vervangen D6 cel in LD562AB (Algemeen)

door Pouwel @, lekkum, 20.10.2014, 20:01 (3690 dagen geleden)

Hallo Allemaal,

Ik wil de DEAC D6 cel vervangen door een oplaadbare D cel.

Ik kan ze vrij gemakkelijk en goedkoop krijgen van 4500Mah. Kan ik die gebruiken of moeten ze zwaarder zijn? Ik heb al gezocht op het internet en op het forum, maar daar worden steeds andere mogelijkheden gegeven. Welke de juiste is weet is dus niet.

Vriendelijke groeten,

Pouwel

vervangen D6 cel in LD562AB

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.10.2014, 07:40 (3689 dagen geleden) @ Pouwel

Ik wil de DEAC D6 cel vervangen door een oplaadbare D cel.

Prima idee. Belangrijkste functies van de NiCad cel zijn: afvlakken van de rimpel op de gloeispanning bij netbedrijf, en enige tijd vrij van lichtnet kunnen spelen. Het Philips boekje over batterijbuizen heeft ook een verhaal over dat de verwisselbare batterijen langer meegaan door de oplaadcel, maar dat is een beetje vaag verhaal en ook omstreden of het klopt.

Voor afvlakking is 4500mAh genoeg.
Wat batterijbedrijf betreft, bedenk dat de gloeidraden samen ongeveer 250mA gebruiken, met jouw D cel kun je dus zo'n 16 uur vooruit.

vervangen D6 cel in LD562AB

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.10.2014, 11:41 (3689 dagen geleden) @ Pouwel

In de andere thread had je nog een vraag openstaan over het onder spanning zetten van niet-oplaadbare batterijen.

Volgens mij kun je dit toestel voorzien van oplaadbare accu's: een D-cel (liever NiMH dan NiCad) voor de gloei, en tien 9V-blokjes in serie voor de plaatspanning. Dan kun je met de netvoeding je batterijen laden van tijd tot tijd, en tussendoor los van het lichtnet van geluid genieten. Erg handig, maar niet origineel!

In de jaren vijftig werden zulke batterijen nog niet gebruikt. Wel was er de NiCd-cel voor het gloeicircuit, en deze werd aangevuld met droge batterijen, en de plaatbatterij was ook een droge cel, dus niet oplaadbaar. Ik denk, dat men oplaadbare plaatbatterijen te duur vond, of dat men vond dat je daarmee te kort zonder stopcontact kon.

Toch hadden veel AB-toestellen een "laden" stand van hun bedrijfsschakelaar. De bedoeling van die stand was, om wat stroom tegengesteld in de batterij te jagen! Dit was echter niet voor "opladen" in de betekenis die wij er nu aan geven: het omkeren van de chemische reactie die de stroom levert. Wel was gebleken, dat droge batterijen wat langer meegingen als zo nu en dan de stroom werd omgedraaid. Bij het ontladen van de batterij vindt een chemische reactie plaats, en daarbij kunnen waterstofbelletjes worden gevormd aan een van de polen, die zitten de stroom in de weg, en de batterij neemt dan in kracht af. De tegengestelde stroom laat de belletjes verdwijnen, waardoor de batterij tijdelijk weer krachtiger wordt. Je had dus door dit "laden" wel echt langer en meer plezier van je dure batterij (ca. anderhalf a twee keer in totaal), maar de chemische reactie die hier voor de stroom zorgt, wordt er niet door teruggedraaid.

Er is meer sprake van reconditioneren dan van opladen, en de stroom waarbij dit gebeurt is vrij klein. Voor een plaatbatterij moet je denken aan 1mA gedurende een nacht. Dus je snapt wel, dat als je een NiMH batterij hiermee wilt opladen, dat je dan 1 of 2 weken bezig bent.

vervangen D6 cel in LD562AB

door Pouwel @, lekkum, 21.10.2014, 16:42 (3689 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

Bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik snap nu de bedoeling van dit systeem.

Super dat je de tijd hebt genomen voor de uitleg. Kan ik weer verder met het namaken van de batterij.

Vriendelijke groeten,

Pouwel

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum