middengolf stations in Europa (Algemeen)
door Herman Wolters , Middelburg, 25.10.2015, 08:38 (3320 dagen geleden)
Hallo Alco en anderen,
Wanneer je nog meer informatie over de middengolf stations in Europa wilt weten ,ga dan naar de volgende site : www.emwg.info .
Hier staan alle middengolf zenders in Europa vermeld.
Succes, Herman PA3ALX
edit: door forumbeheer afgesplitst van draad "Deutsche Welle"
middengolf stations in Europa
door Wolfgang , 25.10.2015, 09:40 (3319 dagen geleden) @ Herman Wolters
Hallo Alco en anderen ,
Wanneer je nog meer informatie over de middengolf stations in Europa wilt weten ,ga dan naar de volgende site : www.emwg.info .
Hier staan alle middengolf zenders in Europa vermeld.Succes, Herman PA3ALX
Bedankt Herman voor de link.
Nu dat we het over de middengolf hebben, is het misschien interessant te weten waar die fadingverschijnsels in de avond en nachturen vandaan komen.
Wij moeten en verschil maken tussen:
a)fading veroorzaakt door het onstabiele gedrag van de diverse lagen in de ionosfeer.
b)fading veroorzaakt door het verschil in zendfrequenties van de zenders die één frequentie moeten delen.
Op punt a) hebben wij geen invloed en zal wel voor altijd zo blijven. Het kenmerk is de onregelmaat waarop de ontvangststerkte veranderd.
Anders is de situatie bij punt b). Hier kan men duidelijk horen en vaak ook aan het katteoog (of S-Meter) een op en neer zien. Dit fadingverschijnsel heeft een nauwkeurig regelmaatig patroon!
Als voorbeeld wil ik de lange golf frequentie 252 kHz aanhalen.
Een station uit Algerije en Irland komen ook overdag in (Zuid-) Nederland redelijk door. Wat opvalt de S-Meter gaat periodiek in het ritme van ca. 4 seconden heen en weer. Dat betekend, er is een verschil van ca. 0,25 Hz onderling in de zendfrequentie! Wie nou ernaast ziet kan ik niet beoordelen want hiervoor heb je professionele apparatuur nodig...
Mijn ervaring op de middengolf is, ca. 80% van de zenders tonen nog veel grotere verschillen. Wie kan zich nog aan de vervelende interferentie tussen Lyca-Radio uit London en Radio Tirana op 1458 kHz herinnern? Jarenlang zat Tirana om de 360 Hz te laag. Inmiddels is daarin verandering gekomen. Nu is het nog "maar" +- 4,8 Hz.
Zo zijn er nog meer voorbelden te noemen die hier te vinden zijn:
http://www.radiomuseum.org/forum/frequenzdifferenzen_der_lw_und_mw_sender.html
Mvg, Wolfgang
PA0FTF
middengolf stations in Europa
door Henry, 25.10.2015, 12:36 (3319 dagen geleden) @ Wolfgang
Dat euvel heeft Tirana 's avonds nog steeds op 1395.
middengolf stations in Europa
door Wolfgang , 25.10.2015, 20:11 (3319 dagen geleden) @ Henry
Bewerkt door Wolfgang, 25.10.2015, 20:44
Dat euvel heeft Tirana 's avonds nog steeds op 1395.
Hallo Henry
Ik heb de 1395 kHz in de gaten gehouden. Sinds 19:30 lokale tijd is de zender in de lucht.
Twintig minuten geleden "meet" ik een afwijking van 110 Hz naar beneden. Dat gebeurd in de CW-mode, d.w.z. op zweevings-nul.
De nauwkeurigheid van mijn ontvanger was eerder gecontroleerd m.b.v het ijksignaal van WWV op 10 MHz.
Mvg, Wolfgang
--------------
Edit 22:40:
Sinds 22:30 afgeschakeld.
Wil nog aangeven dat frequentie verschillen van meer dan 10 Hz niet meer onder de noemer "fading" vallen...
middengolf stations in Europa
door ruudtx , 25.10.2015, 15:50 (3319 dagen geleden) @ Wolfgang
Interferentie als gevolg van verschhil in draaggolf frequentie kan zeer hinderlijk zijn. Albanie bakt ze het bruinst met soms een paar honderd Herz verschil. Maar dat is ook een land dat zich nergens iets van aantrekt, het zijn stok oude Chinese zenders, onbegrijpelijk dat ze het blijven doen.
Die interferentie is niet nodig als de zenders gelockt (gesynchroniseerd) worden aan aignalen die je via een satelliet kan opvangen. De frequenties zijn dan precies gelijk. Soms gebeurt dat al, bijvoorbeeld bij zenders op dezelfde freq in een land.
In de UK staan ook gesync zenders, maar als je ze ongeveer even sterk ontvangst s avonds kan, als hetzelfde progr. wordt uitgeoznden lelijke vervorming ontstaan. Soms wordt niet eens het geluid synchroon gelegd zoals nu bij Talkspoort op 1053 Khz, en hoor je dus een echo. Die splitst ook de zenders af voor regio-reclame. Dus je hoort een programma, maar tijdens de reclame 2 programma's door elkaar.
middengolf stations in Europa
door Jan Meilink , Hippolytushoef, 26.10.2015, 18:14 (3318 dagen geleden) @ Herman Wolters
Hallo forummers,
Op de MG verdwijnen steeds meer zenders en dat geeft de mogelijkheid om naar zenders die van vere komen te luisteren. Een voorbeeld is het verdwijnen van DLF op 153kHz. Daar kan je nu Brassov uit Roemenie goed ontvangen.
Als twee zenders van verschillende plaatsen onze ontvanger bereiken geeft dat geen prettig gehoor.
Ik gebruik daar een afgestemde draaibare raamantenne voor. Als zenders met een hoek van naastebij 90 graden binnen komen is het mogelijk om de storende zender geheel te onderdrukken. Op de antenne zit een draaibare condensator waarmee je de antenne in resonantie brengt voor maximale ontvangst. De 300 ohm lintkabel wordt op de antenne en aarde ingang van de radio aangesloten.
Groeten, Jan Meilink.
middengolf stations in Europa - Leve de raam antenne
door Pieter Vos , 27.10.2015, 19:33 (3317 dagen geleden) @ Jan Meilink
Hallo Jan,
De raam antenne is beslist een dankbaar hulpmiddel: minder storingsgevoelig, richtingsgevoelig en een groter signaal dan bij een ferriet antenne. Uit jou foto's maak ik op dat jou raam antenne 7 windingen heeft op een raam met een zijde van ruim een meter. De afstem condensator lijkt een Duits type te zijn waarvan je één sectie gebruikt (max. capaciteit 500pf?). Heb ik dat juist gezien? Jou raam antenne moet daarmee bedoeld zijn voor de middengolf. Een raam antenne voor de lange golf (bijvoorbeeld om een station op 153 kHz te ontvangen) zal veel meer windingen moeten hebben. Je noemt de ontvangst van de zender Brasov op LG 153 kHz, welke nu goed te beluisteren is door het verdwijnen van Deutschlandfunk van deze frequentie.
Zelf heb ik in 2009 een middengolf raam antenne gemaakt en hiervan verslag gedaan op dit forum, zie http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=54013 In dit verslag heb ik ook een ontwerp berekening van een raam antenne voor de lange golf aangedragen. Ik heb echter (nog steeds) geen LG raam antenne gebouwd omdat een ferriet antenne op LG reeds voldoende signaal levert.
In mijn verslag beschrijf ik ook drie door mij gemaakte ferriet antenne voorzet apparaatjes die te gebruiken zijn bij oude radio's zonder ingebouwde ferriet antenne. De foto's van mijn raam antenne en de ferriet antenne voorzet apparaatjes staan niet meer op bovengenoemde link maar (nog) wel op http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=165639 en http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=162701
Van één van mijn ferriet antenne voorzet apparaatjes zijn de onderdelen afkomstig uit een transistor radio. Derhalve zitten op de ferriet staaf niet alleen de MG en LG afstem spoelen maar ook koppel spoeltjes om het signaal aan te bieden aan normaliter de eerste (meng)transistor van een transistor radio. Maar gebruik makend van de koppelspoeltjes heb ik het desbetreffende voorzet apparaatje uitgebreid met een eenvoudige HF versterker met 2 transistors in cascode, zodat ik het voorzet apparaatje ook op minder gevoelige buizen radio's kan gebruiken. De voeding van deze HF voorversterker tap ik met twee 22kohm weerstanden in serie af van de 250 volt hoogspanning van de betreffende radio. Ik had ook een HF buis versterkertje kunnen maken maar dan moet er ook nog voor gloeispanning worden gezorgd. Het schema van mijn HF versterkertje moet ik nog eens netjes uittekenen.
Luistertip.
Tenslotte nog een tip voor een naar mijn idee luisterwaardig station op de LG om naar te luisteren: Radio Ierland op 252 kHz. Dit station heeft in de avond vaak goede pop- en folk muziek. Maar wel is daarbij een richting gevoelige antenne nodig omdat op 252 kHz ook een sterke Algerijnse zender zit.
mvg, Pieter.
middengolf stations in Europa - Leve de raam antenne
door Jan Meilink , Hippolytushoef, 28.10.2015, 18:00 (3316 dagen geleden) @ Pieter Vos
Hallo,
Enkele gegevens van de eerder getoonde en hieronder afgebeelde loopantenne:
Zes windingen waarvan de uitenden op de Varco (Uit een oude Philips radio) van 2x 500 pF parallel zijn aangesloten.
De zevende winding in het midden van de spoel is met een 300 ohm lint op de radio aangesloten.
De draaibare voet is afkomstig van een bowlingcentrum.
De onderlinge draadafstand is 12 mm en het houten frame is 100x100 cm.
De loop werkt op de gehele MG en geeft geen resonantie op de LG maar je kan wel de ontvangsrrichting bepalen.
De eerder genoemde Ierse zender op 252 kHz is prima te ontvangen met uitsluiting van de storende Algarijn. Ooit heb ik deze antenne gebouwd ten behoove van MG DX-ing.
Meer informatie vind je bij de Benelux DX-club.
Groeten,Jan Meilink.
middengolf stations in Europa - Leve de raam antenne
door Pieter Vos , 28.10.2015, 19:51 (3316 dagen geleden) @ Jan Meilink
Hallo Jan,
Dank je voor de nadere gegevens over jou raam antenne.
Pieter
middengolf stations in Europa
door Tudor , Zwijndrecht, 27.10.2015, 20:04 (3317 dagen geleden) @ Herman Wolters
Beetje offtopic: een filmpje met mensen naast een zendmast.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3276974/Incredible-video-shows-foolhardy...