Definitieve oplossing voor stereo-lamp aansturing Plano's (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 07.01.2015, 16:59 (3611 dagen geleden) @ peetey
Bewerkt door soundman2, 07.01.2015, 17:15

Beste allemaal,

Heel vaak is het onderwerp hier al voorbij gekomen vwb het flip-flop printje wat Philips in zijn plano's gebruikt om het stereo-lampje aan te sturen.

Het probleem is dat de output eigenlijk te gering is om een normaal lampje aan te sturen. Philips gebruikte speciale lampjes met een stroomverbruik van max. 50mA.

Na uitgebreid testen en proberen is inmiddels de volgende oplossing gevonden:
De AC127 wordt vervangen door een BCY58
De beide AC125's kunnen worden vervangen door de BC559 maar vaak zijn deze torren ok.
De 2 OA200's die gebruikt worden voor gelijkrichting van de van de gloeispanning afgetapte voedingsspanning worden vervangen door een 1n4001 en de afvlak elko wordt 47u(C301)
Heel belangrijk is om AA119 te vervangen door de 1N60. Als je de spanning bekijkt die origineel overblijft achter de AA119 dan is dit een zooitje zonder duidelijke puls. Met de 1N60 wordt dit duidelijk verbeterd.

Nu kunnen probleemloos lampjes van 7V/0.1A gebruikt worden die overal te kust en te keur verkrijgbaar zijn. De oorspronkelijke drempel regeling blijft gewoon behouden zodat de gevoeligheid van de schakeling als vanouds kan worden geregeld.
Zonder problemen kun je ook 6V/0.3W, 6V/0.1A lampjes gebruiken en natuurlijk ook een ledje als je dat leuker vind.
Bij +/- 5V ptp gaat het lampje uit.

foto: uitgang decoder 10V/ptp
[image]

foto: anode GR8 (1N60)
[image]

foto: opbouw printje
[image]

Alle credits voor deze verbeteringen gaan naar een mede radio enthousiast hier uit belgisch-limburg!

Ik heb aangetoond, dat de schakeling van Philips gewoon werkt als deze niet defect is, zelfs met een alternatief lampje. Vanaf een zekere datum heb ik geen lampjes meer geplaatst, maar leds. Is weinig moeite, werkt uit de kunst en gaat nooit meer stuk. Het lampvoetje schoof ik achterstevoren op de steun en dat was een mooi bevestigingspunt voor de led en het weerstandje..
Als je wil kun je de diode onder aan het lampje rechtstreeks aan de trafowikkeling hangen. Zodra het lampje aangaat, zal de voedingsspanning van de schakeling zelf nauwelijks meer wijzigen en kan de rest blijven zitten.
Zoals je ziet zijn er genoeg oplossingen. De versie met de led geeft het minste werk.
Overigens, wat voor signaal je op de anode van D8 meet, weet ik niet, maar je hebt ofwel ten opzichte van het verkeerde punt gemeten, er is wat anders aan de hand, of de oscilloscoopinstellingen zijn totaal anders. Het 38KHz signaal geeft een dergelijke rimpel niet en doordat je geen referentie aangeeft, kun je ook niet zien hoe groot het DC niveau is achter de diode.
Wil je het echt goed maken, zonder origineel te blijven, neem dan een comparatortje en het werkt vele malen gedefinieerder.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum