vervangen seleencel (Techniek Radio/TV)

door Piet Kralt @, Rotterdam, 14.03.2015, 23:47 (3545 dagen geleden) @ Erwin 5huizen

De stroom die je bij het meten door de meter stuurt, is geen wisselstroom maar een pulserende gelijkstoom. De gangbare universeel meters verwachten een sinusvormige stroom van 50Hz in het wisselstroombereik of een "gewone" gelijkstroom in het gelijkstroombereik. Die pulserende stroom zou uit halve golven van 50Hz bestaan als er geen afvlakelco achter zat. Met de afvlakelco wordt de spanning vlakker terwijl de stroompieken korter en groter worden. Een gewone universeel meter weet daar in de regel geen raad mee, met andere woorden, de weergegeven waarde kan flink afwijken van de effectieve waarde. Je hebt een nogal dure zogenaamde "true RMS" meter nodig om de effectieve stroom te kunnen meten. Het is die stroom die de weerstanden heet stookt.

Een 10W weerstand kan 10W verstoken zonder stuk te gaan... Mits hij die 10W aan warmte kwijt kan. Een 20W weerstand zou in deze schakeling evenveel energie verstoken en ook die warmte kwijt moeten kunnen. Seleengelijkrichters kunnen ook behoorlijk heet worden en worden daarom vaak plat tegen het metalen chassis gemonteerd.

Halfgeleiders, in ons geval selenium of silicium, gaan bij het inschakelen meteen aan het werk. Buizen moeten eerst op temperatuur komen voor ze stroom gaan trekken. Het is dus normaal dat de spanning in het begin hoog is en pas als het toestel warm geworden is de juiste waarde krijgt. Dat lijkt hier dus helemaal in orde. Ook met de seleengelijkrichter trad dit effect op.

De gekozen schakeling doet wat hij moet doen aangezien de spanning op de gewenste waarde uitkomt. Er valt derhalve nauwelijks iets te verbeteren, tenzij je een koffer (halfgeleider) elektronica open trekt. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de weerstanden hun warmte kwijt kunnen. Zo'n 20W is aardig wat. Je kunt er een heel bruikbaar soldeerboutje mee heet houden.

Pieter Kralt


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum