Waar meet ik de middenfrequentie? (Techniek Radio/TV)

door Ron Hoek @, 10.04.2015, 17:48 (3518 dagen geleden)

Telefunken 776 WK. Versterkerdeel werkt maar ik ontvang niets, ook geen ruis.
In de mengbuis ACH1 wordt de oscillatorfrequentie gemengd met de afgestemde frequentie tot de vaste middenfrequentie, bij deze radio 473 kHz.
Ik dacht dat aan de uitgang van de mengbuis, de anode van het heptodedeel, die MF te meten was met mijn freq.teller. Maar ik meet de somfrequentie, dus 473 kHz + de afgestemde frequentie.
Mijn theorie klopt dus niet.
Waar kan ik die vaste MF dan meten?

Ron

Waar meet ik de middenfrequentie?

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 10.04.2015, 18:29 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

Die middenfrequentie is geen signaal dat zonder meer beschikbaar komt in je ontvanger. Het is alleen de frequentie waar de bandfilters op afgestemd staan. Met een meetzendertje (signaalgenerator, bijvoorbeeld de GM2893 van Philips) dat je afstemt op 473 KHz kun je kontroleren of die bandfilters nog goed afgestemd staan. Daarbij werk je "van achter naar voor" wat betekent dat je begint bij de detector
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Waar meet ik de middenfrequentie?

door pa0wfo @, Oostvoorne, 10.04.2015, 18:33 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

Ron,
Je meting is juist . Bij de meeste omroepontvangers ligt de oscillator frequentie met het bedrag van de middenfrequentie hoger dan de signaalfrequentie . Je meet dus de oscillatorfrequentie aan de anode van de mengbuis . Die mf meet je met een counter pas wanneer je een stevig signaal op de ontvangfrequentie aanbiedt . Zonder dit signaal ontstaat er geen mfsignaal .
Succes met je metingen
William Oorschot PA0WFO

Waar meet ik de middenfrequentie?

door Ron Hoek @, 10.04.2015, 18:46 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

Bedankt heren, ik ga verder meten

Waar meet ik de middenfrequentie?

door Boudewijn @, 10.04.2015, 19:40 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

vaak zijn in dit toestel de condensatoren van 175 pf fabrikaat hoges bij de mf spoelen defect.ook die bij de oscillator, 525 pf en 245 pf.de trimmers zijn ook vaak defect.

Waar meet ik de middenfrequentie?

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 11.04.2015, 04:17 (3518 dagen geleden) @ Boudewijn

Dat is mijn ervaring ook en als je na vervanging van deze condensatoren en trimmers gaat meten, doe dit dan met een goede oscilloscoop met een 1:10 probe, die heb je vast wel, bovendien zie je dan ook meteen wat je doet. Frequentietellers rechtstreeks op een oscillator- of MF-circuit van een buizensuper aansluiten is hier inderdaad geen goed idee.

Waar meet ik de middenfrequentie?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.04.2015, 06:56 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

Ik dacht dat aan de uitgang van de mengbuis, de anode van het heptodedeel, die MF te meten was met mijn freq.teller. Maar ik meet de somfrequentie, dus 473 kHz + de afgestemde frequentie. Mijn theorie klopt dus niet.

Nou, de theorie klopt wel, je hoeft daaraan niet meer te twijfelen. Alleen jouw toepassing (het aansluiten van een teller op de anode van de mengbuis) leidt tot een uitkomst die je niet had verwacht.

Bij een superheterodyne ontvanger wordt het oscillatorsignaal gemengd met het antennesignaal. Het resultaat hiervan is dat je op de anode van de mengbuis een aantal signalen zal aantreffen: het antennesignaal, het oscillatorsignaal, de somfrequentie en de verschilfrequentie. Er ontstaan nog een aantal bijprodukten, maar die verwaarloos ik hier maar even.

De teller telt een aantal pulsen gedurende een bepaalde (meestal instelbare) tijd. Deze pulsen moeten wel aan een aantal eisen voldoen om te kunnen worden geteld, de flanksteilheid moet een bepaalde waarde hebben en het niveau van de pulsen moet eveneens een bepaalde waarde hebben. Zie voor de specifieke details hiervan de gebruiksaanwijzing van jouw teller.

Wanneer alle pulsen worden geteld (dus ook die van de somfrequentie) zal volgens de theorie de uitgelezen waarde op de teller dus groter of gelijk zijn aan de som van de frequenties van het oscillatorsignaal en het antennesignaal. Maar een lagere waarde kan ook, dit is afhankelijk van het antwoord op de vraag welke pulsen de teller nog "ziet", en welke niet meer worden gezien.

Om de middenfrequentie op een meer betrouwbare manier te kunnen meten heb je voldoende aan een eenvoudige meetzender (met de l.f modulatie, meestal 400 Hz, ingeschakeld). Sluit deze aan op de antennebussen van het radiotoestel, en stel de frequentie in op de waarde van de middenfrequentie van het radiotoestel. Draai de frequentieknop zo dat je een maximaal signaal hoort, en lees de middenfrequentie vervolgens af op de frequentieschaal van de meetzender. Je verkrijgt een nog wat nauwkeuriger uitlezing wanneer je deze meting niet alleen op het gehoor doet, maar bovendien nog een voltmeter parallel zet aan de luidspreker. Het maximum is op die manier beter af te lezen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Waar meet ik de middenfrequentie?

door Ron Hoek @, 11.04.2015, 07:08 (3518 dagen geleden) @ John Hupse †

Het is duidelijk dat ik mijn meetapparatuur moet uitbreiden met een meetzender. Maar zijn die dingen nog te koop?
Ron

Waar meet ik de middenfrequentie?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.04.2015, 07:28 (3518 dagen geleden) @ Ron Hoek

Op de radiobeurzen worden er ruim voldoende aangeboden. Ook op dit forum komen ze wel eens langs. Je hebt de bekende Philips meetzenders, deze moeten vaak wel eerst gerepareerd worden. Ik gebruik zelf meestal een Japanse meetzender uit 1960, waar verder nooit iets aan gerepareerd is. Zie http://www.hupse.eu/radio/leader_lsg10.htm Zo'n ding kost op een beurs vaak nog geen twee tientjes, en je kunt er eigenlijk vrijwel alles mee afregelen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Waar meet ik de middenfrequentie?

door ruudtx @, 11.04.2015, 13:43 (3517 dagen geleden) @ Ron Hoek

Een niks kostende meetzender is een stuk draad, oms is een schroeverdraaier al voldoende.

Deze produceert zo ongeveer alle frequenties tegelijk, zeg maar de rotzooi uit de lucht.
Maar voor MF door meten vaak prima bruikbaar, dwz kijken of er nog wat doorheen gaat.
Draadje met klemmetje even aan stuurrooster g1 van buis (of basis tor) vd middenfrequent. Bij meerdere trappen van achter naar voren, dus eerst MF 2, dan MF 1.
Het gaat erom dat er ruis en rommel uit de luidspreker komt, hoor je niets dan is er grote kans dat de desbetreffende MF trap niets doet. Hoor je wel wat, dan is tie meestal goed, tenzij er iemand aan gedraaid heeft en de frequentie anders is geworden.
Werkt zowel bij AM als FM trappen.

Uiteraard kunnen we dus niet meten of de MF op de goede frequentie staat, maar het komt niet zo vaak voor dat deze er (flink) naast staat.

Uiteraard meten we ook even de instelspannningen (vooral g2 en anode) van de mF buizen, alvorens allerlei capriolen uit te halen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum