Condensatoren (Algemeen)
door Antoon Pijnenborg , 's-Hertogenbosch, 08.08.2015, 10:13 (3398 dagen geleden)
Hallo medeforumleden,
Ik lees de laatste tijd veel kritiek over nieuwe onderdelen zoals condensatoren.
De condensatoren die ik gebruik zijn afkomstig van Jukebox revival.
Je moet natuurlijk wel de juiste keuze maken, maar ik heb nog nooit problemen ondervonden met deze onderdelen. Deze condensatoren worden ook gebruikt in moderne apparaten zonder problemen, en waarom zouden ze in buizenapparaten wel problemen geven.
Ik heb een toestel die vele uurtjes per dag aanstaat, met deze onderdelen zonder problemen. We moeten wel opletten dat we elkaar niet klakkeloos napraten!
groet Ton
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 08.08.2015, 10:27 (3398 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Bewerkt door Maarten Bakker, 08.08.2015, 10:52
Door het verhaal algemeen te houden, heeft niemand er eigenlijk wat aan, hoewel niet vaak genoeg benadrukt kan worden dat klakkeloos napraten niet goed is dus als dat laatste je doel was onderschrijf ik dat volledig.
De verhalen waarin goedkope en/of laag gespecificeerde condensatoren soms terecht en soms onterecht worden afgeraden, gaan vaak over specifieke situaties. Voor de goede lezer is na een (soms wat lange) discussie vaak ook al wel duidelijk waar de aandachtspunten liggen, maar het is nou eenmaal vrij lastige materie waar ook de ontwerpers van de door jou genoemde moderne apparatuur zich soms stevig in verslikken (in veel moderne apparatuur zijn elco's ook tamelijk reparatiegevoelig, en voor correct gebruik van foliecondensatoren kun je voor de grap eens Googelen op senseosyndroom).
Concrete zaken die jou bekend zullen zijn maar die bij het napraten als goed voorbeeld kunnen dienen van wat erbij komt kijken:
Op een paar na kun je alle papiercondensatoren in vrijwel alle radio's electronisch gezien straffeloos vervangen door goedkope gele MKT'tjes van 400V of 630V. Het pijnpunt ligt dus in "op een paar na" - er zijn bijvoorbeeld mensen die al jaren een 400V MKT gebruiken aan de aardbus of pickupingang van een U-toestel. Een fout waar in het meest extreme geval de doodstraf (soms van een onschuldige) op staat wegens overtreding van natuurwetten, maar die in heel veel gevallen onopgemerkt blijft en dus niet als fout wordt ervaren. Idem bij gebruik van zo'n condensator als ontstoring of ratelcondensator. Met een beetje geluk faalt hij onderbroken en merk je er niet zoveel van, maar vroeg of laat gaan ze daar dus wel stuk.
Een ander recent voorbeeld is de dimensionering van elco's. Die dingen slijten van piekstromen en hoge temperaturen, en het is een feit dat een bekerelco, ook oude types, daar vaak beter tegen bestand zijn. Zou je een relatief lichte elco als vervanger kiezen, dan moet je ermee rekenen dat hij korter mee kan gaan (bij preventieve vervanging mogelijk zelfs korter dan wanneer het origineel was blijven zitten) en kun je hem dus beter niet met veel moeite heel netjes in de originele bus stoppen, die een tweede vervanging een paar jaar later misschien niet in nette staat zal overleven. Ik heb in zulke gevallen, als een goedkope reparatie gevraagd was, de moderne elco's (alsnog niet de goedkoopste met de laagste specificaties) wel gewoon onder het chassis gestopt. Soms moet je een compromis zoeken, maar daarvoor is het wel nodig om te weten dat je een compromis zoekt en wat daar een beetje bij komt kijken.
Condensatoren
door Antoon Pijnenborg , 's-Hertogenbosch, 08.08.2015, 11:01 (3398 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Hallo Maarten,
Ik ben het helemaal eens met je verhaal.
De pick-up aansluitingen van U-toestellen ontkoppel ik. d.w.z. ik soldeer ze los, maar ik laat de condensator wel zitten. Een eventuele nieuwe eigenaar moet dan maar zien wat hij er mee doet. W.b.t. Elco's in de voeding gebruik ik altijd het type dat ook in moderne buizenversterkers wordt gebruikt. (even afkijken)
Nog nooit problemen mee gehad, oké ze kosten c.a. 7€ maar dan heb je ook wat.
Het zal altijd wel een discussie blijven.
groet Ton
Condensatoren
door Jeroen Landman. , Hollands Kroon, 08.08.2015, 13:28 (3397 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Er is helemaal geen discussie nodig wat betreft condensatoren.
De c's die Jukebox revival levert zijn prima.
Ook firma's zoals Baco leveren prima kwaliteit onderdelen.
Idem Farnell of Conrad.
Helaas zijn er ook obscure internetbedijfjes die bagger leveren.
De consument houdt dat soort toko's zelf in stand door er te bestellen.
Lekker goedkoop....ja dat wel.
Als je elke restauratie na 5 jaar over wilt doen moet je het vooral niet laten om daar je materialen te betrekken.
Ook gerenommeerde fabrieken schromen vaak niet om erg slechte kwaliteit condensatoren te monteren.
Zat tv's, pc's en geluidsapparatuur die binnen enkele jaren al lekke condensatoren hebben.
Dit ligt niet aan het ontwerp maar aan verkeerde zuinigheid of winstbejag.
Ik gebruik 2 schitterende Samsung HD monitors op mijn pc's.
Komen van de stort...2 en 4 jaar oud waren ze toen.
Nieuwe elco's er in en probleemloos draaien.
Wat betreft afvlak-elco's in buizenradio's laat ik na meten bijna altijd het oude beestje zitten.
Vooral die van Philips zijn echt steengoed en dan met name de na-oorlogse.
Echt zelden dat die vervangen moeten worden.
Er zijn nog wel echt goede "longlife" elco's te krijgen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
Met schroefbevestiging moet je met een lampje zoeken.
Gewone af-fabriek-onderdelen met een levensduur van minimaal 30/40 jaar zijn helaas van het menu.
Groet,
Jeroen
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 08.08.2015, 18:01 (3397 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
er wordt inderdaad heel veel gesproken over het vervangen van condensatoren. Dat komt voornamelijk omdat men vaak niet meer bereid is zich te verdiepen in de techniek, maar dergelijke onderdelen klakkeloos vervangt door b.v. "gele exemplaren". Of b.v. door types waar "105 graden Celcius" op staat. Of door condensatoren van "Jukebox Revival".
Dat gaat natuurlijk goed zolang het goed gaat, in alle overige gevallen gaat dat uiteraard niet goed.
Meestal is er sprake van een advies om het specificatieblad van zo'n onderdeel eens te bekijken. Vervolgens blijkt dat een en ander wat genuanceerder ligt dan alleen de kleur van het onderdeel, en blijkt dat ook de wijze van specificeren de afgelopen 50 jaar nogal is veranderd. De trend is echter, ook in het buitenland, om kennis te bagatelliseren en om de nadruk te leggen op uiterlijke kenmerken waarvan ik er al enkele noemde.
Ik weet dat ik hiermee op "zere tenen" trap, maar er is dus een probleem aan het ontstaan dat vooral te maken heeft met een gebrek aan kennis van de eigenschappen van moderne materialen. Je kunt dat "kritiek op nieuwe condensatoren" noemen, maar dat lijkt me niet terecht. Ook het "losknippen van onderdelen", het "een nieuwe eigenaar moet dan maar zien wat hij er mee doet" en "het zal altijd wel een discussie blijven" lijken me geen echte oplossingen voor het door jou aangehaalde probleem. Ik neem aan dat de meeste mensen dit wel snappen.
Je kunt gebrek aan kennis alleen vermijden wanneer je bereid bent om je wat te verdiepen in deze materie. Ook een hobbyist kan via een goede aanpak immers uitstekende resultaten bereiken. En op een forum zoals dit kan en moet een dergelijk probleem worden gesignaleerd. Zo mogelijk kan dit forum zelfs een bijdrage leveren aan oplossingen, tenminste wanneer we bereid zijn om hierover te discussiëren in plaats van de onderdelen de schuld te geven.
Discussie is iets anders dan iets of iemand de schuld geven of napraten. Discussie gaat b.v. over de voor- en nadelen van een bepaalde aanpak.
Een voordeel van klakkeloos vervangen door iets geels is b.v. dat je niet hoeft na te denken. Een nadeel is b.v. dat wanneer je 20 onderdelen op deze manier hebt vervangen het toestel niet meer blijkt te werken. Ik stel het nu wat simpel voor, maar een discussie hierover gaat wel over dit soort dingen.
Condensatoren
door Antoon Pijnenborg , 's-Hertogenbosch, 09.08.2015, 06:48 (3397 dagen geleden) @ John Hupse †
Misschien een idee om in plaats van te schofferen eens aan te geven we welk type van welk merk geschikt is om te gebruiken in koppelcircuits, ontkoppel en elco's in voedingen. En waar ze te krijgen zijn. Daar hebben we meer aan.
Ik gebruik al jaren condensatoren van Jukebox Revival tot volle tevredenheid. Natuurlijk let ik op de specificaties. Bovendien heeft JB een naam hoog te houden.
T.a.v. U-toestellen, wat ik overigens gevaarlijke toestellen vind, koppel ik altijd uit veiligheid de aansluitbussen van de pick-up los. Herstel is werk van een paar seconden omdat de condensator aanwezig blijft.
Ton
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.08.2015, 13:32 (3396 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Misschien een idee om in plaats van te schofferen eens aan te geven we welk type van welk merk geschikt is om te gebruiken in koppelcircuits, ontkoppel en elco's in voedingen. En waar ze te krijgen zijn. Daar hebben we meer aan.
Schofferen? Dat is beledigen.
Ook voor de taal geldt dat je de eigenschappen (in dit geval de betekenis) van de woorden die je gebruikt moet kennen. Volgens mij heb je niemand beledigd, dat is trouwens ook niet de bedoeling bij een forum. Zie ook de opmerkingen van het forumbeheer over de etiquette, je moet uiteraard niet iemand beledigen.
Wat ik mis in je betoog is de aangekondigde opsomming van welke condensatoren geschikt zijn voor koppelcircuits, ontkoppeling en elco's in voedingen. En waar ze te krijgen zijn. Je roept dit wel, maar vervolgens valt er een doodse stilte.
Constateren dat bepaalde kennis vaak ontbreekt is eveneens iets anders dan iemand beledigen. Wanneer je een forum gebruikt doe je zelf niet alleen kennis op, maar geeft je ook vaak kennis door aan anderen. Het een gaat niet goed zonder het ander. Hoe dan ook, je kunt uit de hoeveelheid vragen die hier worden gesteld over een bepaald onderwerp meestal prima afleiden welke kennis nog ontbreekt.
Ik weet natuurlijk best dat mijn argumentatie voor of tegen het al dan niet drastisch "recappen" door sommigen soms niet zo wordt gewaardeerd. Door anderen juist weer wel. Maar dat is toch wel iets anders dan dat jij of ik (of nog iemand anders) iemand zouden hebben beledigd.
Sommigen vinden kennelijk dat wanneer iemand een mening heeft deze mening beledigend zou zijn voor iemand die een andere mening heeft. Maar dat is natuurlijk niet zo, je discussieert immers op basis van argumenten. Zonder argumenten is discussie niet mogelijk, en ontstaat er hoogstens een patstelling.
Wat betreft je vragen, ik koop zelf dergelijke onderdelen meestal op een NVHR-dag, tenminste wanneer ik zoiets nodig heb. En dat is, om eerlijk te zijn, nauwelijks het geval. Hetzelfde geldt b.v. voor soldeertin.
Wat betreft je vraag over merken en types:
- condensatoren vervang je indien nodig meestal door een moderne condensator met dezelfde parameters. Let daarbij op de spanningsvastheid, deze wordt of opgegeven in "V DC", in "V AC" of beide. Wanneer er wisselstroom door een dergelijke condensator loopt moet je hier uiteraard rekening mee houden, de fabrikant doet dit ook.
- het bovenstaande geldt ook voor precisiecondensatoren, deze vindt je meestal in het h.f. deel van een radiotoestel. Let bij precisiecondensatoren vooral op de tolerantie en op de temperatuurcoefficient.
- het bovenstaande geldt eveneens voor keramische condensatoren, deze komen ook voor in radiotoestellen. Let bij keramische condensatoren vooral op de resonantiefrequentie en de serieweerstand.
- elco's vervang je indien nodig door een moderne condensator met dezelfde parameters. Let daarbij ook op de maximale rimpelstroom die door het onderdeel loopt, deze mag de maximaal toelaatbare rimpelstroom bij de gekozen levensduur niet overschrijden.
Mijn verhaal gaat dus niet over uiterlijkheden, zoals een merkplaatje, een typeaanduiding of een kleur, maar wel over de specificatie van onderdelen. Sommigen vinden dit al veel te technisch om te kunnen melden op een gespecialiseerd discussieforum zoals dit, maar wat ik heb gemerkt is dat er juist heel veel vraag is naar dit soort informatie. Je vraagt er trouwens zelf ook naar, zie hierboven.
Tenslotte, dat een verdere uitdieping van onze hobby ten koste zou gaan van de zorg en liefde die er wordt ingestoken wil er bij mij niet in. Ik denk eerder dat het tegendeel het geval is. Je ziet wel eens dat men met deze hobby stopt omdat ondanks de aanwezige liefde voor oude radiotoestellen het maar niet wil lukken om ze binnen een redelijke termijn weer spelend te krijgen. En dat vind ik nu weer jammer.
De reparatiedagen zijn een groot succes, en dat komt niet alleen omdat er gratis koffie wordt geserveerd. Dat komt omdat lang niet iedereen de kennis in huis heeft om een radio zelf te kunnen repareren. Iets dergelijks geldt ook voor een forum.
Condensatoren
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 09.08.2015, 15:18 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
Schofferen? Dat is beledigen.
Je bijdrage waar het hier om gaat is door iemand (ik denk FB)? her en der wat aangepast.
Zoals jou bericht hier gisteren te lezen was, was dat ronduit schofferend!
Niet anders dan dat!
Alle kritieken die daar op volgden zijn vannacht door FB verwijdert .....
Een heel merkwaardige toestand dus.......
Je weet dat ik jou enorm waardeer en heel veel respect voor jou heb, nog steeds hoor
Maar op datgene wat je gisteren geschreven hebt over een grote doelgroep hier dat ging ronduit veel te ver.
--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?
http://www.bendijkman.nl/
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.08.2015, 16:49 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Alle kritieken die daar op volgden zijn vannacht door FB verwijdert .....
sorry Ben, ik heb mij vannacht absoluut niet bezig gehouden met welk forum dan ook. Wanneer er allerlei berichten zijn gewijzigd of verwijderd is mij dat dus inderdaad volledig ontgaan.
De berichten die Anton en ik hier gisteren hebben geplaatst lijken me eigenlijk dezelfde berichten die er nog steeds staan. Als er werkelijk iets essentieels aan is veranderd zou me dat toch wel zijn opgevallen. Ik denk dan ook dat deze berichten niet door onbekenden zijn gewijzigd.
Condensatoren
door Bert Knoop , Elst Gelderland, 09.08.2015, 23:54 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Ben,
Dat was mij ook al op gevallen.
Daarnaast is er ook de mening van een mede forum lid verwijderd wat me bevreemd.
We leven hier toch in een democratisch land ??????
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 10.08.2015, 07:45 (3396 dagen geleden) @ Bert Knoop
Bewerkt door Maarten Bakker, 10.08.2015, 08:33
Met een democratisch land heeft het forumbeheer natuurlijk weinig te maken omdat het om een particulier initiatief gaat, maar het is verstandig om in zulke gevallen wel even navraag te doen op het forumbeheerforum. Het is mij ook niet opgevallen dat er dingen verdwenen zouden zijn (een gebruiker kan trouwens gewoon zijn eigen bericht weghalen als hij er minder dan een uur over doet om even tot tien te tellen en er is nog niet op zijn bericht gereageerd - daar ben ik in het verleden wel eens ingestonken), maar duidelijkheid en transparantie is een groot goed dat je door ernaar te vragen ook helpt in stand te houden of te verbeteren.
Edit: Ik zie dat dit op het forumbeheerforum al aangekaart is en dat er inderdaad dingen verdwenen zijn zonder duidelijke melding daarvan. Er is door het forumbeheer alleen een algemene waarschuwing in dit topic geplaatst. Nu weten we dus nog steeds niet wat wel of niet door de beugel kan.
Condensatoren
door ad , Berlicum, 09.08.2015, 09:34 (3397 dagen geleden) @ John Hupse †
Ook in de online curcus welke ik gevolgd heb,wordt aangegeven dat bij een defecte afvlak of koppel condensator deze (uiteraard) vervangen moet worden.Nou de waarde of eventuaal de spnningen zijn gauw gevonden,maar aan welke specificaties deze condensatoren moeten voldoen is een ander verhaal.Bij voorbeeld afvlak C defect vervang deze (?).Een bekerelco uit een radio jaren "50 kom ik niet aan,dus dat wordt het toch improviseren,met de inhoud eruit vissen en de moderne elco,s erin monteren.Het gebeurd niet vaak,maar soms is er ook een buiscondensator gesneuveld,nou waar kom je deze nog aan.Radio,s welke ik gerepareerd heb staan om de beurt ongeveer 3 maanden te spelen in de huiskamer,deze zijn gerepareerd met moderne c,s van JB (630v)en tot nu toe nooit geen probleem ondervonden.Kijk als we allemaal op hoog technisch niveau moeten zijn om de radiohobby uit te voeren,dan denk ik dat je geen levendig forum hebt waar ook hobbyisten met minder technisch kennis en ervaring hun vraag kunnen stellen als ze even vast zitten om mankament te verhelpen.
Gr.Ad
Condensatoren
door Forumbeheer , 08.08.2015, 20:05 (3397 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Heren,
Inhoud zowel als toon in deze draad, van de op een persoon gerichte kritiek passen niet op ons forum.
Opbouwend bedoelde kritiek is prima, maar de etiquette vinden wij van minstens zo groot belang!
U bent gewaarschuwd!
Forumbeheer.
Condensatoren
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 08.08.2015, 21:55 (3397 dagen geleden) @ Forumbeheer
Bewerkt door Ben Dijkman, 08.08.2015, 22:20
Ben het helemaal met John eens.
Het volgen van een gedegen cursus voorkomt veel onnodig vervangen met alle gevolgen van dien.
In feite zou het het beste zijn om voordat je überhaupt aan een radio gaat werken eerst kennis hebt opgedaan.
Dan weet je in elk geval ook op basis van theorie en meten dat er bijna geen enkele
goede oude originele condensator meer te vinden is in een toestel uit de jaren 50 en 60.
Pas dan,.. kun je ..of moet ik zeggen -mag- je ze allemaal zonder verantwoording af te hoeven leggen vervangen.
Dat moet je elke keer opnieuw doen ook al weet je dat je voor jan doedel allemaal wéé'r lekke C's aan het meten gaat..
Als dat dan de manier is waarop ik alleen nog maar zonder steeds kritiek van de alles wetenden... mijn hobby hier mag delen....dan is de lol er wel heel flink af..
Dus of dat de ook weg is die we met elkaar op moeten?
Wat mij betreft is dat zeker de verkeerde weg als we nieuwe mensen warm willen maken voor onze radiohobby.
Eerst moet de liefde voor de radio er komen, daarna komt de rest en verdiept een ieder zich er net zover in als die dat maar kan ..en wil. en tijd voor heeft.
De radio hobby is niet alleen maar techniek... en juist dát wordt zo dikwijls vergeten door de techneuten onder ons.
Als we ook eens meer oog en vooral oor zouden hebben voor mensen die op heel andere vlakken met dezelfde radiohobby bezig zouden zijn...wat zou dat een mogelijkheden scheppen zowel voor dit forum als ook voor de aanwas van nieuwe leden voor onze vereniging de NVHR.
Juist door veel te veel nog steeds de nadruk op de techniek te leggen en de rest niet eens serieus te nemen..ja soms zelfs ronduit belachelijk te maken houd je de deur stijf dicht voor mensen met een nieuwe kijk en mogelijkheden van en voor onze hobby.
De hobby, die we zeggen zo graag door de willen geven straks ...aan wie ?
--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?
http://www.bendijkman.nl/
Condensatoren
door kris , Gent België, 08.08.2015, 22:20 (3397 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Er bestaan uiteraard nog steeds goed condensatoren. Moderen elco's houden het in vele moderne toestellen over het algemeen niet lang uit, maar dit ligt vooral aan het "harde" leven dat ze leiden (of lijden?) in een wereld vol van de pulsen veroorzaakt door de digitale techniek. Ze krijgen een grote dI/dT voor hun kiezen, en dat beperkt de levensduur, das al 30jaar geen nieuws. Stop daar een zgn goed oude elco in (zelfs al was hij nieuw) die ontploft gewoon na enkele minuten op die plaats.
In een analoog toestel is het gewoon rustiger vertoeven. Een 50 jaar oude philips elco is dan wel wat achteruitgegaan in specs, maar kan op die plaats meestal nog best dienst doen. Het hangt een van de plaats in de schakeling af of vervanging zich opdringt.
Anderzijds is 105°C niet zomaar een slogan. De echte 105°C elco's (die toch al meer dan 25 jaar op de markt zijn) geven na vele jaren gebruik in de hardste omstandigheden geen krimp. Helaas is er veel onecht 105°C op de markt... Daar zou eigenlijk 25°C op moeten staan.
Heel bijzonder is het geval van een foliecondensator waar 230V~ komt over te staan. Iedereen weet dat die na X jaren wel eens uiteen kunnen knallen, zelfs de exemplaren van gereputeerde fabrikanten, of ze verliezen hun capaciteit. (Senseosyndroom ).
Dat heeft met foutjes in het productieproces te maken die aanleiding geeft tot interne ionisatie en aftakelverschijnselen tot gevolg. Een langeduurtest is het enige wat zekerheid geeft. In dat geval kwamen de C'tjes van Jukeboxrevival (wat een vreselijke naam...) er goed uit.(er bestaat uiteraard nog beter)
groeten
Kris
Condensatoren
door Fons Vendrik , Ter Aar, 09.08.2015, 08:50 (3397 dagen geleden) @ kris
Anderzijds is 105°C niet zomaar een slogan.
Hallo Kris,
De discussie roept gelukkig toch nog vragen op.
Iets dat ik me nou nog niet eerder heb afgevraagd:
(misschien wel dom)
Maar, waarom staat er 105° C (of iets dergelijks) op zo'n elco?
Hoe komt men daaraan, om daar de kwaliteit aan af te meten?
.....Leer ik er weer wat bij.
--
Groeten van Fons
"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."
Condensatoren
door Antoon Pijnenborg , 's-Hertogenbosch, 09.08.2015, 09:25 (3397 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Hallo Fons,
op deze site staat een leuk artikel over de levensduur van elco's
http://jianghai-europe.com/wp-content/uploads/Levensduur.pdf
groet Ton
Condensatoren
door Fons Vendrik , Ter Aar, 09.08.2015, 09:57 (3397 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Hoi Antoon,
Bedankt voor dit artikel.
Fijn leesvoer tijdens de vakantie.
Ik zal me eens stevig gaan verdiepen.
--
Groeten van Fons
"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.08.2015, 09:27 (3397 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Tegenwoordig: De maximale bedrijfstemperatuur en tevens de temperatuur waarbij in het datablad de levensduur wordt opgegeven (elke 10 graden dat je de elco koeler weet te houden verdubbelt de levensduur).
De werkelijke bedrijfstemperatuur wordt bepaald door opwarming via de omgeving, opwarming door verliezen in de elco zelf met aan de andere kant uitstraling naar de omgeving en warmtegeleiding door bijvoorbeeld het chassis. Een fysiek grote elco is hier vaak in het voordeel.
Het vrij uitgebreide artikel hierover van Jianhai moet ik nog lezen maar ziet er goed bruikbaar uit.
Condensatoren
door kris , Gent België, 09.08.2015, 13:16 (3396 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Anderzijds is 105°C niet zomaar een slogan.
Hallo Kris,De discussie roept gelukkig toch nog vragen op.
Iets dat ik me nou nog niet eerder heb afgevraagd:(misschien wel dom)
Maar, waarom staat er 105° C (of iets dergelijks) op zo'n elco?
Hoe komt men daaraan, om daar de kwaliteit aan af te meten?.....Leer ik er weer wat bij.
In de jaren 80 kwam digitale electronika en schakelvoedingen sterk opzetten. Algauw merkte men dat klassieke elco's het in dat milieu niet lang volhielden,zelfs al werden ze schijnbaar niet boven hun spec gebruikt. Een deel van de verklaring is dat de elco bij grote schakelfrekwenties intern meer opwarmt. Door types te ontwikkelen die tegen hogere temperauren kunnen werd dit ondervangen. Anderzijds heeft men ook de ESR naar beneden gehaald. Te snel werd 105°C specificatie geassociëerd met "moet wel beter zijn". Dat is niet altijd het geval, maar als het een echte 105°C is presteert hij wel veel langer in dat typische milieu van veel pulsen.
Wat wel kan is dat zijn totale levensduur korter is dan van een oude philips. Dit wil zeggen NOS toestand. NOs toestand van elco's van 40 jaar oud is over het algemeen vrij goed. NOS toestand van vele moderne elco's binnen 40 jaar is nu nog een grote vraag
Het zou dus kunnen dat een toestel met oude elco's binnen 40 jaar beter af is dan een waar nu alles reeds is in vervangen, maar niemand kan dat met zekerheid zeggen, vandaar het verschil in mening.
Persoonlijk laat ik de oudjes zitten waar kan. Audiocircuits (Maarten had het erover) moet je naar de omgeving kijken: Als die zeer hoogomigh is, dan kan een wat slechtere ESR helemaal geen kwaad. Bij een uitgangselco (zoals de bekerelco's in de AG9015) ligt de zaak anders. Het audiocircuit eens doorsweepen met de audiogenerator brengt in deze veel aan het licht.
groeten
Kris
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.08.2015, 13:53 (3396 dagen geleden) @ kris
de 105 graden spec dient het volgende doel:
Wanneer elco's in een elcofabriek worden getest op hun uithoudingsvermogen mag een test niet al te lang duren. Testen die vele jaren duren komen hiervoor niet meer in aanmerking, de huidige elco's gaan immers niet meer vele jaren mee en het heeft natuurlijk weinig zin om hier pas na het verstrijken van hun levensduur achter te komen.
De maximale temperatuur die een elco enige tijd kan doorstaan is 105 graden Celcius. Dat is echt het maximum, bij deze temperatuur gaat het water in het onderdeel koken en is de levensduur van een elco dus zo snel als praktisch mogelijk is te bepalen.
Dit is dus de eenvoudigste en goedkoopste oplossing voor het testprobleem. Over de levensduur zelf zegt het verder helemaal niets, wel over de snelheid waarmee het onderdeel wordt getest. De meer eenvoudige elcosoorten gaan meestal 1000 uur mee bij 105 graden.
De betere elcosoorten werden meestal getest bij temperaturen rond de 70 graden. Er werden daarna ook nog veel elco's getest bij 85 graden, maar op dit moment is er vooral vraag naar de 105 graden soorten.
Je kunt ze ook testen bij 120 graden, maar dan ploffen ze vrijwel meteen uit elkaar.
Condensatoren
door kris , Gent België, 09.08.2015, 14:17 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
nou John,
ben het toch niet eens met je verklaring.
Aan 105°C gaat de inhoud niet koken, de druk verhoogt het kookpunt.(en laat ze nu net goed gesealed zijn)
105°C types presteren echt beter dan 70 of 80°C op de plaats waarvoor ze bedoelt zijn: Pulsomgeving.
In een oude radio is dit laatste niet echt van belang, dat is een andere zaak. Het "NOS" gedrag is op langere termijn belangrijk. Zoals ik hierboven al schreef, van de oude exemplaren weten we dat, van nieuwere types moeten we het afwachten.
groeten
Kris
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.08.2015, 16:23 (3396 dagen geleden) @ kris
En daar ben ik het dan op mijn beurt weer niet helemaal mee eens (maar wel dat de voorstelling van zaken door John Hupse waar jij op ingaat wat kort door de bocht is). Ik denk eerder dat de samenstelling van het elektrolyt het kookpunt verhoogt. Zelfs al kunnen de seals wel enige druk aan, mijnsinziens is de elco dan al zo goed als verloren.
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.08.2015, 17:12 (3396 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door John Hupse †, 09.08.2015, 17:40
je kunt met de klassieke elco niet hoger dan 105 graden, dit heeft inderdaad te maken met de druk die je op de behuizing kunt zetten en met het feit dat er chemicaliën zijn opgelost in het water. Ook de luchtdruk speelt hier uiteraard een rol, in gebieden die wat hoger liggen en waar de luchtdruk dus lager is zal je de genoemde temperatuur nog wat moeten verlagen. Ik denk toch dat iedereen het er over eens zal zijn dat wanneer je bij nog hogere temperaturen gaat werken de Stoomwet in werking treedt. En daar voldoen deze onderdelen duidelijk niet aan (tegenwoordig heet de stoomwet Richtlijn Drukapparatuur).
Je kan natuurlijk zeggen dat er tegenwoordig meer schakelende voedingen op de markt zijn dan vroeger. Voor de hierbij optredende snelle pulsbelasting is er dan ook meer aandacht dan vroeger. Dat lijkt me eigenlijk ook wel logisch.
In de specificatiebladen kan je overigens goed zien dat dit voor de levensduur eigenlijk weinig uitmaakt. Men specificeert nog steeds de rimpelstroom, en of het nu gaat om 100 Hz pulsen of om pulsen van 50.000 Hz maakt niet zo heel veel uit. De 50 en 100 Hz pulsen zijn zelfs nog slechter voor de levensduur vergeleken met de pulsen van 50.000 Hz.
Het belangrijkste probleem van moderne elco's is eigenlijk dat men de bijbehorende specificatiebladen vaak niet leest...
Condensatoren
door kris , Gent België, 09.08.2015, 18:28 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
@Maarten, daarin heb je gelijk, de samenstelling van het electrolyt verhoogt het koopkpunt. ik liet daat even achterwege.
@John, ja er is idd weinig verschil te merken in de bladen tussen de prestaties op 100 Hz en Bij 50.000Hz. Dat is net goed,want rimpelstroom is rimpelstroom. Het is net bij de oudere types elco's dat je problemen gaat hebben bij 50.000Hz. dat overleven die niet lang bij grote rimpelstromen. En het is daarin dat moderne types zich onderscheiden,, maar zoals ik al aangaf heb je aan dat voordeel meestal niet veel in een buizentoestel, das wat anders.
maar conclusie blijt dat je een 105°C niet zomaar kan afdoen als marketinggeschreeuw, het heeft zijn nut.
groeten
Kris
Condensatoren
door Fons Vendrik , Ter Aar, 09.08.2015, 18:53 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
John en Kris
Bedankt voor deze heldere uiteenzetting.
Deze hele discussie heeft mij veel informatie gegeven.
--
Groeten van Fons
"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."
Condensatoren
door Bert Knoop , Elst Gelderland, 08.08.2015, 22:52 (3397 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Vervang in bijvoorbeeld de Philips AG9015 versterker de oude schijnbaar nog goed werkende beker elco's maar eens door nieuwe beker elco's van goede kwaliteit.
Er gaat dan een wereld voor je open
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.08.2015, 09:24 (3397 dagen geleden) @ Bert Knoop
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.08.2015, 09:40
Waren dat niet de uitgangselco's? Elco's (in mindere mate: alle condensatoren) in de signaalweg zijn altijd al een zwak punt geweest, dus daar loont meten en/of luisteren zonder meer. Het zou ook kunnen (als het klopt dat ze nog goed werkten = niet in specificaties teruggelopen zijn) dat je in zo'n geval eigenlijk niet repareert maar modificeert omdat de nieuwe elco's andere eigenschappen hebben.
Dat laatste gaat natuurlijk ook op voor voedingselco's, maar als je het over duidelijk hoorbaar hebt denk ik eerder aan de signaalweg.
En wat je al zegt: bekerelco's vervangen door bekerelco's, komt overeen met wat ik al schreef: niet het eerste de beste miniatuurtype erin. Als je het echt goed wilt doen, met databladen van beide in de hand.
Condensatoren
door Bert Knoop , Elst Gelderland, 09.08.2015, 23:29 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Maarten,
Dat waren inderdaad de uitgangselco's.
Nadat ik deze had vervangen voor beker elco's van goede kwaliteit kwam de versterker weer helemaal los.
Condensatoren
door Armand , 09.08.2015, 16:28 (3396 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg
Wat elco's betreft is één ding duidelijk : moderne elco's (duur of minder duur) zijn niet meer ontworpen om te gebruiken in buizenradio's, grotendeels door het veel kleinere formaat en vooral door de (enorme) warmteontwikkeling in buizenapparatuur.Vergelijk maar eens bv. zo'n joekel van een ratio-elco of kathode-elco met een minuscule elco van nu met dezelfde waarde en spanning.
Er is geen enkele fabrikant die zich nog bezighoudt met het produceren van elco's specifiek voor buizenradio's e.d.Dat is verleden tijd, het buizentijdperk is nu eenmaal voorbijgestreefd.
Dat wil niet zeggen dat, indien nodig, zo'n oude elco niet kan vervangen worden door een moderne.Meestal neem ik er één met een hogere spanning, dan is hij ook veel groter met minder kans om snel uit te drogen.
Maar houd er dan wel rekening mee dat ze niet zo lang zullen meegaan en eerder vervangen moeten worden.De duurdere zullen het waarschijnlijk wat langer volhouden.
Een experiment zou kunnen zijn om een buizenradio met moderne elco's, alle dagen van bijna 's morgens tot 's avonds te laten spelen, net zoals vroeger voor het TV tijdperk.
Groeten, Armand
Condensatoren
door francois129 , Aartselaar - België, 09.08.2015, 17:07 (3396 dagen geleden) @ Armand
Beste collega's,
Dit is steeds een interessante discussie.
Ik stel me telkens de vraag wat kan een beginner in ons "vak" hiermee.
Kan er niet eens gezegd worden:
Als koppelcondensator gebruik je best dit type, als elco in de voeding moet er aan deze vereisten voldaan worden, de keramische buiscodensatoren in het HF gedeelte moeten deze eigenschappen hebben, ...
Op de wijze waarop deze draad nu vordert zien onze beginnende collega's het bos door de bomen niet meer.
François
nb: dit is niet zo direct te beantwoorden, weet ik ook.
nb2: ivm temperatuur zal ik ook nooit alu bussen recappen met nieuwe condensatoren. Ik repareer, ik restaureer geen elektronica( als ik het zo mag stellen)
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.08.2015, 18:07 (3396 dagen geleden) @ francois129
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.08.2015, 18:41
Toch is dat antwoord er voor veel gevallen al wel uit af te leiden.
Ik schreef zelf al dat op vrijwel alle plaatsen waar in een doorsnee radiotoestel een papiercondensator zit de simpele gele MKT'tjes (polyester, mosterd) van 400V of 630V werkspanning (DC) goed bruikbaar zijn. Volg daarbij ook de minimumwerkspanningen die in de documentatie of bij de originele types gegeven zijn, in de meeste gevallen zijn die correct en hoger nemen mag gerust. Voor condensatoren tussen netgekoppeld en aanraakbaar (bij U toestelletjes vaak antenne, aarde en pickupaansluiting) of tussen net en aarde volg je de moderne eisen en neem je een condensator van de juiste capaciteit die aan Y2 voldoet (MKP, eventueel MKT, bij kleine capaciteiten ceramisch). Voor ratelcondensatoren en ontstoorcondensatoren gebruik je MKP condensatoren (polypropyleen) die minstens de orginele werkspanning hebben. Als ze rechtstreeks over het net zitten volg je ook de moderne eisen en gebruik je X2 types. Volgens mij zijn dat adviezen die toch al vaker geschreven zijn en waar iedereen het op zijn minst ongeveer wel over eens is.
Bij elco's zijn voedingselco's en koppelelco's het meest kritisch. Als vuistregel kun je stellen dat ze een hoge rimpelstroom aan moeten kunnen en een hoge temperatuur. Afmetingen kunnen hiervoor wel een aanwijzing zijn, maar lees het datablad. Naar mijn idee is het verschil in specificaties tussen de verschillende types hier wat groter, dus helemaal concreet durf ik nog niet te zijn.
Condensatoren
door francois129 , Aartselaar - België, 09.08.2015, 18:24 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Dit is nu alles eens op een rij gezet. Hier kunnen de beginners een heel eind mee op weg geholpen zijn.
Dank u Maarten
François
Condensatoren
door Antoon Pijnenborg , 's-Hertogenbosch, 10.08.2015, 04:15 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Hallo Maarten,
Dit is informatie waar iedereen wat aan heeft.
groet Ton
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 09.08.2015, 18:16 (3396 dagen geleden) @ Armand
Dat elco's niet meer specifiek op buizenapparaten worden afgestemd, klopt natuurlijk. Daar staat tegenover dat er nog steeds apparaten bestaan waar hoge temperaturen in voorkomen en waarin hoge piekstromen voorkomen. Voor iets simpels als een kathode-elco zijn de eisen geen enkel probleem, ook niet qua temperatuur. Voor iets als een voedingselco gelden eisen die vergelijkbaar zijn met die voor de primaire elco in veel moderne voedingen gelden. Vandaar dat het woord bekerelco hier al een paar keer gevallen is; tot die categorie horen de moderne "dikke" elco's met stugge soldeerpennen (snap-in elco's) ook.
Een hogere werkspanning kiezen als oplossing, is blindelings vertrouwen dat de specificaties waar het echt om gaat toevallig correleren met de werkspanning. Vaak zal dat lukken, zeker bij wat oudere apparatuur. Toch ben ik zelf dat stadium van vertrouwen toch wel voorbij sinds ik merkte dat bij reparaties aan iets modernere apparatuur de boel in sommige gevallen steeds terug bleef komen en dat kiezen voor een hogere werkspanning (dat was destijds een tip van collega beunen, ik heb het nu over m'n schooltijd waarin ik wat bijkluste) niet altijd hielp. Toen begon bij mij het lange proces van leren lezen en nagaan wat er dan wel bij komt kijken. Is bij mij ook nog niet helemaal afgerond, het hier aangehaalde document over levensduur zal er ongetwijfeld nog wel wat aan toevoegen.
Condensatoren
door kris , Gent België, 09.08.2015, 18:42 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker
neem een hogere werkspanning voor de zekerheid, was zo een typische slogan uit de jaren 70 .Goed bedoeld , maar als de oorzaak van de snelle veroudering niet gerelateerd is tot de werkspanning, dan zal dat ook niet helpen.
Buiten het betoog over 105°C en andere eigenschappen is er een ding nog niet aan het woord gekomen, en dat zijn merknamen. Ik gebruik wat vanalles, maar door de vele jaren ervaring merk ik dat er een merk prijs/kwaliteit er toch bovenuitsteekt, zowel voor electrolyten als foliecondensatoren. het begint met een P en eindigt op een c ;
groeten
Kris
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 09.08.2015, 19:30 (3396 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Een hogere werkspanning kiezen dan nodig is helpt lang niet altijd om de levensduur van een elco te verlengen. Dat komt omdat een hogere werkspanning meestal betekent dat het diëlectrium dikker is waardoor de verliezen toenemen. Dat moet dan weer worden gecompenseerd door de betere koeling van een grotere behuizing.
Bij dezelfde afmetingen zie je dan ook meestal dat een elco met een lagere werkspanning meer rimpelstroom kan verwerken dan eentje met een hogere werkspanning.
Wanneer je er niet in slaagt om een elco te vinden die de bestaande elco met succes zou kunnen vervangen moet je overgaan tot het parallelschakelen van meerdere elco's. Ook een serieschakeling is vaak mogelijk, gebruik dan wel passende weerstanden om de gelijkspanning te verdelen.
Bij oude radio's zit het probleem vaak in de bufferelco (C1). In een verder normaal toestel uit de jaren '50 of '60 zit meestal een C1 van 50 uF met een gespecificeerde rimpelstroom van 200 mA. Ik heb hier al eens eerder een voorbeeld van gegeven, zoiets wordt nauwelijks nog gemaakt.
Vaak zit er ook nog een tweede elco in (C2) die een veel lagere rimpelstroom voert. Wanneer je beide elco's gaat vervangen door nieuwe onderdelen kan je ruimte winnen door rekening te houden met de totaal verschillende rimpelstromen van beide condensatoren.
Ook bij het vervangen van de bufferelco van radiotoestellen met een wat zwaardere eindversterker moet je vaak even nadenken. De maximale rimpelstroom van de daarin gebruikte bufferelco ligt dan vaak rond de 400 mA, wat echt veel meer is dan die van een hedendaagse elco.
Condensatoren
door Leo Bolier , Goor, 10.08.2015, 06:37 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
Ik houd me nog niet zo heel lang bezig met het repareren/restaureren van buizen radio's. Heb er nu drie onderhanden gehad (jaren 50 toestellen). Bij één daarvan, toevallig de allereerste, was de bufferelco niet meer in orde. Die heb ik toen van nieuwe inhoud voorzien (2 radiale types 47uF, 400V, 105°C). Hogere werkspanning en of low ESR types pasten net niet.
Toch heb ik daarna bij de andere ook de bufferelco's van nieuwe inhoud voorzien om één enkele reden die ik in deze discussie nog gemist heb: de enorme rotzooi en het werk die je volgens verhalen blijkbaar krijgt als zo'n oude ploft en als een vulkaan zijn inhoud in het inwendig van je radio spuugt. Bij die modernere types komt dat niet voor ???
Wat mij betreft: liever extra vervanging(en) door een kortere levensduur dan één keer een schoonmaakactie.
Condensatoren
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 10.08.2015, 07:41 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Ben Dijkman, 10.08.2015, 08:26
We lezen nu heel veel detailinfo over alle mogelijk types en spec's condensatoren en elco's.
Interessant hoor:
Enerzijds moeten we volgens jou veel beter opletten op de spec's bij vervanging en anderzijds....kloppen de spec's dikwijls niet eens...wat heb je er dan aan? Bangmakerij en niks anders volgens mij. De tijd zal het uitwijzen welk type het beste....was...
Maar hebben de heren techneuten die zo tegen
het,naar hun eigen zeggen "zinloos vervangen" van alle oude uitpuilende lekke meuk zijn,
zich überhaupt wel eens afgevraagd welke spec's al die oude ero'tjes wimadropjes en teerdotten nog hebben die wij van jullie zo nodig moeten laten zitten ?
Uit ervaring weet ik dat juist daar HET grote gevaar schuilt
waarbij dikwijls onnodig veel schade aan het toestel word toegebracht bij toestellen die dagelijks gebruikt worden.
De oude lekke C's laten zitten ...die nog net wel kan....dat is in elk geval een groot gevaar.
Vervangen door moderne en of perfect werkende C
is dan altijd een betere'/veiliger optie.
--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?
http://www.bendijkman.nl/
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 10.08.2015, 07:53 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Bewerkt door Maarten Bakker, 10.08.2015, 08:07
De specs van een papiercondensator liggen (in nieuwstaat) hoger dan die van een polyestercondensator en niet zo ver onder die van een polypropyleencondensator. Vandaar dat Philips doorheen de hele jaren '60 op sommige plaatsen nog steeds teerknollen gebruikte in toestellen die verder vol zaten met polyestercondensatoren. Het is meestal onverstandig om op die plaatsen dan ineens wel polyester in te zetten. De techniek van onderdelenfabricage is in de loop van de jaren hier en daar nog wel verbeterd, maar basismaterialen en constructies hebben steeds hun eigenschappen behouden (voorbeeld: ook moderne papiercondensatoren gaan na een paar jaar vaak in rook op - zoekterm RIFA).
Van een radio vol met teerknollen weet je sowieso dat je hem niet onbeheerd moet laten spelen, maar het zou lullig zijn als je een "vers gerecapte" radio opeens terugvind met een lijk ernaast of in de vorm van een hoopje as met wat verwrongen metaal in het midden. Vandaar dat je toch het juiste onderdeel op de juiste plaats moet gebruiken (zo niet: een weerstand is ook een prima vervanger voor een lekke teerknol opzich ).
In elk geval niet lichter dan wat in de onderdelenlijst staat en/of in het toestel zit. Dat is door de jaren heen altijd het uitgangspunt van de reparateur geweest (in elk geval van de reparateur die wel wat beters te doen had dan een toestel onnodig vaak terugkrijgen), en is ook een verstandig uitgangspunt voor de restaurateur (want juist als een toestel helemaal onder handen genomen is gaat een klant jou de schuld geven als het werk nog eens dunnetjes over moet, of als het je eigen toestel is baal je er extra van).
P.S. Dat van dat lijk of hoopje as is natuurlijk een tikkie gechargeerd, meestal is het effect subtieler (zie het vervangen van de uitgangselco's van Bert Kn) of loopt het met een sisser af (het lijk staat weer op en begint je verrot te schelden).
Condensatoren
door John Hupse † , Schoonhoven, 10.08.2015, 10:07 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
We lezen nu heel veel detailinfo over alle mogelijk types en spec's condensatoren en elco's. Interessant hoor.
Ben, er worden op een forum als dit allerlei vragen gesteld. Ook in dit geval gaat het om een vraag (welke elco kan je gebruiken als vervanger).
Vragen over condensatoren komen hier steeds weer terug, wanneer je een beetje oplet weet je dat. Ook op buitenlandse forums gebeurt dit met een zekere gretigheid en vaak via discussies "die tot het gaatje gaan". Je kunt dergelijke vragen eenvoudig vinden door te zoeken op teerdot, condo, recap, booster, knol, jukeboxrevival, rotje, enzovoorts.
Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met een dergelijke vraag. En je hoeft het natuurlijk ook niet interessant te vinden. Kennelijk vinden allerlei andere mensen deze vraag wel interessant.
Ik heb al geprobeerd om uit te leggen dat men dit tegenwoordig zo vaak vraagt omdat men steeds meer overgaat tot het gelijktijdig vervangen van 10-tallen willekeurige onderdelen in plaats van het defecte onderdeel te vervangen. Mede op jouw aanraden. Dit leidt uiteraard tot de vraag waarmee je al die onderdelen dan wel moet gaan vervangen. Men weet dat kennelijk niet, en men vraagt er dus naar.
Je ziet b.v. steeds meer dat mensen de onderdelenlijst uit de servicedocumentatie overtikken en als emailbericht versturen naar een onderdelenleverancier. Die kijkt er dan naar en stelt dan vaak een aantal aanvullende vragen aan zo'n verzamelaar. Zo in de trant van "wat bedoelt u precies met 1 stuks C1/C2 50uF/50uF 48 317 08/50+50" ?
Los hiervan is het toch meestal de bedoeling van een forumvraag dat deze wordt beantwoord, waarom heb je daar nu plotseling problemen mee?
Ik heb nog wel een tip voor je. Je kunt immers op deze trend inspelen door recap kits in de handel te brengen. Er is immers veel behoefte aan kant-en-klaar pakketjes waar de benodigde recap parts al inzitten. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot capacitors, maar je kunt ook complete kits inclusief alle passieve en actieve components voor bepaalde populaire toestellen aanbieden. In Noord Amerika zijn dergelijke recap kits al lang verkrijgbaar, bij de betere leveranciers zijn alle onderdelen zelfs al duidelijk gelabeld (met een wat groter lettertype dan normaal) zodat deze eenvoudig zijn terug te vinden op de plattegrond van het desbetreffende toestel. De klant knipt vervolgens de vorige onderdelen weg, en soldeert de nieuwe onderdelen op de door de leverancier aangeven plek weer vast.
Hier zie je zo'n recap kit voor een popular type Kenwood radio set ($60,75):
Het advice van de leverancier is om zo'n recap om de 10 jaar te herhalen. Hij adviseert om hier mee te beginnen wanneer het toestel 35 jaar oud is. Je kunt dus eenvoudig zien wat de levendsuur van zijn onderdelen ongeveer is, en wat de levensduur van de oorspronkelijke onderdelen volgens hem was.
Condensatoren
door Ben Dijkman , Hellendoorn, 10.08.2015, 11:08 (3396 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Ben Dijkman, 10.08.2015, 11:21
John.
Voor de 100.000ste keer:
BenDijkman&Co IS GEEN COMMERCIEEL BEDRIJF !
Wij doen dus niet aan :COMMERCIE!
Dat je dat als persoon maar vooral in je functie als voorzitter van de NVHR maar niet WILT begrijpen vind ik dan ook ronduit SCHANDALIG!
Verder nog wat te vragen....meneer Hupse?
--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?
http://www.bendijkman.nl/
Condensatoren
door PA3BOG , Erica, 10.08.2015, 11:16 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Tjonge....wat een onfatsoenlijk gebrabbel zeg! Dat kan toch ook nog wel op een redelijke manier?
Condensatoren
door Forumbeheer , 10.08.2015, 11:23 (3396 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Zuchtend sluiten wij deze draad.
Forumbeheer.
Condensatoren
door kris , Gent België, 10.08.2015, 08:03 (3396 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door kris, 10.08.2015, 08:25
Wat elco's betreft is één ding duidelijk : moderne elco's (duur of minder duur) zijn niet meer ontworpen om te gebruiken in buizenradio's, grotendeels door het veel kleinere formaat en vooral door de (enorme) warmteontwikkeling in buizenapparatuur.Vergelijk maar eens bv. zo'n joekel van een ratio-elco of kathode-elco met een minuscule elco van nu met dezelfde waarde en spanning.
Er is geen enkele fabrikant die zich nog bezighoudt met het produceren van elco's specifiek voor buizenradio's e.d.Dat is verleden tijd, het buizentijdperk is nu eenmaal voorbijgestreefd.
Dat wil niet zeggen dat, indien nodig, zo'n oude elco niet kan vervangen worden door een moderne.Meestal neem ik er één met een hogere spanning, dan is hij ook veel groter met minder kans om snel uit te drogen.
Maar houd er dan wel rekening mee dat ze niet zo lang zullen meegaan en eerder vervangen moeten worden.De duurdere zullen het waarschijnlijk wat langer volhouden.
Een experiment zou kunnen zijn om een buizenradio met moderne elco's, alle dagen van bijna 's morgens tot 's avonds te laten spelen, net zoals vroeger voor het TV tijdperk.Groeten, Armand
Armand en andere,
das niet waar. Er worden nog steeds voldoende elco's geproduceerd met te verwachten lange levensduur die zonder meer als eerste afvlak C in een oude radio kunnen dienen. (ze kunnen de rimpelstroom aan) Er zijn veel huidige toestellen die gewoon met brug en C op het net zitten, dacht je dat die elco daar geen rimpelstroom meer te verwerken kreeg? (uiteraard, bij grote verbruikers wordt de rimpelstroom "onderdrukt" door een pfc circuit, wettelijke bepaling)
groeten
Kris
Condensatoren
door Armand , 10.08.2015, 09:30 (3396 dagen geleden) @ kris
Kris, heb je daar een voorbeeld van?Of bedoel je bekerelco's?
Merk en type.
Datasheet zal ik dan wel vinden.
Groeten, Armand
Condensatoren
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 10.08.2015, 09:42 (3396 dagen geleden) @ Armand
Deze mag bij 120Hz en 105 graden celcius maar liefst 520mA rimpel hebben: http://nl.rs-online.com/web/p/aluminium-capacitors/7529542/
Is inderdaad een bekerelco. Alles op een rijtje zetten wat er te krijgen is, kost tijd. Tijd die ik vandaag al kwijt ben aan diverse discussies dus ik raad je aan om zelf nog wat rond te snuffelen.