QQE03-12 versus ELL80 (Techniek Radio/TV)
Op een thread ivm met het vervangen van ELL80 door 2 maal EL95 werd het idee naar voor gebracht om de QQE03-12 te gebruiken, mits nodige aanpassingen.
rechts de ECLL800, die mits een kleine aanpassing als vervanger voor de ELL80 dienst kan doen, spijtig genoeg al even zeldzaam en duur
Hoewel niet onmogelijk zijn daar toch een aantal nee's en ja's over te vertellen.
Vooreerst stelt zich de vraag, hoe de ELL80 wordt ingezet; doet ze dienst als balans eindtrap of wordt ze gebruikt als dubbelbuis voor twee enkelvoudige eindtrappen? In het laatste geval is het verhaal hier al ten einde (een EQQ03-12 is niet inzetbaar in class A, de dissipatie zou ontoelaatbaar hoog oplopen).
In een balanstrap dient de buis te worden ingesteld in class B1 met maximaal 200V op het schermrooster. Wanneer we uitgaan van circa 275 Volt op de ingangselco houden we practisch 265V op de anode's. Vanwege de class B eis dient met vaste negatieve roosterspanning te worden gewerkt (-21V). Met deze spanningen kan ongeveer 10 watt uitgangsvermogen worden gehaald bij 2,5 tot 3% vervorming. De buis neemt dan ongeveer 18mA meer stroom op dan een ELL80. Gebruiken we de originele UGT, dan zitten we met een mis-aanpassing van pakweg 25%, wat het effectief leerbare uitgangsvermogen en de vervormingscijfers niet ten goede zal komen.
Los daar van is er nog het stuursignaal, dat niet mis is: Waar de ELL80 het doet met ca 8,5V tt tussen de beide stuurroosters, heeft de QQE03-12 ruim 44 volt nodig.
De QQE familie is een reeks kleine zendbuizen, ontwikkeld in het midden van de jaren 50, en dus specifiek geconstrueerd om in class C hun werk te doen; het met een zo hoog mogelijk rendement omzetten van het toegevoerde anode vermogen naar een hoogfrequent uitgangsvermogen.
Er zijn instelgegevens beschikbaar om ze te gebruiken als audio eindtrap cq modulator en mits goed uitgewerkt kan er een heel goede eindtrap mee worden gebouwd. Zelf heb ik er ooit een gebouwd die heel behoorlijke resultaten neer zette. Echter bij stille passage's (laag vermogen) was duidelijk meer vervorming vast te stellen en daarnaast heb ik ook regelmatig het lichtjes rood aanlopen van de anode's mogen aanschouwen (in een verduisterde kamer) bij langere fortisimo's.
Of het zin heeft een ELL80 te gaan vervangen door een QQE? Ik heb mijn twijfels.
Ik lees de reactie's graag.
Mvg, Eleen
enige leden uit de EQQ familie (de kleinere EQQ02-5 links, EQQ03-20 rechts, in het midden de buis waarover de draad handeld