Knutselproject L'AMiGo (Techniek Overig)
De afgelopen maanden heb ik van oude afgedankte radiospullen een radio gebouwd naar min of meer eigen ontwerp. Hij ontvangt LAnge en MIdden GOlven en daarom heet hij L'Amigo. Hier is een foto van L'Amigo en op mijn site staat een beschrijving in het Engels:
Omdat er halfgeleiders in zitten kan ik niet hele ontwerp hier bespreken. De voeding heeft diodes 1N4007 en het tunerdeel is een MK484 ICtje, waar ik dan maar niet teveel over zal zeggen hier.
De kast is zeker buizengerelateerd want er is een kast en chassis plus afstemcondensator gebruikt van een Tonalux 706 uit 1937. De AF versterker is ook bebuisd, namelijk met ECC40 en EL41 en geeft een geweldig mooi geluid via een autoluidspreker. Je kunt er ook (na de eerste triodeversterktrap) een MP3 speler of andere audiobron op aansluiten die dan nog wordt voorversterkt met een triode en eindversterkt met de EL41.
Ik heb dit projectje niet puur voor de lol gebouwd om het samen met de andere zelfbouwspulletjes onder het stof te laten komen. Hij staat in de huiskamer en voorlopig wil ik er dagelijks naar luisteren.
Het geluid is behoorlijk goed, mits het station voldoende sterk doorkomt. En in de goede richting ligt, want de ferrietantenne is zo richtinggevoelig dat ik door draaien van de radio al bijna 747 het zwijgen kan opleggen. Het is namelijk een eenkringer, en niet teruggekoppeld, wat betekent een vrij brede doorlaat. En dan merk je dat veel stations wel iets hogere tonen doorgeven dan 4500Hz, en mijn eigen Ottozender doet dat zeker.
Leuke gimmick is dat de radio, behalve gewoon LG en MG, ook vier vast ingestelde frequenties heeft. Ik heb namelijk een zes-standen schakelaar gemonteerd als bandschakelaar, waarbij 1 sectie wisselt tussen de twee spoelen van de ferrietstaaf, en 1 sectie wisselt tussen de afstem-C en vier trimmers. De ingestelde zenders zijn Maria 675, Groot Nieuws 1008, Paradijs 1584, Ottozendertje 828.
Hier zie je hoe de afstemkring geschakeld is (rechts van S1 niet kijken! Da's voor een ander forum!):
Nu weet ik wel, dat er mensen zijn die het "zonde" vinden om een oude radio zo te "verminken". Daar denk ik anders over, anders had ik dit niet gedaan natuurlijk. Ik zie oude radios als afgedankt meubilair wat men vergeten heeft bij het afval te zetten. Als iets stuk is en reparatie en gebruik zijn niet economisch rendabel, zie ik niet veel bezwaar om het te gebruiken als aanmaakhout, voor schietoefeningen met de luchtbuks, aquarium of waar je dan maar lol in hebt.
In dit geval was de conditie van het binnenwerk lichtelijk dramatisch met roest en dierlijk afval:
Met veel moeite is dit natuurlijk nog wel te repareren maar als je het origineel houdt zit je nog met een U-toestel met weerstand-snoer en geen achterwand en geen FM. Voor de prijs van 1 boek had ik materiaal voor heel wat langer knutselplezier dan dat je van 1 boek plezier hebt. En nu een leuke radio die ik ook echt kan gebruiken.