Philips Strobophil PR 9102 (Algemeen)
Zag van Otto Tuil het bericht staan over de Philips Strobophil PR 9102.
http://www.nfor.nl/archief/index.php?mode=thread&id=18803
Helaas was de thread al gesloten vanwege gekibbel van kenners van auto c.q. motoren techniek. Toch wil ik over de stroboscoop een aantal technische opmerkingen plaatsen.
Als student natuurkunde begin jaren '70 herinner ik mij zo een toestel van het mechanica praktikum. De stroboscoop werd gebruikt als belichting van een luchtkussen tafel waarop men schijven tegen elkaar liet botsen. Luchtkussen opdat de schijven zich met minimale wrijving horizontaal over de tafel konden bewegen. Boven de tafel hing een camera met open sluiter. Door de flitsen van de stroboscoop werd de film in de camera belicht in achtereenvolgende fasen van de botsingsproef. Omdat de massa van de schijven, hun positie op de tafel (via de foto) en de frequentie van de stroboscoop bekend zijn, kan ook de snelheden van de schijven voor en na de botsing bepaald worden. Op die manier kan men de wetten van de klassieke mechanica - behoud van energie en behoud van impuls - experimenteel nagaan.
De combinatie van een stroboscoop en een fotofilm (dan wel het menselijk oog) vormt in feite een optische "sample and hold" En inderdaad, zoals de auto kenners al hebben opgemerkt, als men een draaiend onderdeel met een stroboscoop belicht met dezelfde strobo frequentie als de rotatie van het draaiend voorwerp, dan ziet men dat voorwerp alsof het stilstaat. Bovendien, als de flits frequentie van de stroboscoop maar snel genoeg is, zou je er ook een trillend luidspreker membraan mee kunnen volgen.
Wat betreft de elektronische schakeling zal de stroboscoop wel bestaan uit een instelbare stroombron die een condensator oplaadt, welke condensator telkens door de flitslamp weer snel ontladen wordt. Over de condensator staat derhalve een zaagtandspanning.
Pieter.