na het bouwen van een originele paraset en een met 2x ef95 en el90 wil ik er nu een maken met 2x ecl85.
de vragen . wat voor voeding kregen die jongens mee toen ze met dit toestel het strand opgestuurd werden ??.of dachten de generaals in hun onmetelijke wijsheid dat er wel een verlengsnoertje zou liggen,ik kan daar niets over vinden
als ik de superreg ontvanger eC(l)85 tevens wil gebruiken als var.zend osc. is er dan freq.verloop en kan ik de antenne ingang van de ontvanger gebruiken om de eindbuis (ec)L85 aan te sturen of gaat dit beter uit de anode van de eC(l) 85 .ik gebruik schermrooster modulatie voor de zender ook bij de vorige set. omdat morse voor mij latijn is.
paraset
door John Hupse † , Schoonhoven, 22.03.2015, 10:48 (3537 dagen geleden) @ leen de wit
Bewerkt door John Hupse †, 22.03.2015, 11:09
wat voor voeding kregen die jongens mee toen ze met dit toestel het strand opgestuurd werden
De "Paraset" zend-ontvangers werden gebruikt om te kunnen communiceren met "Engeland" vanuit bezet gebied (voornamelijk Frankrijk, Nederland en Belgïë) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men gebruikte dergelijke apparatuur dus in het geheim, en meestal niet op het strand.
De voeding bestaat uit een 6-volts accu in combinatie met een vibrator-omvormer.
De naam "Paraset" werd gebruikt omdat deze apparatuur meestal per parachute in bezet gebied werd aangevoerd.
na het bouwen van een originele paraset
Hier klopt iets niet, men noemt zoiets meestal een "replica" of een "nieuwe Paraset". Een originele Paraset is immers uit de Tweede Wereldoorlog. Ik neem aan dat je bij het nabouwen ook de voedingsunit hebt nagebouwd:
paraset
door leen de wit , Woerden, 22.03.2015, 15:00 (3537 dagen geleden) @ John Hupse †
Sorry John voor het woord originele,ik bedoelde natuurlijk een replica maar met dezelfde soort onderdelen als de originele .ik dacht dat deze setjes vooral gebruikt werden voor onderlinge verbinding bij de landing in Normandie, omdat m.i.z. het zendvermogen veel te gering is om vanuit bezet gebied met alle stoorzenders Engeland te bereiken ,vandaar mijn opmerking over het strand. een echt spyset was b.v. de mcr1 waar ik al lang naar op zoek ben(heb er in m,n jeugd ooit een gesloopt) .fijn dat ik nu ook het schema van de voeding heb die ga ik er nu ook bijmaken.is die op de foto een originele of ook een kopie.Wat betreft het gebruik van de triode als superreg. en var.zendosc.dat
ga ik nog uitzoeken.hoopte dat iemand er ervaring mee had
groet Leen
paraset
door pa0wfo , Oostvoorne, 22.03.2015, 15:28 (3537 dagen geleden) @ leen de wit
leen, ,
Op de door een paraset gebruikte frequenties is de selectiviteit van een supperreg detector totaal onvoldoende , ook is de stabiliteit van een loslopende oscillator door terugwerking niet toerijkend . Ik gebruik al jaren een replica paraset die met de originele teruggekoppelde detector met CW in staat is op 80 en 40 Meter redelijke verbindingen te maken met een output van ongeveeer 6 Watt uit de 6V6
William Oorschot PA0WFO
paraset
door leen de wit , Woerden, 22.03.2015, 16:57 (3537 dagen geleden) @ pa0wfo
dag William
aardig dat je reageert op de paraset .ik heb mijn hele leven in de elektronica gewerkt en in 2000 mijn soldeerbout in de wilgen gehangen tot ik 3 jaar terug een 38mk2 setje op de kop tikte ,en toen was ik weer helemaal verkocht er kwam een 38MK3 een 19set een 3030 en een R107 van de 38mk2 heb ik een 1/2 schaal model gemaakt met D buisjes vervolgens gekeken hoe klein je een werkend mg super ontvangertje kon maken dan een radio met Amro spoelblok en mf trafo,s.de paraset is toch wel erg leuk ,had nooit iets gedaan met een superreg.ontvanger maar de resultaten vallen mij niet tegen als je bedenkt dat er maar een afgestemde kring in zit,een soort veredelde kristal ontvanger.alleen jammer dat er nog zo weinig op 40 en 80 meter door amateurs wordt gedaan,een enkele keer hoor je iets op de 3705khz ,dat schijnt het paraset bandje te zijn.
Ik heb een boekje van amateur zenders uit 1951 van Haagenaar en Roorda (welwillend afgestaan door Cor Moermans)waarin toch veel voorbeelden staan van zenders met een Eco oscilator ,wat de detector uit de paraset toch ook is.dus ga ik misschien toch een poging wagen ,gewoon voor de lol.want een zendamateur ben ik niet.
groeten Leen
paraset
door pa0wfo , Oostvoorne, 22.03.2015, 17:30 (3537 dagen geleden) @ leen de wit
Dag Leen,
De zender van de paraset is kristalgestuurd dus zeer stabiel t.o.v. Een loslopende eco .ik raad je aan een cursus te volgen voor eenvoudige radiotechniek omdat je diverse begrippen zoals de werking van een supperregdetector t,o,v van een teruggekoppelde detector zoals in de paraset gebruikt wordt kennelijk nog niet door hebt .3705 Khz. Is de frequentie waarop de leden van de SRS in de weekenden met AM actief zijn . Loop eens binnen bij een lokale afdeling van de Veron ( vereniging van radioamateurs ) om bij diverse oldtimers je licht op te steken .
Ook het internet is een bron van info daar kun je de afdelingen van de Veron wel vinden
Veel plezier met je experimenten ,
William Oorschot PA0WFO
paraset
door John Hupse † , Schoonhoven, 22.03.2015, 17:24 (3537 dagen geleden) @ leen de wit
het zendvermogen veel te gering is
dat valt reuze mee, de anode van een 6V6 kan immers 12 Watt dissiperen. Met zo'n buis kom je vrij eenvoudig de Noordzee over op de korte golf (normaal gesproken is is het uitgangsvermogen 4 tot 5 Watt). Men gebruikte aan de overkant een goede antenne.
Het toestel is ontworpen voor gebruik tijdens illegale missies in bezet gebied, men noemt dergelijke zend-ontvangers inderdaad in het Engels "CW spy set".
De omvormer op de foto is een originele MK7 (Paraset) omvormer, de metalen kap is afgenomen.
De SSTR1 is een soortgelijk Amerikaans setje, met het dubbele uitgangsvermogen (10 Watt). Een historisch instructiefilmpje vind je hier: