Waldorp 46A Brilliant (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 29.01.2015, 19:36 (3589 dagen geleden)

Op de welbekende veilingsite wordt een Waldorp 46A aangeboden met een voor mij zeer vreemd chassis.
Normaliter zit er een 209U-chassis in deze toestellen maar dit toestel is voorzien van een 658U-chassis.
Is de Waldorp 46A ook met dit chassis geleverd of moet ik dit toch als "huisvlijt" bestempelen.

[image]

[image]

Groeten,
Paul

--
[image]

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 29.01.2015, 20:36 (3589 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Maarten Bakker, 29.01.2015, 20:42

Paul,

Ik neem even contact op met de eigenaar en kom er op terug! Als ik dit eerder had gezien had ik het toestel al even binnestebuiten gekeerd.

Overigens zou het me ook niet verbazen als dit origineel was, Waldorp was in die jaren een typisch huisvlijtmerk qua materialen en constructies.

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.01.2015, 16:04 (3588 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik weet er begin volgende week meer over.

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2015, 10:52 (3588 dagen geleden) @ Paul Brouwer

wordt een Waldorp 46A aangeboden

het toestel wordt aangeboden als een "Waldorp radio de Harp", hoewel er geen enkele harp o.i.d. zichtbaar is. Niet alleen het chassis maar vooral ook de kast wijkt behoorlijk af, te veel om voor een Waldorp produkt door te kunnen gaan (dikke sierrandjes, geen luidspreker reflector, zijkanten van gefineerd multiplex enz.).

Het is overigens geen klungelwerk, het is goed mogelijk dat deze replica steviger in elkaar steekt dan het origineel.

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Paul Brouwer @, Haarlem, 30.01.2015, 11:11 (3588 dagen geleden) @ John Hupse †

Die naam "De Harp" had ik wel gezien maar ook die ken(de) ik niet. Vandaar dat ik dat nog even in het midden had gelaten. Je kan immers niet alles weten en voor 't zelfde geld heeft die naam wel bestaan.

Het gebruikte multiplex was mij nog niet eens opgevallen. Dat is wel netjes gedaan.

Groeten,
Paul

--
[image]

Waldorp 46A Brilliant

door fred @, 30.01.2015, 14:07 (3588 dagen geleden) @ Paul Brouwer

staat er ook niet een vogeltje te weinig op of heb ik dat verkeerd :-D types zijn toch met drie of vier vogels

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.01.2015, 15:59 (3588 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 30.01.2015, 16:07

Dat het een replica zou zijn betwijfel ik, al sluit ik het ook niet vantevoren uit. In kansen uitgedrukt lijkt het me iets waarschijnlijker dat het chassis misschien niet origineel zou zijn, al is het wel gewoon contemporair en passend en zou het dus iets kunnen zijn geweest dat nog ergens "op de plank lag".

Ik heb meerdere originele harpen gezien. Niet een was er hetzelfde, zeker 2 of 3 subtiel verschillende hoofdvormen, 2 verschillende luidsprekertypes, diverse glasplaten, en er waren vreemde constructies en gerecycled hout toegepast. Ook potloodmarkeringen van timmerlieden in de fabriek, vermoed ik. Bij eentje stond zelfs een Engels gedicht onderop geschreven in potlood.

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2015, 17:03 (3588 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door John Hupse †, 30.01.2015, 17:11

Het is uiteraard geen enkel probleem wanneer je dit toestel een "harp" noemt. Het is ongetwijfeld een uniek maar recent ontwerp, en verdient dus een eigen naam.

De Waldorp 46A noemt men wel de "tulp", omdat de vorm van de kast de vorm heeft van een tulp.

Ik ben gewend om argumenten te gebruiken, ook bij het bespreken van radiotoestellen. Dat er een Engelstalig gedicht op een toestel staat is geen argument dat past bij je conclusies. Waldorp gebruikte in 1946-1947 inderdaad veel afvalhout, maar daaronder valt de hier gebruikte dikke gefineerde multiplex plaat duidelijk niet.

[image]

contemporair en passend

De stationsschaal is helemaal niet passend. Het is overigens wel een originele Waldorp schaal. Deze schaal past niet bij de kast om twee redenen:

1. de schaal voor een 290U chassis is ruim 10 cm korter dan die van de Philips 658U. De hier gebruikte originele 46A schaal is dus ruim 10 cm te kort voor dit chassis, dit kan je ook duidelijk zien aan de plaats waar de wijzer zich bevind. De wijzer is overigens geen Waldorp wijzer, deze is immers veel breder en platter.

2. De schaal past ook in de diepte niet bij de kast. Het toestel heeft drie golflengtes, LG, MG en KG. De schaal bevat ook ook drie golflengtes. Er zijn er echter maar twee zichtbaar, de derde golflengteschaal (t.b.v. de KG) bevindt zich onder het hout van de kast. Ook de bekende Waldorp rand met de vier olifanten bevindt zich onder het hout.

[image]

Een voordeel van deze constuctie is dat er veel meer ruimte is voor de lamp die de glasplaat met de zwaluwen verlicht. De ballastlamp heb je dus niet meer nodig, en ontbreekt dus ook bij de replica. Het nadeel is dat de stationschaal voor de KG onzichtbaar is geworden.

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Gino @, Vogelenzang, 30.01.2015, 19:22 (3588 dagen geleden) @ John Hupse †

"maar daaronder valt de hier gebruikte dikke gefineerde multiplex plaat duidelijk niet."

[image]

Hallo Piet :

Of ik moet naar Specsavers, maar de bovenzijde van deze radiokast is vlgs mij ook gelamineerd hout.
Foto van jouw site.:-)

--
[image]

van \'caveat emptor\' tot \'luctor et emergo\' nr : 101

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2015, 20:32 (3588 dagen geleden) @ Gino
Bewerkt door John Hupse †, 30.01.2015, 20:43

"maar daaronder valt de hier gebruikte dikke gefineerde multiplex plaat duidelijk niet."

De op de foto's zichtbare gefineerde 7-laags multiplex platen van het toestel waar Paul het over heeft zijn inderdaad nogal dik. In elk geval aanzienlijk dikker vergeleken met de vuren latjes die er tegenaan zitten.

Waaronder vallen deze multiplex platen duidelijk niet? Je tekst is nogal cryptisch op dit punt. En wie is Piet? Is de door jou getoonde foto werkelijk afkomstig van de website van deze Piet?

De triplex bovenplaat van de Waldorp 46A uit 1946 is helemaal niet zo dik als je misschien denkt, precies even dik als de latjes (14,5 mm).

Waldorp gebruikte vlak na de oorlog triplex (dat bestaat uit 3 lagen, zoals het woord al zegt) en massief hout. Voor de goedkopere (en voor de wat latere) kasten gebruikte men in deze periode een goedkoop soort meubelplaat, dat voor een groot gedeelte hol was. Hier maakte men onder meer de kast voor de Waldorp 47B van.

Dergelijk dik en gefineerd multiplex als Paul laat zien ben ik nooit tegengekomen in Waldorp toestellen uit deze periode, en ik heb er toch heel wat gezien. Ook totaal niet-passende afstemschalen ben ik in dergelijke toestellen eigenlijk nooit tegengekomen.

Of je nodig naar Specsavers moet weet ik zo niet, van mij mag het. Gelamineerd hout is heel iets anders dan triplex of multiplex. Bij gelamineerd hout loopt de draad van het hout steeds in dezelfde richting, bij triplex en multiplex is de draad per opvolgende laag steeds 90 graden gedraaid. Gelamineerd hout ben ik nooit tegengekomen in een Waldorp 46A.

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Gino @, Vogelenzang, 01.02.2015, 11:29 (3586 dagen geleden) @ John Hupse †

John, ik verwarde je in mijn hoofd met Piet blaas.
Vandaar wellicht je vinnigheid.

Maar in dit radiomodel ( waldorp uit "49, dacht ik) zie ik ook multiplex.

[image]

--
[image]

van \'caveat emptor\' tot \'luctor et emergo\' nr : 101

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.02.2015, 14:42 (3585 dagen geleden) @ Gino

Vandaar wellicht je vinnigheid.

je verhaal roept inderdaad nogal wat vragen op, vandaar dat ik ze gewoon stel:

- Wie is Piet (dat weet ik nu, maar enige relatie met het onderwerp is er volgens mij niet)
- Wat bedoel je met "Waaronder vallen deze multiplex platen duidelijk niet?", je geeft hier geen antwoord op
- en "Waar zie je dat gelamineerde hout?", ook hierop geef je geen antwoord.

Mijn wedervragen zijn natuurlijk tamelijk confronterend, je wordt hierdoor immers gedwongen om over je eigen teksten na te gaan denken. Maar zo erg is dat toch niet?

Ik heb, wellicht ten overvloede, nog wat gezocht in mijn Waldorp 46A om het multiplex en het gelamineerde hout te ontdekken dat je daarin ziet of hebt ontdekt. Maar het niet gevonden, ondanks het gebruik van een looplamp.

Multiplex (zie hieronder) wordt in Nederland al meer dan 100 jaar verhandeld, maar dat betekent nog niet dat het werd gebruikt bij de produktie van een Waldorp 46A. Hier zie je een plaat 13-laags multiplex, zowel aan de boven- als aan de onderkant voorzien van een dun laagje dekfineer. Wanneer zoiets werd gebruikt voor een radiokast dan werd er bovendien nog een extra laagje sierfineer op aangebracht.

[image]

Triplex (zie hieronder) bestaat uit 3 laagjes, eventueel plus nog één of twee laagjes dekfineer. Dekfineer is altijd zeer dun, 0,4 tot 0,6 mm.

[image]

Dit hout is gelamineerd:

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 31.01.2015, 11:08 (3587 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 31.01.2015, 12:02

Het voordeel van bijnamen is dat je een harp ook een tulp kunt noemen en andersom, zonder dat je er een ander toestel mee aanduidt.

Ik denk dat je het punt rond mijn argumenten miste (dat gedicht stond niet op deze radio en was gewoon een leuke zijsprong om te illustreren dat Waldorp wellicht geen heel strak geleid bedrijf was en het lastig is om heel stellige conclusies te trekken over hun producten - ook en vooral op basis van de andere aangehaalde zaken), maar ik heb dankzij jou in elk geval een aantal extra criteria in handen voor als ik het toestel ga bekijken. Dankjewel!

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 31.01.2015, 12:12 (3587 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik was mijn reactie nog wat aan het preciseren en uitbreiden, maar de edittijd was reeds verstreken. Bij deze:

Het voordeel van bijnamen is dat je een harp ook een tulp kunt noemen en andersom, zonder dat je er een ander toestel mee aanduidt. Mogelijk is het een vergissing van de adverteerder, maar het toestel wordt er niet anders om.

Kennelijk verschillen we wat van aanpak. Als een toestel echt "lijkt" ga ik dat proberen te weerleggen. Kennelijk ga jij van het tegenovergestelde uit en ga je bij voorbaat van een vervalsing uit, wat ook zal werken maar wat de bewijsvoering naar mijn mening onnodig lastig maakt (immers op basis van 1 argument kan je al iets weerleggen, maar om iets te bewijzen moeten alle argumenten opgaan).

Keiharde argumenten voor of tegen ontbraken naar mijn idee tot dusver, vandaar dat ik ook een slag om de arm houd al vraag ik me af waarom iemand die toestel zou willen vervalsen, maar jij hebt me nu in elk geval een aantal extra criteria gegeven waar ik op kan letten. Dankjewel!

Ik denk dat je het punt rond mijn anecdote (want meer is dat natuurlijk niet - iedereen kan zoiets in principe schrijven) miste; Dat gedicht stond niet op deze radio maar op een ander exemplaar en was gewoon een leuke zijsprong om te illustreren dat Waldorp wellicht geen heel strak geleid bedrijf was en het lastig is om heel stellige conclusies te trekken over hun producten - ook en vooral op basis van de andere aangehaalde zaken. Dat het timmerwerk uit meer dan 1 fabriek kan komen, maakt de kans op afwijkingen ook nog eens flink groter.

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 12:35 (3587 dagen geleden) @ Maarten Bakker

dat Waldorp wellicht geen heel strak geleid bedrijf was

Waldorp maakte maar heel weinig radiotoestellen in de jaren '46-'47. Er was dus weinig ruimte voor investeringen in machines e.d. Vandaar dat je inderdaad potloodstreepjes ziet afkomstig van de timmerman die een en ander moest aftekenen.

Zelfs b.v. het streepje dat met witte inkt op de platte zwarte metalen schaalwijzer van het model 46A is aangebracht is daar met de hand opgezet. Deze wijzer is 1 van de weinige mechanische onderdelen van dit toestel dat niet afkomstig was van Philips.

Een "strak geleid bedrijf"? Of juist niet? Ach, dat kan je toch echt niet uit het soort zaken afleiden dat je noemt. Hiervoor is immers informatie nodig over de bedrijfsvoering bij het bedrijf.

en ga je bij voorbaat van een vervalsing uit

Een vervalsing? Daar ga ik absoluut niet van uit, daarvoor zijn de afwijkingen immers te groot. Bovendien wordt het toestel niet aangeboden als een Waldorp 46A of als een Waldorp Brilliant. De afwijkingen wijzen eerder in de richting van een Waldorp-replica. Er zijn wel hier en daar originele onderdelen gebruikt, zoals het schaalglas (dat deels onder het hout is verdwenen, en ook niet bij het chassis past) en misschien het frontglas met de 3 zwaluwen (is niet goed te zien op de foto, dit onderdeel werd overigens enige tijd geleden nog als replica aangeboden).

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door fred @, 31.01.2015, 17:55 (3587 dagen geleden) @ John Hupse †

zoals ik al eerder aangaf:CAP: staan hier maar 2 vogels op de glazen plaat
toestel wat de naam harp mag dragen is van sbr de 637:OK:

Waldorp 46A Brilliant

door Armand @, 31.01.2015, 19:00 (3587 dagen geleden) @ fred

""zoals ik al eerder aangaf:CAP: staan hier maar 2 vogels op de glazen plaat""

Denk 3 vogels ... ik meen me te herinneren 1+1+1 = 3 ;-) + wereldbol

Groeten, Armand

[image]

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 20:07 (3587 dagen geleden) @ Armand

[image]

er zijn 3 zwaluwen, een wereldbol en een maansikkel op de foto zichtbaar. Het glas is dat van de eerste versie van de Waldorp 46A, of lijkt er in elk geval sterk op.

Er is een vierkant luidsprekergat aanwezig, dat klopt niet. Dit is trapeziumvormig, i.v.m. de klankverstrooier. De verstrooier zelf ontbreekt echter in het toestel. Er zijn te veel sierlatjes, en ze zijn te dik.

Er horen twee Philips licentietransfers op het chassis te zijn geplakt, (A en B), plus een Waldorp kaartje met daarop het typenummer en het serienummer. Ook deze identificatiemogelijkheid lijkt te ontbreken.

[image] [image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Armand @, 30.01.2015, 17:04 (3588 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Was dat niet VELO (die van de wasmachines met een houten waskuip), die radiokasten maakte voor o.a. Waldorp?

Groeten, Armand

Waldorp 46A Brilliant

door Paul Brouwer @, Haarlem, 30.01.2015, 20:45 (3588 dagen geleden) @ Armand

Bij mijn beste weten is Velo radiokasten gaan maken toen zij zelf 209U-chassis onder de naam Velora gingen verkopen en hield Waldorp de kastproductie in eigen beheer.

Als ik hier naast zit hoor ik het graag.

Groeten,
Paul

--
[image]

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2015, 20:56 (3588 dagen geleden) @ Paul Brouwer

dit verhaal staat als volgt in een artikel van Gidi Verheijen (RHT 139): "Deze radiokasten zíjn niet alleen bestemd voor de eigen Velora-toestellen, maar ook voor gevestigde radiofabikanten, zoals Philips, Waldorp (later Fridor) en Pye. Voor Philips maakt Velo luxe kasten voor radiogrammofooncombinaties".

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.02.2015, 16:03 (3584 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Ik ben inmiddels even bij de verkoper wezen buurten. Mijn bevindingen komen vrijwel volledig overeen met de al door John Hupse genoemde zaken. Het gaat kennelijk om een opzich kunstig in originele stijl gebouwd toestel dat samen met een 'echte' alweer een goede bestemming heeft gevonden.

- De schaal, origineel Waldorp of wellicht toch Philips (maar kennelijk bij de kast noch bij een 658U horend), past niet goed in de kast. Is ook slordig op maat gesneden dus heeft geen onder de rand verborgen zaken.

- Er is nergens een Philips licentiesticker aanwezig.

- De kast is in behoorlijk zwaar multiplex uitgevoerd, wat niet past bij materiaalschaarste en vertoont ook een opvallend gewichtsverschil met de originele harp/tulp.

- Diverse soorten hout doorelkaar gebruikt en pas gemaakt op een manier die je ook niet aan een slordige of improviserende fabrikant zou toeschrijven. De luidspreker lijkt niet origineel.

- Nauwelijks of geen lose gaten, diverse kastonderdelen of de hele kast zijn op maat gemaakt.

- Ik zou inderdaad niet over een replica of vervalsing spreken maar over een optisch gelijkende originele nabouw, met al dan niet originele onderdelen.

- het chassis is aan enkele datumcodes te zien geproduceerd in of kort na week 3 van 1947 en lijkt inderdaad een iets verbouwd chassis uit een 658U.

In elk geval vind ik dit een stuk eenvoudiger te constateren aan het apparaat zelf dan van de foto, al zijn een aantal van de geconstateerde punten dezelfde als die John wel direct en accuraat van de foto constateerde.

Waldorp 46A Brilliant

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.02.2015, 20:04 (3584 dagen geleden) @ Maarten Bakker

En bovendien ving ik nog op dat dergelijke kasten toch wel eens vaker bij een timmerman besteld werden, ik vernam ook over verzamelaars die wel eens zoiets gebouwd hebben of hebben laten bouwen. Ongetwijfeld bij anderen wel bekend, maar bij mij nog niet.

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.02.2015, 21:08 (3582 dagen geleden) @ Maarten Bakker

ving ik nog op dat dergelijke kasten toch wel eens vaker bij een timmerman besteld werden, ik vernam ook over verzamelaars die wel eens zoiets gebouwd hebben of hebben laten bouwen.

De Waldorp 46A is kennelijk nog steeds een gewild toestel, wat uitsluitend terug te voeren is op de vormgeving. Deze is in mijn ogen tamelijk sober, dus in stijl met de tijdgeest van 1946.

Het meest bijzondere aan het toestel vind ik de symboliek die samenhangt met de afbeeldingen op de verlichte glasplaat. Afbeeldingen van drie zwaluwen, een wereldbol en een maansikkel. De zwaluw is het symbool van de hoop (Christendom) en aankondiger van de lente en de tijd van de liefde en bloei der natuur (Oudheid). Zo vlak na de 2e wereldoorlog leefde sterk de hoop op een betere toekomst, ook op wereldschaal.

Misschien drukt dat een gevoel uit dat we tegenwoordig nog steeds heel goed kunnen gebruiken en waarderen.

http://www.hupse.eu/radio/Waldorp_46A.htm

--
http://www.hupse.eu/radio

Waldorp 46A Brilliant

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 05.02.2015, 21:45 (3582 dagen geleden) @ John Hupse †

Wat nog meer bijzonder is is het radiochassis.
Zo'n dreumes in zo'n grote kast met dito formaat LS.


Zie je ook wel meer in die enorme Amerikaanse staande consoles.
Veel hout, peper duur, maar toestelletje is maar wat lampen en handje vol componenten.

Waldorp 46A Brilliant

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.02.2015, 09:19 (3581 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 06.02.2015, 09:34

Maurice, dat is de "Haagse Bluf". Het lijkt heel wat, maar in feite is het grotendeels lucht.

Waldorp heeft in 1947 nog wel een tweede versie van het toestel in de handel gebracht, hierin is een ruimere uitgangstrafo gemonteerd plus een grotere luidspreker. Dit is de versie met 4 zwaluwen op de glasplaat (4 vogels geven natuurlijk meer geluid dan 3 vogels).

De kast is natuurlijk groot vergeleken met die van de Philips 209U, maar uiteindelijk is het een tamelijk kleine console. Philips kwam in 1947 met iets dergelijks op de markt, nog ietsje kleiner maar wat strakker van lijn (de Philips KX574A met een BX462A chassis).

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum