leuke oude rommelmarktvondst1 > transformator (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2015, 11:44 (3352 dagen geleden) @ doeve

Lijntransformator in TV dan?

Ik denk dat je een blokkeeroscillator bedoelt zoals meestal in TV-toestellen werd toegepast voor het aansturen van de horizontale afbuigspoelen.

Een dergelijke oscillator bestaat meestal uit een wat zwaarder uitgevoerde buis (b.v. een triode of een pentode).

Omdat de werking van een blokkeeroscillator berust op meekoppeling wordt het anodesignaal via een transformator die het signaal 180 graden verschuift (faseomkering) teruggevoerd naar het stuurrooster. Zo dus:

[image]

Je hebt hiervoor een transformator nodig met goede h.f. eigenschappen, zoiets wordt ook wel een pulstransformator genoemd.

In het kader van deze thread valt hierbij nog wat op te merken. Eind jaren '40 ging men de hoogspanningsvoeding voor de beeldbuis combineren met deze blokkeeroscillator. Op die manier spaarde men onderdelen uit. De blokkeeroscilator moest hiervoor wel zwaarder worden uitgevoerd zodat deze ook nog de benodigde energie voor de hoogspanning kon leveren.

Ook moest de pulstransformator worden voorzien van een extra hoogspanningswikkeling. Het bleek echter al snel dat een normale hoogspanningswikkeling hiervoor minder geschikt was, en dat een Tesla spoel op deze plek veel beter presteerde. Ook bleek dat een ijzerkern (ferroxcube) de werking van de blokkeeroscillator nog kon verbeteren

Men ging hiervoor dus een speciaal onderdeel maken dat bestond uit een transformator met ijzerkern waarop ook nog een Tesla spoel was gemonteerd:

[image]

Je ziet hierboven hoe dit hybride onderdeel er rond 1950 uit zag. Zoiets bleef men een "lijntrafo" noemen, waarschijnlijk omdat het alternatief (b.v. gecombineerde lijntrafo / hoogspanningsvoeding) te omslachtig was. Al snel wist men de werking nog verder te verbeteren door ook nog een energiebesparende schakeling toe te voegen aan dit onderdeel. Hiermee werd een gedeelte van de restenergie uit de ferroxcube kern weer teruggewonnen.

Tegenwoordig praat men meestal hierover in het Engels (buck converter, switching power supply, etc.). Een van de redenen voor de hierdoor ontstane spraakverwarringen is dat de betekenis van het Engelse "Transformer" veel breder is dan die van het Nederlandse "transformator". Het Engels kent ook uitgangen met het Latijnse "ator" (b.v. Administrator, Dominator) maar gebruikt deze uitgang in dit geval niet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum