Weerstandvermogens in een lijst? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.12.2014, 20:57 (3640 dagen geleden) @ M. Peters

Helaas heeft mijn vraagstelling er misschien toe geleid dat we een beetje langs elkaar heen praatten.

Marc, dat valt wel mee. Ik heb inderdaad een poosje zitten dubben over de mogelijke betekenis van het woord "weerstandvermogen". Een bestaand woord dat er qua klank het dichtst bij komt is "weerstandsvermogen", maar dat is toch wel heel iets anders. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat je de maximaal toelaatbare dissipatie bedoelt bij een bepaalde temperatuur (in de jaren '50 specificeerde men dit vaak bij een onderdeeltemperatuur van 70 graden Celcius en een omgevingstemperatuur van b.v. 40 graden Celcius). Tegenwoordig meestal bij een bepaalde omgevingstemperatuur en een bepaalde levensduur, b.v. 70 of 125 graden Celcius en een "load life" van b.v. 1000 uur. Dit leidt in een concreet geval uiteraard tot geheel andere getallen, en je moet voor dergelijke weerstanden in de praktijk ook nog een "derating tabel" raadplegen (1000 uur is immers snel voorbij).

Zoals je wel zult hebben gemerkt denk ik dat je weinig hebt aan de door jou gewenste lijst. Om het gedissipeerde vermogen in een weerstand te bepalen hoef je immers alleen de stroom die door de weerstand loopt met zichzelf te vermenigvuldigen, en de uitkomst vervolgens te vermenigvuldigen met de weerstandswaarde. Dat is hoogstens 5 seconden werk, en leidt ook bij niet-Philips toestellen tot betrouwbare resultaten.

Je stelt zelf dat je een "volledige analyse van de schakeling" zou moeten verrichten om het gedissipeerde vermogen in een bepaalde weerstand te bepalen, maar dat is onjuist. Zie het voorbeeld hierboven.

Ik denk dus dat we niet zozeer langs elkaar heenpraten, maar dat we wel een verschillend beeld hebben van het praktisch nut van dergelijke lijsten.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum