Afregeling Philips 525A (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 03.10.2008, 19:13 (5896 dagen geleden) @ Gerard Jongbloed

Hallo Gerard,

Ben nu bezig alles weer in de kast te plaatsen na een hoop meten van de diverse spanningen/stromen/weerstand.

Kort verhaal: C3 en C4 zijn bij mijn toestel perfect in orde (en origineel). Ik heb eerst geprobeerd de lekstroom met mijn multimeter te meten. Was in het mA bereik niks te zien (behalve even een klein piekje bij opladen door verhogen spanning bij opdraaien variac). Dus dan maar spanning meten door de multimeter, met R inwendig = 10M Ohm, tussen de gezamenlijke - aansluiting van C3 en C4 en aarde te zetten. Na opladen van de condensator zakte de spanning tot minder dan 1V. Reken dan maar eens uit wat de lekstroom is. Juist ja, verwaarloosbaar klein.

Dan verder. De spanning op C3 is via R2 (2x 64k parallel) afkomstig van de 250V over C2. Ben ik in de doc gaan kijken hoeveel stroom daar doorheen moet lopen. Dat is de stroom naar de diverse roosters van B1, B2 en B4: opgeteld 5,66mA.
Ik heb daarna de stroom door R2 gemeten. Bij 250V op C2 had ik 5,2mA. Merk op dat ik hier het chassis zonder luidspreker en E443H had aangesloten, dus met wat lagere voedingsspanning (= ook wat lagere gloeispanning) voor de buizen, waardoor ze iets minder stroom trekken.
Maak dan het rekensommetje eens. 250V - (32kOhm x 5,66mA) = 69V over C3. In mijn radio zal doordat de buizen wat meer stroom trekken dan de opgegeven waarden in de doc, de spanning nog wat lager zijn in bedrijf. Klopt ook, gisteren had ik iets minder dan 60V over C3.

Conclusie: de spanningen in de handleiding moet je niet al te letterlijk interpreteren.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum