restauratie portable radio Motorola 52B3U (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 22.01.2008, 17:54 (5941 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 22.01.2008, 18:00

Hallo forumlezers,

Hierbij het restauratie verslag van de portable Motorola radio type 52B3U.


Ik heb deze radio gekocht op de laatste (dec 2007) beurs in Driebergen. De radio zag er aan de buitenkant slecht uit zie foto.

[image]


Ik had al een paar rondjes gelopen op de beurs en deze radio steeds over het hoofd gezien. De prijs was maar 15 Euro.

Eerst even wat technische gegevens

Het bouwjaar is 1950
De buizenbezetting is 1R5; 1T4; 1S5 EN 3S4
De radio speelt op batterijen of op 110 Volt AC
Het chassis is van verkoperd ijzer

De radio is niet overdreven klein, toch is de constructie zo uitgevoerd dat defecte onderdelen moeilijk te vervangen zijn. Je komt met een soldeerbout bijna nergens bij zonder andere onderdelen te beschadigen.

Bij het meten ben ik geen enkel defect onderdeel tegen gekomen zelfs de elco’s van de voeding zijn nog in orde. Elke keer verbaas ik me er toch weer over dat bepaalde onderdelen zo lang mee gaan.

Veel metingen voer ik uit via de contacten van de buisvoet. Dus aan de kant waar normaal de buis zit. Bij de voet van de eindbuis was op de roosterpen geen weerstand van 4,7 Mohm te meten die er volgens het schema wel moest zijn.

De oorzaak was een afgebroken soldeerlip precies boven het pertinax.
Helaas was dit een type buisvoet waarvan je de contacten niet kon vervangen (dit is me bij ander type wel gelukt). De buisvoet vervangen zou betekenen dat ik heel veel moest slopen en dat gaat toch ook weer ten koste van de originele staat . Op de volgende foto kan je zien hoe moeilijk de buisvoet te bereiken is.

[image]


Uiteindelijk heb ik gekozen voor een minder ingrijpende reparatie. Eerst heb ik van het resterende deel van de soldeerlip alle componenten los gehaald. Ik heb van messing een nieuwe soldeerlip gemaakt die twee keer zo lang was. Deze heb ik dubbel gebogen en daarna aan één kant in de ruimte naast de afgebroken soldeerlip gestoken en gesoldeerd.
Omdat er geen ruimte was voor een soldeerbout aan de componentenzijde heb ik de warmte voor het solderen via de andere kant van de buisvoet, met een oude connectorpin gestoken op de bewuste plaats, toegevoerd.
Daarna heb ik de onderdelen weer gesoldeerd op de nieuwe soldeerlip. De lip had ik extra lang gemaakt met de bedoeling dat, bij het solderen van de onderdelen, te voorkomen dat de andere kant ook zou losgaan.

De batterijhouder voor de 2 * 1,5 Volt was aan één kant beschadigd/gesmolten ook zaten er wat kleine scheurtjes in.

[image]

Ik heb het geheel gerepareerd door op de beschadigde plekken enkele stukken dun PVC te plakken.

[image]

Voor deze radio heb ik een nieuwe anode batterij moeten maken omdat de maten net weer iets anders zijn dan bij mijn vorige radio’s. Hierover heb ik al eerder geschreven op dit forum. De radio speelt goed ook op 110 volt AC.

[image]

De bovenkant van de kast heb ik goudkleurig gespoten. De knoppen zijn gepolijst en opnieuw voorzien van tekst . Ook heb ik het ontbrekende sierplaatje van één knop gemaakt.
Al het koper is gepoetst en voorzien van een vernis laagje.
Het eindresultaat ziet er zo uit:

[image]

Wat is dit een mooi ontwerp hé de knoppen zijn in dezelfde tint als de kastbekleding. De kast bekleding is van een kunststof die lijkt op leer met allemaal afbeeldingen in diep reliëf die betrekking hebben op cowboy zaken zoals paardenhoofd, laarzen, handschoenen, etc. Ook het handvat is van hetzelfde materiaal bekleed.

[image]


Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum