reparatie FADA 260 (Algemeen)
Hallo forumlezers,
Van een verzamelaar kreeg ik het verzoek om een FADA type 260 te repareren. Hij had deze radio als “spelend weggezet” gekocht. De radio speelde niet, een buurman had de buizen nagemeten en deze waren goed.
Na uitkasten en de visuele inspectie zag ik dat beide netspanningaansluitingen via de schakelaar naar het chassis gingen dus sluiting veroorzaakte.
In de radio zat een “balast tube” / clarostat type K49A terwijl er volgens het schema een type BK 49D in zou moeten zitten. De bedrading op de buisvoet was ook voor een BK49D. Op het schema is de balast tube in paars aangegeven
De buizenbezetting van deze radio is: 6A7, 6D6 , 76,43, en 25Z5. De volume regelaar zit geheel aan de voorzijde/ingang van het antenne signaal. De potmeter regelt het niveau van het antennesignaal en is de variabele kathode weerstand van de ingang/oscillator buis. Op onderstaand schema is dit in groen aangegeven
Ook op het schema is te zien dat de radio twee mf heeft de tweede mf zit niet in een afgesloten behuizing . Zie onderstaande foto
Tot zover de technische beschrijving van deze radio.
Als eerste heb ik gezocht naar de juiste “ balast tube” . Op internet was wel wat te vinden, maar er werden dan zeer hoge prijzen voor gevraagd. De balast tube die er in zat had wel de juiste totaal weerstand. Alleen de aansluitingen zouden veranderd moeten worden en er zouden twee taps moeten komen voor de schaalverlichtinglampen.
De K49A zag er zo uit:
De weerstandsdraad wordt erg heet dus solderen is geen optie. Ik heb met kleine schroeven en moeren op twee plaatsen klemverbindingen gemaakt . Deze klemverbindingen steunen op twee draden naar de juiste pennen.
Het ziet er niet echt professioneel uit, maar het werkt goed . Ik heb ook nog getest of de buis tegen een stootje kan en ook dat was goed.
De dubbele elco van 2* 30uF zoals deze nu in de radio zitten zijn niet origineel ook de elco over de kathodeweerstand van de eindbuis is niet origineel.
Deze drie elco’s zaten bij de originele uitvoering in een box van karton. Er was dus al eens een reparatie uitgevoerd, maar gezien de gebruikte elco’s was dit al een tijd geleden. De elco’s waren erg lek en de kathodeelco had geen capaciteit meer.
Deze zijn dus vervangen door nieuwe exemplaren in de oude behuizing, dus eigenlijk een restauratie op een restauratie.
Nu kon voorzichtig , via de variac, de netspanning worden aangesloten. De voedingsspanningen waren nu goed maar er was nog geen ontvangst. De eindtrap bromde wel bij aanraken rooster.
Bij meten aan de verschillende papier condensatoren blijkt dat deze erg lek zijn. Er waren er twee die in zijn geheel geen capaciteit meer hadden. Dus uiteindelijk heb ik alle papier condensatoren maar vervangen. Dus nieuwe in de originele behuizing. Gelukkig hadden alle weerstanden wel de juiste waarde, zelfs zeer goed alle binnen 5%?
Ook na het vervangen van alle papiercondensatoren was er geen ontvangst. De afstemoscillator werkte, beken met scoop, wel. Als de meetzender werd aangesloten op de top van de 6D6, dus op de ingang van de 2e mf dan was er niets waarneembaar.
Bij testen van de 6D6 in de AVO 160 tester blijkt dat de buis niet in te stellen is met de negatieve roosterspanning. Gelukkig had ik nog een reserve buis, echter daarmee had ik ook geen goed resultaat en werkte ook niet op de buizen tester.
Bij beide buizen zat de topaansluiting vast op het glas. Bij verwijderen van alle tin op de topaansluiting zag je nog, door het aansluit gat, een puntje van het draad zitten. Waar de rest van de aansluitdraad was gebleven? Dit zelfde verschijnsel had mijn eigen buis ook is dit toeval?
Dus voorzichtig met een tang de topaansluiting loswrikken en de aansluiting verlengen en daarna weer top vastlijmen.
En ja hoor de radio ging ontvangen , na opnieuw afregelen van alle mF was de radio goed gevoelig.
Er was toen wel een gekras hoorbaar alsof de luidspreker spoel aanliep. Ik heb eerst geprobeerd de centreerschroef op de luidspreker los te draaien. Echter deze zat zo vast dat ik het niet verder durfde te proberen. Met nog wat beter kijken zag ik dat het gekras kwam doordat de centreer plaat gedeeltelijk los gelaten was van de conus
Dit is hersteld met textiel lijm .
Na opdrogen ziet dit er zo uit:
Het geluid is nu goed. Hierna zie je nog wat foto’s van het inwendige van deze radio. Op de eerste foto is de onderkant te zien zonder alle wijzigingen:
Na wijziging:
Met vriendelijke groet,
Loek