Luidsprekers met ALNICO magneet (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.01.2008, 20:53 (5942 dagen geleden) @ Willem Roseboom

Willem, de Alnico magneten bestaan in vele vormen. De bekende Philips AD3800 luidspreker heeft b.v. een vrij kleine Alnico magneet waaromheen een juk van weekijzer is aangebracht:

[image]

De wat zwaardere types hebben een zwaardere holle magneet met een weekijzeren achterplaat waaraan een cilindervormig juk is bevestigd dat in de holte van de magneet steekt:

[image]

Er zijn 2 manieren om de uitslag van de conus (meestal slechts enkele milimeters) lineair te krijgen met de stroom door de spreekspoel:

- een magnetisch veld dat langer is dan de spreekspoel
- of een kort magnetisch veld dat geheel wordt omvat door de spreekspoel

In beide gevallen is de gevoeligheid het hoogst wanneer het magnetisch veld zo sterk mogelijk is. De topspeakers van Philips in de jaren '50 en '60 hebben een sterkte van 1,1 Tesla in de spreekspoel. Sterker dan 1,4 Tesla lukt niet omdat het gebruikte materiaal voor het juk (weekijzer) dit niet aankan.

De keramische magneten, die overigens door Philips vanaf de jaren '50 zijn gemaakt, kunnen eenvoudiger in allerlei vormen worden gefabriceerd. Vandaar dat deze vaak zijn gebruikt om plattere speakers te kunnen maken.

De tweede luidspreker is door Philips ook geleverd met een keramische magneet:

[image]

De eigenschappen van de laatste 2 luidsprekers zijn gelijk. Alleen is het totale gewicht van de speaker met de keramische magneet iets minder, ook is de inbouwdiepte 12 mm minder door de plattere vorm van de magneet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum