Za/Zo. 11/12 april - Minimax-expositie - Beek en Donk (Agenda)
Op zaterdag 11 april van 13 tot 17 uur en zondag 12 april van 11 tot 17 uur zal in Beek en Donk een expositie gewijd worden aan de levensgeschiedenis van de in die plaats geboren en getogen Cor Thijssens (1902-1978; zie foto) en aan de door hem opgerichte radiofabriek Minimax.
Gidi Verheijen, auteur van boeken en artikelen over de geschiedenis van de radio, radiomerken, radiofabrikanten en radiotoestellen, zal deze expositie inrichten.
De Evenementencommissie van de NVHR verleent hierbij medewerking.
De expositie wordt, met medewerking van de NVHR, gehouden in de Heemkamer van de Heemkundevereniging "De Lange Vonder", Parklaan 5, Beek en Donk (5 km boven Helmond).
De volledig tekst van de persaankondiging volgt hieronder:
Minimax-expositie in Beek en Donk op 11 en 12 april 2015
In het weekend van 11 en 12 april zal in Beek en Donk (N.Br.) een expositie gewijd worden aan de levensgeschiedenis van de in die plaats geboren en getogen Cor Thijssens (1902-1978) en aan de door hem opgerichte radiofabriek Minimax.
Cor Thijssens kwam in contact met het fenomeen radio door zijn contacten met Tinus Swinkels uit Lieshout die kort na WO I met de ontvangst van radiosignalen experimenteerde.
Na de afronding van zijn HBS-opleiding volgde Cor bij het Instituut Steehouwer in Rotterdam de opleiding tot marconist en deed hij bij de firma Koumans & Polak ervaring op met de bouw van radio-ontvangers voor de scheepvaart.
In 1921 behaalde hij het diploma radiotelegrafist en trad aansluitend in dienst bij Radio-Holland. Hij voer een paar jaar als marconist op grote zeeschepen en maakte reizen die hem in alle continenten brachten.
Nog tijdens zijn opleiding tot marconist bouwde hij zijn eerste radiotoestel voor levering aan een klant: zijn eerste afnemer in april 1921 was de burgemeester van Aarle-Rixtel, A.E. Albers Pistorius. Cor Thijssens bouwde dus al radio's, voordat Philips zich (in 1927) hiermee ging bezighouden.
Na de vervulling van zijn dienstplicht in 1924 zette hij in zijn ouderlijk huis aan de Heuvel 44 in Beek en Donk een radiofabriekje op. Hij werd hierbij met raad en daad bijgestaan door Piet van Thiel, kleinzoon van de oprichter van het Van Thiel-concern.
De zaken gingen zo voorspoedig dat hij personeel in dienst moest nemen. Na een paar jaar bleek de ruimte te klein en eind 1928 verhuisde hij de Radio-Onderneming Minimax naar het naburige Veghel, waar een grote ruimte beschikbaar was in de voormalige bierbrouwerij op de hoek van de voormalige Kerkstraat en de Frisselsteinstraat. Een lokale radiohandelaar, Bernard Booy-Lieuwes, die al enige jaren wederverkoper was van Minimax-radio's, trad als compagnon toe, maar trad in 1931 ook weer uit. De malaise in de radiobranche en de concurrentie van de grote merken dwongen Cor Thijssens er in 1934 uiteindelijk toe zijn avontuur met Minimax te beëindigen.
Gidi Verheijen, lid van de NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio) en auteur van boeken en artikelen over de geschiedenis van de radio, radiomerken, radiofabrikanten en radiotoestellen, zal deze expositie inrichten. De Evenementencommissie van de NVHR verleent hierbij medewerking.
Gidi heeft bij zijn onderzoek naar de geschiedenis van het radiomerk Minimax in verzamelingen en radiomusea, verspreid over het hele land, in totaal 15 Minimax-toestellen aangetroffen van 8 verschillende modellen. Al deze 8 modellen zullen eenmalig op de expositie bij elkaar te zien zijn. Ook zal er één toestel werkend zijn opgesteld. Tevens zullen Minimax-radiokasten getoond worden en gereedschappen die destijds bij de productie van Minimax-radiotoestellen werden gebruikt.
Verder zullen veel brochures, schema's, tekeningen en foto's te zien zijn.
De expositie wordt, met medewerking van de NVHR, gehouden in de Heemkamer van de Heemkundevereniging "De Lange Vonder", Parklaan 5, Beek en Donk op zaterdag 11 april van 13 tot 17 uur en zondag 12 april van 11 tot 17 uur.
N.B. Beek en Donk ligt 5 km boven Helmond.