Pioneer ER-420 (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 15.10.2014, 07:15 (3695 dagen geleden)

Dag medeforummers,

Ik heb verleden week de hand kunnen leggen op een pareltje uit de hi-fi wereld: een Pioneer ER420 tuner-versterker uit 1968.

[image]

Ik ben er eg blij mee want naar zo'n toestel was ik al lang op zoek. Zoeken heeft eigenlijk geen zin want je vindt ze toch nooit, het is wachten tot er eentje te voorschijn komt. Deze is in optisch vlekkeloze staat en stond nog maar een drietal maanden stil. Ook van binnen is dit apparaat met 18 (!) buizen na ontstoffen nog als nieuw :

[image]

Ik heb de onderkant opengemaakt en kwam meteen op een wirwar van onderdelen en draadjes terecht. Het toestel is nog volledig point-to-point bedraad. Geen enkel printje te bespeuren.

[image]

Omdat ik al gemerkt had dat de rechtse ugt en twee afvlakelco's samen met de voedingstrafo behoorlijk warm worden, ben ik meteen begonnen met de koppelcondensators aan de eindbuizen te vervangen. Die zijn makkelijk te herkennen, maar de andere c's zoals die Elna oliecondensatoren, heb ik eerst in het schema opgezocht. Die eerst uitgemeten hoewel ik al zeker was dat die zo lek als een frituurmandje zijn :

[image]

Zo heb ik in het versterkergedeelte een twaalftal c's vervangen, waaronder de cathodecondensators van de drie ECC83 (12AX7) die er in zitten. Nadien beginnen meten naar de anodespanning en -stroom van de verschillende buizen. De ECC83 waren zo ver uitgeput dat ik ze heb vervangen.
Het tunergedeelte komt later aan de beurt omdat ik daar de meetapparatuur niet voor heb.
Ik heb nog nooit een versterker zo mooi horen klinken en de onderdelen worden niet meer zo warm maar, en nu komt het, er zit een zacht bijgeluidje in: een zeer zacht gerommel zo'n beetje alsof je aan een krakende potmeter draait. Het zit op zowat hetzelfde niveau als de versterkerruis en is met de koptelefoon behoorlijk storend als er even een pauze in de muziek is. Door de speakers is het bijna niet te horen.
Het fenomeen komt bij Philips radio's ook al eens voor, maar dan veel sterker. Dat ligt dan meestal aan een versleten/verbrandde pertinax buisvoet. Hier zijn de buisvoeten niet van pertinax (wel van die bruine) en nog netjes schoon.
Heeft iemand een idee wat ik nog moet nakijken ?

Groeten,
Patrick

Pioneer ER-420

door maarten van dijk @, 15.10.2014, 07:31 (3695 dagen geleden) @ Patrick2

Maar ook koolweerstanden kunnen er wat van!En koolstof die loslaat op de potmeterbaan.En de kleine koppelelcootjes in de voorversterkertrappen.Dat wordt zoekwerk met de scoop, Patrick!:-D maar dat is nou toch het leuke van de hobby, toch?

suk6!
mvg, Maarten.

Pioneer ER-420

door Patrick2 @, Antwerpen, 15.10.2014, 08:24 (3695 dagen geleden) @ maarten van dijk

"En koolstof die loslaat op de potmeterbaan".
Daar zeg je wat Maarten.

Dat zou ook verklaren waarom het volume niet helemaal "dicht" gaat als ik de knop linksom draai. Dat was ik nog vergeten te vermelden. Het ziet er naar uit dat het euvel daar ligt. Het enige vervelende is dat die potmeter moeilijk te bereiken is.
Het idee van de andere Maarten zal ik zeker 'ns bekijken, ik moet dan eerst zo'n signaaltracer bouwen...

Grtz,
Patrick

Pioneer ER-420

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 15.10.2014, 10:29 (3695 dagen geleden) @ Patrick2

Met een computerluidsprekerboxje kom je ook al een heel eind. Wel een goede ingangscondensator gebruiken.

Pioneer ER-420

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 15.10.2014, 07:50 (3695 dagen geleden) @ Patrick2

Indrukwekkend apparaat! Heel toevallig vorige week (ook op internet) nog zien langskomen, maar van dit soort spul krijg je niet snel genoeg. Service manual staat geloof ik bij Elektrotanya, mocht je die zoeken.

Met een signaaltracertje kan je vinden waar het gerommel ge-introduceerd wordt. In halfgeleiderapparaten kan ik zo de hoofdverdachten aanwijzen van dit soort storingen, maar hier zitten geen transistoren in (neem ik aan?) en ook geen tantaalcondensatoren. Tenslotte kan het ook nog dat het rommeltje op de voedingsspanning zit, goed uitkijken dat de ingangscondensator van je signaltracer daar tegenkan.

P.S. Ik zal niet meer zo hard roepen dat oliecondensatoren over het algemeen beter zijn dan ge-impregneerde...

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum