Condensator (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.07.2015, 07:56 (3426 dagen geleden) @ doeve

de testen die tijdens de reparatiecursus met de multimeter worden uitgevoerd beperken zich meestal tot het meten van stromen en spanningen in het toestel. De onderdelen hoeven vrijwel nooit te worden uitgesoldeerd.

Je leert welke onderdelen preventief moeten worden vervangen (meestal alleen de koppel- en de ratelcondensator, soms nog een andere condensator afhankelijk van het toestel), hoe die onderdelen er precies uitzien en waar je ze kunt vinden. Verder leer je hoe je een toestel visueel kunt inspecteren, en hoe je het veilig opstart (controleren of er een sluiting aanwezig is en controleren van de belangrijkste stromen en spanningen). Vervolgens leer je hoe je defecte koppel- en ontkoppelcondensatoren vindt door de anodestroom van de eindbuis en de gloei-, schermrooster- en anodespanningen te meten, en hoe je deze stromen en spanningen vergelijkt met de stromen en spanningen die in de documentatie worden genoemd.

Dit is een leuke methode, waarbij je alleen praktische dingen leert en waarmee je dus snelle resultaten boekt. De lesmethode is interactief, na elk cursusonderdeel volgt een toets en er is bovendien een speciaal cursusforum waaraan de cursisten en de docenten kunnen deelnemen.

Er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen (b.v. over de foutzoekmethode die wordt toegepast), maar dit is hoe we omgaan met betrekking tot de defecte condensatoren die in deze forumvraag worden genoemd.

Ik gebruik deze methode zelf ook, heb 'm vorige week nog toegepast bij het herstellen van de Aetherkruiser radio op onderstaande foto. Hierin moesten twee condensatoren preventief worden vervangen (C29 en C31). De vervangen C29 zie je op de foto zitten, C31 bevindt zich aan de bovenzijde van het chassis en zal je normaal gesproken niet kunnen zien:

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum