SBR 345 Reparatievragen (Techniek Radio/TV)

door ElektroNick @, Kalmthout (Antwerpen), 03.02.2015, 11:54 (3584 dagen geleden)

Beste forumleden,

Sinds enkele jaren restaureer ik graag oude radio's, voorlopig heb ik alleen nog maar transistorradio's en enkele buizenradio's gerepareerd van circa na 1950. Nu heb ik al een tijdje een SBR 345 uit 1933, dus ik moet het toch eens is aandurven om ook een ouder toestel aan te pakken. Ik zou het toestel heel graag weer werkend krijgen.
De radio heeft waarschijnlijk al tientallen jaren niet meer gespeeld, dus ik ben begonnen met een inspectie van het toestel. Alles ziet er compleet uit maar ik heb toch een aantal vraagtekens.

De radio is ontworpen voor 110-130V AC of DC. Echter kan hij ook op 220V spelen mits er gebruikt wordt van een serieweerstand van 233 Ohm - 0,35A, die zit er volgens mij niet in. Maar er zit wel iets anders in, het onderdeel ziet u op de foto's hieronder.

[image]

[image]

[image]

De twee draden afkomstig van het stopcontact komen op deze klos toe en er vertrekken ook twee draden naar de radio. Op het eerste zicht lijkt het op een transformator, maar dat is het volgens mij niet. De wikkelingen zitten immers gewoon in serie tussen stopcontact en radio. Als ik op het onderdeel een spanning aanleg dan komt aan het uiteinde gewoon dezelfde spanning eruit..?
Zou de radio nu geschikt zijn voor 220V of niet?

De radio lijkt me in een ver verleden wel al eens gemodificeerd te zijn. Zo is er precies een elco ingezet van 2x 32µF. Die vind ik nergens terug in het schema?

Eerst en vooral zal ik de verbrokkelde bedrading moeten vervangen.
Moet ik daarna nog enkele onderdelen preventief vervangen (koppelcondensatoren?)?
Of mag ik gewoon verder gaan met het proberen opstarten van de radio?

Alvast bedankt voor de aangeboden hulp.

Groetjes,

ElektroNick

SBR 345 Reparatievragen

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 03.02.2015, 12:16 (3584 dagen geleden) @ ElektroNick

De spoelen lijken op het netfilter die in de 638A wordt gebruikt, daarin zit ook een condensator die als (net)antenne wordt gebruikt.
Ik zou de radio beslist niet op de 220 aansluiten voordat je zeker bent van de zaak.
Probeer het eerst met de voorgeschreven spanning via een trafo en voorschakellamp (zie tips en trucs)en meet daarna (als alles goed gaat)of de Hsp en gloeidraad de juiste waarde hebben. Groet, Ben

--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.

SBR 345 Reparatievragen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.02.2015, 12:26 (3584 dagen geleden) @ ElektroNick
Bewerkt door John Hupse †, 03.02.2015, 12:42

Maar er zit wel iets anders in, het onderdeel ziet u op de foto's hieronder.

dat is de ontstoorspoel. Dit zijn twee gekoppelde spoelen die in de lichtnetleiding zijn aangebracht.

Als ik op het onderdeel een spanning aanleg dan komt aan het uiteinde gewoon dezelfde spanning eruit..?

Ja, zoals je zelf al aangaf zit in elke stroomleiding een spoel. Zo'n spoel heeft een kleine ohmse weerstand, zodat er een paar volt verschil is tussen de in- en de uitgang.

een elco ingezet van 2x 32µF. Die vind ik nergens terug in het schema?

Ja hoor, je vindt deze onderdelen wel terug in het schema. Maar men rommelt nu eenmaal maar wat aan met dergelijke radiotoestellen, vandaar dat je vaak onderdelen ziet "uit het rommeldoosje". Men had het toch liggen, dus snel er ingezet. De afvlakking gaat via twee elco's van elk 6 uF, plus een smoorspoel. Zie het Brans schema. Een waarde van 32 uF is te veel van het goede voor de hier toegepaste gelijkrichtbuis. Wat men even vergeet tijdens het rommelen is dat er een maximale waarde is bij een buizentoestel voor een primaire afvlakelco.

Wanneer de foto die je toont van jouw toestel is dan was de vorige eigenaar Hugo Sneyers. De optionele weerstand t.b.v. 220 volts lichtnetten is meestal afwezig (nooit aangeschaft, dan wel zoekgeraakt).

Moet ik daarna nog enkele onderdelen preventief vervangen (koppelcondensatoren?)?

Vervang, wanneer dat nog niet is gedaan, de koppel- en de ratelcondensator (resp. 10.000 en 100.000 cm. Start het toestel op met 110 of 130 volt, afhankelijk van de ingestelde netspanning. Meet de anodestroom van de eindbuis (19 mA), de gloeispanningen, de anodespanningen en de schermroosterspanningen. Vergelijk deze met de waarden op het schema, en stel op die manier vast of de buizen juist zijn ingesteld.

--
http://www.hupse.eu/radio

SBR 345 Reparatievragen

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 03.02.2015, 12:38 (3584 dagen geleden) @ John Hupse †


Wanneer de foto die je toont van jouw toestel is dan was de vorige eigenaar Hugo Sneyers. De optionele weerstand t.b.v. 220 volts lichtnetten is meestal afwezig (nooit aangeschaft, dan wel zoekgeraakt).

Hallo John .... de radio op de foto is inderdaad van mij maar die is nog steeds bij mij in mijn verzameling, Nick heeft die foto gewoon van RM.org geplukt.

Groeten .... Hugo Sneyers

SBR 345 Reparatievragen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.02.2015, 12:40 (3584 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

ja, dat dacht ik al. Je kunt dan wel gaan kijken of er een 220 volt voorschakelweerstand bij het toestel zit, maar dat heeft in dit geval geen enkele zin.

--
http://www.hupse.eu/radio

SBR 345 Reparatievragen

door ElektroNick @, Kalmthout (Antwerpen), 03.02.2015, 12:51 (3584 dagen geleden) @ John Hupse †

Ja sorry, die foto komt inderdaad gewoon van het "Radiomuseum".
Hugo, ik hoop dat ik nu geen copyrights hoef te betalen? :-D

Bedankt voor de tips intussen, ik zal eerst de oude bedrading vervangen en dan de radio eens opstarten op 110V met een lampje ertussen.

Ik vermoed nu echter dat de radio NIET geschikt is om zo op 220V te spelen.

Groetjes,

Nick

SBR 345 Reparatievragen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.02.2015, 13:07 (3584 dagen geleden) @ ElektroNick

Je moet de optionele voorschakelweerstand hebben om het toestel op 220 volt te laten spelen. Wanneer deze weerstand ontbreekt (het gaat om een weerstand van circa 30 Watt, dus je ziet 'm niet zo gemakkelijk over het hoofd) gebruik je bijvoorbeeld een verhuistrafo.

--
http://www.hupse.eu/radio

SBR 345 Reparatievragen

door Kees Koren @, Bilthoven, 04.02.2015, 10:00 (3583 dagen geleden) @ John Hupse †

Sommige fabrikanten gebruiken een speciaal netsnoer van weerstandsdraad wat als de voorgeschreven voorschakel weerstand dient. Meet dit eens? ;-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum