Veiligheidstransformator (Algemeen)

door Ludo Verhoeven @, Deurne (Antwerpen), 30.12.2014, 15:15 (3619 dagen geleden)

Al een tijdje heb ik enkele transformatoren verzameld waarvan ik dacht dat ze konden functioneren als veiligheidstransformator voor enkele u-toestellen.
Ik zie noch het bos noch de bomen.

Transformator A heeft gescheiden prim/sec maar tussen de sec aansluiting en de aarde meet ik toch nog 70 V

Transformator B heeft gescheiden prim/sec maar tussen de secundaire aansluiting meet ik naar de aarde spanningen van 186V tot 340 V.

Bij transformator A is er een aansluiting A, dient die geaard te worden? (tussen A en de aarde meet ik 150V)

[image] transfo A

[image] transfo B
[image]

Veiligheidstransformator

door gert.van.wee @, Achterveld, 30.12.2014, 15:59 (3619 dagen geleden) @ Ludo Verhoeven

Beste Ludo,

met welk meetapparaat heb je gemeten?

Waarschijnlijk een met hoge Ri.

Als je nu de netsteker omdraait zal je zien dat de spanningen secundair naar aarde ook veranderen. Dit alles heeft te maken met de constructie vd transformator, waar ligt de primaire tov vd kern en tov de secundaire. Daar zit een capacitieve koppeling en die levert je voor 50 Hz een impedantie, die impedantie vormt een spanningsdeler met jouw hoogohmige meter. Afhankjelijk van het metertype zal je een bepaalde spanning aflezen (tgv spanningsdeler Ri meter en Z koppeling).

Al;s je wilt weten of de scheiding goed is kan je een hoogspanningstest doen, zie de stoet trafo, die is getest op 10 kV als ik het goed heb. Normaal moet en trafo zo ongeveer 2,5 kV kunnen weerstaan.

Dus al met al zijn de trafo's geschikt om veilig te werken.

Een zijsprong; als je een apparaat (bv audio versterker) met je vinger beroert dan voel je vaak een een lichte stroomsensatie (het voelt als ''bibberen''. Je bent dan zelf de spanningsdeler met de interne impedantie die in de versterkertransformator aanwezig is. Het ompolen van de netsteker kan deze sensatie doen verminderen. (je kan dit op dezelfde wijze met je meter meten). Versterker wel losnemen van andere apparaten waar een netvoeding in zit omdat die hetzelfde effect kunnen vertonen. Als ik nu ga zeggen dat dit klankmatig invloed heeft ga ik hele volksstammen over mij heen krijgen... :-(

Als je meer wilt weten dan stel ik voor dat we even apart mailen of evt bellen?

Met vriendelijke groet,

Gert

Veiligheidstransformator

door Ludo Verhoeven @, Deurne (Antwerpen), 30.12.2014, 16:36 (3619 dagen geleden) @ gert.van.wee

Bedankt voor de heldere uitleg, nu ben ik gerustgesteld dat ik met deze transformators veilig kan werken aan de u-toestellen.
Met vriendelijke groet,
Ludo

Veiligheidstransformator

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.12.2014, 18:12 (3619 dagen geleden) @ Ludo Verhoeven

Waarschijnlijk heeft trafo A inderdaad een aardscherm. Als je dat aardt zou je geen zweefspanning tussen secundair en aarde meer moeten meten.

Overigens gaat jouw meetmethode niet op. Er zal zonder aardscherm altijd een zekere capacitieve koppeling zijn. Je moet zoiets dus meten met een analoge meter met lage inwendige weerstand, of met een RC-combinatie parallell aan je meter. Zo kan je een idee krijgen of de lekstroom binnen de perken blijft.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum