kast yzer (Algemeen)
door eric span'berg, 28.09.2008, 20:21 (5901 dagen geleden)
Wie maakten de kasten en achterwanden eigenlijk, bij Philips en Erres? Bv in de jaren vijftig.
Waldorp zal ze zelf hebben gemaakt, me dunkt.
In de jaren twintig kocht men kastjes bij meubelmakers dacht ik.
kast yzer
door eric span'berg, 01.10.2008, 07:05 (5899 dagen geleden) @ eric span'berg
Zeker een rare vraag...
kast yzer
door soundman2 , Wouw, 01.10.2008, 07:32 (5899 dagen geleden) @ eric span'berg
Zeker een rare vraag...
Niet bepaald hoor! Ik denk dat weinig mensen het antwoord weten. Wel weet ik dat Philips gewend was om alles in eigen beheer te maken en desnoods kochten ze daarvoor een meubelmakerij op. Zo hadden ze in Roermond ook een kastenfabriek. Later is dat allemaal weer afgestoten en verzelfstandigd, omdat het geen kernactiviteiten zijn. Tegenwoordig worden heel veel onderdelen gewoon uitbesteed door Philips. Dat is net als een leaseauto, het lijkt duurder, maar je bent wel af van alle rompslomp en heb je hem niet nodig, ook geen probleem en verder geen kosten meer.
Hoe het nou precies in elkaar zat weet ik ook niet hoor.
De kop roept wel een vraag op wat bedoel je met kast yzer ?
Henk Roovers
kast yzer
door eric span'berg, 01.10.2008, 13:10 (5898 dagen geleden) @ soundman2
Jeetje, heb ik weer, met een vraag...
Ben benieuwd of er door deze discussie meer kennis loskomt. Iig bedankt voor jullie aanzetten.
Met Kast Yzer bedoel ik de Ky codes van Erres toestellen: dat zou moeten staan voor Kast yzer maar helemaal logisch is dat niet... Maar dat verhaal komt steeds terug. Zie bv T en T bij Diverse Merken > Erres
kast yzer
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.10.2008, 16:26 (5898 dagen geleden) @ soundman2
Philips maakte de meeste kasten in eigen beheer, ook de bakelieten kasten.
Van der Heem had vanaf de jaren '30 ook een eigen kastenfabriek, maar alleen voor houten kasten. Produktie van bakelieten kasten zoals die voor de Erres KY534 moest worden uitbesteed.
Van der Heem beschikte bij de start van het bedrijf in 1926 slechts over enkele stuks handgereedschap, b.v. een eenvoudige handboor, een houtzaag, een schroevendraaier, een vijl etc. De kastenbouw werd in die begintijd uitbesteed aan de sjieke Haagse firma H.P. Mutters en Zoon, die b.v. ook de interieurs voor de Titanic had gebouwd. Deze firma was zo sjiek dat het slagstempel van het bedrijf in de Franse taal was gesteld: H.P Mutters & Fils, La Haye. De radiochassis werden door VdH uit triplex gezaagd en in de luxe kasten bevestigd d.m.v. eenvoudige spijkertjes. De toestellen waren tot 1928 niet uitneembaar, en konden alleen worden gerepareerd door eerst de fabriekszegels te verbreken.
De Erres KY was in 1928 het eerste Van der Heem produkt met een metalen chassis en een ijzeren kast. Dit toestel was succesvol, en Erres gebruikte de letters KY nog tot 1960 in het typenummer van haar radio- en TV toestellen.
Er werden in de loop der tijd steeds meer gereedschappen t.b.v. metaalbewerking aangeschaft. In de jaren '50 stond er zelfs een machine in de VdH fabriek waarmee volautomatisch alle benodigde boutjes en moertjes etc. werden geproduceerd uit stafmateriaal.
kast yzer
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.10.2008, 11:36 (5898 dagen geleden) @ eric span'berg
Zoals Soundman al zegt, Philips had er nogal een handje van om fabrieken op te kopen. Dat had als resultaat in elk geval een prima prijs/kwaliteitsverhouding en directe aanspreekmogelijkheden van de toeleveranciers, wat de doorvoering van wijzigingen en de feedback efficienter kon maken. De kwaliteit is iets dat helaas bij het tegenwoordige uitbesteden (tot en met de kernactiviteiten aan toe) steeds vaker zoekraakt (ik heb wel wat leuke voorbeelden die je als reparateur tegenkomt, maar dat is hier off-topic).
Van het houten tijdperk weet ik niet zoveel, maar bij mijn weten is dit opkopen ook het verhaal achter bijvoorbeeld de toiletaccesoires van Philips. Men kocht een plasticfabriek om kasten en onderdelen te spuitgieten of vormen, en deze fabriek maakte toevallig ook stortbakken en WC-brillen.
kast yzer
door Pieter Vos , 01.10.2008, 15:52 (5898 dagen geleden) @ eric span'berg
Wie maakten de kasten en achterwanden eigenlijk, bij Philips en Erres? Bv in de jaren vijftig.
Waldorp zal ze zelf hebben gemaakt, me dunkt.
In de jaren twintig kocht men kastjes bij meubelmakers dacht ik.
Wat betreft Fridor:
Een voormalig reparateur van radio's uit Krommenie vertelde mij ooit dat bij zijn woonplaats in de buurt in een hout fabriek kasten voor Fridor gemaakt werden.
Toen ik bij het scjhoonmaken van mijn Fridor 513 het chassis er uit gehaald heb, ontdekte ik onder in de kast een stempel van een timmerfabriek uit Nunspeet.
Dus kennelijk liet Fridor de kasten door meerdere timmer werkplaatsen maken. Nu kocht Fridor de chassis bijna altijd kant en klaar bij Philips, een enkele keer bij Van der Heem. Kennelijk deden ze bij Fridor zelf niet veel meer dan het ontwerp van de kast, een chassis in de kast zetten, de radio verkoop klaar maken, en naar de detailhandel distributeren.
Pieter.
kast yzer
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.10.2008, 16:31 (5898 dagen geleden) @ Pieter Vos
Waldorp maakte vlak na de oorlog de kasten nog zelf. De chassis kwamen toen al van Philips. In de jaren '50 verdween ook de kastenproduktie en bleef alleen de assemblage over. In 1955 was het afgelopen.
kast yzer
door eric span'berg, 01.10.2008, 18:54 (5898 dagen geleden) @ John Hupse †
Zo werd het toch nog een waardevol draadje!
Dank jullie,
Eric.
ps meer onderzoek hiernaar had in het verleden zinvol geweest denk ik. Werknemers zullen bijna niet meer in leven zijn.