Ratelcondensatoren (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.05.2015, 07:07 (3471 dagen geleden) @ Eduard

de ratelende storing die ontstaat wanneer de antennestroom via de gelijkrichter naar de "aarde" loopt

in Nederland werd voor AM-ontvangst vrijwel altijd gebruik gemaakt van draadantennes. Het door de draadantenne ontvangen radiosignaal wordt in de ontvanger omgezet in een antennestroompje dat alleen kan ontstaan wanneer er een geleiding aanwezig is naar de aarde. Zonder een of andere "aarde" is er met een draadantenne nauwelijks ontvangst mogelijk.

In de praktijk bestaat bij nettoestellen de "aarde" meestal uit een capacitieve verbinding met het lichtnet. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een nettransformator met een ingebouwd statisch scherm is deze capaciteit altijd aanwezig in de vorm van een capaciteit tussen de primaire en secondaire wikkelingen van deze transformator. Bij Universele toestellen is er een ohmse koppeling met het lichtnet aanwezig. Een uitzondering hierbij zijn toestellen zoals de DKE38, hierbij loopt de antennestroom rechtstreeks naar een geïsoleerd aansluitbusje t.b.v. het aansluiten van een aarddraad. Dergelijke toestellen spelen alleen goed wanneer dit busje wordt geaard, een ratelcondensator is dus niet nodig in een DKE38.

Het antennestroompje kan echter eenvoudig AM worden gemoduleerd via de netgelijkrichter. Wanneer de gelijkrichter geleidt is de serieweerstand die het antennestroompje ondervindt immers lager dan wanneer de gelijkrichter spert. Hierdoor wordt het ontvangen signaal AM-gemoduleerd met een ratelend signaal van 50 of van 100 Hz. Vandaar dat het niet onverstandig is om zo'n gelijkrichter te ontkoppelen met een z.g. ratelcondensator.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum