Show your homebrew projects.... (Algemeen)
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 08:59 (5884 dagen geleden)
Hallo iedereen,
Omdat ik hier nieuw ben en nog niet iedereen ken leek het me leuk als iedereen zijn of haar (aller mafste) zelfgemaakte projecten liet zien. (niet verplicht natuurlijk maar wel leuk)
Het mag van alles zijn, niet alleen buizen of radio's, zolang het zich maar op het gebied van elektronika bevindt en het zelf ontworpen is.
Heb je niets dat met je eigen handen gebrouwen is mag het ook iets zijn dat heel zeldzaam is.
Het is ook de bedoeling dat je één of meerdere foto's maakt en er bij uitlegt wat de funcie is.
Ben heel benieuwd wat ik allemaal te zien krijg...
Andy
P.S. Mijn projecten komen er ook zo spoedig mogelijk op, maar bij gebrek aan camera lukt dat nog even niet.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 09:15 (5884 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Oeps, ik lees net in de regels dat het alleen de bedoeling is dat het forum gaat over radio's en elektronenbuizen.
Is misschien ook wel logisch, dus dan veranderen de regels ook een beetje.
Het mag dan nu alleen maar gaan over radio´s en buizen, tenzij mods daar eventueel anders over denken...
Andy
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 16.10.2008, 09:44 (5884 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Buizen-TV's mogen hier ook.. Nou zitten hier denk ik meer mensen die restaureren dan zelf maken, of je moet richting replica-onderdelen gaan denken. Mijn enige zelfbouwbuizenprojectjes tot nu toe zijn van ergens toen ik zo'n 14 jaar zal zijn geweest (van het internet had ik net als de meeste mensen toen nog nooit gehoord maar het bestond al wel), een EL84 geschakeld om een gloeilampje te dimmen door de roosterspanning in te stellen en een verbouwde versie van die opstelling met een afstemoog en geen gloeilampje. Ook al lang weer gesloopt dus helaas geen foto's van beschikbaar. Sinds die tijd heb ik wel eens wat halfgeleiderprojectjes gebouwd maar vooral ook veel gerepareerd en verzameld. Het enige eigen project in dagelijks gebruik is een draagbare actieve luidspreker, maar daar zit een TDA2009 in als actief element dus die mag ik hier niet laten zien.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 10:06 (5884 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 10:12
Ja, je hebt gelijk, anders zou er niet veel in komen te staan. Zet het er maar in.
Er mogen dus ook schakelingen in die zijn uitgerust met torretjes.
Andy
btw, die met de dimmer vond ik wel goed klinken, heb je daar ook een schema van?
Is dat gewoon aansluiten via het basisprincipe van een penthode? => lamp aan anode en kathode + weerstand aan anode, weerstand tussen rooster en kathode, en dan een variabele kleine spanning (batterij)+ potmeter aan rooster en kathode.
En natuurlijk spanning op het schermrooster.
Moet de kathode dan ook een weerstand hebben of is dat niet persé nodig?
Zoja, welke?
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 16.10.2008, 15:52 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Die halfgeleiderzooi hierin zetten lijkt me een slecht plan, dat zal ik binnenkort wel in het showtopic op circuitsonline doen.
Ik kan me niet meer helemaal herinneren hoe ik de dimmer met de EL84 maakte. Ik zal hem in triodeschakeling gebruikt hebben met het lampje in de anodeleiding opgenomen. Een kathodeweerstand kan ik me niet herinneren. Ik gebruikte een 220V miniatuurlampje, iets van 1 of 2 watt, en als anodespanning een 310V rechtstreeks uit het net gelijkgericht. Ik denk dat ik de roosterspanning regelbaar had van 0 tot x volt, aangezien er relatief veel anodestroom moest lopen om het lampje nog aan het branden te krijgen. Het resultaat was niet echt spectaculair, vandaar dat ik toen maar eens een EM84 ofzo gepakt heb, dan zag je tenminste wat
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:07 (5883 dagen geleden) @ Maarten Bakker
"Een kathodeweerstand kan ik me niet herinneren. Ik gebruikte een 220V miniatuurlampje, iets van 1 of 2 watt, en als anodespanning een 310V rechtstreeks uit het net gelijkgericht. "
Waar kan ik zo'n diode kopen die én gelijkricht én de spanning verhoogt!!!!
Die moet ik hebben !!
Andy
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 16.10.2008, 19:46 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Zoek op RMS versus top-top waarde, is basistheorie. Om je ervan te overtuigen dat het klopt, kan je ook gewoon een gelijkrichter met elco aan een trafo hangen. 12V wisselspanning geeft 12*wortel(2)=17 volt gelijkspanning.
Show your homebrew projects....
door John Hupse † , Schoonhoven, 16.10.2008, 10:09 (5884 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Mijn mafste buizen-zelfbouw is een 18 Watt balansversterker met losse luidspreker, beide gemonteerd op een hardhouten plank. Het geheel is gemaakt in de stijl van vlak na de oorlog, dus met minimale middelen. Zo heeft de balansversterker slechts 3 buizen, maar is toch ruim voldoende gevoelig om b.v. een pickup op aan te sluiten.
De schakeling is uitgerust met een gecombineerde uitgangstrafo/fasedraaier en heeft een lage vervorming en een royaal frequentiebereik. Lokale tegenkoppeling is toegepast door het gebruik van een triode als voorversterkerbuis (bij een triode is altijd tegenkoppeling aanwezig via de terugwerking van de anode naar het rooster) en door van de uitgang van de versterker terug te koppelen naar de kathode van de eindbuizen.
Het grijze onderdeel geheel links is een netfilter, daarachter staat de trafo voor de gloeistroom. De rest wijst zichzelf.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 10:18 (5884 dagen geleden) @ John Hupse †
heey, dat is wel een grappig dingetje. Zit bijna niks in alleen moet je net nog de buyizen hebben.
Hadden ze vroeger dan ook al diodes? => Vlak na de oorlog?
Zou ook wel mmoi zijn geweest als de diodes waaren vervangen door een gelijkrichtbuis... Past wat meer bij het forum .
Zal trouwens wel zwaar zijn met al die trafo's of niet?
Andy
Show your homebrew projects....
door John Hupse † , Schoonhoven, 16.10.2008, 10:35 (5884 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Hadden ze vroeger dan ook al diodes? => Vlak na de oorlog?
Er waren al wel diodes, maar niet dit type. Maar je hebt gelijk, eigenlijk moet er een buis in. Het probleem was dat een en ander in een paar dagen is gebouwd voor het Radiocafé, en ik wel een passende gelijkrichtbuis (AZ50) had maar niet een hierbij passende voedingstrafo.
Er kunnen natuurlijk ook andere buizen worden gebruikt, b.v. een EBC3 in plaats van de EC2 en EL5/375 i.p.v. de 4689.
Gewicht is 6 kg, de breedte is 19 inch. Het klankbord is ruim 1 vierkante meter.
Inderdaad bijzonder...
door Ben Koehorst , Maartensdijk, 16.10.2008, 12:44 (5883 dagen geleden) @ John Hupse †
Inderdaad een bijzondere schakeling. Maar het kan m.i. nog eenvoudiger door het stuurrooster van de onderste eindbuis gewoon aan massa te leggen. Dat scheelt een koppelcondensator en een lekweerstand. Niet?
Inderdaad bijzonder...
door John Hupse † , Schoonhoven, 16.10.2008, 13:58 (5883 dagen geleden) @ Ben Koehorst
Maar het kan m.i. nog eenvoudiger door het stuurrooster van de onderste eindbuis gewoon aan massa te leggen
Dat kan, en is nog eenvoudiger. Maar,
bij het ontwerp stond de kwaliteit voorop. Zowel bij zeer hoge als bij zeer lage frequenties blijkt de gekozen schakeling minder faseverschuiving te geven en stabieler te werken. Wanneer je het stuurrooster direct aan de nul legt is het beter om een stopweerstandje op dit rooster te plaatsen.
Eenzelfde verhaal geldt voor het ontkoppelnetwerkje 100K/4uF. Dit kan eventueel worden weggelaten, maar de stabiliteit is beter af met deze 2 onderdelen.
Door het gebruik van een hardhouten chassis is er heel weinig capaciteit tussen de bedrading en de nul. Bovendien is de signaalbedrading zeer kort gehouden, maximaal 3 cm per verbinding. Mede hierdoor was het niet nodig compensatie C's of stopweerstandjes te gebruiken. Ook is de trafokern niet met de nul verbonden, wat positief blijkt bij te dragen aan de stabiliteit. Alleen het huis van de potmeter, de afgeschermde roosterleiding van de EC2 en de afscherming van de ballon van de EC2 zijn met de nul verbonden i.v.m. mogelijke 50 Hz instraling.
Er is verder nergens op bespaard, ook al zijn alleen onderdelen uit de "rommeldoos" gebruikt.
Inderdaad bijzonder...
door Ben Koehorst , Maartensdijk, 16.10.2008, 21:48 (5883 dagen geleden) @ John Hupse †
Het verhaal is me duidelijk. Maar het is me niet duidelijk waar bij dit ontwerp de prioriteit lag. Als dat primair de weergavekwaliteit betrof, dan begrijp ik b.v. niet waarom die P141 als UGT is toegepast. Dan zou ik voor een echte UGT hebben gekozen; uiteindelijk is zo'n ding in de junkbox van een actieve knutselaar ook wel te vinden. Vandaar dat ik vermoedde dat het hier in de eerste plaats een minimalistische opzet betrof. In dat geval zou ik de eerder genoemde componenten hebben weggelaten, ondanks de negatieve effecten op de symmetrie van de balansschakeling.
Desalniettemin mijn complimenten voor de totale opzet. Ik zou vrijwel zeker nooit op het idee zijn gekomen om de fasedraaier met de tegenkoppeling via de UGT te combineren. Heb je trouwens vervormingscijfers beschikbaar?
Inderdaad bijzonder...
door John Hupse † , Schoonhoven, 17.10.2008, 08:29 (5883 dagen geleden) @ Ben Koehorst
Bewerkt door John Hupse †, 17.10.2008, 08:35
Maar het is me niet duidelijk waar bij dit ontwerp de prioriteit lag.
Het toestel is gemaakt voor een presentatie in het Radiocafé. Er was inderdaad meer dan 1 aanleiding:
- een verhaal van Piet van Schagen over de noodversterker met 2x EL5/375 die ter gelegenheid van de bevrijding in 1945 op het Distelplein in Amsterdam is gebruikt om de feestviering te ondersteunen;
- als vergelijkingsmateriaal bij de gehoorsmatige beoordeling van de prestaties van 2 Philips MFB luidsprekerboxen uit 1973
De prestaties (incl. de luidspreker) moesten dus vergelijkbaar zijn met die van de MFB boxjes, het technisch ontwerp moest lijken op dat van de noodversterker.
De versterkervervorming heb ik niet gemeten, alleen ingeschat. De eindbuizen staan in klasse A ingesteld, het gebruikte Amroh kernblik (3% siliciumijzer) is van goede kwaliteit en de kern is voldoende ruim gedimensioneerd om een vermogen van 30 Watt zonder enig probleem te kunnen verwerken. Zonder tegenkoppeling ligt de vervorming dan altijd onder de 0,5% zolang je de versterker niet volledig uitstuurt. In klassse AB ingesteld is de vervorming van deze buizen 2,8% bij 28 Watt, maar dat vermogen wordt in de hier gebruikte schakeling niet gevraagd.
Een speciaal gewikkelde 20 Watt uitgangstrafo (zoals de Amroh U70) biedt voordelen aan de hoge kant van het frequentiespectrum (minder fasedraaiing, dus meer tegenkoppeling mogelijk). Wanneer je de versterker verder zou willen verbeteren liggen hier mogelijkheden. Behalve de speciale trafo is er dan ook nog extra versterking nodig, de EC2 moet dan b.v. worden ingewisseld voor een ECC32 of een EF6.
Wat betreft de vergelijking van de "oude" installatie en de MFB boxjes uit de jaren '70 viel het op dat de MFB boxjes aanzienlijk strakker klinken. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met de beperkte demping van de 12 inch Philips breedband luidspreker op het grote klankbord.
Ik heb de versterker thuis ook beluisterd op twee zorgvuldig gedempte BNS reflexboxen uit 1988 (Soundcolumn III), deze combinatie overtreft naar mijn idee de Philips MFB boxen.
Inderdaad bijzonder...
door Ben Koehorst , Maartensdijk, 17.10.2008, 13:48 (5882 dagen geleden) @ John Hupse †
Interessant verhaal over een origineel ontwerp! Je hebt er je vingers wel weer blauw voor moeten typen, maar zo steken we op dit forum steeds weer iets op.
Opnieuw bedankt voor je inzet!
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 16.10.2008, 15:54 (5883 dagen geleden) @ John Hupse †
Grappig dingetje. En toch een link naar het apparaat dat ik hier niet kan laten zien: daar zit precies zo'n verchroomd handvat op geschroefd. Van de Praxis of de Gamma geloof ik, het enige mooie dat ik kon vinden.
Show your homebrew projects....
door Pieter Vos , 16.10.2008, 16:58 (5883 dagen geleden) @ John Hupse †
Echt geniaal, deze balansversterker met zo weinig onderdelen.
En dat die dan ook nog een goed geluid geeft...
Ik zou het wel eens willen horen.
Pieter.
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 10:46 (5884 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Mijn laatste gebouwde projectje.
Wie zegt dat P buizen niet te gebruiken zijn in radio's?
Enkele weken geleden een verloopvoet gemaakt om een PL95 als vervanger voor de B443 te gebruiken.
Wel 5 keer gechecked of de twee weerstandjes tussen rooster en kathode goed zaten.
Nou zojuist toch even in de radio geprobeerd. Waarom vervormt dat geluid nou zo.
Meten: ja hoor boel trekt veel te weinig stroom.
Zitten die weerstanden toch verkeerd om waardoor de PL95 dichtgestuurd wordt.
Kom je altijd weer achter als je die voet helemaal volgestouwd hebt met smeltlijm.
Vanavond maar eens de lijm lossmelten en de weerstandjes omdraaien.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Hans Op den Camp , Leusden, 16.10.2008, 11:39 (5884 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Mijn laatste gebouwde projectje.
Wie zegt dat P buizen niet te gebruiken zijn in radio's?
Enkele weken geleden een verloopvoet gemaakt om een PL95 als vervanger voor de B443 te gebruiken.
Zitten die weerstanden toch verkeerd om waardoor de PL95 dichtgestuurd wordt.
Hallo Matthias, het zelf maken van vervangers voor moeilijk verkrijgbare radiobuizen met behulp van moderne (TV) buizen vind ik wel een heel nuttig homemade project. Nuttiger nog dan een grappig schakelingetje wat je daarna niet meer gebruikt.
Ik denk daarbij even aan de E442, E443 en waarschijnlijk zijn er nog veel meer zeldzame buizen m.b.v. P-buisjes na te maken.
Ik zou wel eens een overzicht willen hebben wat er allemaal mogelijk is en ervaringen willen delen met mede forumlezers die dit al eens hebben gedaan.
Nog even terug naar jouw opmerking: "Zitten die weerstanden toch verkeerd om" .
Wat kun je verkeerd-om aansluiten met een weerstand?
Maakt toch niet uit hoe je de weerstand in een circuit soldeert?
Om het geheel een nog origineler uiterlijk te geven is het misschien mogelijk om de oude glasballon van zo'n kapotte B443 los te snijden en met 2-K lijm aan de huls van het "project" te lijmen.
Ik wil dat toch eens gaan proberen! Leuke thread overigens! Gruss, Hans
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 16.10.2008, 15:58 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bill Turner, een gepensioneerde man in de VS, maakt voor zover zijn gezondheid dat nog toelaat ook replicabuizen, maar dan in een nieuwe, origineel uitziende, glazen huls. Zie http://www.dialcover.com/
Show your homebrew projects....
door Hans Op den Camp , Leusden, 16.10.2008, 18:12 (5883 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Maarten, wat een leuke site. Ik vind het altijd weer bewonderingswaardig hoe mensen - waar ook ter wereld - bezig zijn om niet meer te vinden radio-onderdelen opnieuw te maken. Net zoals in Nederland door BD&C. M.vr.gr. Hans
Show your homebrew projects....
door Marc Van De Voorde , Lievegem België, 16.10.2008, 16:46 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo,
Een glasballon van een versleten oude lamp lossnijden en over een moderne buis plaatsen heb ik jaren geleden ook eens gedaan.
Het resultaat was de eerste dag goed, volgende dag was de glazen ballon vanzelf stukgesprongen! Reden: door het losnijden van glazen voet waar het inwendige glas aan vast zit, komen er spanningen vrij in de overgebleven ballon en het resultaat is stukspringen van de ballon!
Heb geen tweede poging meer gedaan, misschien had ik gewoon pech!
M.v.g.
Marc
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:28 (5883 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde
Ja, dat zul je altijd blijven houden, met die spanning op het glas. Het beste is om hem na het lossnijden even te verhitten, eventueel boven het fornuis.
Steek dan voorzichtig een satéprikker door de open kant en draai de lamp af en toe rond. Laat hem dan heel rustig nog boven het vuur houdend afkoelen.
!!Zorg dat je de lamp niet te snel boven het vuur vandaan haalt, gebruik geen ijzeren staaf (als satéprikker) en vermijd contact met water, anders springt hij nog kapot. Heb ervaring ermee
Andy
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 16:50 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
De B443 heeft een negatieve roosterspanning van ongeveer 14V nodig, de PL95 ongeveer 5V.
Dus moet er een spanningsdeler gemaakt worden met twee weerstanden. Eentje van 220k Ohm in serie met eentje van 470k Ohm. De aftakking tussen die twee weerstanden naar de buispen voor de g1 aansluiting van de B443 voet, de andere kant van de 470k aan het rooster van de PL95, de andere kant van de 220k aan de kathode. Draai je die weerstanden om, ja dan stuur je de PL95 vrijwel helemaal dicht met de negatieve roosterspanning.
Zie de thread over Sven's 2514 van een poosje terug voor de uitleg van John Hupse.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Hans Op den Camp , Leusden, 16.10.2008, 17:48 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Matthias,
Dan wacht ik vol spanning jouw bevindingen af, of het ook mogelijk is om een B443 replica te maken, die heel goed bruikbaar is.
Ik heb voor de 2514 van Sven een redelijke B443 gevonden en daar mee speelt de radio ook redelijk tot goed, maar een repro-eindbuis die net zo goed is als een nieuwe B443 zou natuurlijk helemaal het einde zijn . Groet, Hans
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 17:57 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
Ben bezig, de raderen draaien (of beter: de soldeerbout rookt)
Ik heb zelf een paar B443 buizen bij elkaar gespaard. Die in mijn 2502 zat meette slecht op mijn buizentester, dus voordat ik de radio wilde proberen nog een paar betere buizen gevonden. Die beste zat op het randje ?-goed, de andere midden in het ? gebied.
Uiteindelijk alle B443 buizen om de beurt in de 2502 gestopt en geprobeerd. Wat blijkt: ik hoor vrijwel geen verschil. Blijkbaar mag in die radio de eindbuis behoorlijk ver heen zijn.
Ben benieuwd hoe het straks met de PL95 gaat.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:34 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Nu we het toch over een buizentester hebben... Wat meet zo'n ding eigenlijk precies? Is zoiets ook simpel zelf te maken?
Andy
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 18:56 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Hallo Andy,
Daar zijn boeken vol over geschreven, en het laatste is daarover ook nog niet gezegd.
De discussie komt om de zoveel tijd hier op het forum ook wel eens langs, zoals ook een tijdje geleden.
In het kort: een buizentester laat de gebruiker in meer of mindere mate zien in hoeverre een buis nog doet wat hij behoort te doen of zou moeten doen. Zit dus een grote mate van interpretatie van de meetgegevens in, en zeer belangrijk is ook te weten wat een buizentester nou wel en niet (kan) meten.
Vrijwel iedere buizentester kan meten of er sluiting tussen de verschillende elektroden in een buis zit.
Verder meet de tester in hoeverre de kathode nog in staat is electronen te leveren. Dit door de buis bijvoorbeeld als diode te schakelen, dus alle roosters + anode aan de positieve spanning en dan de stroom meten die getrokken wordt. Al zijn hier behoorlijke verschillen tussen hoe de testers meten. Sommigen kun je op meer realistische waarden instellen, dus de buis wat meer in bedrijfsomstandigheden testen.
Wat geavanceerdere testers kunnen ook steilheid van de buis meten (verandering van anodestroom in een bepaald instelpunt bij een kleine verandering van de negatieve roosterspanning).
Dan zijn er nog weer allerlei andere tests mogelijk.
Eenmaal getest op een buizentester wil dan nog niet altijd zeggen dat een 'slechte' buis in de praktijk niet meer werkt. Misschien iets minder goed, maar met name in radio's heb ik ook gemerkt dat een vrijwel versleten buis het nog deed. Andersom kom je ook wel eens tegen dat een goed metende buis er toch niet zoveel zin in heeft: de buizentester is dan te beperkt om alle bedrijfsomstandigheden te kunnen testen.
Zelf bouwen is op zich niet zo moeilijk. Met een paar regelbare spanningsbronnen en een paar spannings- en stroommeters is een buis prima te testen volgens de specificaties van de fabrikant die je in het datablad vindt.
Dat dit soms wat omslachtig kan zijn is de reden dat er buizentesters uitgevonden zijn.
Wat wel leuk is om zelf te bouwen is de 'ogentester' die recent ook weer eens langsgekomen is. Is niet echt moeilijk te bouwen, kost wel even tijd. Persoonlijk vind ik het een erg handig apparaat als je wat vaker oude radio's of ander spul hebt waar afstemogen in voorkomen, of als je een voorraadje van die dingen hebt liggen en je wilt nog weten of ze goed zijn.
Op mijn website onder 'meetapparatuur' en dan de magische ogen tester vind je nog wat meer informatie inclusief de link naar het origineel.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Paul Brouwer , Haarlem, 16.10.2008, 21:46 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Matthias,
Wat wel leuk is om zelf te bouwen is de 'ogentester' die recent ook weer eens langsgekomen is. Is niet echt moeilijk te bouwen, kost wel even tijd. Persoonlijk vind ik het een erg handig apparaat als je wat vaker oude radio's of ander spul hebt waar afstemogen in voorkomen, of als je een voorraadje van die dingen hebt liggen en je wilt nog weten of ze goed zijn.
Op mijn website onder 'meetapparatuur' en dan de magische ogen tester vind je nog wat meer informatie inclusief de link naar het origineel.
Er kleeft mijns inziens een nadeel aan het op deze wijze testen van een EM. Op een tester doet zo'n EM het altijd beter/mooier dan hij in werkelijkheid in een radio het doet.
Ik heb diverse EM1's en EM4's die "nog redelijk goed" waren (op een tester), maar in een radio niets deden. De spanningen in die radio's waren overigens in orde.
Groet,
Paul
--
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 22:39 (5883 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Paul,
Als zo'n tester alleen de emissie van de buis meet kun je inderdaad op het verkeerde been gezet worden. Een oog met goede emissie wil zeker niet altijd zeggen dat het ook nog mooi licht geeft. De fluorescerende laag is het belangrijkste, en die slijt doorgaans harder dan de emissie van de kathode.
Daarom ogen ook altijd testen op een buizentester die ook echt het oog laat oplichten.
Goedkope emissietestertjes die dus alleen de emissie van de kathode naar het rooster testen doen dit dus niet.
Mijn Funke tester laat de ogen netjes branden, evenals mijn zelfgebouwde ogentester. Die laatste gebruik ik eigenlijk nog het vaakst.
Aangezien de anodespanning op de Funke en in iets mindere mate op de zelfbouw tester iets lager is dan in de gemiddelde radio, doet het oog het in de radio vaak wat feller dan op de tester is mijn ervaring.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 05:30 (5883 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Dat heet het misterie der radio's en buizen. Je weet nooit wat je te zien krijgt. Maar dat is juist ook leuk, dat houd de hobby in leven. Ic'tjes doen gewoon hun werk, het functioneerd altijd. Bij buizen is het juist leuk om te zoeken naar fouten, leer je heel veel van...
Andy
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 17.10.2008, 10:11 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Een beetje off-topic, maar IC'tjes die gewoon hun werk doen daar mag je bij reparaties nooit van uitgaan. Mysterieuze onderbrekingen, ontbrekende signalen en pootjes die kort liggen naar massa. Het komt allemaal voor.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 05:20 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Ja, dat een buizentester niet aan alles voldeed, wist ik al.
Ik een radio spelen toch nog andere factoren mee, dan alleen spanningen op de roosters Ervaring
Die ogentester vond ik ook wel een goed ding, ga ik ook zeker bouwen...
Ik heb ook eens gespeeld met afstemogen. Ik had er toen 3 en die heb ik op een plankje gezet. Het waren/zijn een EM11, EM1 of 4 (weet ik even niet meer) en een EM84. Inmiddels heb ik er wel weer wat bij gekregen... Ik vond het plankje uiteindelijk zo leuk uit zien dat ik het zonde vond om het af te breken. Is leuk om later nog eens op terug te kijken. ik zal er zo spoedig mogelijk wat foto's van hier opzetten.
Andy
Show your homebrew projects PL95 als B443
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 19:23 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Hallo Hans, en anderen,
Zojuist heeft de 2502 met de PL95 als eindbuis zijn klanken voort mogen brengen.
In vergelijking met de originele B443 een aanzienlijke toename in volume. Geluid klonk verder onvervormd en goed, eigenlijk net zoals met de B443 maar misschien een beetje feller (wie heeft een toonzeef 4004 voor mij )
Ook nog wat gemeten: met de PL95 geinstalleerd trekt de radio ook aanzienlijk meer stroom uit de PSA. Ongeveer 18mA bij 125V. Met de B443 bleef het onder de 10mA steken (bij een hogere spanning van ongeveer 150V).
Dus voor wie een goede vervanger zoekt voor een slechte B443: pak een PL95 met bijpassend voetje, tik een defecte pennenbuis op zijn kop, en plaats het voetje in de huls van de pennenbuis.
Succes gegarandeerd! (mits je de weerstandjes goed soldeert :UD: )
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects PL95 als B443
door Hans Op den Camp , Leusden, 16.10.2008, 20:00 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Zojuist heeft de 2502 met de PL95 als eindbuis zijn klanken voort mogen brengen.
In vergelijking met de originele B443 een aanzienlijke toename in volume. Geluid klonk verder onvervormd en goed,
Dus voor wie een goede vervanger zoekt voor een slechte B443: pak een PL95 met bijpassend voetje, tik een defecte pennenbuis op zijn kop, en plaats het voetje in de huls van de pennenbuis.
Succes gegarandeerd! (mits je de weerstandjes goed soldeert :UD: )
Hallo Matthias,
Dat zijn nog eens goede berichten!!! Ik moet dan maar eens proberen om het schema van John Hupse terug te zoeken op het forum over de PL95 als vervanger van een B443 .
En tijdens de NVHR-dag in december een paar nieuwe PL95 buisjes zien te vinden!!
En voorlopig moet Sven het met een originele, redelijke B443 in zijn 2514 doen. Gaat ook wel hoor .
M.vr.gr. Hans
Show your homebrew projects PL95 als B443
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 22:28 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
Net even een tekening gemaakt.
Wat betreft die PL95: daar heb ik er eventueel ook nog wel wat van.
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects PL95 als B443
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 05:40 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Die NVHR-dag, is dat zo'n radio dag? Waar, waneer en hoe laat is dat, dan kom ik ook!!!
Andy
Show your homebrew projects PL95 als B443
door John Hupse † , Schoonhoven, 17.10.2008, 09:52 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
De volgende is op zondag 14 december a.s. in Driebergen, zie ook de agenda
Toegang is gratis voor leden van de NVHR. Je kan wel kennismaken met onze vereniging door op 14 december als introducé naar binnen te gaan en na afloop al dan niet lid te worden.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:22 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
@Hans,
Dat is ook een heel goed idee.
Ik heb eens op school zelf een triode buis proberen te maken, is trouwens niet gelukt (helaas).
Ik heb toen een gewone gloeilamp ontlucht en daar het onderste deel, met gloeidraad, van af gesneden. Toen kon ik met een gewone aardgas brander en een beetje gedult het glas vervormen. Het beste is on de lamp op een draaiend plateau te maken, dan gaat het glas niet vervormen bij het verhitten.
Is ook wel eens leuk om mee te expirimenteren.
Voor meer vragen en tips hierover even melden....
Andy
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 05:27 (5883 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
@Hans,
Bedankt voor het mailtje, ik heb er ook weer een terug gestuurd.
Ik was trouwens nog wat vergeten. Ik "spreek"hier trouwens geen goed Nederlans, maar "schrijf" goed Nederlands. (HAVO, dan moet je dat zien )
Ik schrijf trouwens goed Nederlands omdat het anders ook een grote zooi wordt. Als iedereen dat hier zou doen, dan zouden we elkaars berichten toch helemaal niet meer kunnen ontcijferen!!?? Daarom dat ik me dat zo heb aangeleerd.
Grüßen,
Andy
P.S. De ringel-S, zo als de Duitsers dat noemen, kun je maken door de "ALT"knop in te houden en tegelijker tijd op het keypad "225" in te toetsen.
Ik weet dat hij niet meer gebruikt wordt, maar ik doe het volgens de traditie wel nog. (Ik ben toch altijd al een uitzondering geweest, dan moet ik daar ook gebruik van maken )
Show your homebrew projects....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 17.10.2008, 10:08 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Ach, geen uitzondering hoor... Ik chat wel eens met een paar Duitsers in jouw omgeving (Eschweiler) en dan gebruik ik zelf de ß in elk geval wel zo nu en dan. Zij volgens mij ook.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:16 (5883 dagen geleden) @ Matthias Meijer
Leuke oplossin. Ik heb ook eens een heel simpele versterker gebouwd met een P-buis. Er zat een PCL82 in en nog 10 bijbehorende onderdelen.
Zie schema:
http://danyk.wz.cz/elmon2.html
Verterker staat rechts (ongeveer in de hoek).
Is zo wel een leuk dingetje, maar top geluid geeft hij niet.
Andy
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 05:43 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Ik moet wel zeggen dat we lekker gaan, en dan met name het project met de PL95 naar E443.
Andy
Show your homebrew projects....
door gerard , Zeist, 16.10.2008, 14:48 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Eigenlijk ben ik helemaal geen handige "Bob de Bouwer", meer een raparateur.
Een buis vervangen door een andere, dat is bijna geen knutselproject... maar toch, dat heb ik dan wel een aantal keren gedaan.
Voor deze Franse Radio soldeerde ik een EZ3Si, dwz. twee diodes met weerstand in een P-voet. Een dop van een limonadefles paste er precies op als afsluiting.
Voor de volgende Franse radio, een Ducretet, was een ECH35 nodig, en hiervoor bleek een ECH81 in oktaalvoet te werken.
Voor deze Pye heb ik een EL41 in een oktaalvoet gezet als EL33 vervanger. Staat vrij duidelijk op de foto aldaar.
Gelijkrichters blijven toch 't makkelijkst te vervangen: m'n Tesla Popular loopt op een klosje diodes die in de EZ90 voet zijn geprikt. Ook goed op de foto te zien.
Als je in Gerard's Radio Corner op Own Projects klikt in het vakje linksboven, kun je een aantal knutselprojectjes zien. Er zitten drie kristalontvangers bij (geen transistors, dus valt onder de topics van dit forum) waarvan eentje met ingebouwde antenne. De Ottozender natuurlijk, een scheidingstrafo, en een batterijlader voor 90V batterijen. De RC-brugmeter vond ik ook grappig om te maken: R en C worden op dezelfde schaal afgelezen en niet tegenovergesteld, zoals bij veel brugmeters. Maar ik doe er nooit meer iets mee.
Show your homebrew projects....
door soundman2 , Wouw, 16.10.2008, 14:50 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Hallo iedereen,
Omdat ik hier nieuw ben en nog niet iedereen ken leek het me leuk als iedereen zijn of haar (aller mafste) zelfgemaakte projecten liet zien. (niet verplicht natuurlijk maar wel leuk)
Het mag van alles zijn, niet alleen buizen of radio's, zolang het zich maar op het gebied van elektronika bevindt en het zelf ontworpen is.
Heb je niets dat met je eigen handen gebrouwen is mag het ook iets zijn dat heel zeldzaam is.Het is ook de bedoeling dat je één of meerdere foto's maakt en er bij uitlegt wat de funcie is.
Ben heel benieuwd wat ik allemaal te zien krijg...
Andy
P.S. Mijn projecten komen er ook zo spoedig mogelijk op, maar bij gebrek aan camera lukt dat nog even niet.
Op het oude forum heb ik ook wel eens een thread gestart over zelfbouwprojecten. Erg veel respons kwam daar niet op. Je kunt het oude forum niet meer raadplegen. Omdat de foto´s van een zelfbouwproject uit 1964 nog steeds online staan, geef ik nog eens de url´s.
Het gaat over een balansversterker voor accuvoeding, vermogen ca 60-75 watt. De voeding gebeurde door een accu van 24 volt met een roterende omvormer.
Gewoon plaatjes kijken. De versterker werkt nog steeds.
Henk Roovers
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 16.10.2008, 18:45 (5883 dagen geleden) @ soundman2
Dat wil ik ook wel eens gaan proberen, accuspanning verhogen om buizen aan te sturen. Krijg ik spontaan ideetjes van...
Wat zou de maximale frequentie kunnen zijn om een relais aan en uit te laten knipperen?
Andy
Show your homebrew projects....
door Matthias Meijer , Dordrecht, 16.10.2008, 18:59 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Daar heb je ook speciale dingen voor die dat doen. Ze heten vibrators :-P
Groeten,
Matthias
Show your homebrew projects....
door Maurice , Dordrecht, 16.10.2008, 21:03 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Wat zou de maximale frequentie kunnen zijn om een relais aan en uit te laten knipperen?
ANdy,
dat is afhankelijk van het gebruikte soort relais.
Hoe lang die dat volhoud is afhankelijk van de stroom die je de kontakten laat schakelen.
Zou zeggen pak een generator, zet op blokgolfvorm en probeer het uit.
Vergeet niet ook daadwerkelijk te meten of de kontakten nog schakelen.
weerstand in serie met een kontakt, DC spanning er op en meet met de scoop over de weerstand.
maar verwacht er niet te veel van.
Show your homebrew projects....
door fred101 , Waardenburg, 17.10.2008, 19:07 (5882 dagen geleden) @ soundman2
Hier foto's van mijn zelfbedachte radio. Een hydrodyne.
http://www.pe1rqm.nl/forum/viewtopic.php?f=50&t=529
Dit is een signaaltracer uit een electron van net na de oorlog gebouwd in een blokker radiotje.
http://www.pe1rqm.nl/forum/viewtopic.php?f=50&t=499
Dit is een audioversterker en voeding voor experimenten met onvangers:
http://www.pe1rqm.nl/forum/viewtopic.php?f=24&t=238
Ben nu bezig met een 70cm transceiver met buizen.
Fred
Show your homebrew projects....
door Willem.H.N , Enschede, 17.10.2008, 19:52 (5882 dagen geleden) @ fred101
Ik zie aan je bouw voorbeelden dat je ook graag gebruik maakt van
dubbelzijdige printplaat als chassis, makkelijk in stroken samen te solderen
en toch wel sterk.
Heb het ook dikwijls gebruikt o.a. bij een open opstelling voor een buizen versterker.
grt. willem.
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 06:20 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Nog even snel een vraagje over mijn radio die ik nu aan het bouwen ben. Mag ik voor het testen van de radio de elco's voor af te vlakken, van 32uF vervangen door 50uF, alleen voor het testen??
Andy
Show your homebrew projects....
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 17.10.2008, 06:37 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Hallo Andy,
Ik heb geen idee wat je aan het fabrieken of repareren ben, maar het hangt er van af wat er voor (buis)gelijkrichter in zit, voor even testen is het niet zo’n probleem. De eerste elco geeft de meeste belasting voor de gelijkrichter, na de filterweerstand maakt 32 of 50 μF niet meer uit.
In het geval dat er halfgeleider dioden in zitten is er helemaal geen probleem en kun je ze zelfs laten zitten.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
p.s. let wel goed op de werkspanning!
Show your homebrew projects....
door Kathodestraalbuisje, 17.10.2008, 07:07 (5883 dagen geleden) @ Anton van den Oever
In deze radio wat ik aan het maken ben zit een 1823 gelijkrichtbuis. Ik heb wel nog een 32uF C. en een van 50uF, kan ik dat meteen achter de buis die van 32uF gebruiken en voor de tweede die van 50uF?
Andy
Show your homebrew projects....
door Hugo Sneyers , Tongeren Belgie, 17.10.2008, 08:22 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Ja, dat kan.
Groeten ... Hugo Sneyers
Show your homebrew projects....
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 17.10.2008, 08:28 (5883 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Lees mijn posting nog maar eens goed na.
m.vr.gr.
Anton van den Oever