mooie oude filmpjes (Algemeen)

door Pieter Vos @, 26.01.2008, 12:40 (5954 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

Hallo Hugo,

Inderdaad een heel interessante site met deze filmpjes, met name dat van het museum Jan Corver. Wat hebben deze officiele zendamateurs, vooral zij die zelf bouwen, destijds toch een prestaties geleverd. Wat dat aangaat ben je als knutselaar aan oude radio's maar een prutser.

Zo een dertig jaar geleden had ik dat eigenlijk al ontdekt. Ik had toen het boek "ontvangers" van F.A.S. Sterrenburg gekocht. (Uitg. de Muiderkring, 1978). Dit boek gaat over (semi) professionele ontvanger technieken zo als die ook door de gelicenceerde zendamateurs gebruikt worden. Dezelfde auteur schreef in de jaren 70 tevens artikelen voor de Radio Bulletin.

Hoewel ik zelf nooit zend amateur ben geworden, luister ik van tijd tot tijd nog wel naar ze op 20, 40 en 80 meter. Op ca. 3630 kHz is er omstreeks 18uur30 een dagelijke nieuwtjes uitwisseling: het Nederlandstalig Amateur Net. Je moet er wel een ontvanger geschikt voor enkelzijband ontvangst voor hebben. Maar over het algemeen vind ik de conversaties niet echt boeiend, dat is persoonlijk.

Het kerndoel van de officiele zendamateurs is het leggen van verbindingen, liefst over zo groot mogelijke afstanden. In deze doelstelling is de apparatuur slechts een hulpmiddel, d.w.z het gaat in feite alleen om het functionele aspect ervan. Dan wat mij betreft toch maar liever sleutelen aan "omroep dozen" (zoals F.A.S. Sterrenburg de consumenten radio's placht te noemen) en hun soms heel stijlvolle kasten.

Pieter Vos


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum