. Het toestel speelt nu prima zonder dat punt 17 met het chassis verbonden is. Is dit verantwoord?

Bij voorbaat dank

mvg

Wim

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

--
W.H.G. Stuiver


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum