B3X90U netspanning (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 07.04.2015, 18:04 (3521 dagen geleden) @ Erwin goossens

De essentie van het verhaal is dat hij op de stand 220V inderdaad helemaal geen contact moet maken. Het sluit dus als een bus dat de contacten dan bovenop de print geparkeerd staan om niets te doen tot iemand ze ooit nodig heeft.

Een toestelversie die enkel voor 110V is, heeft een ander uitvoeringsnummer (theoretisch zou je bijvoorbeeld een B3X90U/44 of /54 kunnen hebben, al zal die misschien niet bestaan) en heeft ook geen blokje waar 220V opstaat. Dat kun je dus bij voorbaat met 1 blik op de achterkant vrijwel uitsluiten.

Kijken we nu naar het schema hoe de situatie in jouw testopstelling is, dan zie je dat met het middelste contact onderbroken de gloeispanning keurig door R11 vloeit zoals op de stand 220V de bedoeling is (want er is geen verbinding tussen midden en links van het spanningskeuzeblokje). De hoogspanning vloeit echter van links naar rechts - je overbrugt R12 met het nog wel aangesloten deel van het spanningskeuzeblokje. R12 is juist bedoeld om in de 220V stand de ingaande spanning van de gelijkrichter te verlagen tot een redelijke waarde.

Als de gelijkrichtbuis in orde is, krijg je onder deze omstandigheden meer dan 250V op de +++ inplaats van de 190V die in het schema staat aangegeven. Als je echt maar 190V hebt gemeten loopt de gelijkrichtbuis op zijn laatste benen, maar in jouw plaats zou ik de meting overdoen, liefst pas nadat je het toestel hersteld hebt.

Zoals gezegd, is de kans zeer groot dat R12 stuk is, en je deze zal moeten vervangen (of het toestel op 110V laten spelen via een trafo, dat is opzich niet eens een gek idee in verband met de warmteverliezen in R11 en R12).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum