WO-II: zender "de Flitspuit" ? (Algemeen)

door Eduard @, 12.07.2015, 16:04 (3424 dagen geleden)

Beste forumleden,

In de oorlog zond vanuit Engeland de door de bezetter verboden zender "flitspuit" uit richting Nederland. Het idee leefde dat deze zender zich op Nederlands grondgebied bevond.
Duitse peilingen wezen naar steeds veranderende locaties binnen Nederland. Ten onrechte werd verondersteld dat de zender zich binnen Nederland verplaatste, over de weg of per schip.

De BBC schakelde haar eigen uitzendingen tussen zendmasten binnen Engeland. Ook synchroon zenden met zeer precies gepaarde kristallen was gebruikelijk. Hierdoor werden de Engelse radio uitzendingen onbruikbaar voor goniometrie vanuit Duitse bommenwerpers.

Weet iemand hoe men het vanuit Engeland klaar speelde de vijand de foutieve indruk te geven dat de flitspuit in Nederland was gevestigd terwijl vanuit Engeland werd uitgezonden.Bij goniometrie zoekt men een nul ontvangst omdat het nulpunt veel scherper is afgelijnd dan het maximum. Bij synchroon uitzendingen zijn er veel plekken waarbij door faseverschil de signalen elkaar tegenwerken. Had de misleiding daar iets mee te maken? Speelde men doelbewust met een faseverschil tussen zendmasten of was het de niet perfecte gelijkloop tussen twee kristallen die de peilingen toevallig liet foutlopen.

Vriendelijke groeten,

Eduard

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.07.2015, 16:26 (3424 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door John Hupse †, 12.07.2015, 16:32

In de oorlog zond vanuit Engeland de door de bezetter verboden zender "flitspuit" uit richting Nederland. Het idee leefde dat deze zender zich op Nederlands grondgebied bevond. Duitse peilingen wezen naar steeds veranderende locaties binnen Nederland. Ten onrechte werd verondersteld dat de zender zich binnen Nederland verplaatste, over de weg of per schip.

Het gaat hier over een KG-zender die zogenaamd in Nederland zou staan, maar in werkelijkheid in Engeland stond. Deze zender noemde zichzelf de Flitspuit, een en ander was bedacht door de Nederlandse journalist Meijer Sluijser (die ook de naam van "Radio Oranje" had bedacht).

Een en ander is na de oorlog nagetrokken door Dr. Lou de Jong. Hij constateerde dat de bezetter er al snel in was geslaagd om de werkelijke locatie van de zender te peilen. De Duitsers hadden aan twee peilingen voldoende. Maar de zender zelf hield via haar uitzendingen de mythe in stand dat vanuit Nederland werd uitgezonden, en velen bleven dit geloven.

--
http://www.hupse.eu/radio

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door Eduard @, 12.07.2015, 17:21 (3424 dagen geleden) @ John Hupse †

Bedankt John,

Dus geen high-tech maar mythe vorming.

Vriendelijke groeten,

Eduard

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.07.2015, 18:05 (3424 dagen geleden) @ Eduard

ja, dat werkt vaak beter en sneller dan high-tech ;-)

Het is overigens een fascinerend verhaal, niet in het minst door de uitbundige fantasie van de bedenker.

In Gouda bevond zich b.v. een verzetsgroep die de berichten van deze zender via een illegaal blaadje met dezelfde naam verder verspreidde. Deze verzetsgroep wist ook niet dat de zender zich in Engeland bevond. De zender (en dus ook het blaadje) "waarschuwde tegen verraders, noemde ze met naam en toenaam en ging te keer tegen de bezetter" (citaat uit het boek "Gouda in de Tweede Wereldoorlog" ).

Aanvankelijk (vanaf juli 1941) werden de uitzendingen van de Flitspuit in Nederland meer gewaardeerd dan die van de meer officiële zender Radio Oranje. Pas in 1942, toen de Nederlandse Koningin ging meewerken aan Radio Oranje, en het nieuwtje van de Flitspuit wat verbleekte, slaagde Radio Oranje er in om een succes te worden.

--
http://www.hupse.eu/radio

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 12.07.2015, 20:39 (3424 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,

In mijn boek "Het radiotoestel in de Tweede Wereldoorlog" besteed ik een paar pagina's aan het fenomeen van de zender "De Flitspuit". Ik beschrijf o.a. hoe, op basis van rapportages van Duitse inlichtingenbronnen, de Duitsers afwisselend dachten dat de zender in Engeland en op diverse plaatsen in Nederland stond. Zo worden o.a. de volgende plaatsen binnen Nederland gerapporteerd: Amersfoort, Arnhem, Leiden, Limburg of België, Brasemermeer, Bunnik, etc.
Het duurde ruim een maand voordat de Duitsers definitief tot de conclusie kwamen dat de zender in Engeland stond.

Ik heb van de passage uit mijn boek een PDF gemaakt en die als bijlage bijgevoegd: De Flitspuit.

Mvg,

Gidi

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door Eduard @, 13.07.2015, 05:02 (3424 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Dag Gidi,


Die tekst uit uw boek en de deze over de Flitspuit in Gouda liggen aan de basis van mijn vraag. In het blad "Radiofil Magazine" stond voor enkele maanden een artikel over de methode waarmee de Duitsers clandestiene uitzendingen localiseerden. Daar was wel in de context van het opsporen van verzetsgroepen die korte gecodeerde telegrafie boodschappen naar Engeland zonden. Eerst werd door enkele permanente luisterstations de zender over grote afstand via de ionosferische golf grofweg gelocaliseerd. Die procedure vroeg ongeveer 2 minuten. Daarna werd een peilwagen uit de onmiddellijke omgeving op pad gestuurd. Het systeem was degelijk georganiseerd. Het duurde gemiddeld 6 maanden vooraleer een clandestiene telegrafist werd opgepakt. Om de peilingen in de war te sturen werd soms een tweede zender op een andere locatie ingezet die na de eigenlijke boodschap onder dezelfde codenaam een dummy uitzond. De tabel uit uw boek deed me vermoeden dat er van simulcast sprake was.

Vriendelijke groeten,


Eduard

WO-II: zender "de Flitspuit" ?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.07.2015, 09:12 (3424 dagen geleden) @ Eduard

De tabel uit uw boek deed me vermoeden dat er van simulcast sprake was.

de tabel geeft vooral aan dat ook "de Duitsers" (net zoals "de Nederlanders" ) schijn en werkelijkheid m.b.t. de Flitspuit met elkaar verwarden (symptoom van mythevorming).

Lou de Jong heeft na de oorlog dit aspect uitgezocht en er ook conclusies aan verbonden, zie Flitspuit

De leiding van de Duitse bezettingsmacht was dus via peilingen vanuit Oslo en Parijs al snel op de hoogte. En Rauter had dus een probleem, maar kon niet veel anders doen dan er op aandringen dat b.v. de Goudse groep die "Flitspuit" propaganda via een blaadje verspreidde snel op te sporen.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum