De Film en nog wat (Algemeen)
Het is misschien goed te vermelden dat dit de tweede bedrijfsfilm is, de eerste is hier al eerder aan bod geweest.
Een kleine correctie op de tekst van Gidi Verheijen; in 1947 heette het personeelsorgaan “het V.D.H.-tje”.
Hieonder nog wat uitgebreidere info over de vertoning van de film.
(dit zijn de letterlijke teksten)
IN HOLLAND STAAT EEN HUIS !
Zoals wij reeds op de mededelingenborden bekend maakten zal op Zaterdag 19 December a.s. in het City Theater in de Veenestraat, Den Haag in twee voorstelllingen de nieuwe bedrijfsfilm ‘In Holland staat een huis’ aan ons personeel worden vertoond. Elk der voorstellingen zal 1½ uur duren; de eerste zal aanvangen te 13.30 uur, de tweede te 15.30 uur.
Besproken toegangskaarten (één voor Uzelf en één voor iemand die U wilt meebrengen) zult U tijdig ontvangen. Kaarten voor de eerste voorstelling zullen in ieder geval ontvangen zij, die niet in Den Haag, Rijswijk of Voorburg woonachtig zijn. Overigens zullen de plaatsen door loting worden verdeeld.
Noodzakelijk is dat allen aan een vlot verloop medewerken door zorg te dragen dat zij tijdig aanwezig zijn en onmiddellijk na het einde van het programma het gebouw te verlaten opdat de zaal voor verder gebruik in orde kan worden gebracht.
In verband met het bovenstaande zal op Zaterdag 19 December a.s. tot 11 uur worden gewerkt. Daarna bestaat voor ieder gelegenheid de warme maaltijd te gebruiken in die cantine waar hij dit op het ogenblik ook doet.
De verzuimde perioden worden uit de spaarpot bijgepast. Hiervoor is in verband met de afschaffing van de zomertijd voldoende reserve.
Zij die van één of beide der hun te zenden toegangskaarten geen gebruik kunnen maken zijn verplicht deze per omgaande in een envelopje aan ons te retourneren (via de personeels-bussen). Kaarten aan vreemden geven is ten strengste verboden. Wij zenden alleen kaarten aan hen die in ons gebouw werken.
Service technici e.d. die in Den Haag, Rotterdam e.d. wonen en in de gelegenheid zijn een voorstelling mee te maken verzoeken wij hun naam op te geven. Hun zal dan alsnog een tweetal kaarten worden gezonden.
Of voor U in de eerste dan wel in de tweede voorstelling plaatsen zijn gereserveerd blijkt uit het toegangsbewijs, dat U ontvangt. Is hierop een 1 gedrukt, dan dient U uiterlijk te 13.30 uur aanwezig te zijn. Is hierop een 2 gedrukt, dan uiterlijk te 15.30 uur.
U dient dengene die u medeneemt persoonlijk door de contrôle te geleiden en aan de controleurs, behalve het toegangsbewijs en de plaatskaartjes ook uw VDH-legitimatiebewijs te tonen.
Bron: De V.D.H.omroep No.52, van vrijdag 11 december 1942.
De film en nog wat.
Nou, daar zaten we dan in het City Theater, ons een tikje verheven voelend boven andere mensen, geen V.D.H-ers, die buiten moesten blijven. Te wachten op de vertoning van de film over ons bedrijf.
Maar.... zover was het nog niet, al wist niemand daar iets van.
De heer Jan van der Heem trad voor het voetlicht en vertelde ons zo terloops van 11 dagen vacantie en van een extra-week loon om aan de komende feestdagen wat meer luister bij te zetten. Pang! Dat was de eerste verrassing, die geweldig insloeg. En toen de tweede, ook lang niet mis. Het bekende dansorkest van Theo Uden Masman zal haar medewerking verlenen. Wel, U hebt allen gehoord hoe het was; als vanouds.
En tenslotte de film. Het zij ons vergund niet zelf in hoogdravende bewoordingen te vertellen wat de prachtig geslaagde bedrijfsfilm laat zien. Genoeg zij, dat ik na afloop in mijn omgeving hoorde zeggen: “nou, ik ben er trots op, dat jij in zo'n onderneming werkt”. Dat was een buitenstaander die het zei, en het zegt genoeg.
Een uitstekend geslaagde middag, waarvoor we onze Directie hartelijk dank zeggen.
Bron: De V.D.H.omroep No. 53, van vrijdag 25 december 1942.
Deze week draait onze operateur v.d. Klooster aan de Maanweg voor de honderdste maal onze bedrijfsfilm ‘In Holland staat een huis’ – een film die wegens tijd geprolongeerd werd.
In 1942 werd de film vervaardigd door de Haghe Film, directeur Willy Mullens, regie John Kooy en Otto van Nijenhof aan de camera.
De eerste vertoning was op Zaterdag 19 December 1942 in het City Theater, daarna voor het gehele personeel nogmaals op 2 Mei 1946 bij de herdenking van het 20-jarig bestaan en voor het Utrechtse personeel op 4 November 1946 in het N.V.-Huis te, Utrecht.
De vertoningen aan de Maanweg vonden plaats ten gerieve van bezoekers, zakenrelaties, gasten, nieuwelingen en belangstellenden. Al met al hebben duizenden zo kennis gemaakt met ons bedrijf Maanweg op een wijze die hun veel voldoening schonk.
Bron: ‘het V.D.H.-tje’ nr. 76, van 17 mei 1947.
Ik zal proberen in mijn uitgebreide VDH-archief nog enkele foto's op te duikelen die gemaakt zijn bij de opname van deze film.
Overigens is er ook nog een derde bedrijfsfilm gemaakt in 1956, met de titel “Van idee tot werkelijkheid”, zie:
‘Van Idee tot Werkelijkheid’ - Bedrijfsfilm 1956
De eerste vertoningen van de nieuwe bedrijfsfilm liggen al weer achter ons. Dinsdagmiddag 28 februari jongstleden werd zij aan de openbaarheid prijs gegeven in een speciaal voor dat doel georganiseerde bijeenkomst van persvertegenwoordigers en leden van het Contact-Centrum op Voorlichtingsgebied. En zulks met succes, zoals kon worden geconcludeerd uit het applaus der aanwezigen en de zeer waarderende woorden waarmede de voorzitter van het Contact-Centrum onze directie namens de gasten met de nieuwe film complimenteerde.
Het personeel kreeg gelegenheid de rolprent voor het eerst te zien op de daartoe zowel in Den Haag als in Utrecht georganiseerde bijeenkomsten in het Ontspanningsgebouw, respectievelijk de Kantine op 28 en 29 februari.
Op alle personeelsavonden was de opkomst zeer goed, een bewijs dat de nieuwsgierigheid groot was. Hetgeen ook te begrijpen valt, want de kans zichzelf of collega’s op het witte doek te zien, krijgt men niet iedere dag. De Hagenaars konden zich na de pauze amuseren met de kostelijke Franse film ‘Mijnheer Hulot met vakantie’ (die werd ingeleid door de heer Eeker, secretaris van de Centrale Commissie voor de Filmkeuring), de Utrechtenaren met ‘De cowboy en z’n meisje’
Vrijdag 2 maart vond in besloten kring opnieuw een vertoning plaats en wel voor de president-commissaris onzer N.V. tezamen met de (overige) leden der Stokvis-directie en enige andere functionarissen dier maatschappij.
Verschillende bladen wijdden aan ‘Van Idee tot Werkelijkheid’ een beschouwing; verzoeken om de film ook voor derden te draaien hebben ons reeds bereikt.
Inmiddels is opdracht verstrekt tot de vervaardiging van 16 mm kopieën met Engelse en Franse tekst.
Al met al is het dus zover, dat ook dit ‘idee’ na ingespannen arbeid tot ‘werkelijkheid’ is geworden.
Bron: het V.D.H.-tje nr. 451, van 17 maart 1956.
--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"
Berichten in deze thread:
- Erres bedrijf's film 1942 -
A. Ouwehand,
10.07.2015, 15:32
- Erres bedrijf's film 1942 -
Hans van Kampen,
10.07.2015, 15:55
- Erres bedrijf's film 1942 -
A. Ouwehand,
11.07.2015, 12:23
- Erres bedrijf's film 1942 - Hans van Kampen, 11.07.2015, 16:20
- Erres bedrijf's film 1942 -
A. Ouwehand,
11.07.2015, 12:23
- Erres bedrijf's film 1942 - johan, 11.07.2015, 04:57
- Erres bedrijf's film 1942 -
Maurice,
11.07.2015, 06:37
- De Film en nog wat - Ger Fust, 11.07.2015, 09:51
- Erres bedrijf's film 1942 -
Ger Fust,
11.07.2015, 11:40
- Erres bedrijf's film 1942 - A. Ouwehand, 11.07.2015, 11:54
- Erres bedrijf's film 1942 + FOTO's - Ger Fust, 11.07.2015, 12:36
- Erres bedrijf's film 1942 -
Hans van Kampen,
10.07.2015, 15:55