Nieuw hier en buis D143 & 10-standen schakelaar gezocht (Algemeen)
Geachte forumleden!
Sinds begin april ben ik nieuw op dit forum, hoewel ik zelf niet helemaal nieuw meer ben, nl van 1939. Ik ben electrotechnicus (HTS) en heb ca 40 jaar in mijn vak gewerkt, vooral met automatiserings-projecten met vrij programmeerbare relaisbesturingen (op basis van bijv een diode-matrix), waar ik zeer ver mee gegaan ben. Sommige besturingen werken nog steeds. Ik ben niet echt electronicus geworden, maar ik werkte in mijn jonge jaren wel met de destijdse electronica en heb toen van alles gebouwd. Bijv een FM ontvanger en een communicate-ontvanger, die door verhuizingen en nadere omstandigheden verloren gegaan zijn. Ik heb nog een Jennen-Trio 9R59, die nu nauwelijks nog werkt. Heeft onderhoud nodig, waar ik nog niet toe gekomen ben. De beroemde 19set had ik ook. Nu werk ik (soms) aan de bouw van een zelf ontworpen buizentester.
Ik heb ik veel waardering voor het kennisniveau van U allen, natuurlijk ook voor de dames Martina en Eleen. Ik heb nog nooit dames ontmoet, die zóveel van electronica en van de geschiedenis daarvan weten! Respect!
Ik ben wel nog steeds actief met modeltreinen enz, maar dat heeft hier geen aandacht. Verder studeer ik geschiedenis, vooral WO2 en van techniek in het algemeen. Dit om een beeld te geven.
In vroeger jaren (sinds ca 1953!) had ik bij mijn buizenverzameling een D143 (een historisch type), die helaas bij een verhuizing de geest heeft gegeven. De ballon kwam gebroken uit de inpakdoos. Dat vond en vind ik heel jammer en ik heb nooit meer een vervangend exemplaar kunnen vinden. Misschien heeft iemand ergens zo’n radiolamp over (toen waren er nog geen buizen!), die ik dan graag zou overnemen. Als die lamp electronisch nog leeft, zou het helemaal fijn zijn. (Hoeft natuurlijk niet gratis.)
Verder heb ik een probleem met de bouw van mijn buizentester, waarvoor ik 9 draaischakelaars nodig heb met 10 standen (1 moedercontact) en ik heb er precies 8, zoals de wet van Murphy voorschrijft. Schakelaars met 12 standen heb ik genoeg en ik heb die ene aangevuld met een 12 standen schakelaar maar dat is geen succes. Zie de bijgaande foto. Heb ik de foto echt zichtbaar gemaakt?
Uit eerbied voor mijn vak schrijf ik electro enz altijd met c en niet met k. Radiolampen worden ook altijd met hoofdletters benoemd, dus EF6 of AK2 enz en niet ef6 of ak2, daar kan ik niet tegen. Geen respect! Maar ik word natuurlijk veel te oud en ouderwets, dan heb je van die stokpaardjes. De dame Martina schrijft buischen ipv buizen en weet dus wat ik bedoel.
Met vriendelijke groeten en grote successen toegewenst aan U allen! Hans.
--
Hans