geen storingen meer...eindelijk!! (Techniek Overig)

door son111 @, Lage Mierde, 27.05.2015, 16:03 (3466 dagen geleden)

Beste mensen,
Ik weet het.... er is al veel geschreven over de immense hoeveelheid storingen op de AM banden. Sinds een maand woon ik in het buitengebied van Ulicoten, gemeente Baarle Nassau. Door de verhuizing was een BX653A op de keukentafel blijven staan. Afgelopen weekend heb ik die radio aangezet. Tot mijn stomme verbazing had ik glasheldere ontvangst op alle AM en FM. Geen gillers, poffers, ratels, knallers. Alleen maar zuivere radio. In mijn vorige woonplaats Hilvarenbeek woonde ik in het centrum. Daar werd ik gepest door alle storingen die je maar kunt bedenken. Afijn, het is allemaal wel bekend.
Ik wil nu verder gaan en gaan experimenteren met antennes. Kortegolf vind ik interessant en ik ben benieuwd of mijn R107 met een goede antenne beter presteert. Het is van huis uit niet zo'n gevoelige ontvanger. Mijn tuin is 1800 vierkante meter en de dichtstbijzijnde buren wonen op 300 meter afstand. Ik kan nu met gemak een langdraadantenne plaatsen. Een hoogte van 10a12 meter en een lengte van 40 meter is haalbaar. Ik heb echter gelezen over de mogelijkheden met een actieve antenne. Een sprietje van 60 cm lengte op een hoogte van 12 meter bovenop een transistorschakeling verricht wonderen, zo kun je lezen.

Ik wil graag weten wat ik beter kan doen: die draadantenne of de actieve antenne.
ben benieuwd naar reacties.

groeten Rinus

geen storingen meer...eindelijk!!

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 27.05.2015, 18:34 (3466 dagen geleden) @ son111

Rinus,
Omdat een lange draadantenne bij mij wat lastig te realiseren was ben ik voor zo'n active sprietantenne gegaan. Er zijn veel ontwerpen te vinden. Ik heb de meest simpele gemaakt. Waar de kabel het huis in gaat heb ik een kleine 12Volt voeding staan bestaande uit een 1,5VA trafotje, brug, elco en een 1 mH spoel.
[image]
Onderstaande foto voor de inbouw in een standaar stukje PVC afvoerpijp.
Halverwege de spriet nog een isolerend schijfje om bij storm te voorkomen dat de spriet gaat klapperen.
[image]
De opstelling kon nog wat beter maar zoals het nu is ben ik er best tevreden over.
[image]
Vermoedelijk deugt de aanpassing op de ontvanger niet; ik kom met 75 ohm coax naar beneden maar ik ben best tevreden.

geen storingen meer...eindelijk!!

door MarcelvdG @, 27.05.2015, 19:09 (3466 dagen geleden) @ Leo Bolier

Blijft zoiets nu heel bij onweer? Ik bedoel uiteraard niet bij een directe inslag op de antenne, maar als er in de omgeving blikseminslagen zijn.

geen storingen meer...eindelijk!!

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 27.05.2015, 19:21 (3466 dagen geleden) @ MarcelvdG

Hij staat er nog niet zo lang. Eén keer een beetje onweer in de buurt gehad. Er is toen niets gebeurt. Maar ik heb wel eens een wat complexer ontwerp gezien waar een klein relais was ingebouwd en wat bij wegvallen van de voedingspanning de spriet doorverbond met de mantel van de coax. Dat was bedoeld als bescherming van de electronica.
Je moet dan nog wel zelf in huis op tijd de voeding uitzetten natuurlijk; op vakanties haal ik trouwens wel de coax los van de voeding. Helpt natuurlijk niet bovenin maar voorkomt hopelijk in huis het ergste. Overigens hangt beneden de mantel van de coax aan een aparte HF aarde maar die zal denk ik niet voldoen aan de normen voor een blikseminslag.

geen storingen meer...eindelijk!!

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 28.05.2015, 04:16 (3466 dagen geleden) @ Leo Bolier

Een bliksem-inslag op een bliksemafleider in de buurt, die direct naar het grondwater wordt afgeleid, kan ook veel schade veroorzaken bij panden, die daarbij in de buurt liggen. De hoogspanningspiek kan via het grondwater de randaarde van je stopcontacten bereiken en zeg dan maar dag tegen al je computer- en microprocessorgestuurde apparatuur, als die geaard is met de aarde van het stopcontact, zoals ik een keer heb mogen ervaren op mijn werk (gelukkig niet thuis), waarvan het kantoor naast een kerktoren stond. Ik houd me sindsdien niet meer aan alle aardingsvoorschriften - de 'natte' ruimten uitgezonderd natuurlijk.

geen storingen meer...eindelijk!!

door PE1PJA @, Omgeving Venlo, 27.05.2015, 18:56 (3466 dagen geleden) @ son111
Bewerkt door PE1PJA, 27.05.2015, 19:03

Hallo Rinus,

Een langdraad antenne is als je zoveel plaats hebt miz de beste oplossing. Zeker voor korte golf ontvangst. Zeker ook belangrijk is een goede HF aarde. En natuurlijk experimenteren. Denk ook aan de veiligheid zorg dat je bij onweer de zaak kunt afkoppelen liefst buiten. Zelf heb ik voor ontvangst een draadantenne van ongeveer 20 meter lengte schuin opgehangen schoorsteen huis naar tuinhuisje. Via een zelfgemaakte MLB gaat het signaal via een coax 50 ohm naar binnen.
Maar zoek maar eens op internet er is veel te vinden over (draad)antennes. gr. Jan.

geen storingen meer...eindelijk!!

door Piet Kralt @, Rotterdam, 27.05.2015, 20:36 (3466 dagen geleden) @ son111

Menig zendamateur zal je benijden: Geen storingen en ruimte voor een antenne van 40m. Die laatste is de mooiste oplossing. Of die onder alle omstandigheden ook de beste resultaten geeft, kan niemand garanderen. Daarvoor spelen te veel andere factoren een rol. Maar als ik de keus had, zou ik daar wel mee beginnen.

Pieter Kralt

geen storingen meer...eindelijk!!

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.05.2015, 21:43 (3466 dagen geleden) @ son111

Onzinnig lange antennes hebben alleen nut bij de ontvangst van midden- en lange golf.
"hoog" is belangrijker dan "lang" Vooral bij ontvangst van kortere golven moet je 't in de hoogte zoeken en de (horizontale) lengte beperkt houden. Bij de ontvangst van 20 meter golf hoeft je antenne maar 10 te zijn en dan de hoogte ook 10
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

geen storingen meer...eindelijk!!

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 27.05.2015, 22:05 (3466 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Onzinnig lange antennes hebben alleen nut bij de ontvangst van midden- en lange golf.
"hoog" is belangrijker dan "lang" Vooral bij ontvangst van kortere golven moet je 't in de hoogte zoeken en de (horizontale) lengte beperkt houden. Bij de ontvangst van 20 meter golf hoeft je antenne maar 10 te zijn en dan de hoogte ook 10
Nico

Ik vraag mij af of een goede 27 MC antenne, buiten spriet dus, goed zou kunnen voldoen.
Hoog opgesteld lijkt mij zo'n ding voor de korte golf ideaal.
Cees.

--
CornelisBB

geen storingen meer...eindelijk!!

door son111 @, Lage Mierde, 28.05.2015, 05:59 (3466 dagen geleden) @ son111

Ok bedankt voor de reacties. Ik ga de komende zomer wat experimenteren met zowel draadantennes als actieve antennes.
Dan toch nog een vraag: Ik heb een rol coax? kabel liggen die is gebruikt om een schotel tv antenne te verbinden met de tuner in de huiskamer. Is dit een 50 ohm kabel en is deze kabel geschikt om draadantenne/actieve sprietantenne te verbinden met AM radio's?
groeten Rinus

geen storingen meer...eindelijk!!

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.05.2015, 07:20 (3466 dagen geleden) @ son111

Ik heb een rol coax? kabel liggen die is gebruikt om een schotel tv antenne te verbinden met de tuner in de huiskamer. Is dit een 50 ohm kabel en is deze kabel geschikt om draadantenne/actieve sprietantenne te verbinden met AM radio's?


De impedantie van draadantennes en AM-ingangen is hoger, enkele duizenden ohms. De officiele oplossing is dan: neertransformeren bij je antenne en weer optransformeren bij je radio. Dat kun je doen met een 1:3 autotransformator. Je wikkelt bv 12 slagen om een ferrietstaaf met een tap op de vierde wikkeling. Aarde en mantel van coax gaan onderaan, coax midden op de tap, en de antenne op het eind.

Uitgebreidere kortegolfontvangers hebben vaar een 75 ohm ingang, dan hoef je alleen maar neer te transformeren bij je antenne.

Maar als de ingang en de antenne op zich met elkaar kloppen, is het niet direct schadelijk om een "klein stukje" kabel met andere impedantie ertussen te hebben. Wat is klein? Ik heb wel eens horen zeggen: voor een verbinding korter dan een tiende van de golflengte maakt het niet zoveel uit. Als je een kortegolfantenne door je tuin spant, zit je daar al gauw aan dus zal je die transformators erin willen hebben.
Maar voor een langegolf of middengolf zou je die coax kunnen gebruiken als de afstand tot je antenne minder is dan een meter of twintig (sorry Ruudtx, 18,9m).

geen storingen meer...eindelijk!!

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.05.2015, 08:19 (3466 dagen geleden) @ gerard

De impedantie van draadantennes en AM-ingangen is hoger, enkele duizenden ohms.

de ingangsimpedantie van een AM-omroepontvanger is sterk afhankelijk van het ontwerp. Er bestaan weliswaar standaards voor, maar men heeft zich daar nooit zo aan gehouden.

Bij oude toestellen is niet zelden de antennebus min of meer rechtstreeks aangesloten op een afgestemde antennekring. De ingangsimpedantie is dan zeer hoog (minimaal enkele honderden Kohms). Ook wanneer de antennebus via een kleine seriecondensator (10 tot 100 pF) is aangesloten op de antennekring is de ingangsimpedantie zeer hoog.

Bij zeer oude toestellen wordt de antennedraad vaak via een instelbare verlengspoel afgestemd op de golflengte van de zender. In dat geval is de impedantie niet eenvoudig te voorspellen, denk hierbij b.v. aan glijspoelontvangers en oudere kristalontvangers.

Bij latere toestellen is er meestal sprake van een inductieve antennekoppeling. Deze kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. De ingangsimpedantie kan hierbij nogal variëren. Een transformatieverhouding van 1 op 3,75 (zoals b.v. bij de Amroh 402 spoel) leidt tot een ingangsimpedantie van circa 50 Kohm bij 1 MHz.

Wat betreft het gebruik van coax kabels voor AM-omroeptoestellen zal het duidelijk zijn dat het effect hiervan grotendeels door de capaciteit van zo'n kabel wordt bepaald. Wanneer de uitgangsimpedantie van de toegepaste antenneversterker voldoende laag is (een paar honderd ohm) is het effect van de kabelcapaciteit meestal klein.

In de praktijk kan het direct aansluiten van een antenneversterker op een oud radiotoestel echter slecht uitpakken, afhankelijk van de schakeling. Wanneer de antennebus direct is verbonden met een afgestemde kring zal de uitgangsimpedantie van de versterker parallel komen te staan met deze kring, waardoor het toestel niet meer op een zender kan worden afgestemd.

--
http://www.hupse.eu/radio

geen storingen meer...eindelijk!!

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 28.05.2015, 08:07 (3466 dagen geleden) @ son111

Bij 50 ohms ingang van de meeste kortegolfontvangers gebruik ik een zelfgebouwde 1:9 toroide in feite een impedantie aanpassings trafo ("balun";) Teruggerekend is dit gemiddeld 50 :450 ohm ...

Ik heb gekozen voor een eenvoudige lange fosforbronzen of stalen (waslijn plastic overtrokken) draad of een antenne van WD-1/TT draad (veldtelefonie). Installatiedraad gebruik ik niet hiervoor. Verder heb ik bewust gekozen voor het niet toepassen van voorversterkte antennes. immers moeten de ontvangers het werk doen. Lengte van de draad is ongeveer 15 meter. Dakraam naar stal (sloper = onder een hoek schuin naar beneden gehangen). Plek bepaalt het compromis wat je moet maken wat betreft hoogte en lengte.

--
groet Sander
[image]

geen storingen meer...eindelijk!!

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.05.2015, 08:23 (3466 dagen geleden) @ S.Leunissen

1:9 toroide in feite een impedantie aanpassings trafo ("balun";) Teruggerekend is dit gemiddeld 50 :450 ohm ...

De impedantie loopt kwadratisch op met de wikkelverhouding, in het voorbeeld wordt dit dus 9 x 9 x 50 = ruim 4000 ohm.

--
http://www.hupse.eu/radio

geen storingen meer...eindelijk!!

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 28.05.2015, 11:11 (3465 dagen geleden) @ John Hupse †

Een redelijk duidelijk verhaal nu.
Ik heb een BX580 AM ontvanger die via circa 15 meter 75 ohm coax zit aangesloten op een simpele actieve spriet van 80 cm (het actieve is een J-fet als source volger geschakeld). De antenne staat op 7 meter hoogte aan de houten zijgevel.
Bij testen zakte het stoorniveau bij elke meter dat de antenne omhoog ging.
Wel vreemd dat het signaalniveau lager werd op het moment dat ik beneden de mantel van de coax (en daarmee aarde van de radio) aan een apart geslagen HF aarde hing.

Uit de voorgaande discussie begrijp ik dat de BX580 uit de begin jaren '50 vermoedelijk een hoge ingangsimpedantie heeft.
Uit het schema kun je alleen concluderen dat de antenne voor elke band direct aan een tap van de betreffende afstemspoel is aangesloten. Helaas worden er geen wikkelverhoudingen genoemd maar mag ik aannemen dat het redelijk waarschijnlijk is dat de impedantie niet op 75 ohm uitkomt?
Is dat te meten / heb je daar moeilijke apparatuur voor nodig ? of is het handiger om wat te experimenteren met een autotrafo zoals Gerard die beschrijft?

geen storingen meer...eindelijk!!

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.05.2015, 08:43 (3465 dagen geleden) @ Leo Bolier

Uit de voorgaande discussie begrijp ik dat de BX580 uit de begin jaren '50 vermoedelijk een hoge ingangsimpedantie heeft.

ja, zo'n toestel heeft een veel hogere ingangsimpedantie dan 50 ohm. Je kunt wel gaan meten, maar deze impedantie is nogal afhankelijk van de golflengte.

Wanneer je een flink stuk (meer dan een paar meter) coax kabel gebruikt om zo'n antenne aan te sluiten ontstaan er dus flinke verliezen. Men lost dit meestal op door aan de antennekant omlaag te transformeren, en aan de toestelkant weer omhoog. Een wikkelverhouding tussen de 1:5 en 1:10 geeft meestal de beste resultaten.

Wanneer je aan de antennekant een breedbandversterker ("antenneversterker" ) toepast kunnen de beide trafo's vervallen. Een transformator is wat minder gevoelig voor blikseminslag vergeleken met een transistorversterker. Een zelfgebouwde transformator is bovendien goedkoper dan een echt goede breedbandversterker.

--
http://www.hupse.eu/radio

geen storingen meer...eindelijk!!

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 28.05.2015, 17:37 (3465 dagen geleden) @ John Hupse †

John bedankt voor de correctie.

groet Sander

--
groet Sander
[image]

geen storingen meer...eindelijk!!

door wvogel57 ⌂ @, Eindhoven, 29.05.2015, 10:17 (3464 dagen geleden) @ son111

Wonen in the outback (platteland) heeft inderdaad het voordeel van een goede radio-ontvangst op de HF banden. Een snelle verbinding met het internet kan daar wel eens problematisch zijn.

Mobiel internet in een grensgebied kan wel eens duur worden als je inlogt bij een buitenlandse provider.

Zo heeft iedere woonplaats zijn voor- en nadelen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum