B5X44A (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 30.09.2008, 16:51 (5710 dagen geleden) @ beginner henk

Hallo Henk,

Kast lakken met inhoud er nog in is lastig. Gezien de rest van de mankementen zou ik dan inderdaad het chassis eruit halen.

Wat betreft het stereo lampje: dat hoeft niet stuk te zijn, het kan ook aan de stereo decoder liggen. In de stereo decoder zitten diverse kleine elco's die in een groot gedeelte van de gevallen uitgedroogd zijn. Die vervangen en meestal werkt het dan weer goed. Meet dus eerst het lampje door voordat je het weggooit.

Bij de meeste plano's gaat het chassis + complete schaalplaat naar voren uit de kast. Bij dit toestel echter niet. Haal eerst de twee schroefjes aan iedere luidspreker los. Maak dan de onderplaat los (daar zit nog een aarddraadje naar het chassis), en de 4 schroeven waarmee het chassis in de kast zit.
Trek dan voorzichtig de luidsprekers uit de kast: ze zitten aan de voorzijde met klemmen, dus misschien even wat wiebelen. Soldeer eventueel de luidsprekerdraden los als het te kort is om zo opzij te leggen.

Trek dan voorzichtig het chassis naar achteren uit de kast. Pas op dat de glasplaat binnenin nergens achter blijft haken, eventueel een beetje schuin inparkeren in de vrijgekomen luidspreker ruimten.

Dit is dan ook gelijk een goed moment om met een kwastje en stofzuiger de boel af te stoffen.

En ook om een nieuw EM80 oog te plaatsen als het oude geen licht meer geeft.

Op de uitgangstrafootjes aan de rechterkant van het chassis zie je nog twee teercondensatoren van 2200 pF zitten. Vervang die dan ook maar voor de zekerheid. Ze gaan niet vaak stuk, maar als ze stuk gaan kan dat je uitgangstrafo kosten.

Beter dan nu kom je er niet gauw meer bij.

Is een flinke klus, maar als je het toestel helemaal tiptop in orde wilt maken hoort dat er bij.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum