op welke mf werkt een trafo (Techniek Radio/TV)

door Pieter Vos @, 01.11.2014, 17:35 (3678 dagen geleden) @ son111

Ik heb geen griddipper, dus ga de methode meetzender/scoop proberen.
Ik kom even terug op de opmerking van John: De twee c's van 100p heb ik overgenomen uit de opstelling die Electron tekende. Als ik nou de originele c's in de mf trafo laat zitten, en gebruik het oscillatorschakelingetje, dan meet ik toch via de radio, de resonantiefrequentie van de betreffende C en L?
Overigens zijn de trafo's redelijk "ouderwetse" zonder ijzerkern en met luchttrimmers bovenop.

[image]
[image]

Wat ik in gedachten heb is het volgende: ik heb de beschikking over een mooie roterende trommel met verende contacten. Een mengtrap (later wellicht een HF voortrap) gevolgd door 2 trappen mf enz.

Is de getoonde trafo geschikt voor dit werk of is het beter om te zien naar wat anders?

gr rinus

Hallo Rinus,

Een middenfrequent bandfilter afgestemd met trimmer condensatoren. Deze waren in toestellen van 1940 en daarvoor heel gebruikelijk, bijvoorbeeld in Waldorp radio's zoals de 168 en 'oost-west'.

Bedenk dat er toen vaak nog een lage middenfreqentie gebruikt werd, d.w.z. onder de laagste frequentie van de LG: Bij Philips, Siera en Waldorp: 128 kHz en bij erres 106 kHz. Mogelijk is het getoonde middenfrequent filter ook voor zo een lage freqentie.

Voor een oscillator kan een enkele spoel van een middenfrequent bandfilter prima dienst doen. De andere spoel kortsluiten of laten resoneren op een frequentie ver weg van de oscillator frequentie. Omdat de te gebruiken spoel (meestal) geen aftakking heeft, ben je aangewezen op de Colpitts oscillator schakeling.

Voor gebruik als BFO (beat frequency oscillator, nodig voor enkelzijband ontvangst) heb ik eens een oscillator gemaakt met een eind jaren 40 Philips middenfrequent spoel die origineel bedoeld was voor 452 kHz. Daarbij heb ik de vaste 102 pF condensator verwijderd. In de Colpitts schakeling heb ik vervolgens een C van 220 pF en een C van 180 pf gebruikt, met parallel aan de laatste C een 30 pF toltrimmer voor de afregeling van de BFO.

Maar het getoonde MF filter zou ik zo laten, te mooi om te verbouwen. Dit type MF filters kan over een zeer goede selectiviteit beschikken. In vroeger tijden werden er met lage frequentie (< 150 kHz) midden frequent filters zogenaamde 'achterzet' ontvangers gebouwd door zend amateurs voor smalbandige ontvangst van EZB en CW zonder kristal middenfrequent filters te hoeven gebruiken.

mvg, Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum